Raskausviikko 37: B-streptokokki ja vauvan kokoarvio

 

Raskausviikko 37 piti sisällään monenlaista tutkimusta. Tasan 37+0 oli vuorossa B-streptokokkiviljely labrassa ja heti seuraavana päivänä vauvan kokoarvio äitiysultassa. Streptokkiviljelyä varten Tampereella tehdään neuvolassa lähete labraan, jonne varataan aika raskausviikon 37 hujakoille. Äitiysultraan vauvan kokoarvioon sain myös lähetteen neuvolasta ja ultrasta soitettiin minulle aika parin päivän päähän.

B-streptokokki on ollut positiivinen kahdessa edellisessä raskaudessa ja esikoisen aikana kymmenen vuotta sitten sitä ei vielä tutkittu. Osasin siis arvella, että B-streptokokki olisi positiivinen nytkin, vaikka kuulemma ei se sitä automaattisesti tarkoita. Bakteeri voi myös poistua elimistöstä, joten siksi viljely tehdään aina uudestaan jokaisessa raskaudessa.

 

Mikä ihmeen B-streptokokki?

THL:n sivuilla kerrotaan: ”B-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki eli Streptococcus agalactiae on bakteeri, joka on merkittävä vastasyntyneiden infektioiden aiheuttaja. GBS-bakteerin oireeton kantajuus on yleistä. Aikuisilla GBS-bakteeria voi olla ruoansulatuskanavassa, emättimessä, virtsarakossa, nielussa tai iholla ilman, että se aiheuttaa tautia. Raskaana olevista naisista 10‒30 %:lla on GBS-bakteeria peräsuolessa tai emättimessä. Jos äiti on GBS-kantaja, lapsi voi saada tartunnan synnytyksen aikana.”

Jotta tartunta saataisiin ehkäistyä, äidille, jolla B-streptokokki on positiivinen, tiputetaan synnytyksen aikana laskimoon antibioottia. GBS-bakteeri voi aiheuttaa THL:n mukaan vastasyntyneelle vaikean yleistulehduksen (sepsis) tai aivokalvontulehduksen (meningiitti). Lisäksi se voi aiheuttaa myös keuhkokuumeen. On siis ihan aiheellista, että vastasyntyneiden tartuntoja yritetään ehkäistä synnytyksen aikana.

 

 

Raskausviikko 37  ja positiivinen näyte

Niinhän siinä sitten kävi, että B-streptokokkinäytteeni oli positiivinen. Tarkastin asian jo ennen seuraavaa neuvolakäyntiä iPanasta, sillä halusin saada varmuuden asiaan. Tulos löytyy luultavasti myös Kannasta. Nyt tiedän, että ainakaan polikliininen synnytys ei tule kysymykseenkään ja myös, että jos synnytys käynnistyy, kannattaa lähteä ajoissa sairaalaan, jotta antibiootti ehtii tippua riittävän kauan ennen kuin vauva syntyy.

Keskimmäisen lapsen syntyessä antibiootti ehti tippua kyllä riittävän kauan, mutta hotelliin emme kuitenkaan päässeet, sillä lapsiveden menosta vauvan syntymään oli kulunut liian kauan aikaa. Kuopuksen kohdalla taas olin kotona liian pitkään, eikä antibiootti ehtinyt tippua kuin kymmenen minuuttia ennen kuin vauva syntyi. Onneksi vauva ei sairastunut kuitenkaan, mutta hotelliin emme silloinkaan päässeet.

Ehkäpä tällä kertaa yritän sitten mennä sairaalaan ajoissa ja toivon, että lapsivesien menon ja vauvan syntymän välillä ei kestäisi liian kauaa. Potilashotelliin haluaisin kovasti päästä, mutta siihen tietenkin vaikuttaa moni muukin asia, eikä ennalta voi tietää, kuinka synnytys tulee menemään. Toivoa toki saa aina!

 

 

Epäily isosta vauvasta

Kuten täällä kerroin, neuvolassa heräsi viikolla 36 epäilys siitä, että vauva olisikin isokokoinen. Sf-mitta nousi yhtäkkiä ja tunnen vauvan liikkeet tosi kovina ja isoina. Vauva tuntuu kohdussa jollain lailla erilaiselta kuin aiemmissa raskauksissa ja kohtu tuntuu nousevan tosi ylös. Toki vauvan liikkeet voi tuntua erilaisilta monistakin seikoista johtuen, mutta halusin saada asiaan kuitenkin varmuuden kun kerran sf-mittakin oli pompannut ylös.

Kävin äitiysultralla painoarviossa ja onneksi vauva oli ns. normaalikokoinen. Sf-mitta ja vatsa ovat isoja siksi, että istukka on ihan ylhäällä, tavallaan kohdun päällä. Se tottakai nostaa sf-mittaa ja myös sen takia tunnen liikkeet niin erilailla kuin aiemmissa raskauksissa. Nyt istukka ei vaimenna liikkeitä ollenkaan alhaalla, vaan vauvalla on koko alavatsa tilaa myllertää. Ja kun on kyse kovasti liikkuvasta vauvasta, hän kyllä käyttää kaiken tilan liikkeisiinsä.

Onneksi tuli käytyä ultrassa, sillä sain ainakin mielenrauhan enkä pelkää, että vauva on iso. Toki hän voi syntyessään ja nytkin olla isompi kuin mitä lääkäri arvioi, mutta ei ainakaan ole syytä epäillä raskausajan diabetestä tällä hetkellä. Eikä tarvitse onneksi pohtia synnytyksen käynnistämistäkään ennen laskettua aikaa ainakaan koon perusteella. Kaikki on siis hyvin ja nyt vain odotellaan!

Kohdunkaulaakin on edelleen vaikka muille jakaa, mutta eipähän ainakaan tarvitse rajoitella omia tekemisiäni. Saan uida ja liikkua sekä tehdä muutenkin asioita ihan normaalisti. On muuten aika mahtavaa nauttia nyt näistä kesäpäivistä ihan kaikessa rauhassa ja hyvillä mielin! Raskausviikko 37 oli siis loppujen lopuksi melko hyvä, vaikka B-streptokokin positiivisuus toki vähän harmittaakin.

Mukavaa ja aurinkoista viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

4 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Onneksi ei ollut! 😊

Avatar

Mulla oli kanssa esikoisesta b streptokokki positiivinen ja kerettiin tiputtaa antibioottia tarpeeksi toki mulla oli lämpöä niin siks ei päästy hotelliin No jos nyt päästäs 🙂

Riika V. / Koti Kumpulassa

Toivotaan tosiaan, että päästään! 🙂

Avatar

Itsekin jännitin kolmosen kohdalla mahdollista positiivista tulosta streptokin suhteen. Onneksi oli kuitenkin negatiivinen, sillä vauvakin syntyi jo matkalla sairaalaan 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä