Äiti antibioottikuurilla: Imettääkö vai ei?

 

Meidän vauva täytti eilen jo kolme viikkoa ja itse vain ihmettelen, että miten syntymästä on jo kolme viikkoa, ja taas toisaalta mietin, että miten siitä on vasta kolme viikkoa? Masuvaivaa pienellä on ollut, ja nyt vielä nämä minun antibioottini tuovat niihin omat lisänsä. Toisella on mahaa vääntänyt ja vatsa on ollut sekaisin. Suoraan ei tietenkään voi sanoa, johtuvatko masuvaivat antibiootista vai onko ajoitus vain sattumaa. Imetys ja antibiootit on kuitenkin yhdistelmä, joka laittaa miettimään.

Instassa (@kotikumpulassablogi) imetys ja antibiootit -asiaa pohdinkin jo kun ensimmäisen kuurin sain, ja nyt tämän toisen, laajempikirjoisen ja vanhvemman, kuurin saatuani tekisi mieli itkeä. Harmittaa niin vietävästi, että vauva saa kauttani jo kolmannet antibiootit! Ensin synnytyksessä B-streptokokki vaati antibiootin, sitten se Kefexin ja nyt vielä tämä Flucloxacillin Orion. Niin, ja silloin raskaana viikolla 33 jouduin syömään sen yhden kuurin kun koira puri minua! Tällä siitä lisää, jos kiinnostaa lukaista.

 

Imetys, antibiootit ja vauvan suoliston mikrobit

Eniten imetys ja antibiootit -yhdistelmän kanssa pelkään sitä, mitä ne tekevät pienen suoliston mikrobitasapainolle, ja mitkä vaikutukset sillä on pidemmällä tähtäimellä. Mistään ei oikein löydy tutkimustuloksia asiasta, ja yleinen suositus näiden antibioottien kohdalla on se, että imettää voi huoletta. Silti kuitenkin huolehdin! Varsinkin nyt, kun masuvaivoja on ilmaantunut samaan aikaan antibioottikuurien kanssa, laittaa asia miettimään, että pitäisikö imetyksestä nyt sitten kuitenkin pitää taukoa siinä toivossa, että se suojaisi hieman pienen suolistoa.

Meillä on käytössä kyllä minulla Precosa ja vauvalla maitohapot, mutta antibiootit ovat näköjään sen verran vahvoja kuitenkin, että ei niistä ole oikein hyötyä ollut. Uskon, että meillä vaikuttaa oireiluun vahvasti se, että antibioottikuureja on jouduttu (tai siis minä olen joutunut) syömään useamman, joten suolistoa ja sen mikrobitasapainoa on kuormitettu jo aika paljon. Kaikille vauvoille ei kuitenkaan tule oireita vaikka äiti söisikin antibiootteja tai muita lääkkeitä, jotka erittyvät rintamaitoon.

Pharmaca Fennica sanoo tämän nykyisen antibioottini kohdalla imetyksestä seuraavasti: ”Flukloksasilliini erittyy ihmisen rintamaitoon, mutta normaaleita hoitoannoksia käytettäessä ei vaikutuksia imeväisiin pidetä todennäköisinä. Mahdolliset vaikutukset maha-suolikanavan ja suun flooraan ja imeväisen mahdollinen herkistyminen on kuitenkin otettava huomioon. Flukloksasilliinia voi käyttää imetyksen aikana, jos äidille koituva hyöty on imeväiselle koituvaa riskiä suurempi.” Mene ja tiedä sitten, että kumpi on suurempi, hyöty vai riski?

 

 

Maito pumpun kautta pullosta vauvalle

Meillä menee nyt muutenkin kaikki maito pumpun kautta pullosta vauvalle, joten itse imetys ei voisi mennä pilalle tauon takia. Korvikettakin vauva saa osittain, joten vatsa ja suolisto on sillekin altistettu. Äidinmaidossa on kuitenkin niin valtavan paljon hyviä ja tärkeitä aineita, että tuntuisi kurjalta olla antamatta sitä vauvalle kymmentä päivää. Mutta sitten taas, jos se tuhoaa vauvan suoliston mikrobitasapainoa, onko se enää korviketta parempaa vai jopa huonompaa? Täällä on itseasiassa mielenkiintoinen artikkeli asiasta.

Asia ei todellakaan ole yksiselitteinen, eikä siihen taida vielä tällä tämänhetkisellä tiedolla olla oikeaa eikä väärää vastausta. Täytyy ehkä vain kuunnella omaa äidinvaistoaan ja luottaa siihen, että kaikissa hormonimyllerryksissään se toimii, ja tekee oikeat ratkaisut! Nämä ovat aina tosi kurjia asioita pohtia ja miettiä kun sitä oikeaa ja absoluuttista tietoa ei vain ole saatavilla. Täytyy muistaa olla armollinen itselleen eikä syyllistää itseään tekemistään valinnoistaan kun parhaansa kuitenkin tekee!

Ihanaa sunnuntain jatkoa!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä