PCOS: Syy maidon riittämättömyyteen löytyi

 

Neljä kertaa olen imetystä yrittänyt (täällä enemmän imetyspettymyksistäni), ja joka kerta se on tyssännyt siihen, että maito ei ole riittänyt. Arvaatte varmasti kuinka monta kertaa olen kuullut, että maito ei voi loppua ja sitä kyllä tulee riittävästi kun jaksaa nähdä tarpeeksi vaivaa. Tai, että maitoa kyllä riittää kun vain imettää tarpeeksi ja luottaa omaan kehoonsa. Niin ei kuitenkaan aina ole, ja nyt minun maidon riittämättömyyteen löytyi syy. PCOS ja imetys eivät aina ole paras mahdollinen pari.

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome) on Terveyskirjaston mukaan tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–15 %:lla naisista eikä häiriön perussyytä toistaiseksi tunneta. Kuitenkin sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan ja PCOS voi aiheuttaa mm. kuukautisten epäsäännöllisyyttä tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Myös akne, liikakarvoitus ja aineenvaihdunnan ongelmat saattavat liittyä tautiin.

Terveyskirjaston artikkelissa kerrotaan myös, että PCOS lisää vaaraa sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä. Myös laskimotukosriski on PCOS-oireyhtymän omaavilla naisilla 1,5–2-kertainen ja aivohalvausriski 2-kertainen. Meillä on lisäksi vähän suurentunut riski moniin muihin sairauksiin, joita ovat esimerkiksi kilpirauhassairaudet, masennus, ahdistushäiriöit ja migreeni. Ei siis mitenkään mukavaa luettavaa nuo riskit, mutta se, mikä Terveyskirjaston jutusta puuttuu, on vaikutus imetykseen.

 

Oma PCOS-historiani

Oma tarinani PCOS:n kanssa alkoi kesällä 2009 kun olimme pitkään yrittäneet tulla raskaaksi, eikä se ottanut onnistuakseen. Kuukautiseni eivät alkaneet pillereiden lopettamisen jälkeen ollenkaan ja tutkimusten myötä selvisi, että minulla on PCOS, joka tyypillisesti saattaa aiheuttaa lapsettomuutta sekä myös kuukautisten epäsäännöllisyyttä. Onneksi kuitenkin sitten tulin aikanaan raskaaksi, eikä  lapsettomuus ollut meidän kohtalomme.

Kuitenkin PCOS on jatkanut kulkuaan rinnallani ja sen vuoksi kuukautiskiertoni on hurjan pitkä ja epäsäännöllinen. PCOS on vaikeuttanut näistä viidestä raskaaksi tulemisestani neljää. Yksi päättyi keskenmenoon, mutta en osaa sanoa, onko PCOS:lla ollut siihen mitään vaikutusta vai ei. Kuitenkin vain yksi raskaus alkoi ns. normaalin ajan puitteissa ja muilla kerroilla on ollut hankalaa tulla raskaaksi. Minulle sanottiinkin silloin kun PCOS todettiin, että voi olla, etten koskaan tule raskaaksi. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.

 

 

PCOS ja imetys

Ihan sattumalta eräässä Facebook-ryhmässä näin eilen päivityksen, jossa sivuttiin asiaa PCOS ja imetyksen haasteet. Päivityksestä kävi ilmi, että PCOS ja imetys eivät aina ole menestys. Aloin heti tutkia asiaa ja sain selville, että näin todella on. Esimerkiksi Imetyksen tuen sivuilla kerrotaan, että PCOS voi olla yhteydessä riittämättömään maidoneritykseen. En voinut uskoa silmiäni, sillä melkein kymmenen vuotta sitten kun imetyksen ja maidon riittämättömyyden kanssa tuskastelin, ei tämä tieto koskaan osunut silmiini.

Googlettelin asiaa suomeksi sekä englanniksi ja mitä ilmeisemmin vähäinen maidoneritys johtuu PCOS-oireyhtymän omaavilla naisilla progesteronin eli keltarauhashormonin alhaisuudesta. PCOS-oireyhtymä usein aiheuttaa sen, että ovulaatio tapahtuu harvoin, jos ollenkaan, ja tästä syystä progesteronitasot pysyvät alhaisina. Progesteronia puolestaan tarvitaan maidoneritykseen. PCOS-oireyhtymässä usein myös mieshormonitasot ovat korkealla ja tämä saattaa häiritä maidoneritystä. Täällä esimerkiksi on yksi artikkeli englanniksi aiheesta.

PCOS ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että äiti ei voi täysimettää. Useissa tapauksissa maitoa erittyy ihan normaaliin tapaan, mutta joskus käy niin, että maidoneritys ei riitä täysimetykseen. Ei vaikka kuinka äiti tekisi kaikkensa! Tämä olisi hyvä muistaa aina kun imetksestä puhutaan. Aina se ei ihan oikeasti vain onnistu! Jos imetys onnistuu jollakin, se ei todellakaan tarkoita sitä, että se onnistuisi kaikilla muillakin. Vaikka itse saisi imetyksen toimimaan kovalla työllä, se ei tarkoita sitä, että kaikilla se olisi mahdollista.

 

 

Valtava helpotus

Vaikka olenkin itse tiennyt joka kerta, että maitoa ei ole tullut riittävästi, on silti jollakin tapaa valtava helpotus, että maidonerityksen riittämättömyydelle on mitä todennäköisimmin ihan oikeasti olemassa syy. Nyt kun joku seuraavan kerran ihmettelee sitä, etten imetä tai sitä, että muka maitoa ei tulisi riittävästi, voin kertoa, että syynä on PCOS. Syy ei ole se, että en halua imettää niinkuin usein epäillään. Tuntuu myös hyvältä tietää, että en ole väärässä maidon riittävyyden suhteen.

Kuitenkin edelleen usein törmää käsitykseen ja ajattelutapaan, että maito riittää aina, jos äiti vain jaksaa ja haluaa yrittää. Monesti niin kyllä varmasti onkin, mutta tosiaan, ei aina. On todella väärin, että näistäkään ongelmista ei puhuta tarpeeksi. Itse tosiaan sain PCOS-diagnoosin vuonna 2009 ja nyt vuonna 2020, neljän synnytyksen ja imetyksen jälkeen, kuulen ensimmäistä kertaa, että sillä on mitä todennäköisimmin ollut suuri merkitys siihen, että imetys ei ole onnistunut.

Hyvin pian ensimmäisten viikkojen täysimetysten jälkeen, on käynyt hyvin selväksi, että maito ei yksinkertaiseksi vain riitä. Tämän seurauksena vauvat ovat kieltäytyneet rinnasta ja on siirrytty pulloon. Olen saanut pumpattua vauvoille jonkin verran maitoa ensimmäiset kuukaudet ja se on syötetty heille pullosta. Osittaisimetyksen olisi ehkä saanut toimimaan, jos olisi ottanyt yhteyttä Imetyksen tukeen, mutta tosiaan, täysimetys ei omalla kohdallani onnistunut kun maitoa ei koskaan ruvennut tulemaan riittävästi.

Minulle se varsinainen imetys ei koskaan ole ollut kaikkein tärkein juttu vauva-aikoina, mutta olen halunnut kuitenkin antaa vauvoille niin paljon omaa maitoa kuin vain mahdollista. Luultavasti olen pumpannut ihan liian rajusti ja tehokkaasti sillä mentaliteetilla, että otetaan ulos kaikki, mitä sieltä tulee. Tästä syystä rinnat ovat kokoajan olleet ylistimuloituina ja yrittäneet tuottaa niin paljon maitoa kuin vain mahdollista. No, paljoahan ne eivät sitä ole saaneet tuotettua ja se taas on johtanut siihen, että olen pumpannut entistä enemmän ja kovemmin.

Nyt aion kuitenkin olla taas kerran armollisempi ja lempeämpi itseäni sekä kroppaani kohtaan! Ymmärrän, että PCOS:n takia rinnoistani ei vain yksinkertaisesti tule maitoa kuin vain vähän. Aion olla ylpeä kaikesta siitä maidosta, jonka saan aikaiseksi PCOS:stä huolimatta ja tiedän, että osaan neuvoa omia tyttäjäni asian kanssa, jos sellainen tilanne joskus tulee eteen.

Ihanaa loppuviikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Minulla on pcos ollut jo vuosia ja ensimmäinen imetys onnistui täydellisesti, imetin kokonaisuudessaan yli vuoden ja täysimetin puoli vuotta. Toisen lapsen kanssa imetys jäi puoleen vuoteen mutta tulkitsin tämän vauvasta johtuvaksi sillä hän ei ollut halukas imemään vaikka maitoa tuli. Itsekään en ole tähän syyhyn aiemmin törmännyt mutta uskon, että syitä voi olla monia eikä se varmaankaan ole vain yhden tekijän summa.

Avatar

Ihana kuulla, että löysit mahdollisen syyn- se selvästi rauhoitti mieltä ja helpotti Sinua. 🦋 Itselläni ensimmäisen lapsen imetys oli kovin hankalaa, vaikka maitoa tuli- liiankin kanssa. Vauva ei saanut otetta ja käytin rintakumia.. Siitä seurasi ilmaa ja vatsavaivoja. 😖 Imetys ei todellakaan aina ole mikään automaattisesti toimiva juttu. Joskus liki mahdotonta. Vaan lapsesi voi hyvin!! 😍 Nyt siis armoa itselle & onnellisia päiviä❣️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä