Tälläistä oli synnyttää Taysin uudessa Syntymäpaikassa

Synnytyksestä on nyt kulunut kymmenen viikkoa ja aina välillä mieli palailee synnytyskokemuksiin. Oma synnytyskokemukseni oli varsin hyvä eikä siitä jäänyt minkäänlaisia traumoja tai pettymyksiä. En oikeastaan suunnitellut synnytystä etukäteen enkä asettanut suurempia toiveita sen etenemiselle. En kirjannut ylös minkäänlaisia synnytystoiveita iPanaan tai minnekään muuallekaan, sillä minusta on joka kerralla tuntunut siltä, että synnytystä ei voi etukäteen suunnitella. Täytyy mennä ja elää hetkessä.

Taysin uusi synnytysyksikkö, Syntymäpaikka, avattiin tämän vuoden tammikuussa, joten kyseessä on todellakin ihan uusi osasto. Aiemmat kolme synnytystäni ovat tapahtuneet myöskin Taysissa, mutta niissä vanhoissa ja aika loppuunkäytetyissä sekä ihan liian pienissä synnytystiloissa. Nyt siis tämä neljäs synnytykseni oli tavallaan myös ihan uusi ja erilainen kokemus, enkä ollut ikinä käynyt uusissa tiloissa ennen kuin synnyttämään menin.

Taysissa syntyi vuonna 2019 4 357 lasta, ja kesäkuussa 2020, jolloin meidänkin vauva syntyi, lapsia syntyi 356. Seurailen Taysin Syntymäpaikkaa Instassa ja heillä on aivan ihania päivityksiä sekä tärkeää informaatiota. Minun tulee ihan oikeasti välillä ikävä synnytyshetkiä, sillä ne ovat niin ainutlaatuisen ihania ja kauniita. Varsinkin kun tämä oli viimeinen synnytykseni, tulee välillä todella haikea olo synnytyksiä muistellessani.

 

View this post on Instagram

Tuo viisas katse😍… #Repost @kotikumpulassablogi ・・・ Tänään aamulla klo 5.48 tämä aivan sisarustensa näköinen prinsessa syntyi tiukan rupeaman päätteeksi mitoin 3758 g ja 51 cm. ❤️ Pääsimme kuin pääsimmekin Perheonni -potilashotelliin tarkkaan lasketulla suorituksella. B-streptokokin ollessa positiivinen, piti antibiootin tippua 4 tuntia, jotta se ehtii vaikuttaa. Olin kotona taas supistusten kanssa ehkä vähän liian kauan kun antibiootti ehti tippua 4 tuntia 3 minuuttia. Lapsivedet räjähti miehen autoon, mutta ei hätää, onneksi auto säästyi vahingoilta kun vuorattiin se muovipussilla ja pyyhkeellä lähtiessä. 😅 Mutta tosiaan, kaikki meni hyvin ja hotellissa ollaan! Synnytys kesti kokonaisuudessaan 7 tuntia 59 minuuttia. Mies on nyt jo lasten kanssa kotona ja ehkä, jos kaikki menee hyvin, voisimme päästä vauvan kanssa jo huomenna kotiin. ❤️ Kiitos @tays_syntymapaikka, olette kultaa! 🧡 #kesäkuiset2020 #vastasyntynyt #vauva2020 #synnytys #tays #tyttövauva #rv39 #raskausviikko39 #perheblogi #perhebloggaaja #äitibloggaaja #neljänäiti #lifestyleblogi #lifestylebloggaaja #vaikuttaja #kaksplusblogit #newborn #birth #givingbirth #39weekspregnant #39weeks #june2020 #influencer #momlife #babygirl #momoffour

A post shared by Tays Syntymäpaikka (@tays_syntymapaikka) on

Uusi Syntymäpaikka, huone 14

Synnytykseni käynnistyi 12.6.2020 kymmenen aikaan illalla todella kipeillä ja napakoilla supistuksilla, jotka tulivat heti kahden minuutin välein. Tunnistin alkaneet supistukset synnytyssupistuksiksi, ja puolenyön aikaan soittelin synnytysyksikköön, sillä minulla oli B-streptokokki positiivinen, ja tiesin, että antibiootin täytyy ehtiä tippua neljä tuntia ennen kuin vauva syntyy. Sain luvan lähteä sairaalalle ja mies soitti isälleni, joka tuli meille lapsenvahdiksi.

Olimme sairaalassa puoli kahden maissa yöllä ja lapsivedetkin olivat poksahtaneet miehen autoon matkalla sairaalaan. Synnytysyksikköön pääsee nykyään suoraan uudesta parkkihallista hissillä, kun ennen piti kävellä ovelta käytäviä pitkin synnytysvastaanotolle, joka ei muuten ollut millään tapaa miellyttävä tai viihtyisä paikka. Nyt pääsimme suoraan autohallista synnytysyksikköön ja synnytyssaliin. Tai synnytyshuoneeseen, jos tarkkoja termeistä ollaan.

Synnytyshuone 14 oli todella iso ja tilava. Sieltä löytyi amme, keinutuoli joogaliina, jumppapallo, säkkituoli, sänky, sohva ja oma vessa suihkuineen. Huoneesta oli tehty ihanan viihtyisä kauniine lakanoineen ja pinkkeine tehosteseinineen. Seinillä oli kauniita kuvia ja isoista ikkunoista muistan katselleeni aamun valkenemista ja auringonnousua. Itse en juurikaan huoneen hienouksia ja lisävarusteita päässyt hyödyntämään, mutta on ihan mahtavaa, että synnytyshuoneet on varusteltu niin hienosti ja tehty mahdollisimman viihtyisiksi!

Synnytyshuoneita Taysissa on 19 ja kaikissa huoneissa on oma wc sekä suihkutila. Neljässä synnytyshuoneessa on amme, ja lisäksi synnytysyksikössä on yksi erillinen ammehuone avautumisvaiheen kivunlievitystä varten. Melkein kaikissa huoneissa on mahdollista saada käyttöön synnytyskeinu eli joogaliina, jos synnyttäjä niin toivoo. Huone 14 ainakin oli todella miellyttävä huone synnyttää, ja sieltä löytyi oikeastaan ihan kaikki mahdollinen. En keksi mitään, mitä huoneesta olisi puuttunut, ja myös kaikki kohdalleni osuneet kätilöt olivat ihania!

Itse pääsin onneksi suoraan synnytyshuoneeseen, sillä synnytykseni oli jo kunnolla käynnissä. Synnytysyksikössä on myös perhetila, jossa seurataan synnytyksen varhaisvaiheessa saapuvia synnyttäjiä, jos synnytyksen käynnistyminen ei vielä ole varmaa. Tilassa on synnyttäjien toiveiden mukaan varusteltu liikunta- ja venyttelynurkkaus sekä wc-tilat. Siellä puolisot ja tukihenkilöt voivat myös keittää kahvia sekä säilyttää ja lämmittää eväitään. Tosin en tiedä, onko korona kuinka rajoittanut perhetilan käyttöä enkä ole siellä itse käynyt.

 

 

Synnytyshuoneesta osastolle tai hotelliin

Synnytyshuoneessa oleskelimme vielä viisi tuntia synnytyksen jälkeen ja tunnelma huoneessa oli ihanan kiireetön. Mies lähti aika pian aamupalan syötyään kotiin ja minä jäin vauvan kanssa odottelemaan pääsyä osastolle tai potilashotelliin. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetty, täyttyvätkö kriteerit hotelliin pääsylle vai eivät, ja hotelliin pääsy oli minulla haaveissa. Kertaakaan en sinne ollut päässyt aiemmissa synnytyksissä ja nyt vaikutti melko hyvältä.

Jouduin kutsumaan kätilöä useaan otteeseen paikalle vessassa käyntejä varten, sillä olin huoneessa yksin vauvan kanssa monta tuntia. Vauva oli paitani sisällä ja kätilö neuvoi, että aina kun haluan nousta ylös ja mennä vessaan, kutsuisin hänet paikalle. Olo saattaa kuitenkin synnytyksen jälkeen olla sen verran hutera, että on hyvä, jos paikalla on joku vähän avustamassa ja katsomassa perään. Söin huoneessa aamupalaa vauva kainalossani ja kätilö toi minulle muutamaankin otteeseen lisää syömistä kun olin niin nälkäinen. Nälissään ei tarvinnut olla!

Hotelliin pääsy varmistui kun vauvalla ja minulla täyttyi kaikki tarvittavat kriteerit, joten sitten viiden tunnin synnytyshuoneessa olon jälkeen kätilö kuljetti minut ja vauvan hotellille, jonne kuljettiin sairaalan huoltotunnelia pitkin. Ihmettelin, että miksi en saanut itse kävellä hotellille, mutta hetken päästä syy tähän selvisi kun matka olikin yllättävän pitkä. Ennen kuulemma matka oli huomattavasti lyhyempi, mutta nyt uudesta synnytysyksiköstä on hotellille paljon pidempi matka.

Synnyttämisestä uudessa Taysin Syntymäpaikassa jäi minulle kaikenkaikkiaan todella ihanat muistot ja uskon, että henkilökuntakin on todella tyytyväinen uusiin tiloihin! On varmasti heidänkin työhyvinvoinnilleen tosi iso juttu, että synnytysyksikkö on tarpeeksi tilava ja muutenkin ajantasalla. Täältä löytyy ensimmäinen postaukseni tästä synnytyksestäni ja siinä kirjoittelin enemmän itse synnyttämisestä ja synnytyksen kulusta.

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä