Maitoallergiaepäily: Mitä muutoksia on nyt tehty ja miten menee nyt?

 

Kerroin aiemmin, kuinka meidän vauvalla epäillään maitoallergiaa. Nyt takana on kolme viikkoa siitä kun allergologin etävastaanotolla asiaa aloimme selvitellä ja paljon on muutoksia tehty. Maitohapot jätettiin pois, korvike vaihdettiin ”allergiakorvikkeeseen”, minä olen maidottomalla dietillä, Lähineuvolan Mushka on käynyt hieromassa, ummetuslääke otettiin käyttöön ja samoin myös Bifibaby sekä Gaviscon. Gaviscon otettiin käyttöön silent refluksi -epäilyn vuoksi. Maitoallergiahan aina joskus aiheuttaa refluksia, joten sinänsä se olisi loogista.

Allergologin vastaanoton jälkeen jätin maitohappovalmisteen pois melkein viikoksi ja tarkkailin vauvan vointia. Aloitin vauvalle myös Pegorionin, mutta muutamaan päivään sillä ei ollut mitään vaikutusta. Nostin siis annostusta niin, että nyt, kolmen viikon jälkeen, suoli toimii melkein joka päivä. Kuusi päivää oli kulunut ilman maitohappovalmistetta, mutta vauvan voinnissa ei ollut tapahtunut muutosta suuntaan eikä toiseen. Näin ollen aloitin Nutrilon Pepti Syneo -korvikkeen Nutrilon Omneon tilalle ja pumppaamani maidot laitoin pakastimeen.

Pumpatut maidot pakastin siksi, että lääkärin kanssa juttelimme asiasta ja tulin siihen tulokseen, että haluan nähdä kuinka pelkkä ”allergiakorvike” tehoaa, tai tehoaako ollenkaan. Nyt olen itse maidottomalla dieetillä ja viikon verran vauva on taas pumpattua rintamaitoa saanut. Pepti Syneo on tuntunut nyt sopivan korvikkeista parhaiten kuitenkin, joten se on pidetty nyt pääasiallisena maitona. Korvikettahan pitää aina antaa useampi viikko ennen kuin pystyy toteamaan sen sopivuuden.

 

 

Nyt tilanne on maitoallergiaoireiden kanssa seuraavanlainen:

  • Vaikeudet syödä: Paljon parempaa. Vauva saa päivisin muutaman pullollisen syötyä ilman kiljuntaa, huutoa ja itkua. Välillä pystytään jo syöttämään aivan normaalisti, vauvan ollessa sohvalla sylissä.
  • Missään ei ole hyvä olla: Vähän parannusta. Edelleenkään oikein missään ei ole hyvä olla vaan hereilläoloaika on aikalailla vauvan kantamista ja hytkyttämistä, mutta se auttaa itkuun onneksi. Vauva jaksaa olla välillä hyvälläkin tuulella!
  • Kipuitku: Parempaa. Sylissä hytkyttely auttaa itkuun eikä ole enää ihan huudettu suoraa huutoa koko päivää.
  • Päiväunet 15-30 minuuttia: Ei parannusta. Edelleen nukutaan aivan liian lyhyitä torkkuja!
  • Yöllä syödään kahden tunnin välein: Ehkä ihan miniminipieni parannus. Muutaman yönä vauva on nukkunut kolme tuntia putkeen! Viime yö tosin oli hieman pelottava, sillä vauva itkeskeli yöllä melko paljon.
  • Pään raapiminen ja repiminen: Paljon parempaa. Tätä ei ole tapahtunut nyt moneen päivään!
  • Vihreä ja savimainen kakka: Paljon parempaa. Kakka rupeaa jo näyttämään ”normaalilta” vauvan kakalta!
  • Ilmavaivat: Parempaa. Ilmaa ei mielestäni ole vauvan masussa enää yhtä paljoa kuin oli vielä pari viikkoa sitten.
  • Ummetus: Paljon parempana. Kakka luistaa aikalailla kerran päivässä.
  • Laskusuunnassa oleva pituuspaino -käyrä: Parempaa. Neuvolasta ei tullut 4 kk-neuvolassa laisinkaan ”noottia” painoasioista.

Tältä meillä nyt siis vaikuttaa. Paljon on parannusta tullut, mutta ihan vielä ei asiat ole normalisoituneet. Jatkamme nyt tällä setillä jonkin aikaa tarkkailemme tilannetta. Tällä viikolla olisi tarkoitus aloittaa kiinteät ja niihin saimme allergologilta jo ohjeet. Itse olen alkanut kallistua silent refluksin suuntaan, mutta toisaalta taas Gaviscon ei ole kyllä mitenkään selkeästi helpottanut oireita. Refluksi minulle on tuttu meidän nelivuotiaan vauva-ajalta, mutta hänellä refluksi oli yhtä kuin kaaressa oksentaminen.

Toivottavasti tästä nyt alkaisi oireet pikkuhiljaa helpottaa ja vointi parantua. Rankkaa on katsoa kun pienellä on niin paha olla!

Lue myös:
– Voisiko meidän vauvalla olla maitoallergia?
Maitoallergiaepäily: Visiitti allergologin vastaanotolle

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä