Meillä aloitettiin kiinteät riisipuurolla

 

Meillä aloitettiin viime viikolla kiinteät allergologin suosituksesta vähän reilun neljän kuukauden iässä. Paino meillä on laahustellut ja muutenkin syöminen on aika ajoin ollut varsin haastavaa. Maitoallergiaepäily on edelleen käynnissä ja ensi viikolla olisi tarkoitus taas altistaa vauvaa maidolle, jotta nähdään, onko kyseessä maitoallergia vai ei. Allergiamaitoa on nyt kuitenkin pian mennyt jo kuukauden verran. Mutta siitä lisää myöhemmin, nyt kerron kuinka meillä aloitettiin kiinteät riisipuurolla!

Riisipuurosta tulee toki mieleen se joulupuuro, mutta eihän me nyt toki vauvalle sellaista syötetty. Vauvan riisipuuro valmistettiin vaaleasta, hienosta, riisijauhosta allergologin suosituksesta. Tämä riisipuuro sopii kuulemma yleisesti herkkävatsaisille vauvoille ja mikä parasta, näin myös refluksiepäilyn lomassa, se lisäksi sakeuttaa vatsan sisältöä. Me aloittelimme kiinteiden kanssa todella rauhallisesti ja nyt kun maistelua on takana reilu viikko, uskallan ehkä pikkuhiljaa ruveta tarjoamaan puuroa enemmän ja useammin.

 

 

Vauvan riisipuuro riisijauhosta

2 dl vettä
2 rkl vaaleaa, gluteenitonta, riisijauhoa
n. 3 mitallista korvikejauhetta

Vesi sekä jauhot mitataan kattilaan ja sekoitetaan hyvin. Annataan kiehua muutama minuutti ja annetaan jäähtyä. Kun puuro on jäähtynyt, sekoitetaan joukkoon vauvalle sopiva korvikejauhe ja puuro tarjoillaan vauvalle.

Itse teen niin, että otan keitetystä ja jäähtyneeestä puurosta kuppiin noin ruokalusikallisen verran ja lisään siihen hieman vajaan mitallisen korvikejauhetta. Meillä on nyt käytössä Nutrilon Pepti Syneo, joten käytän sitä myös puuroon. Sekoitan korvikkeen huolellisesti puuron joukkoon, varmistan lämpötilan ja syötän puuroa vauvalle.

Loput puurot laitan pieneen kannelliseen rasiaan jääkappiin ja lämmitän sieltä sitten puuroa vauvalle tarpeen mukaan. Vuorokauden verran olen puuroa jääkapissa säilönyt, ilman sitä maitoa siis. Lisään maitojauheen puuroon sitten kun se lämmitetty ja sopivan lämpöistä syötäväksi. En tiedä kestääkö korvike tai äidinmaito muutaman minuutin mittaista kiehumista, joten tällä tavalla ainakaan eivät ravintoaineet pääse kuolemaan.

 

 

Vauva näyttää tykkäävään puurosta, sillä hän aukoo suutaan lusikalle ja nyt alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että ruokaa oikeasti menee masuunkin asti. Ajattelin, että seuraavaksi voisin keitellä bataattia tai kesäkurpitsaa ja soseuttaa jompaa kumpaa riisipuuron joukkoon. Hedelmä- tai marjasoseita en ihan näin aluksi viitsi vauvalle maistatella, vaan koen tärkeämpänä, että hän oppii syömään ns. suolaista ennen herkkuja.

Ihanaa Halloween-viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit

6 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Tämäkin pysyy tukevasti istumassa, jos kunnolla pönkkää, mutta en halua istuttaa kun ei kerran vielä itse osaa istua. Sylissä en kyllä saa pidettyä käsiä millään kurissa! 😅 Tämä vie lusikan (ja kaiken muunkin) itse suuhun ym., mutta en uskaltaisi vielä miettiä sormiruokailua. Sitten joskus 6 kk jälkeen vasta! 😊

Avatar

Ohjeistettiinko teitä syöttämään noin makuuasennossa? Yleensä kiinteitä suositellaan syömään istuvassa asennossa, jossa vauva pääsee kumartumaan eteenpäin ja nieleminen sekä ruoan käsittely kielellä on helpompaa ja tukehtumisvaara pienempi.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Ei hän ole makuuasennossa vaikka kyllä kuvassa saattaa vähän näyttää siltä. Taitaa kuvakulma jotenkin vääristää, sillä selkänoja on puoli-istuvassa asennossa (kolme asentoa ”korkeammalla” kuin makuuasento). Tästä asennosta vauva pääsee kumartumaan niin paljon eteenpäin, että pää kolahtaa pöytään. Vauvaa ei siis voi esimerkiksi yksin jättää syöttötuoliin, jos selkänoja on näin ”ylhäällä”. Vauvalla ei ole vielä valmiuksia istua, joten istuttaa häntä ei saa. Istuva asento ei siis ole meillä vielä mahdollinen, ja toisaalta myöskään emme voi odotella 6 kk ikään (tai siihen kunnes vauva osaa istua) asti kiinteiden aloituksen kanssa. Mutta hyvä, että toit asian esille!

Avatar

Hyvä niin. Usein vauvoja, joilla ei ole kaikki syömisen valmiudet vielä toteutuneet eli lähinnä istuminen kevyesti tuettuna, syövät sylissä, jolloin pääsevät syömään pystymmässä asennossa.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Mä koen sen tosi hankalana! Mun vauvat on olleet sen verran eläväisiä, että kädet huiskaa joka suuntaan ja soseet lentää lusikasta ympäri keittiötä kun vauva hihkuu ja huitoo käsillä. Syöttötuolissa on helpompi osua suuhun ja väistää huitovat kädet. Mutta monet tosiaan onnistuvat syöttämään sylissä ns. yhdellä kädellä.

Avatar

Itse olen ajatellut, että sylissäkin istuessa saa tarvittaessa pideltyä käsiä sen aikaa aloillaan, että lusikka ehtii suuhun. Meillä tosin on kaikki vauvat olleet niin jänteviä, että 4 kuukauden jälkeen ovat jo osanneet istua tuettuna syöttötuolissa. Muutenkin käytimme paljon sormiruokia, jolloin käsien kuuluukin viuhua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä