Maitoallergiaepäily: Matkalla maitoaltistukseen

 

Olen kirjoitellut, että meillä on jo hetken aikaa epäilty maitoallergiaa. Tämän linkin takaa löytyy postaus, jossa kerroin, mitä oireita meillä oli, täällä on postaus allergologin vastaanotolla käynnistä ja täällä taas kerron muutoksista, joita on tehty ja siitä, mitä niillä on saatu aikaan.

Nyt tilanne on se, että testasimme siirtyä takaisin Nutrilon Omneo -korvikkeeseen, jota vauva joi ennen kuin siirryimme allergologin ohjeistuksesta Nutrilon Pepti Syneoon. Pepti Syneo on siis lehmänmaitoallergian hoitoon tarkoitettu korvike, ja sillä meidän vauva saatiin aikalailla oireettomaksi.

 

Oireiden paluu

Omneolla olimme pari päivää ja kaikki oireet alkoivat vyörytä takaisin. Vauva ei saanut syötyä vaan itki selkä kaarella. Kiinteitäkään ei enää suostunut syömään, sillä ilmeisestikin vatsa oli niin kipeä. Pulauttelu lisääntyi huomattavasti, kakkahommat muuttuivat takaisin siihen mitä ne olivat silloin ennenkin (säästän teidät tarkemmilta yksityiskohdilta). Päiväunet olivat yhtäkkiä taas sitä vartin luokkaa ja yöllä hetättiin tunnin-parin välein. Hereilläoloaika oli tosi itkuista eikä missään ollut hyvä.

Vauva rupesi taas repimään hiuksiaan ja raapimaan ohimoitaan. Ilmavaivat lisääntyivät huomattavasti ja vatsa meni ummelle. Kipuitku liittyi vahvasti taas seuraamme, ja oli ihan selvää, että vauvan oli huono olla. Palasimme takaisin Pepti Syneoon ja otimme yhteyttä allergologiin. Allergologi määräsi meidät maitoaltistukseen, jotta saamme hintavalle korvikkeelle Kelan korvauksen. Sitä ennen meidän täytyisi olla pari viikkoa Pepti Syneolla, jotta saadaan suolisto rauhoittumaan.

Varasin maitoaltistuksen itku kurkussa ja aika meillä on 1.12. Ette usko, kuinka pahalta tuntuu taas aiheuttaa vauvalle oireet ja huono olo. Sydäntä särkee ajatella sitä kipuitkua, jota on luvassa. Kamala ajatella, että ihan tahallaan tehdään vauvalle paha olo ja aiheutetaan kipua, jotta Kela suostuu antamaan maidolle korvaukset! Altistuksen jälkeen menee taas ainakin pari viikkoa, että vauvan olo saadaan hyväksi. Suolisto kun ei ihan nopeasti pääse toipumaan ja tiedän, että edes pari viikkoa ei todellakaan korjaa sitä.

 

 

Mikä maitoaltistus?

Mutta ei auta asiaa ajatella niin. Muu ei nyt auta, sillä sen Kela vaatii, jotta saadaan korvikkeisiin korvattavuus. En ole vielä selvittänyt, korvaako vakuutus maidot vai ei, mutta luulisin, että myös vakuutus vaatii maitoaltistuksen ennen kuin heiltäkään korvattavuuden saa. Kuulostaa ehkä rajulta, mutta toivon, että vauva saa mahdollisimman nopeasti tarpeeksi selkeät oireet, jotta meidän ei tarvitse altistusta jatkaa kovin montaa päivää, vaan pääsemme palaamaan takaisin hänelle sopivaan korvikkeeseen mahdollisimman pian.

Maitoaltistus siis on edessä 1.12. Pikkujätissä ja mukaan otamme 2 dl Tuutia, tuutipullon sekä rautaiset hermot ja oikeanlaisen asenteen. Maitoaltistus kestää 2-4 tuntia, joten mukaan tarvitaan Tuutin ja tuttipullon lisäksi myös vauvalle sopivaa korviketta, sosetta, leluja, rattaat, tutteja ja mitähän muuta? Alusta lattialle? Äiti tarvitsee myös eväitä ja tosiaan ne rautaiset hermot sekä sen oikeanlaisen asenteen. Itkettää koko ajatus jo valmiiksi, mutta ei auta itku markkinoilla!

Maitoaltistuksessa siis lääkäri tutkii vauvan ja sitten vauvalle sopimatonta korviketta syötetään hänelle enenevissä määrin puolen tunnin välein. Lapsen ihoa ja vointia tarkkaillaan annosten välissä ja ne, jotka oireilevat ihollaan, saavat tässä kohtaa armahduksen. Meillä esimerkiksi homma tulee varmastikin jatkumaan sen neljä tuntia ja sitten sen jälkeen vielä kotona niin kauan, että oireet ovat Kelalle riittävän pahat. Itse arvioin, että ehkä neljässä päivässä meillä on pakka ihan hajalla ja kipeä, huutava, suolistollaan oireileva vauva sylissä.

Kuulostaa aika kurjalta ja sitä se varmasti onkin! Tuntuu varsin ilkeältä tavalta todeta allergia, mutta toisaalta ymmärrän, että se on ainoa selkeä tapa todeta ruoka-aineesta johtuvat oireet. Jos haluat antaa oman kokemuksesi maitoaltistuksesta, olisin hyvin kiitollinen!

 

-R

 

Kommentit

4 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Kiitos kun kerroit kokemuksestasi! 😊 Kuulostaa varmaan karulta, mutta toivoisin meille myös nopeaa reaktiota.

Avatar

Ruoka-aine altistuksista ei kannata ottaa turhaa stressiä. Selliasta se vain on.
Meillä yliopistollisessa keskussairaalassa altistettiin sokkotestillä aina puolen vuoden välein maidot, viljat yms. Sokkoaltistuksessa vanhemmat eivät tiedä, saako lapsi epäiltyä allergeenia vai jotain hänelle oikeasti sopivaa (esim. Vehnä vs, riisi), jolloin vanhempien oma mielipide ei pääse vaikuttamaan lopputulokseen.
Sokkoaltistuksia tehdään melko tiheään, aillä lapset voivat ”parantua” allergiasti nopeastikin ihan vain kasvun myötä.
Tsemppiä päivään! Nopeasti se menee.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Kiitos! 😊 Mua ei niin se kyseinen päivä jännitä vaan ne viikot sen altistuksen jälkeen. Harmittaa kun tietää, että toinen on kipeä pitkään altistuksen päättymisen jälkeen!

Avatar

Meillä oli pojalla vauvana maito altistus.. Oli selvä tapaus ku huulet turpos noin 2 tunnin päästä.. Loppui siihen.ei onneksi ollut sitten enään suurempia vaivaa tuosta ja saatiin maitoon resepti..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä