Kotitalouskriisi 1.4.2014
TEKSTI Maria

Glups kilppari

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Karkki kertoi eilen G-pisteestään.
Minullakin on se!

kilppari

Viholliseni numero 1. = huono sisäilma

Viholliseni numero 2. = oikutteleva kilpirauhanen

Kilpirauhasvaivat on suomalaisten kansantauti. Eikä ihme kun haistelee paikkoja, joissa käymme päivähoidossa, koulussa ja töissä. Autoimmuunisaurauksien liittymisestä homealtistukseen on jo saatavilla alustavia tutkimustuloksia. ”Toksiineja tuottavat mikrobit saattavat aiheuttaa immunostimulaatiota ja myötävaikuttaa autoimmuunisairauden puhkeamiseen geneettisesti alttiilla henkilöllä.” (Home ja terveys – Kosteusvauriohomeiden, hiivojen ja sädesienten esiintyminen ja terveyshaitat, Tuula Putus, 2014)

Itselläni kilpirauhasongelma alkoi vaihto-oppilasvuonna Barcelonassa. Asuin asunnossa, jonka ulkoseinät olivat litimärät ja silminnähden homeessa. En tiennyt, että homeesta olisi muutakin haittaa, kuin tunkkainen haju. Ajattelin, että pidän ikkunoita auki. Mikä ääliö olinkaan.

Vähitellen sain kummallisia vatsakipuja ja muutamien kuukausien päästä näytin jo tantalta. Lihoin kymmenen kiloa! Vietin jopa kolme päivää sairaalassa tutkimuksissa, mutta mitään ei löytynyt.

Kun tulin takaisin Suomeen, vaivat parantuivat.

Ja sitten muutin Espooseen, vanhaan rintamamiestaloon. Unelmatalossa oli yllätys yllätys, hometta! Silloinkaan en vielä ymmärtänyt kilpirauhasen ja homeen yhteyttä.

Kilpirauhasarvoni (siis ne, mitä terveyskeskuksessa tutkittiin) olivat tuolloinkin hyvät. Silti kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Saamattomuudesta, väsymyksestä, hiustenlähdöstä, kylmyyden tunteesta, rytmihäiriöistä ja niin edelleen.

Vuosi sitten sain tarpeekseni. Menin funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistuneen lääkärin vastaanotolle. Hän otatti verinäytteitä, joista osa niistä lähetettiin jenkkeihin asti tutkittavaksi. Yksi päivä lääkäri soitti ja ilmoitti, että sairastan hashimoton tautia, eli kehoni tuottaa kilpirauhasvasta-ainetta.

Löysin netistä (tiedän mitä ajattelet) tietoa hashimoton taudin hoidosta ruokavaliolla. Lääkärikin oli sitä mieltä, että ruokavaliota voisi kokeilla. Niinpä olen ollut vuoden syömättä gluteenia. Ja se toimii!

Sain varmistuksen, kun kuukausi sitten söin vahingossa gluteenittomaksi mainostetun vehnäleivän kuvauksissa. Sen jälkeen kaulaa on kuristanut ja kilpirauhasta vihlonut tavalla, jonka olin jo melkein unohtanut.

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on täysin turvallista ja helppoa. Syömme paljon täyskauraleipää, teen pizzat ja pullat gluteenittomista jauhoista. En koe jääväni mistään paitsi.

Suosittelen gluteenittoman ruokavalion kokeilemista. Mutta pitkäjännitteinen pitää olla. Hyvä testi on olla puoli vuotta täysin ilman gluteenia ja sitten eräänä päivänä täyttää itsensä pullalla ja pastalla. Jos huomaat eron, tiedät missä vika.

Tässä pätkä kuvauksista, joissa viimeisin g-vahinkoni kävi:

Kuvauksissa oli myös Demi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (17)

Toivotaan että sullakin helpottaa pian! Tosi kauan sulla vaiva jo kestänyt!:O
0
1 vastaus

Mielenkiintoista, mä en tiennytkään homeen ja autoimmunisairauksien yhteydestä. Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta se on ollut jo teini-ikäisestä, enkä mä tietääkseni ole altistunut homeelle. Lääkkeillä se pysyy kurissa, mutta melkoista tasapainoilua se oikean annoksen etsintä aina on.
0
1 vastaus

Itse olen ainakin jo aivan itkun partaalla sisäilmaongelmien takia 🙁 En meinaa mistään löytää paikkaa jossa pystyisin asumaan, ja pelkään terveyteni puolesta. Jatkuva muuttaminen käy myös taloudellisesti mahdottomaksi. Kirjoitin sinulle jo alkuvuodesta aiheesta.

Kaikista pahinta on se, että aihe on vielä niin tuntematon ja kiistetty. Ei minua kukaan usko, neuvovat vain siivoamaan ja tuulettamaan. Luullaan että se vika on minussa. Aina vedotaan siihen ”ei edellinen asukas mitään oireita saanut”

Pelottaa ja turhauttaa
0
1 vastaus

Niin tuttua, niin tuttua. Mulla probleeman löysi homeopaatti,olin ihan umpiväsynyt ja turvonnut zombi.. normikokeet kaikki ok..mie otan muuten lisäksi lugosin jodia (luontaistuotekaupasta)ja se on vieny palan kurkusta..gluteiinittoman ruokavalion lisäksi, siis..
0
1 vastaus

Hei minua kiinnostaisi kuulla onko maidottomasta ruokavaliosta ollut apua iho-ongelmiin? Itse olisin valmis myös sitä testaamaan..
0
1 vastaus

On ollut! Iho on parempi. Ei täydellinen, mutta selkeästi parempi. Kerron kyllä lisää, kunhan ehdin…
0
1 vastaus

Sisäilma postsuksia lisää. Etenkin kun kirjoitit kerran, että muutitte kerran pois muovimaton takia. Meillä juuri muutamasta huoneesta poistetaan muovimatto. Paljonhan tekevät niin, että jättävät muovimaton alle ja laminaatti päälle. Mökillä on hirsitalo, voi kun siellä ihana ilma!
0
1 vastaus

Kiitos, kirjoitan kyllä. Nyt on ollut niin kova kiire kaikkien töiden ja rakennusterveysasiantuntijaopintojen kanssa, että huhhuh.
0
1 vastaus

Eli postauksia
0
1 vastaus

Mulla on kans kilpirauhasen vajaatoiminta todettu maaliskuussa. Oireet ovat vieläkin voimakkaat ja thyroxinia on vaan nostettu. Olen myös lukenut gluteenittoman ruokavalion positiivisista vaikutuksista kilpirauhaseen mutta koen sen noudattamisen vaikeaksi, koska olen myös allerginen maidon proteiinille. Olisiko sulla antaa hyviä vinkkejä ja/tai esimerkkejä aterioista joita syöt? Mitä esim aamulla syöt tai lounaaksi?
0
1 vastaus

Mä olen myös ollut nyt maidottomalla ruokavaliolla ja onnistuu ihan hyvin. Aamupalaksi syön yleensä kaurapuuroa, gluteenitonta leipää, mysliä, maissihiutaleita tai riisikakkuja. Banana eggs on herkkuaamiais-listalla. Lounaaksi riisiä, perunaa tai gluteenitonta pastaa ja mitä vaan lisuketta! Olen tänne laittanutkin jo paljon reseptejä. Suosittelen kokeilemaan!
0
1 vastaus

Kiitos vastauksesta! Täytyypä alkaa kahlaamaan sun blogireseptejä läpi ja testaamaan:)
0
1 vastaus

Tuttua hommaa, valitettavasti. :/ Gluteenittomasta ja viljattomasta ruokavaliosta on ollut suuri apu itsellenikin, enkä todellakaan tunne jääväni mistään paitsi. Omat pulla-, piirakka-, leipä-, pitsa- ja pannarireseptit ovat pesseet viljat mennen tullen. 😉
0
1 vastaus

Jep.. Itse muuten juuri viime viikolla päätin kokeilla, olisinko ”parantunut” tästä ongelmasta. Join yhden oluen, jossa oli gluteenia ja kolme sushia, joissa oli gluteenia. – Ja nyt olen kolme päivää taas tuntenut kipua kaulalla! Siis ei enää ikinä gluteenia mulle.
0
1 vastaus

Moikka!
Mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta johon syön thyroxinia ja
olen ollut jonkin aikaa (muutamia kuukausia) gluteenittomalla ruokavaliolla. Olin viikon italiassa jossa söin huoletta kaikkea tavallista vehnäpizzaa ja pastaa ja leipää. Sitten puolessa välissä lomaa kurkkuun (juuri tuohon kilpparin kohdalle) tuli ihan kuin pallo. Kävin lääkärissä ja mitään angiinaa tms ei löytynyt. Selailin nettiä ja törmäsin tähän aiheeseen useaan kertaan ja nyt luin sinun kirjoituksesi joten mietin vain voisiko tämä johtua yhtäkkisestä räjähdysmäisestä vehnän ja gluteenin syömisestä? Huh mikä hirveä olo jo viidettä päivää!
Hoidatko kilpirauhastasi pelkästään gluteenittomalla ruokavaliolla vai käytätkö myös lääkitystä?
0
1 vastaus

Mä en missään nimessä ole lääkäri, mutta oman kokemukseni on aivan sama! Itselläni harkittiin lääkityksen aloittamista, mutta sanoin lääkärille, että haluan kokeilla ensin ruokavaliota. Koin ”ihmeparantumisen” eikä lääkitystä enää tarvittu. Nyt kuukausi sitten päätin taas ”live on the edge” – join pullon tavallista olutta, jossa on gluteenia. Kilppari ollut nyt kuukauden sekaisin, turvonnut, kipeä, vaikea niellä tuntuu että on pala kurkussa. Enää en tosiaankaan kyseenalaista gluteenin vaikutusta! Ei enää koskaan.
0
1 vastaus

Toivotaan että sullakin helpottaa pian! Tosi kauan sulla vaiva jo kestänyt!:O
0
1 vastaus

Okei, hohh! Onpa hyvä saada tietää että muillakin on käynyt näin, niin voin lopettaa stressaamisen syövästä ynnä muusta:D nyt olen ollut 3päivää gluteenittomalla ja tuntuu että olo kurkussa on astetta parempi!
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: