Granaattiomena – portti uusiin ruokiin

Teksti

DSCF9390

Eikö lapsesi uskalla maistella uusia ruokia? Kokeile granaattiomenaa!

Hurraa. Lapsuuteni lemppari on löytänyt Suomeen!

Aina kun saavuin lapsena Espanjaan sukulaisten luo, pyysin ensimmäiseksi muutamia ruokia: tortilla de patata -perunamunakasta, ilmakuivattua serrano-kinkkua, tuoreita viikunoita ja granaattiomenaa.

Googlasin granaattiomenan. Se on sitten lapsuuteni saanut supervoimia. Hedelmä sisältää ainakin runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kuitujakin on siemenessä runsaasti suutuntuman perusteella. Netistä löytyy lukuisia granaattiomenan terveysvaikutuksia listaavia juttuja!

DSCF9385

Minulle terveysvaikutukset eivät tällä kertaa ole merkityksellisiä, vaan granaattiomenan kiehtova rakenne.

Jotkut lapset ovat todella arkoja maistamaan uusia ruokia. Kuitenkin uusien asioiden kokeileminen ja itsensä ylittäminen on tärkeää. Vaikeimpia uusia ruokia kokeiltavaksi ovat kaikenlaiset epämääräiset muhennokset ja höystöt. Helppoja maisteltavia sen sijaan ovat kiinnostavat, värikkäät ja solidit ruuat. Granaattiomena lukeutuu edellisiin.

Arkakaan lapsi ei voi vastustaa granaattiomenaan tutustumista. Granaattiomenan ”rakkulat” kimaltavat kuin jalokivet. Pinkeän tuntuisia palluroita ei vaan voi olla laittamatta suuhun. Purtaessa rakkulat poksahtavat ja purskauttavat raikkaan mehun. Sisällä on valkoinen siemen, jota voi yrittää olla puraisematta rikki.

DSCF9382

Espanjassa granaattiomenaa tarjoillaan lapsille appelisiinimehun kera.

Granaattiomenaa appelsiinimehussa

  • 1dl granaattiomenan rakkuloita
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 1 tl sokeria
  • ripaus kanelia

Avaa granaattiomenan kova kuori tekemällä matala viilto hedelmän ympäri. Ota puoliskoista tukeva ote ja käännä lohkoja ympäri. Irroittele rakkulat ja kalvot. Laita ainekset kulhoon. Tarjoile välipalana tai jälkiruokana.

Nyt tammikuussa on granaattiomenan paras sesonki. Hedelmää on ollut alle neljän euron kilohintaan kaikissa ruokakaupoissa, joissa olen tällä viikolla käynyt.

Pitävätkö teidän lapset granaattiomenasta?

DSCF9389

Tykkää Kotitalouskriisistä Facebookissa, niin pysyt kärryillä!

 

Kommentit

8 kommenttia

[…] Hedelmät ja marjat ovat joskus niin happamia, että ne kirvelevät pientä suuta. Lorauta hedelmän päälle tällöin hieman hunajaa. Makeus ja kiilto tekevät annoksesta houkuttelevan. Hunajassa on myös antioksidantteja ja se torjuu flunssaa. Maria Nordin vinkkasi blogissaan granaattiomenasta porttina uusiin ruokiin. […]

Kiiinnostavaa… Täytyy tunnustaa, etten itsekään varmaan ole koskaan maistanut granaattiomenaa *punastuu* Minä luulin aina, että se on kauhean kirpeää, eikö se olekaan?

Maria

Se on vähän karvaan makuista, mutta silti makeaa ja raikasta. Ei ollenkaan kirpeää. Aa, pitääkin kertoa, miten granaattiomena avataan!

Minä söin muutama viikko sitten 42-vuotisen elämäni ensimmäisen granaattiomenan Satokausikalenterin innoittamana. Nam! Puolitoistavuotias kuopuskin ihastui ikihyviksi ja granaattiomena sai pysyvän paikan meidän välipalavalikoimassa.

Maria

Vau, ihana kuulla. Kokeilkaapa appelsiinimehun ja kanelin kera. Satokausikalenteri on mahtava juttu!

Ja on muuten just parasta sormiruokaa pienemmillekin! 🙂 Mä laitan salaattiin saksanpähkinöiden kanssa, nam! 🙂

Maria

Nam! Niinpä tietenkin, sormiruokaa!

onko jotain hyvää vinkkiä granaattiomenan ”kaapimiseen” niin ettei mehut lennä pitkin keittiötä? Minusta oli kauhean sotkuista puuhaa ja siksi onkin jäänyt yhteen kertaan syöminen.

Maria

Ei sitä kaavitakaan! Halkaiset puolikkaat ja koputtelet lusikalla kuoreen. Pallurat poksahtelevat ulos itsestään! (Teoriassa) Jos pallurat eivät irtoile, revi varovasti kuoren palasia irti ja irroittele pallurat sormin. Granaattiomenan kuoriminen on hieman vaivalloista ja aikaavievää. Mutta palkinto odottaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä