Haiseva seksivinkki

Teksti

 

DSCF5119Olin jo menossa nukkumaan, mutta telkkarista sattui tulemaan äärettömän kiinnostava, hajuista kertova ohjelma.

Mikään aistimus ei herätä yhtä paljon tunteita ja muistoja, kuin hajuaisti. Hajut ovat unohtumattomia. Mieleni valtaa rauha ja onnelisuus kun muistelen vaikkapa lapsuudenkodin liinavaatekomeron tuoksua. Tai isoäitini, Mamin, talkitun kainalon tuoksua.

Taidan kuulua viiteen prosenttiin ihmisistä, joilla on poikkeuksellisen tarkka hajuaisti. Kerran lapsena rappukäytävän ovesta ulos astuessani, haistoin, että isäni oli kävellyt siitä juuri ohi. Sisäilman epäpuhtauksille altistuttua hajuaistini on ilmeisesti erikoistunut vaarasta kertoviin hajuihin. Haistan herkästi homeen, 2-etyyliheksanolin ja muut sisäilmapahikset. Hajuaistin tarkoitus on myös suojella. Paha haju varoittaa pilaantuneesta ruuasta tai mummonmökin huonosta sisäilmasta.

Löysin ohjelman kautta inspiroivan henkilön, jota nyt parhaillaan googlailen. Hän on norjalainen hajututkija ja -taiteilija Sissel Tolaas. Hän osasi pukea sanoiksi (ja osaa varmaankin myös todistaa tieteellisesti) asian, jota olen varsinkin nyt äitinä pohtinut.

hiellä

Sissel Tolaas pyysi pesuainefirmojen pomoja peseytymään hienhajuisella saippualla

Homealtistuneiden vertaistukiryhmässä puhutaan lapsiperhehajusta. Arvaatteko mikä se on?

Lapsiperhehaju on tuoksu, joka leijailee useiden metrien säteellä lapsiperhen ympärillä. Lasten vaatteita pestään useammin kuin aikuisten vaatteita, joten pesuaineen haju ei pääse haihtumaan käytön aikana kuten aikuisten vaatteista. Näin ollen pienten lasten ympärillä leijuu pyykinpesuaineen haju. Itseäni tuttavaperheiden lapsiperhehaju haittaa siksi, että voin pahoin hajusteista.

Minun takia ei kuitenkaan kannata vaihtaa pesuainemerkkiä, mutta oman lapsen takia kylläkin. Sen lisäksi, että hajusteet aiheuttavat ärsytystä ja voivat allergisoida, ne myöskin piilottavat alleen lapsen ominaishajun.

Jos et itse pidä lapsesi ominaishajusta, anna lapsesi silti nauttia siitä! Tolaas sanoo hyvin: Lapsella on oikeus tutustua omaan hajuidentiteettiinsä jo varhain. Tässä kirjoituksessa pohdin samaa asiaa vastasyntyneen kannalta.

Seuraavaksi otsikon lupaama seksivinkki. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset pitivät kainalossaan tai jalkovälissään nenäliinaa, joka annettiin rakkaalle haisteltavaksi. Vinkkini perustuu samaan imeytystekniikkaan.

Ovulaation aikaan nainen tuottaa erityisiä hormoneja sekä hajuttomia feromoneja, jotka saavat miehen kuolaamaan naisen perään (jos parivalinta on onnistunut). Tuo arvokas haju kannattaa ottaa talteen!

Kun tietää ovulaation lähestyvän kannattaa ottaa käyttöön salainen ase, eli ”miehensyöjäyöppäri”. Tuota yöpaitaa käytettään aina ovulaation aikaan eikä sitä pestä turhaan. Yöpaidan voi vetää päälleen aina kun kaipaa erityisen kiihkeää toimintaa makuuhuoneen puolelle. Eipä tarvitse enää jalkakarvoja ajella tai itseään muuten puunata, että kelpaisi.

Ja jos on sinkku, voi yöpaidan laittaa vaikka takin alle kauppareissulle… kaupasta saattaa tarttua mukaan muutakin kuin kevytmaitoa ja jauhelihaa.

Kokeilisitko? 

Kommentit

15 kommenttia

[…] niin tai näin, hajustekemikaalien tiedetään olevan haitallisia terveydelle. Olen ennenkin kirjoittanut lasten oikeudesta tutustua omaan ominaistuoksuun. Lapset eivät mielestäni tarvitse kosmetiikkaa, mutta lapsille suunnatun kosmetiikan […]

No en kyllä kokeilisi 🙂 mielenkiinnosta kysyn millä sinä peset lastenne vaatteet? Itse pesen erisanin tai ecoverin nestemäisellä pyykinpesuaineella ja huuhteluaineena käytän aina etikkaa. Lapsi pestään perusrasvalla ja vanhemmat käytämme erisanin pesuaineita.

Viimeisen puoli vuotta olen käyttänyt nestemäistä Neutralia. Olen siihen erittäin tyytyväinen, nyt juuri loppui ja olen käytin tänään jauhemaista MiniRiskiä. Äkkiä ostettava lisää Neutralia. Se on hajusteeton, mutta pyykki jää silti hyväntuoksuiseksi ja raikkaaksi. Huuhteluaineena silloin tällöin (kun mies pesee lätkäkamojaan) hajunpoistajana käytetään myös etikkaa.

Lapset pesen yleensä vain vedellä. Silloin harvoin kun pesen lasten hiukset, pesen sillä hiuksista valuvalla shamppoolla koko lapsen.

Vartalorasvaa en ole koskaan jaksanut käyttää. Ei ole ollut tarvettakaan.

Meilläkin käytettiin Neutralia ennen, kunnes luin tuoteselosteen hieman tarkemmin. Ei se olekaan niin kauhean ”neutralia”, selosteesta löytyy sodium laureth sulfate ja pentasodium ethylenediamine tetramethylene phosphonate, myöskin triethanolamine löytyy listalta.

Mitä nyt käytät?

Minäkään en kestä noita ”normi” pesuaineita! Järkyttävän vahvat hajut 🙁 Itse käytän kaikkeen (pyykkiin) meillä Ole Hyvä pesuaineita ja pesupähkinöitä <3 Lapset pestään vedellä ja tarvittaessa jollain hennolla pesuaineella (nyt jäänyt käyttöön se Sophie the giraffe body&hair shampoo) 🙂

Lapsella atooppinen iho siksi pestään myös rasvalla. Koitan viimeiseen asti kaikkia hajusteita vältellä en niinkään itseni vuoksi vaan lapseni. Ja sen kerran kun näin kuinka kovan migreenikohtauksen tötoverini sai kollegan hajusteesta heräsin tähän asiaan. Ennen en tullut ajatelleeksikaan että saippua tms. Jota käytän voi tehdä jonkun sairaaksi. Kiitos Maria kun jaat tietoasi näistä asioista..vielä niin valitettavan usein kun nämä hajuste,home ym kuitataan olevan korvien välissä.

Maria

Kiitos! Hienoa, että et loukkaannu tai närkästy siitä, että joku kärsii hajusteista, vaan toimit niin että kanssasi tekemississä olevat voivat paremmin. Arvostan todella tuollaista toimintaa. Moni jotai itse ei haittaa hajusteet ei ymmärrä tuskaa, mitä ne voivat muille aiheuttaa.

Tämä on todella tärkeä asia! Harmi kun kaikki ei ota sitä todesta.Läheltä olen nähnyt kuinka ihminen voi mennä ”tukkoon” hajusteista, kukista, kissasta… Henki ei kulje. Minullakin pitää kaikki olla mahd. hajustamatonta, voin pahoin voimakkaista tuoksuista, mutta en sentään (onneksi) astmakohtausta niistä saa.

Maria

Itsekään en saa mitään kohtausta tai tukehdu. Tunnen vaan oloni epämiellyttäväksi voimakkaiden hajusteiden lähellä. Kiitos palautteesta!

Kiitos Maria erittäin mielenkiintoisesta ja hauskasta blogistasi. Tykkään kun pohdit vakavia ja joskus ikäviäkin asioita jotenkin positiivisellä tyylillä, etkä ruikuttamalla, niinkuin meillä monesti on tapana. Minulla on myös herkkä hajuaisti ja kärsin siitä aikalailla. Pystyn tunnistamaan tuttuja ihmisiä vaikka silmät sidottuna heidän käyttämiensä pyykinpesuaineiden ja pyykinhuuhteluaineiden perusteella. Itse käytän yleensä tuoksutonta Sertoa. En voi myös millään ymmärtää erästä äitiä, joka laittaa pienen tyttärensä hiuksiin hoitoainetta, joka aiheuttaa tytölle allergista nuhaa. Ja vain ulkonäön vuoksi. Perheessä on jo muutenkin allergiaa ja astmaa.

Maria

Kiitos, kiva että joku joskus analysoi kirjoituksiani ääneen. Yritän nähdä asiat aina vähän eri näkökulmasta. Tuo ihmisten tunnistaminen sokkona hajun perusteella kuulostaa tutulta…
En tiedä, miten voisin itsekin sanoa kauniisti ihmisille, jotka upottavat lapsensa hajusteisiin. Ehkä tämä on ainoa keino. Tuntuu että menee todella aralle alueelle, jos huomauttaa toisen hajusta. Oli se sitten peräisin vahvasta ominaishajusta tai pesuaineen hajusta…

hei Maria! Olit mun mielessäni kun kävin kaupassa haistelemassa tyynyjä, hajuihin liittyy siis tämä kommenttini. Menin siis iloisena välipäiväalennusmyyntiin Jyskiin ostamaan tyynyjä perheeseemme, kun ne olivat hyvässä alennuksessa. Hämmennys oli suuri, kun törmäsin tyynyihin, joita mainostettiin antibakteerisiksi. Tarkemmin tuoteselostetta lukiessani selvisi, että niiden täyte on käsitelty jollakin bent-alkuisella aineella, jotta niihin ei pesi pölypunkkeja, niitä mainostettiin antibakteerisiksi. Järkytyin. Haistelin tyynyjä. Poistuin ostamatta. Ennemmin osta perustyynyn, jota voi pestä ja jota ei ole kyllästetty kaiken maailman aineilla.

Maria

Kiitos vinkistä. Menenpä tyynykauppaan vähän vakoilemaan! En tiedä, mitä aine voisi olla. Kyselen mikrobiologi-tuttavaltani! Palaan aiheeseen!

Monta vuotta pesin pelkästään neutralin tai erisanin pesuaineilla, edelleenkin värillisillä ja tummilla sitä käytän, mutta miten ihmeessä valkoisen pyykin saa pysymään valkoisena? Kun monta vuotta pessyt esim valkoisia lakanoita erisanilla/neutralilla, ovat muuttuneet kellertäviksi/harmaiksi, itseä ainakin häiritsee kun valkoiset vaatteet ovat likaisen tms. näköisiä. Oisko jotakin hyvää vinkkiä, ettei tarvitse pestä noilla voimakkaan tuoksuisilla pesuaineilla?

Maria

Hmm. Itse en ole tuollaista huomannut. Millainen pesukone sinulla on? Meillä on uusi ja tehokas, sekin voi vaikuttaa pyykin puhtauteen. Entäs oletko kokeillut laittaa koneeseen pyykin mukaan väriä kerääviä liinoja? Olen kuullut positiivisia kokemuksia niistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä