Kotitalouskriisi 24.11.2015
TEKSTI Maria

Heijastinspray-varoitus

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Näin viime keväänä uutisen, jossa hehkutettiin  Volvon kehittämää suihkutettavaa Life Paint -heijastinainetta. Taisin silloin jo ilmaista huoleni twiittaamalla, mutta en tarttunut asiaan, sillä olin varma, ettei niin järjetön tuote päätyisi markkinoille.

Olin väärässä. Tänä syksynä moni on kertonut nähneensä suihkutettavaa heijastinta lastentarvike- ja urheilukauppojen tiskeillä. (En käy ikinä kaupoissa ruokakauppaa lukuunottamatta, joten kiitos lukijat että pidätte minut ajan tasalla tuoteuutuuksista). ”Tyrkyllä on vieressä myös esite, jossa tuotetta kehotetaan käyttämään mm. lemmikkien jalkoihin ja olikohan jopa lastenvaunuihin.” kommentoi lukija Facebookissa. Myyjältä oli tiedusteltu tuoteselostetta tai tietoa tuotteen turvallisuudesta, mutta tietoa ei löytynyt mistään.

Tutut ovat kertoneet nähneensä Facebookissa kuvia heijastinprayllä kauttaaltaan käsitellyistä lapsista. Tuotteen pakkauksessa taidetaan sanoa, että tuotetta ei saa suihkuttaa suoraan iholle. Itse en suihkuttelisi heijastinta edes lapsen ulkovaatteisiin tai minkään hengittävän eliön pinnalle. Olen nähnyt nimittäin kuvia pimeässä hohtaviksi suihkutetuista hevosista.

11984603_10153385741022561_101244889_o

Alumiinia, mikro- ja nanohiukkasia

Löysin netistä yrityksen, joka myy näitä heijastavia mikropartikkeleja. Tällä nettisivulla myytävät hiukkaset ovat mikrokokoisia lasihiukkasia, joissa on alumiinikerros lasipartikkelin pinnalla. On mahdollista, etttä tuotteessa on mikropartikkelien lisäksi nanohiukkasia. Hiukkasten sitomiseksi käsiteltävään pintaan spray sisältää läpinäkyvää liimaa sekä ponnekaasua. Heijastinspray-purkkien kyljissähän ei ole tuoteselostetta, joten veikkaukseni on sivistynyt arvaus. Eikö ole uskomatonta, että tällaisessa tuotteessa ei tarvitse kertoa, mitä se sisältää!? Sellainen on lainsäädäntömme.

Joku heijastaviin nanomateriaaleihin erikoistunut lukija voi kyllä kommentoida, jos tietää tarkemmin heijastinsprayn sisältämistä aineista.

Nanoteknologian ongelmista olen kertonut ennenkin. EU on kehoittanut lausunnoissaan varomaan nanomateriaalien käyttöä, sillä niiden terveysvaikutukset ovat arvaamattomia. Samasta aineesta tehty hiukkanen saattaa eri kokoluokassa aiheuttaa aivan erilaisia vaikutuksia. Nanopartikkelien epäillään kulkeutuvan keuhkojen kautta aivoihin ja aiheuttavan muun muassa alzheimerin tautia.

Heijastinsuihkeen tarkoitus on lisätä turvallisuutta tai vähintäänkin sen tunnetta. Käyttöturvallisuus on kuitenkin unohdettu. Suihketta ei pitäisi käyttää missään, missä sen on mahdollista päästä hengitysteihin, lapsen pää tai vaatteet ei ainakaan ole oikea paikka tälle aineelle. Suihkuttajalle itselleen suosittelen hengityssuojainta. Hiukkasia pääsee hengitysteihin etenkin suihkutellessa, mutta myös käytön aikana. Vaatteiden liikkuessa hiukkaset irtoavat pinnastaan.

poro,heijastinspray

Porokuva Ylen sivulta.

Onneksi aine on aika kallista, joten toivottavasti tämä jää kaupan hyllylle. Perinteiset heijastimet riittävät. Poroillekin voitaisiin laittaa kietoa vaikka heijastavaa nauhaa sarviin tämän ihmeaineen sijaan.

Suosittelen siis tarttumaan siihen ihan tavalliseen heijastimeen, nauhaan, lenksuun tai heijastinvaatteeseen suihkepullon sijaan. Ja näihin heijastinsuihkeisiin toivoisin varoitukset ja turvallisuusohjeet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (33)

Tälläisiäkin valmistetaan näköjään, loistava tuote kirjaimellisesti!! Täytyykin tilata muutama purkki kun on vielä edullisiakin 🙂
0
1 vastaus

Vai että poroillekin heijastavaa nauhaa sarviin…? :’D Et voi olla tosissas? Kuka ne muovinauhat kävis jängiltä keräilemässä sen jälkeen kun sarvet on pudonnut? Poro kun ei ole lehmä, vaan kasvattaa uudet sarvet joka vuosi.
0
1 vastaus

;D ei niitä alumiinihiukkasiakaan sieltä tuntureista kovin helppo ole noukkia talteen.
0
1 vastaus

No uskaltaisin kuitenkin väittää, että se määrä alumiinia, mikä tuosta poronsarvispraysta irtoaa, on kunttaan sitoutuessaan huomattavasti pienempi ongelma kuin mitä ne heijastinnauhat maastossa olisi. Varmaan tässäkin asiassa voisi unohtaa turhan hysterian ja käyttää vaikka tervettä järkeä. Heijastava spray toimii vallan mainiosti esim. polkupyörän vanteisiin suihkutettuna. Jättäisin ehkä väliin sen lasten suihkuttelun silloin kun muita vaihtoehtoja on tarjolla, mutta jos nyt kärjistäen pitäisi valita vaihtoehdoista lapsi rekan keulakoristeena tai nanospray takissa, niin valitsisin sen sprayn.
0
1 vastaus

Kyllä ihan perinteisillä heijastimilla varmasti pärjää. Luotettavampaakin, kun ei kulu tai lähde pesussa pois.
0
1 vastaus

Kyllä se perinteinen heijastinkin kuluu ja nimenomaan siellä pesussa. Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa vaatteissa olevat kiinteät heijastimet ja irrotettavat korvata aina välillä uusilla. 😉
0
1 vastaus

Onko riittävästi foliota hattuun?
0
1 vastaus

Foliosta en ole edes vielä ehtinyt aloittaa.
0
1 vastaus

:D:D
0
1 vastaus

Se on eri aine mikä on eläimille tai tekstiileille tarkoitettu. Eläimiin suihkutettavaksi käyvä lähtee pesussa/harjaamalla pois, toinen versio ei eikä sitä saa suihkuttaa turkkiin/iholle.
0
1 vastaus

Ero on siis liimassa. Heijastavat hiukkaset ovat kuitenkin todennäköisesti samaa ainetta.
0
1 vastaus

Hei Maria ja kiitos erinomaisesta blogista,

tämä ei nyt liity kyseiseen postaukseen, mutta haluaisin kysyä eräästä minua kiinnostavasta asiasta. Kerroit Marja Hintikka Livessä, että poikasi opettaja otti hyvin vastaan ajatuksen, että opetusta tulisi hänen kohdallaan eriyttää ylöspäin. Jos saan kysyä, niin minkälaisia tapoja hän on käyttänyt? (kokonaan eri tehtävät kuin muilla?) Olen tosiaan pohtinut asiaa nyt lähiaikoina ja mielenkiinnosta kyselen!
0
1 vastaus

Kiitos viestistä. Luokassa on muutenkin monta luokka-astetta, joten eriyttäminen on helppoa. Lisäksi tekee jotain omia tehtäviä. En oikein osaa sanoa, mikä ero, kun olen nähnyt vain lapsen tekemät tehtävät, en muiden.
0
1 vastaus

Eriyttämisessä saatetaan käyttää mm. Eri kirjoja ja kokeita, jos luokassa monta luokka-astetta esim. 3-6 luokkalaisia voidaan oppilaita jakaa tasoryhmiin ja esim. Kokeita voi olla kahta eri versiota. Myös 6. Luokkalainen voi opiskella esim 3-luokan matematiikkaa, riippuen minkä ”tasoinen” on. Näin esim. Yksilöllistetyssä opetuksessa. T. Erit.kouluavustaja
0
1 vastaus

”Eikö ole uskomatonta, että tällaisessa tuotteessa ei tarvitse kertoa, mitä se sisältää!? Sellainen on lainsäädäntömme.”
Suosittelen lukemaan lainsäädäntöämme. Jos tälläisessä tuotteessa ei tarvitse kertoa mitä se sisältää, se ei sisällä mitään mitä pidetään vaarallisena.
ps. Voit pyytää tarkempia tietoja valmistajalta jos haluat. Se on todennäköisesi tehokkaampaa kun täällä asian voivottelu.
0
1 vastaus

No, sain tukesilta viestin. Tähän pätee kyllä kemikaalilainsäädäntö, eli tuoteseloste pitäisi olla paketin kyljessä. Ongelma on tuotteen sisältämät partikkelit. Ne häilyvät kemikaalilainsäädännön rajamailla. Ne eivät ole kemikaaleja, mutta kuitenkin vaikuttavat terveyteen kuten kemikaalit. EU suosittelee, ettei suihkutettavia nanomateriaaleja tulisi käyttää lainkaan. Saati sitten lasten vaatteissa…
0
1 vastaus

Ja vielä. Minulla ei ole mitään tarvetta pyytää valmistajalta lisätietoja. Tuotteesta selviää, että se sisältää liimaa, ponnekaasua ja mikropartikkeleita. Ei ne mikropartikkelit muutu terveellisiksi valmistajan kommentin myötä. Enkä myöskään voivottele täällä, vaan kerron asian sellaisille ihmisille, joita asia saattaa kiinnostaa. Moni varmaan miettinyt tämänkin tuotteen hankintaa, mutta ehkä ei ole tullut ajatelleeksi asian kaikkia puolia.
0
1 vastaus

ainakin täältä selviää että liima on samaa mitä käytetään kirurgiassa….eli turvallista…

http://albedo100.fi/produkter/invisible_bright/ib_faqs.html
0
1 vastaus

Liima ei minuakaan erityisesti huolestuta. Toki sekin kulkeutuu keuhkoihin helposti suihkeena. Leikkauksissa ja ammattilaisen laittamana varmasti aine paikallaan!
0
1 vastaus

Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta. Olen taivastellut miten loistava keksintö tämä suihke on, mutta nyt kyllä avasit hyvin silmät, että totuus voi olla aivan toinen. No meillä kyllä muutenkin fanitetaan kivan näkösiä toimivia heijastimia, että tällainen näkymätön malli olisikin meille aivan turha, mutta silti. Todella tärkeää jakaa tietoisuutta eteenpäin.
0
1 vastaus

Kiitos kommentista! Enkä nyt huolestuisi, jos yksi purkki on tullut ostettua. Mutta jatkuvaan käyttöön en todella suosittele. Tämä näkymätön suihkehan on epäluotettava, sillä se voi kulua ja haalistua. Pitäisi aina ennen käyttöä kokeilla, onko tehoa aine vielä paikallaan. Perinteisillä heijastimilla saa kyllä varmasti pärjää.
0
1 vastaus

Heijastinsuihkeet näyttävät olevan tarkoitettuja esineille ja kiinteille osille, jotka halutaan tehdä näkyviksi. Jos lapsia suihkutetaan suoraan, tuotetta käytetään väärin. Esimerikiksi Verkkokauppa.com kertoo tuotteen sopivan lastenvaunuihin ja vaikkapa betoniporsaisiin. Linkissä kyseinen tuote:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/38421/ftnmd/Albedo-100-Reflective-Spray-Light-Metallic-heijastinsuihke-2

Ilman mitään ymmärrystä asiasta tai edes lyhyttä taustojen selvittämistä teilaat koko idean perustuen luuloihin. Paremmin tämä pysyy ja näkyy kuin roikkuva heijastin, joka voi jäädä kiinni mihin vain. Sitä paitsi samaa ponnekaasua ja muita kemikaaleja on siinä vaatteiden suojaksi tarkoitetussa suoja-aineessa sekä esimerkiksi suihkutettavassa aurinkosuihkeessa…
0
1 vastaus

Itseasiassa, minä en ole ainoa, joka tuotteen teilaa. EU suosittelee välttämään suihkutettavia nanomateriaaleja. Kyseinen aine olisi maalin muodossa huomattavasti parempi. Mutta tavallisia heijastimiakin on muunkinlaisia kuin roikkuvia.
0
1 vastaus

Ihmiset tuntuvat nykyään olevan kovin sinisilmäisiä. Minusta jo järkikin sanoo, että tällaisissa sumutteissa on omat terveysriskinsä.
Siksi en ole halunnut omaa hevostani tuolla eläimille tarkoitetulla aineella käsitellä.
Hevosen keuhkot ovat herkät muutenkin ja nimenomaan kaikille pienille hiukkasille ( yskät, allergiat ja puhkurit ovat monelle hevosen omistajalle ikävän tuttuja ). Joten ihan turha tuote ainakaan valveutuneen hevosenomistajan varustekaappiin. Nykyään on markkinoilla heijastinloimia , heijastinriimuja jne jne ihan riittävästi, miksi ottaa riskiä tällaisen aineen kanssa jonka mahdolliset terveyshaitat ovat vielä pimennossa. Ja jos aine noin helposti huuhtoutuu luontoon, ei sen käytössä ole mitään järkeä muutenkaan – edes vaatteissa. Pelkkää rahastusta sanon minä.
0
1 vastaus

Tavallinen heijastin toimii varmasti monessa tilanteessa.
Mutta entäs rakkaat lapset jotka ei halua mitään heijastimia roikkumaan?
Tai vaikka haluaisivatkin niin eivät voi pitää sitä koulukiusaamisen pelossa.
Tähän tilanteeseen heijastinspray on oiva ratkaisu.
0
1 vastaus

Kiusaamisen takia?! Kamalaa. Eiköhän pitäisi jutella opettajan kanssa. Ei kiusaaminen voi olla syy olla käyttämättä heijastinta!
0
1 vastaus

Jauhat nanohiukkasista vaikket tiedä sisältääkö kyseinen tuote niitä. Mikropartikkelithan on eriasia. Ja asenteesi vie jutuistasi uskottavuuden kokonaan. Jos todella haluat vain jakaa tietoa ja kyseenalaistaa, ota selvää kunnolla ja kirjoita sitten.. Nyt on vain mielipide ilman minkäänlaista pohjaa.
0
1 vastaus

Mikrohiukkasten valmistuksessa syntyy hyvin mahdollisesti myös nanoja. Ja en kyllä kovin hyvillä mielin hengittäisi alumiiniä mikrokokoisenakaan. Näitä on aivan mahdoton tutkia. Tukes on kyllä kiinnostunut asiasta, mutta lainsäädäntömme ei anna kuluttajalle, Tukesille, tai minulle mahdollisuutta vaatia tietooni heijastinsprayn sisältämiä ainesosia tai partikkelikokoja.
0
1 vastaus

Mielenkiintoinen aihe ja näkökulma. Pimeällä maaseudulla pienet roikkuvat heijastimet eivät riitä, heijastinliivi jää repun alle piiloon. Mielessäni mietin, että mitä partikkeleita lapseni hengittävät pikatien varrella koulubussia odottaessa. Onko suurempi paha heijastinspreijattu reppu vai jäädä auton alle?
0
1 vastaus

Onhan olemassa heijastinkangasta. Tekee siitä vaikka hupun repun päälle.
0
1 vastaus

En ole tiennytkään tuollaisesta heijastinsuihkeesta.
Ihmetyttää nyt, että niin monelle on vaikeaa nuo heijastimet asuissa. Minun lapsi on jo 16-vuotias, ja olen aina ollut tarkkana, että vaatteissa on kiinteät heijastimet. Myös omissani. Jos niitä ei ole ollut ostaessa, niin äkkiäkös sitä on itse liimannut tai ommellut heijastintarraa yms.
Ja jos nyt porotkin tarvitsee heijastimia, niin heijastintarraa vaan liimailemaan sarviin 🙂 Tuskin niitä pirniä palasia tarroja tarvitsee käydä poistelemassa jälkikäteen?

Niin, ja meillä on koiralla kivat valot kaulassa, niin kuin myös minun käsivarressa. Onhan noita kaikennäköisiä kivoja ja turvallisia ratkaisuja tehdä itsensä näkyväksi. Patterijutut on joo huono juttu luonnon kannalta, mutta jokapaikassa ei ole valoja, että pelkkä heijastin riittäisi. Ilman valoja sitä on säikytellyt montaa kävelijää/valotonta pyöräilijää.
0
1 vastaus

Ostin purkin eläinkaupasta. Idea tuntui loistavalta, mutta ei olisi tullut mieleenkään suihkuttaa tätä eläimen turkkiin.

Totuus paljastui hetken päästä. Noita pieniä heijastinhippusia oli JOKA PUOLELLA!

Valokuvissa näki, että ne hieroutuivat iholle, vaatteisiin jne. Ja heti tuli mieleen, että nämähän kulkeutuvat helposti vaikka hengitysteihin.

Olkoon mitä hyvänsä, mutta inhottavilta hippusilta näyttivät… Valmistajaa tuotteelle en muista
0
1 vastaus

Kiitos kommentista! Kukaan ei olekaan vielä kertonut käyttökokemuksesta. Tosiaan valokuvaamalla salaman kanssa saa varmaan hyvin selville, missä hiukkasia on.
0
1 vastaus

Tälläisiäkin valmistetaan näköjään, loistava tuote kirjaimellisesti!! Täytyykin tilata muutama purkki kun on vielä edullisiakin 🙂
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: