Kotitalouskriisi 27.12.2012
TEKSTI kaisa

Täytetty joulukalkkuna

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Meidän perheessä on aina syöty jouluisin kalkkunaa.

Kun olin lapsi, kalkkunamme valmisti Kuopion ainoaa italaialaista ravintolaa pitävä Renzo. Kun olin neljätoista muutimme Helsinkiin, minun täytyi ottaa kalkkuna omaan käteen.

En viitsisi kehuskella, mutta minusta on tullut Suomen paras kalkkunanpaistaja.

Kalkkunakaimat 

Isäni on espanjalainen. Hän kertoo usein tarinan siitä, kun minua ei vielä ollut olemassa. Hän oli mennyt tulevan äitini kanssa Kuopion uimahalliin ja kuullut siellä jonkun huutavan lastaan: ”Paaaaaavo”! (Espanjaksi pávo on kalkkuna.)

Isäni vitsaili äidilleni, että hänkin haluaisi oman Paavon. Yhdeksän kuukauden päästä synnyin minä, onneksi en kuitenkaan pojaksi.

Jotain haittaa tästäkin etunimestä on koitunut.

Hankin joulukalkkunan joko kalkkunakasvattajalta suoraan, lähikaupasta tai kauppahallista. Kerran olin ennen joulua varannut nimelläni kauppahallista pienehkön, viisikiloisen kalkkunan. Kun menin hakemaan sitä, lintuni olikin viety! Kaimani Maria Nordling oli ottanut vahingossa meidän kalkkunamme ja jättänyt tilalle seitsenkiloisen vonkaleen. Sinä jouluna söimme kalkkunaa koko vuoden edestä.

Täytetty joulukalkkuna luumuilla ja konjakilla

Ota kalkkuna huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamista. Laita samalla pari pussillista luumuja likoamaan.

Huuhtaise ja kuivaa kalkkuna. Katso, ettei kalkkunan kaula jää sisälle. (Jos kaula on mukana, keitä siitä liemi!)

Seuraavaksi tee täyte kulhoon tai kattilaan. Täytä kalkkunan rintaotelo allaolevalla täytteellä, valuta liemi perästä.

Kalkkunan täyte

  • neljä omenaa
  • neljä sipulia
  • kokonainen valkosipuli
  • pussillinen kuivattuja ja liotettuja luumuja
  • 50g voita
  • reilu lasillinen punaviiniä
  • timjamia
  • 0,4 l kasvislientä (kuutiosta tai itse tehtynä, nesteenä voi käyttää luumujen lientä)

Laita paloitellut omenat, sipulit ja luumut kalkkunan sisälle. Valuta myös liemi.

Seuraavaksi tee kalkkunan nahkaan sormilla onkaloita, joihin työnnät voinokareita. Hiero kalkkunan nahkaan hieman sitruunaa, suolaa ja oliiviöljyä. Ripottele päälle ihan pikkuriikkisen pippuria. Raasta hitunen sitruunan kuorta.

Laita kalkkuna vähintään kolme senttimetriä syvälle uuninpellille. Paista kalkkunaa ensin 170 asteisessa uunissa. Kun kalkkuna on saanut hyvän värin, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja laita folionpala kevyesti kalkkunan suojaksi. Valele kalkkunaa noin puolen tai tunnin välein uuninpellille valuneella liemellä.

Kun paistomittari näyttää yli 70 astetta paksuimmassa kohdassa, on kalkkuna valmis. Kokeile vielä, että pistettäessä kalkkunasta valuva neste on kirkasta. Kalkkunan paistamiseen menee sääntöjen mukaan noin tunti per kilo.

Itse jätän kalkkunan uuniin vetäytymään, kunnes muut ruuat on saatu valmiiksi. Kierrän folion kokonaan ympäri kalkkunan ympäri.

Kastike

  • 2dl kalkkunan paistossa muodostunutta lientä (ja kalkkunankaulaliemi)
  • 1dl konjakkia
  • timjamia
  • pussillinen luumuja
  • loraus kermaa
  • suolaa maun mukaan

Laita ainekset kattilaan kermaa lukuuun ottamatta. Keitä, kunnes alkoholi on haihtunut. Soseuta kastike ja kaada päällle loraus kermaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (11)

Ymmärrän tosi hyvin pointtisi! <3 Hieno päätös!




0
1 vastaus

Moi Maria! Seurasin sinua Iholla- sarjassa. sinuun oli todella helppo samaistua, olen melkein samanikäinen, mutta itselläni ei ole vielä lapsia. Ilahduin kovasti, kun kuulin että olet alunperin Kuopiosta 🙂 Itse olen myös Kuopista ja asun edelleen. Kivaa, kun kerrot blogissasi kaikista ajankohtaisista asioista ja teksteistäsi huokuu postitiivisuuus, kuinka kaikissa asioissa on hyvää kun osaa vaan nähdä ne! Monella suomalaisella olisi tässä opettelemistä. Itseään saa ja pitääkin kehua, olipa syy paras kalkkunanpaistaja tai pitsan tekijä tai vaikka lasten hyppyrimäen tamppaaja! 😀 If you want world to change, be the change 😉 Kaikkea hyvää sinulle ja perheelle!




0
1 vastaus

Nam, näyttää ihan älyttömän herkulliselta! Lurps 🙂 olen itse myös kotoisin kuopiosta ja jotenkin eläydyin tähän postaukseen tunteella 😉
Prospero ano nuevo:)




0
1 vastaus

Kalkkuna oli paljon parempaa kuin miltä näyttää. Ja se kastike ja liemi! MMMMM




0
1 vastaus

Heips!

Täällä myös eräs toinen Hanna, joka on fiiliksissä kuopiolaisuudesta ja näistä Marian jutuista täällä!
Itse olen sieltä myös kotoisin, sittemmin helsinkiläistynyt.

Taitaapi olla, että sieltä ne hyvät ja rempseet tyypit tulevat 🙂

Odotan myöskin esikoistani, joten kaikkia vauvajuttuja täältä(kin) luen innokkaasti. Annoin kunnallisvaaleissa ääneni sinulle, sillä arvosi olivat lähellä omiani. Lapsissa on tulevaisuus.

Mukavaa talven jatkoa!




0
1 vastaus

Vau! Ihan mahtavaa! Tarkoitus on täällä myös muistella odotus- ja vauva-aikaa kunhan ehtisin… Eli lisää kiinnostavia aiheita tulossa. Kun ehtisin vaan.
Kiitos äänestä, ei mennyt hukkaan. Pääsin rakennuslautakuntaan varajäseneksi! Olen ihan tyytyväinen ensikertalaiseksi vaaleissa. Ensi kerralla sitten valtuustoon!




0
1 vastaus

Hei! Ajattelin kokeilla tätä reseptiä tänä jouluna. Oliko kalkkuna suolattu valmiiksi vai suolaton? Millaista punaviiniä suosittelet käytettäväksi nesteenä? Sidoitko kalkkunan jalkoja yhteen paistamisen ajaksi?




0
1 vastaus

Hyvä kun kommentoit, muistin tän reseptin jaan tän! Suolaamaton, ihan naturelle! Sidoin jalat puuvillalangalla. Punaviini – joku edullinen mutta tietenkin luomu!




0
1 vastaus

Hei Maria! Teen tänä jouluna ensimmäistä kertaa itse kalkkunan. Voitko keroa pari asiaa: missä vaiheessa kalkkunan sisältä otetaan täytteet pois? Ja syödäänkö kalkkuna kylmänä vai lämpimänä?




0
1 vastaus

Ihanaa! Et tule pettymään, joulukalkkuna on niin herkullista! Mä en erityisesti ota täytteitä pois, ne valuu sieltä itsekseen. Tai sit voi kaivella jos luumut loppuu. Meillä se syödään aattona lämpimähkönä. Otan uunista ulos tuntia tai paria ennen ateriaa. Sitten seuraavina päivinä lämmitän pannulla. Mutta voi syödä myös kylmänä.




0
1 vastaus

Ei kinkkua, kalkkunaa tai muutakaan eläintä meidän ruokanpöytään,nyt eikä ikinä. Liha tuotanto on yksi maapallon typerimmistä ihmisten keksinnöistä. En voi ymmärtää kuinka se on jonkun mielestä hyväksyttävää ja vielä kannattaa sitä ostoksillaan. Se on eetiseltä kannalta erittäin tuomittavaa. Samoin se myös kuluttaa vettä, vie peltoja ja tuottaa hiilidioksidi päästöjä, enemmän kuin autot, junat ja lentokoneet yhteensä.




0
1 vastaus

Ymmärrän tosi hyvin pointtisi! <3 Hieno päätös!




0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: