Kotitalouskriisi 28.9.2013
TEKSTI kaisa

Kohukermaa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Maria Nordin, 1998, omakuva valokuvan pohjalta.

Maria Nordin 1998, omakuva kaksivuotiaana valokuvan pohjalta

Filosofi minussa heräsi Marimekko-kohun myötä!

En ole nukkunut kunnolla kolmeen yöhön. Tytöllä on myös tulossa uusi poskihammas. En kuitenkaan voi syyttää häntä silmäpusseistani tälla kertaa. Hän vain keskeyttää syvälliset pohdintani.

En ole nukkunut, koska olen ajatellut tätä ja tätä kaikkea liian intensiivisesti. Kohun perimmäinen syy, teoksen synty, ja taiteen etiikka on kiinnostanut minua jo vaihto-oppilasvuodestani asti. Asuin silloin Barcelonassa ja opiskelin taiteen ja arkkitehtuurin filosofian kursseilla.

Mikä sattuma minun kannalta, että kohuun johtanut kassi löytyi juuri Barcelonasta. Sattumaa sekin, että kaksi tätipuoltani ovat tekstiilisuunnittelijoita. Pitääkin kysyä heiltä, ovatko sattumalta törmäneet Hetkiä-kuosiin…

Viimeisin käänne tarinassahan on, että kankaan voittajaksi julistanut raati ei tiennyt kuosin syntyneen kuvan pohjalta. Loppujen lopuksi kohu on ollut hyvä asia. Yksi askel taakse, kaksi eteen. Toivottavasti teoksen syntyprosessin merkityksestä puhutaan tämän jälkeen enemmän kouluissa.

Hölmöintä hommassa on ollut keskustelun vähyys. Ilmeisesti moni kollegani on tekijän kaveri tai tuttu. Mielestäni tämän ei pitäisi olla este keskustelulle taiteen arvoista. Kuvitellaan, että keskustelu on joko syyttämistä tai puolustamista, kun voidaan yhtä hyvin puhua ilmiöstä. Eli siitä, onko teoksen syntytavalla merkitystä.

Kohusta inspiroituneena tein kolmen minuutin (oli niin kylmä!) kaupunkiluonnoksen, urban sketchin.

kuva

Maria Nordin 2013

Otsikon kerma tulee tietenkin siitä, että poika sai synttärilahjaksi jäätelökoneen. Kokeilimme tänään ensimmäistä kertaa jäätelön valmistusta kapineella. Saimme aikaiseksi kylmässä kaakaossa lilluvaa jäähilettä. Lapset olivat liikuttavan ylpeitä luomuksestamme.

Joivat lientä lautasilta. Sulkivat silmänsä ja huokaisivat, ”parasta jäätelöä ikinä”.

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: