Kotitalouskriisi 7.4.2015
TEKSTI Maria

Koululaiset koekaniineina

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
IMG_0277

Homehtunutta mineraalivillaa seinärakenteessa. Kuva ei liity jutun kouluun.

Suomessa on meneillään ihmiskoe, jossa tutkitaan erilaisten sisäilman epäpuhtauksien vaikutusta ihmistaimiin. Yleisimpiä sisäilmaongelmia kouluissa ovat kosteus- ja mikrobivauriot sekä kemikaalipäästöjä aiheuttavat lattiapäälysteiden vauriot. Joidenkin koulujen ilmassa on taaetenkin myös radioaktiivista radonia, asbestia tai muita epäorgaanisia kuituja. Joissain opinahjoissa kokeillaan, miten vaikuttaa jos ilmanvaihdon sulkee iltaisin ja loma-aikoina. Ja uusissa kouluissa on tietenkin myös ongelmia. Osaa sisäilmaongelmista ei edes osata vielä nimetä tai tutkia.

Erikoisin kokeilu on käynnissä Kortepohjan koulussa. Siellä kokeillaan parhaillaan uutta menetelmää, joka ”räjäyttää” homeen. Menetelmä perustuu nanokokoiseen titaanidioksidiin, jota ruiskutetaan koulun sisätilojen pinnoille.

Luin pari viikkoa sitten Turun sanomista kiinnostavan jutun nanomateriaaleista ja niiden vaaroista. Jutun voi kiteyttää näin: Nanomateriaaleja käytetään monissa tuotteissa (mm. vesiohenteiset maalit, kosmetiikka, erilaiset pinnoitteet) mutta niiden vaikutuksista terveyteen ei tiedetä.

Myös Työterveyslaitos on ilmaissut, että nanohiukkasten vaikutusta terveyteen ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Tällä hetkellä tiedetään, että nanohiukkasille altistumisen terveyshaittoja ovat keuhkotulehdus ja keuhkojen arpeutuminen, vaikutukset verenkiertoon ja aivoihin sekä perimämyrkyllisyys ja joidenkin tietyntyyppisten yksittäisten hiukkasten mahdollinen syöpävaarallisuus. Monien hiukkastyyppien terveysvaikutuset ovat täysin tutkimattomat.

Kortepohjan koulussakin käytetystä titaanidioksidista ja sen terveysvaikutuksista sentään tiedetään jo: ”Tutkimuksessa osoitettiin alustavasti, että titaanioksidipartikkelien kulkeutuminen hengitystiehyisiin aiheutti sekä akuutisti että kroonisesti tulehdussolujen kerääntymistä koe-eläinten keuhkokudokseen. Tämä osoittaa keuhkojen tulehdusreaktiota.” Lähde Työsuojelurahaston rahoittama tutkimus..

Herää kysymys, onko titaanidioksidikäsittelyn vaikutusta lasten terveyteen tutkittu?

Nyt näitä nanokokoisia titaanidioksidihiukkasia on suihkutettu koululaisten luokkahuoneisiin.

Titaanioksidi-käsittelyjä tekevä yritys on sitä mieltä, että aine hajottaa yhdessä valon kanssa bakteerit, homeet, virukset sekä niiden ihmisiä sairastuttavat aineenvaihduntatuotteet vedeksi ja hiilidioksidiksi.

Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen on kuitenkin eri mieltä: ”Leijuva myrkyllinen mikrobi on kuin pommi. Kun se tuhoutuu joutuessaan kosketuksiin valon kanssa reagoivan titaanidioksidin kanssa, avautuvat sen sisällä olevat myrkyt (toksiinit) sisäilmaan. Näitä molekyylejä ei voi tappaa, koska ne eivät koskaan ole elollisia olleetkaan. Niistä tulee vain entistä hienompaa pölyä.”

Solun sisältä vapautuneet myrkyt siis pilkkoutuvat pienemmiksi ja pääsevät tunkeutumaan yhä syvemmälle ihmiseen. Seuraanaan ehkä pari nanokokoista titaanidioksidipartikkelia.

Minä en tiedä onko nano-titaanidioksidi ruiskutettuna hyvä vai huono juttu.
Mutta ei sitä tiedä kukaan muukaan! Silti koulu on nyt ruiskutettu.

Yksi ongelma on, että nanokokoisten partikkelien pitoisuuksien tutkiminen sisäilmasta ei kuulu edes sertifioitujen rakennusterveysasiantuntijoiden osaamisalueeseen, eikä pitoisuuksille ole minkäänlaisia turvallisia raja-arvojakaan.

Tulokset tästä ihmiskokeesta saamme nähtäville neljänkymennen vuoden päästä. Ehkä. Toivottavasti joku kirjaa koululaisten terveystiedot.

LISÄYS:
Tukes kommentoi asiaa Twitterissä näin: ”Yllättävä kokeilu. EU:ssa keskustellaan, koskeeko biosidiasetus titaanidioksidia. Jos koskee, se pitäisi hyväksyä ennen käyttöä. Nano-titaanidioksidista vielä sen verran, että nano-muodon vaikutukset ovat vaikeita arvioida.”

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (27)

Niin. Ainakin siinä ollaan samoissa linjoissa, että vaikutuksia ei vielä tiedetä. Ikävä kyllä tämä ei ole ensimmäinen ja ainoa koulu, jossa nano titaanidioksidia on ruiskutettu. Ihmiskokeita on käynnissä enemmänkin.

1 vastaus

Pelottavaa 🙁 Mennäänköhän tässä ojasta allikkoon?

1 vastaus

Hurjaa!

Jos oma lapseni olisi ollut tuossa koulussa, niin eipä olisi enää.

Hengitysliiton korjausneuvojilta on tullut hyvin selvä viesti siitä, että mikrovaurioisia kohteita ei saa missään nimessä käsitellä millään kemikaalilla, koska niiden terveysvaikutuksia ei ole vielä tutkittu rittävästi ja vaikutukset voivat olla paljon mikrobeja vaarallisempia.

Ainoa turvallinen tapa korjata mikrobivaurioita on poistaa vauroitunut materiaali ja myös riittävä turvavyöhyke vauriokohdan ympäriltä.

1 vastaus

Niin. Nanokokoinen titaanioksidi voi hyvinkin ”räjäyttää” homeen, mutta silti itse aineen soveltuvuutta ruiskutettuna pitäisi pohtia. EU suosittelee, että nanokokoista titaanioksidia ei käytettäisi suihkutettavissa tuotteissa. Haittavaikukset voivat tulla esiin vasta vuosikymmenien päästä.

1 vastaus

Eikä tämä jää vain nuoruus- ja lapsuusikään, miltei kaikissa julkisissa rakennuksissa löytyy ongelmia. Eräs tuttavani joutui juuri keskeyttämään armeijan siellä saadun astman vuoksi, erittäin luultavasti altistuminen huonolle sisäilmalle koulumaailmassa jo nuoresta asti on herkistänyt häntä tälle.

1 vastaus

Tämä on ihan totta. Ikävä kyllä. Puolustusvoimien monet tilat taitavat olla käyttöikänsä päässä.

1 vastaus

Onko tähän faktoja vai onko tämä kirjoitus verrattavissa äitiyspakkaukseen liittyvään kirjoitukseen johon ei tullut lisätietoa

1 vastaus

Laatikon valmistajahan kertoi, että laatikko sisältää formaldehydiä. Mikä on ihan luonnollista, paperituotteet sisältävä sitä.

Nano-titaanioksidista voit itsekin löytää tietoa jos et usko.

1 vastaus

Tukes kommentoi asiaa Twitterissä näin: ”Yllättävä kokeilu. EU:ssa keskustellaan, koskeeko biosidiasetus titaanioksidia. Jos koskee, se pitäisi hyväksyä ennen käyttöä. Nano-titaanioksidista vielä sen verran, että nano-muodon vaikutukset ovat vaikeita arvioida.”

1 vastaus

Juuri tämä Kortepohjassa käytetty tuote on arvioitettu TTL:ssa nanopartikkelitutkijoilla ja heidän arvionsa mukaan siitä ei ole haittaa, koska se kuivuu pintaan eikä leiju ilmassa sen jälkeen. Samoin käsittelyä on tutkittu aikuisilla ensin ja on havaittu käsittelyn vähentävän aikuisten oireilua toimistoympäristössä. Tutkimus on julkaistu. Lapsilla ei siis kokeilla ensin.
Homeitiöt rikkoutuvat ja päästävät ilmaan pienhiukkasia ilman nanokäsittelyäkin. Ainakaan kuolleet homesienet eivät ala kasvaa ja lisääntyä limakalvoilla kuten elävät. Hyvä ilmanvaihto poistaa pienhiukkaset sisäilmasta, olipa niiden lähde mikä tahansa.
Täsmennän vielä, ettei kukaan ole väittänyt, että nanokäsittely korvaisi kunnon homekorjausta. Jotain pitää kuitenkin tehdä sillä aikaa kun korjauksia suunnitellaan, rahoitusta järjestellään ja väistötiloja etsitään. On parempi sekin kuin ei mitään.

1 vastaus

Yritin etsiä googlesta sanoilla nano titaanidioksidi ja TTL -ei kovin paljon löydy tietoa. Laita ihmeessä linkki julkaistuun tutkimukseen.

Tässä yksi uusimmista TTL:n tietopaketeista liittyen nanomateriaaleihin.

http://www.soterko.fi/files/Asiakirjat/Savolainen_Kai_TTL.pdf

Varmaankin ihan normaalia, että tuntuu siltä, että ”jotain on pakko tehdä” sillä välin kun sisäilmaongelmaa korjaatan. Mutta onhan niitä muitakin mahdollisuuksia kun ajattelee luovasti! Eräässä koulussa oppilaat ovat olleet väistötiloissa koulun pihalle pystytetyssä teltassa!

1 vastaus

kaikki paperituotteet sisältävät, mutta kuinka paljon tuo laatikko sisälsi ja onko sinulla esittää laboratoriotuloksia. Mikä on muuten titaanioksidin haitallisuuden raja?

1 vastaus

Kuten sanottu, nanoluokan titaanioksille ei ole raja-arvoja. Nanoluokan hiukkasten pitoisuuksien tutkimiseen ilmasta ei edes ole vielä sopivia menetelmiä tai laitteita.

Tässä eu:n tuoteturvallisuuskomitean julkaisussa on hyvää tietoa. Ja lopputulema että nanoluokan titaanioksidia ei tulisi käytää ainakaan jauhemaisissa tai suihkutettavissa tuotteissa. http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_136.pdf

1 vastaus

Voin tuon kyseisen koulun oppilaan vanhempana kertoa, että koulu tiedotti tästä vasta jälkikäteen, käsittelyn jo tapahduttua. Uskomatonta!

1 vastaus

Pahoittelen! Ymmärrän huolesi. Myöskin koulun johto on vaikeassa tilanteessa ja tätä käsittelyä myyvä yritys!

En syyttäisi ketään, kaikki ovat varmasti ovat liikkeellä hyvällä tarkoituksella. Eikä tarkoitukseni ole myöskään vahingoittaa ketään tämän tiedon levittämisellä. Mielestäni ihmisillä on oikeus tietää.

Ehkä olisi hyvä pyytää lausunto Tukesilta.

1 vastaus

No kyllä vähintäänkin käsittelyä myyvän yrityksen pitäisi tietää mitä tekee. Ei tulisi itsellä mieleenkään kaupitella koulussa käytettäväksi mitään sellaista, jota ei ole tutkittu ja turvalliseksi todettu! Varmaan on puljussa tiedetty nanoteknologian ongelmat. Ja jos ei ole, niin luvat pois moiselta putiikilta

1 vastaus

On tutkittu. Markkinoilla on monta menetelmää ja ilmanpuhdistinta, jota ei ole tutkittu.

1 vastaus

Millä koulutuksella sä muuten jaat tota dataa?

1 vastaus

Tiedon jakamiseen ei varsinaisesti tarvitse koulutusta.

Mutta jos muuten vaan haluat tietää koulutuksestani niin olen arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija. Viisi vuotta olen tehnyt sisäilmahommia. Parhaillaan opiskelen rakennusterveysasiantuntijaksi.

1 vastaus

Minulla on pian 10-vuotias homealtistunut (ja valitettavasti homeesta sairastunut) lapsi, jonka koen pelastaneeni saastuneesta rakennuksesta ensin kotikouluun siirtymisellä ja myöhemmin vanhan koulun alueelta pois muuttamisella. Elämäni paras päätös! Oma lapsi on ollut pian kaksi vuotta pois mm. sädesientä, muita homeherkkuja ja isoja määriä mineraalivillaa (epämääräisesti toiminut ilmastointi puski mineraalivilloja huoneilmaan) sisältäneestä koulurakennuksesta. Astma jäi, mutta se on nykyään jo hyvin hallinnassa.

1 vastaus

Nää on niin hurjia tarinoita! Mineraalivillakuidutkin ovat tosi vaarallisia hengitettyinä. Ihan kamala ajatus, että oppivelvollisuuden mukana saa astman tai muun keuhkosairauden. Mutta hyvä että sait pelastettua ennen vakavampaa sairastumista!

1 vastaus

Laita tutkittua tietoa missä on todettu eristevillakuitujen aiheuttavan ongelmia. Rakentajille kyllä, mutta sisäilmassa ei ole osoitettu niistä olevan haittaa.

1 vastaus

Hei Minni, tässä ote asumisterveysoppaasta:
”Terveydellistä merkitystä on erityisesti laskeutuneen pölyn sisältämillä orgaanisilla hiukkasilla ja mineraalivillakuiduilla. Ärsytysoireet voivat aiheutua suorasta ihokosketuksesta ja hetkellisesti kohonneiden hiukkaspitoisuuksien kuormittaessa hengitysteiden limakalvoja ja silmiä.”

On aivan totta, että tutkimukset koskien esimerkiksi mineraalivillan ja mesoteliooman (eräs syöpä) yhteydestä on tehty työntekijöillä. Työntekijöiden altistus on enimmäkseen sisäilman kautta tapahtuvaa altistusta. Yhteyden toteaminen asukkailla olisi paljon vaikeampaa. Mistä löytyisi iso määrä ihmisiä, joiden tiedettäisiin asuneen mineraalivillakuitupitoisessa ilmassa?

Eivät asukkaat kuitenkaan ole mitään superihmisiä, jotka eivät sairastuisi toisin kuin työntekijät. On myös otettava huomioon, että asunnossa on vauvoja ja vanhuksia. Todennäköisesti heille vahinkoa aiheuttaa paljon pienempikin pitoisuus kuin työntekijän altistuksessa.

Tässä linkki ranskalaistutkimukseen, jossa todetaan mineraalivillakuitujen ja asbestikuitujen terveysvaikutusten olevan lähes samankaltaisia. Nykyäänhän kaikki jo taitavat tietää, että asbesti on terveydelle vaarallista. Varovaisuusperiaatetta kannattaa siis käyttää, eli en kyllä suosittele tietoisesti altistumaan mineraalivillakuiduille.

Lacourt, A, et al, “Pleural mesothelioma and Occupational Co-exposure to Asbestos, Mineral Wool and Silica”, March 7, 2013, Epub ahead of print.

Suomenkielistä tietoa:

http://www.sisailmayhdistys.fi/terveelliset-tilat-tietojarjestelma/kunnossapito-ja-korjaaminen/lvi-tekniikka/mineraalikuitupaastot/

Mineraalivillaeristeiden kuituongelmat liittyvät usemmiten ilmanvaihtojärjestelmään. Usein ilmanvaihtojärjestelmän eristeet on tiivistetty / pinnoitettu huonosti ja ilmavirta saa kuidut irtoamaan. IV-järjestelmä puhaltaa irronneet kuidut suoraan sisäilmaan. Ei kiva.

1 vastaus

ei vaan jaksa enää lukea näitä sun home itiö juttuja.. kukaan ei ymmärrä noita hienostuneita sanoja ja muutenkin näitä hiukkas postauksia on sulla takana jo varmaan parikymmentä.. onko jotaii muuta aihetta pliis ?

1 vastaus

Kiitos kun kerrot näistä. Mua henk.kohtaisesti kiinnostaa, koska asun talossa jossa on todettu mikrobivaurio. Jotain korjauksia on tehty mm. ilmanvaihtoa mutta tarkemmat tutkimukset edessä. Lapset on sairastelleet todella paljon tämän vuoden aikana, yskää, flunssaa ja oksentelua. Vaikea sanoa onko tämä talosta vai mistä, kun ei ole mahdollisuutta muualla asua.

1 vastaus

Aina on keinoja! Ei todellakaan kannata jäädä asuntoon, joka vie pahimmassa tapauksessa terveyden.

1 vastaus

Titaanioksidin ruiskuttaminen vastaa DDT:n käyttöä aikoinaan. Kukaan ei tiedä miten se vaikuttaa pitkällä aikavälillä ja sen pitoisuutta ilmassa ei pystytä mitenkään mittaamaan tai toteamaan.
Ennustan että näistä nanoruiskutuksista tulee vielä asbestiruiskutuksiin verrattava ongelma. Paitsi että nanopartikkeleilta ei voi suojautua hengityssuojaimillakaan. Pitää olla sukelluspuku.
Kiitos Maria että kerroit missä koulussa tätä on ruiskutettu.

1 vastaus

Niin. Ainakin siinä ollaan samoissa linjoissa, että vaikutuksia ei vielä tiedetä. Ikävä kyllä tämä ei ole ensimmäinen ja ainoa koulu, jossa nano titaanidioksidia on ruiskutettu. Ihmiskokeita on käynnissä enemmänkin.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi
Kotitalouskriisi on diagnoosi akuutille häiriötilalle, joka syntyy räpistellessä uran ja hellan välissä. Paineessa syntyy timantteja sekä gluteenittomia pannukakkuja. Tule vertaistueksi! Kirjoittaja on Maria Nordin, jolla on kaksi ja puoli lasta, lennokkaat puolivoltit ja paljon tietoa sisäilma-asioista.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: