Kotitalouskriisi 14.12.2015
TEKSTI Maria

Lattioita haistelemassa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
DSCF0007

Rakas lattia ennen

Meidän homeremontti on vieläkin kesken. Homma levisi viereiseen huoneeseen, sillä huoneissa on yhtenäinen lattia. Remontin yhteydessä päätin parantaa asumisterveyttä tiivistämällä lattiarakennetta niin, ettei eristetilasta pääse epäpuhtauksia sisäilmaan. Tästä lisää toiste.

Harmittaa silti! En ole koskaan valittanut meidän asunnon lattiasta. Se on ihme. Mutta olen ihan totta ollut todella tyytyväinen meidän asunnon vanhaan lattiaan. Olen ollut tyytyväinen kolmesta syystä: lattia oli kivan näköinen, se sopi hyvin rakennuksen aikakauden tyyliin eikä se haissut millekään. Eihän sitä useinkaan näkynyt lelujen alta. Mutta nyt se on purettu. Nyyh.

IMG_9461

Novafloorin näyttelytila Vantaalla

Pieni pakokauhu iski, kun tajusin, että pitää valita uusi lattiamateriaali vanhan ja hyvän tilalle. Uusista materiaaleista irtoaa aina jonkin verran materiaalipäästöjä, vaikka tuote olisi kuinka priimaa.

Olen tehnyt konsultointityötä muutamille erittäin herkistyneille asiakkaille. Asiakkaiden kohteet on suunniteltu alusta alkaen niin, että materiaalien päästöt on minimoitu. Eräs asiakas päätyi laittamaan koko asunnon lattiaksi keraamiset laatat – tulee muuten hieno! Toiselle asiakkaalle tulee eteinen, märkätilat ja keittiö laatoilla. Muiden tilojen lattiat ovat täystammiparkettia.

Tammi ja muut kovat lehtipuut, ovat yleensä puulajeista vähäpäästöisimpiä. Pahimpia ovat sen sijaan havupuulattiat, joissa saattaa tuntua ”puun hajua” – siis luonnollisten hartsien hajua vuosikymmeniä. Varmasti suurin osa teistä lukijoistakin pitää puun hajua miellyttävänä. Herkistyneitä se kuitenkin saattaa ärsyttää.

Pyysinkin erittäin herkistyneen ystäväni (joka on myös asiaakkani) avukseni lattiakauppaan, tai oikeastaan Novafloor-näyttelytilaan, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa! Ehkä parempi niin, sillä välillä on kyllä kiusallista haistella myyjien ihmetellessä… Minulla on tarkka hajuaisti, mutta ystävälläni on vielä tarkempi. Meille sisustusmateriaalin ulkonäkö on toissijaista. Terveellisyys ja hajuttomuus ovat tärkeimmät valintakriteerit.

IMG_9493

Ensimmäisen nuuhkauksen jälkeen, altistunut apurini oli ällikällä lyöty! Etenkin tammiset lankkuparketit sekä lankkulattiat olivat lähes hajuttomia. Pienenpieni, muttei kuitenkaan häiritsevä tuoksu oli lakatuissa puulattioissa sekä laminaatissa. Alustavasti olin päättänyt valita käsittelemättömän tammilattian, jonka maalaisin itse erikoislakalla, joka sulkee materiaalipäästöt.

En ollut ajatellut hankkivani öljyttyä lankkuparkettia. Mutta koska vahattu tammi oli kuintenkin niin hajuton, unohdin lakkaussuunnitelman ja päätin ostaa valmiin tuotteen. Päädyin harmahtavaksi värjättyyn tammiparkettiin, jonka aion asentaa 45-asteen kulmaan huoneeseen nähden, kuten meidän vanhakin lattia oli asennettu.

IMG_9468

Tähän kalkittuun kalanruotoparkettiin ihastuin. Ja vähän nyt harmittelen, etten valinnut sitä.

Parketit saapuivat tänään tehtaalta, mutta remontti ei ihan vielä ole siinä vaiheessa, että päästäisiin asentamaan. Jännitys tiivistyy. Onko meillä koti jouluksi?

PS. Arvonnan voittaja on nimimerkki Hiutale, joka vastasi että ”Renkaat sopis parhaiten tähän sekametelisoppaan!”. Voittajalle on lähtenyt viesti.

*Blogiyhteistyö, jonka vastineena sain alennusta tuotteista

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (14)

Kyseessä oli Vociton.fi:n tuote. Voi olla ettei sitä enää saa.
0
1 vastaus

Meillä on myös uudiskohteessa lakattu tammiparketti eikä haise yhtään millekään. Olen ollut siihen todella tyytyväinen! Nyt kun yhdestä huoneesta menee parketti vihtoon niin oli tosi kiva että samaa parkettia saa vielä.
0
1 vastaus

Mitä parkettia käytitte?
0
1 vastaus

Moi Maria! Tuli mieleen, että voisitko joskus tehdä postauksen erilaisten huonekasvien vaikutuksesta huoneilmaan?
0
1 vastaus

Tästä on aika vähän tutkimustietoa. Mutta jotain kyllä tiedän aiheesta!
0
1 vastaus

Moi! Ootko huomannut Biofarben-maalien haisevan pitkään kuivumisen jälkeen? Meillä on pöytä maalattu Biofarbenin valkolakalla kuukausi sitten ja haju on edelleen tosi vahva. Melkein päänsärkyä aiheuttava. Vaikea uskoa, että lakan pitäisi tavalliseen verrattuna sopivampi esim. Allergiaperheisiin…
0
1 vastaus

Mä en ole koskaan kokeillut tota valkolakkaa! Olen käyttänyt vain noita savi- ja kalkkimaaleja. Hyvä tietää tosta hajusta! Uskoisin, että lähtee kyllä pois, mutta saattaa tosiaan kestää ikävän kauan.
0
1 vastaus

Hei Maria,

Mistä olet ostanut kalkki- ja savimaaleja? Minkänimisiä tuotteita olet käyttänyt, onko antaa suositusta? Olisi kiinnostava kuulla kokemuksia tästä, kun en ole vielä kokeillut itse. Osto kun jää aina harkinnan tasolle, ja valitsee tutut perusmaalit.
0
1 vastaus

Biofarbenia sekä Auroa olen käyttänyt. Biofarbenia nyt viimeaikoina. Se taitaa olla edullisempaakin, sitä suosittelen. Biofarbenilla on kätevä nettikauppa.
0
1 vastaus

Hei, olen jo pitkään seurannut blogiasia ja sisäilmaan ja terveelliseen asumiseen liittyvät kirjoitukset kolahtavat erityisesti. Suunnitelmissa on ensiasunnon osto, joka tuntuu erittäin jännittävältä näin allergioiden näkökannalta. Etenkin hajusteallergia on viimeisen vuoden aikana pahentunut. Nykyisessä asunnossani elän oireetonta elämää, vaikka kyseessä onkin halvoilla materiaaleilla valmistettu talo. Pelastuksena varmaankin 13 vuotta vanhat pinnat, joista ärhäkimmät hajut ovat haihtuneet. Osaisitko sanoa onko tapetointi realistinen vaihtoehto hajusteallergikolle? Osaatko suositella ”liimausainetta” tai tapettimallistoa? Entä lattialaatat, mainitsin eräässä postauksessa keraamiset laatat? Onko nämä aina turvallinen vaihtoehto vai onko näissä eroja tai huomioitavia asioita? Vastauksista näihin kysymyksiin olisi huimasti apua.
0
1 vastaus

Keraamiset laatat tms. ovat lattiaan kyllä varmin. Tapeteissa valitsisin jonkin täysin muovittoman ja tapetointiin liisteri, ei liima. Mutta kyllähän eniten vaikutusta on talon rakenteilla ym. Suosittelen 1900-1950 rakennettuja taloja, mutta niissäkin voi olla vaikka mitä pielessä. Mutta uudet talot on kyllä minun kokemuksen mukaan todella riskejä.
0
1 vastaus

Hei! Onko hopeahiukkaset mielestäsi parketin lakassa verrattavissa biosidikäsittelyyn?
Kiitos avusta 🙂
0
1 vastaus

Tosi vaikea sanoa. Hopea tuntuisi turvallisemmalta kemiallisesti, mutta silti koen että on turhaa pinnoittaa suuria alueita antibakteerisilla aineilla.
0
1 vastaus

Hei! Blogisi linkki erikoislakkaan, joka sulkee materiaalipäästöt ei valitettavasti enää toimi. Mikä tuote on kyseessä tai onko suositella lakkaa, maalia (väritön) tms. joka sulkisi materiaalipäästöt kotimaisesta koivuvanerista ja olisi VOC:iton käsittely puuvalmiille mäntylauta lattialle? Kiitos 🙂
0
1 vastaus

Kyseessä oli Vociton.fi:n tuote. Voi olla ettei sitä enää saa.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: