Kotitalouskriisi 22.7.2015
TEKSTI Maria

Maalia pintaan sisäilmaa pilaamatta – näin et myrkytä lastasi maalilla!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

DSCF7019

Nyt kun on näin ”upeat” kesäkelit, moni on varmaankin puuhastellut kotona. Vielä on hetki aikaa saada koti kuntoon ennen elokuun arkirumban alkua. Meilläkin on täällä pientä pintaremonttia tekeillään. Makuuhuoneeseen ja eteiseen asennetaan parhaillaan säilytysjärjestelmiä. Keittiön seinät pitäisi maalata. Sitä ennen pitäisi valita sopiva sisämaali.

Asuntomarkkinoita kolunneena olen huomannut, että asunnot maalataan lähes aina ennen myyntiä tai vuokrausta. Usein uusi asukas haluaa kuitenkin ihan omat sävyt seiniin – ja taas pinnat telataan läpi. Pieneenkin asuntoon menee maalia kymmeniä litroja, joten maalatut pinnat ovat yksi kodin sisäilman suurimmista kemikaalilähteistä. Maalien kemikaaleille altistutaan siis useimmiten muuton yhteydessä, mutta moni maalaa myös huvin vuoksi sisustusta vaihtaessaan. Ei siis ihme, että eurooppalaisessa altistumistutkimuksessa arvioitiin kotona tapahtuvan altistumisen kemiallisille epäpuhtauksille olevan merkittävämpää kuin työpaikalla tai ulkona tapahtuva altistuminen.

Seinät maalataan usein myös ennen vauvan syntymää. Saan pienen sydärin joka kerta, kun näen raskaana olevien tuttavien somekuvia, joissa pallomahat maalaavat lastenhuonetta pienelle tulokkaalle. – Vaikka itsekin olen sitä tehnyt!

Nyt tiedän enemmän, enkä koskaan enää altistaisi kohdussa olevaa lasta maalien kemikaaleille. Vauvaakaan ei saa laittaa nukkuman vastamaalattuun huoneeseen.

 

Henkoset maalatusta seinästä

Tavallinen rautakaupasta ostettava vesiohenteinen maali sisältää lukuisia kemikaaleja. Maalit eivät koskaan ole olleet varsinaisia terveystuotteita. Historian saatossa moni on saanut surmansa kauniin seinämaalin sisältämästä lyijystä tai muista myrkyllisistä aineista.

Viimeisinä vuosikymmeninä sisämaaleista on karsittu haitallisia liuottimia, jolloin rautakauppamaalien tuotekehitys on kulkenut kohti muovipohjaisia vesiohenteisia maaleja, joita tehostetaan lisäaineilla. Maalit sisältävät sideainetta, joista yleisin on akrylaatti eli latex. Muovipohjaiset maalit luonnollisesti sisältävät pahamaineisia muovin pehmentimiä ja muita lisäaineita. Väriaineet ovat erilaisia pigmenttejä, jotka voivat olla mineraaleja, metalleja, pigmenttejä voidaan myös valmistaa kemiallisesti.

Valmistajat haluavat tietenkin maalilleen hienot ominaisuudet. Siksi maaleihin lisätään lisäaineita, joiden avulla maali levittyy helposti, säilyy pitkään hyllyssä ja maalipinnasta saadaan niin kestävä, että sen voi pestä kostealla rievulla. Maalin kuivuessa osa näistä aineista haihtuu sisäilmaan. Itseasiassa näitä aineita voi löytyä sisäilmasta vielä vuosienkin päästä.

Muovipohjaisten sisämaalien VOC-päästöjä:

 • alkaanit
 • glykolit
 • glykoliesterit
 • halogenoidut yhdisteet
 • Viskositeetin säätäjät TXIB ja Texanol

Muita maalien sisältämiä aineita, jotka myös voivat vaikuttaa sisäilman laatuun:

 • SVOC ja VVOC -yhdisteet
 • formaldehydi  (pyritty korvaamaan muilla säillntäaineilla, aineen pitoisuudelle sisäilmassa on olemassa virallinen raja-arvo)
 • ftalaatit
 • bisfenoli A – etenkin kovissa maaleissa sekä primereissa
 • säilöntäaineet
 • palonestoaineet
 • homeenestoaineet
 • perfluoratut yhdisteet eli PFC-yhdisteet
 • nanomateriaalit?

Esimerkiksi TXIB on ennen PVC-muovimatoissa käytetty lisäaine, jota ei ole käytetty eurooppalaisissa muovimatoissa vuoden 1995 jälkeen, sillä sen huomattiin aiheuttavan vaaraa ihmisten terveydelle. Niin hullulta kuin tämä kuulostaakin, nyt tätä tuotetta käytetään lukuisissa muissa rakennusmateriaaleissa, kuten maaleissa, tasoitteissa, liimoissa ja saumausmassoissa. TXIB:lle on onneksi virallinen raja-arvo, jota sisäilman TXIB-pitoisuus ei saa ylittää.

Huonompi homma on palonestoaineiden, homeenestoaineiden, säilöntäaineiden, PFC-yhdisteiden ja ftalaattien kanssa. Nämä kaikki on vaikuttavat myös ihmisten terveyteen sekä osa myös ympäristöön. Näiden pitoisuuksille sisäilmassa ei myöskään ole olemassa suosituksia tai raja-arvoja. Näiden aineiden aiheuttamat vaikutukset eivät ole välittömiä, kuten vaikkapa TXIB:n aiheuttamat silmäoireet. Vaikutukset saattavat näkyä vasta vuosien päästä tai vasta seuraavassa sukupolvessa. Ehkä siksi esimerkiksi sisäilma-asiantuntijat eivät ole huolestuneita näistä. Itseasiassa vaikka itse olen opiskellut alaa, en tiedä kuinka kyseisten aineiden pitoisuuksia sisäilmasta voisi tutkia.

Kosmetiikan sisältämistä isotiatsolinoni-johdannaisista on puhuttu viime aikoina paljon mediassa, sillä kyseiselle aineelle herkistyneitä on ilmaantunut epidemian tavoin. Isotiatsolinoni johdannaiset ärsyttävät ihoa ja hengitysteitä sekä aiheuttavat allergista kosketusihottumaa. Lähes kaikki vesiohenteiset maalit sisältävät kyseisiä aineita. Pienikin pitoisuus, kuten alle 0,0015 % pitoisuus, voi aiheuttaa oireita herkistyneille. Esimerkiksi eräs maali, jolla on Allergialiiton myöntämä Allergiatunnus sisältää 0,05% 1,2-bentsisotiatsol-3(2H)-onia.

Muutamien tunnettujen hormonihäiriköiden käyttö on kielletty tai rajoitettu vauvanhoitotuotteissa ja leluissa. Suomalaiset saavat suurimman osan ftalaateista ilmeisesti ruoka ja juomapakkausten kautta. Kodin sisäilma on kuitenkin kaiken kaikkiaan toiseksi merkittävin ftalaattien lähde. Kodin rakennusmateriaaleista hormonihäiriköitä voivat sisältää maalit, liimat, tasoitteet, laminaatit ja muovimatot…

Hengitysteitse näille kemikaaleille altistumisella on sitä paitsi enemmän terveysvaikutuksia kuin ruuansulatuskanavan kautta altistumisella. Bisfenoli A:lle kohdussa altistuminen aiheuttaa pojille myöhemmin käytöshäiriöitä. Apinoilla vastaava altistus lisää poikien naismaista käytöstä. Lisäksi BPA:lle altistuminen on yhdistetty spermanlaadun huonontumiseen sekä vastasyntyneiden poikien peräaukon ja kivesten välisen etäisyyden lyhenemiseen.

Olen viimeaikoina suunnitellut remontteja monikemikaaliyliherkistyneille asiakkailleni, jotka oireilevat välittömästi joillekin edellä mainituille aineille ja joutunut kahlaamaan läpi eri valmistajien maalivalikoimia. Olen tullut seuraavanlaiseen tulokseen: En enää koskaan maalaa seinää maalilla, jonka kaikkia ainesosia ei ole kerrottu kuluttajille. Tällä hetkellä tämä vaatimus sulkee käytöstäni pois suurimman osan markkinoilla olevista maaleista.

 

DSCF0066

SISÄMAALIT, JOITA KÄYTÄN JA USKALLAN SUOSITELLA SINULLEKIN

Erityisen herkistyneille asiakkaille sopivien maalien etsiminen on ollut kiinnostavaa. Vaikken itse ole ihan yhtä herkistynyt kuin monet asiakkaani, jotka saavat rajuja oireita sisämaaleista, en halua turhaan lisätä omaa tai lasteni kemikaalikuormaa.

Onneksi Suomeenkin on vihdoin saatu hyviä tuotteita, joiden valmistajat kertovat kaikki tuotteen sisältämät aineet. Nämä maalit on valmistettu luonnonmukaisista materiaaleista. Näille yhteistä on, että ne eivät sisällä muoveja, liuottimia, ftalaatteja, bisfenolia, palonsuoja-aineita, PFC-yhdisteitä, homeenestoaineita… Näillä tuotteilla on myös äärimmäisen pienet VOC-päästöt, oikeastaan suurimmalla osalla VOC-päästöt ovat tasolla 0. Luonnonmukaisilla maaleilla maalatut tilat ovat siis turvallisesti käytettävissä heti kun maali on kuivunut.

 • Kalkkimaali. Kalkkimaalia on käytetty iät ja ajat rakennusten valkaisuun. Kalkkimaali soveltuu seiniin ja kattoihin. Kalkkimaali on erittäin emäksistä, joten sillä on varsin hyvä homeensietokyky. Ainoa huono puoli kalkkimaalissa on, että sillä maalattaessa tulee suojata silmät huolellisesti. Emäksinen roiske voi aiheuttaa silmävamman. Kalkkimaalia voi sävyttää tietyillä väreillä, emäksisyys saattaa estää joidenkin sävyjen käytön. Kalkkimaalissa on mieto, raikas tuoksu, joka haihtuu nopeasti. Kalkkimaali on niin emäksistä, että siinä ei yleensä ole säilöntäainetta. Tila on käytettävissä heti kun maali on kuivunut.
 • Savimaali. Myös savimaalia on käytetty ikuisuus. Myös savimaali sopii seiniin ja kattoihin. Savimaalia voi sävyttää lukemattomin sävyin. Savimaalia, kuten myös kalkkimaalin, voi levittää telalla aivan kuten ”tavallisenkin” maalin. Savimaali näyttää ensin läpikuultavalta ja muuttuu peittäväksi vasta kuivuttuaan, joten maalaaminen on hieman jännittävää. Savimaalissa on erittäin mieto tuoksu, joka haihtuu nopeasti. Savimaali kestää pyyhkimistä nihkeällä, mutta ei kovaa hankausta tai pesuaineella puhdistusta. Savimaalissa on kuitenkin oltava jotain säilöntäainetta, esimerkiksi Biofarbenin maalissa on juuri vaihdettu säilöntä aineena ennen käytetty benzisothianzolioni hopeasuolaan.

Esimerkkejä tuotemerkeistä, joilla on luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuja sisämaaleja: Biofarben, Auro

 • Ihmiset, jotka ovat herkistyneet kyseisille luonnonmateriaaleille voivat valita maalikseen AFM:n monikemikaaliyliherkistyneille kehitetyn akrylaattimaalin, jolla on myös tutkitusti VOC-päästöt luokkaa 0 eli zero.

AFM:n Zero VOC-maalia sekä muita tuotteita on myös saatavilla suomalaisessa nettikaupassa.

PARHAAT RAUTAKAUPASTA LÖYTYVÄT MAALIT

Tällä hetkellä rautakaupoissa myytävistä maaleista en voi suositella yhtäkään. Parhaat vesiohenteiset seinämaalit voin kuitenkin nimetä. Ne ovat niitä maaleja, joille on myönnetty Joutsenmerkki sekä Allergiatunnus. Tikkurilan Jokeri ja Remontti Ässä -töniköitä koristavat molemmat merkit. Nämä merkit yhdessä takaavat että:

 • maali ei sisällä tiettyjä syöpää aiheuttavia aineita ja tiettyjä myrkyllisiä aineita, kuten raskasmetalleja tai PAH-yhdisteitä.
 • maalin VOC-päästöjen suuruusluokka (ei laatu) on kohtuullisella tasolla
 • maali ei sisällä hajusteita
 • maalilla on rakennusmateriaalien päästöluokka M1

MUTTA

 • Myös nämä maalit sisältävät muun muassa ftalaatteja, herkistäviä säilöntäaineita, sekä muita aineita, joiden terveysvaikutuksia ei ole tutkittu.

Muita rautakaupan sisämaaleja karttaisin. Maaleissa hinta näkyy laadussa, halvimmat maalit, etenkin kattomaalit ovat huonolaatuisia ja haisevat vuosikausia. Erityisesti välttäisin maaleja, joissa on homeenestoaineita. Ja kaikki siellä pensseli kädessä raivosta kiehuvat, muistutan teitä: tämä on vain minun oma mielipiteeni, joka perustuu sisäilma-asiantuntijan töitä tehdessäni tekemiini tutkimuksiin ja hankkimaani materiaalitietouteen, herkistyneiden asiakkaitteni kokemuksiin sekä viimeaikaisiin tutkimuksiin kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen terveysvaikutuksista. Itse haluan kaikin puolin välttää altistumista turhille kemikaaleille, varsinkin sellaisille, joiden terveys- tai ympäristövaikutuksia ei tiedetä.

Sisämaalien tuoteselosteita tutkiessani eniten pisti silmääni tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteet. Ne ovat varsin ylimalkaisesti tehtyjä.  Täynnä copypeistattua ”ei tiedossa” -lauseketta. Kaikkien tavanomaisten maalien käyttöturvallisuustiedotteet näyttävät sisältävän lauseen: ”Tämä tuote sisältää ainesosia, joiden kemiallista turvallisuutta ei ole vielä arvioitu.” Mikä ei varsinaisesti herärä luottamustani.

DSCF1083

SUOJAUDU JA TUULETA
Jos päädyt maalaamaan sisäseinät rautakaupan maalilla, suojaa itsesi maalauksen aikana. Huolehdi myös tehokkaasta ilmanvaihdosta. Ja kun homma on valmis muista, tuulettaa ja tuulettaa. Enkä tarkoita, että nostat jalat pöydälle ja avaat bissen. Vaan ikkunat auki ja ilmanvaihtokone täysille, jos sellainen on.

Sisäilmatutkimuksissa voidaan havaita maalien päästöjä vielä kahden vuoden päästä maalaamisesta. Pitoisuudet ovat suurimmillaan maalauksen jälkeen.

Varsinkin vauvalle maalien kemikaalipäästöillä on merkitystä. Vauvat kun ovat pikkuriikkisiä, kemikaalit vaikuttavat herkemmin. Osa maalien kemikaaleista on hormonitoimintaan vaikuttavia, mutta helpoiten vauvan oireilun voi huomata esimerkiksi silmäoireista, äänen kähentymisestä, pienestä nuhasta, yskästä tai itkuisuudesta.

Ja kyllä maalit vaikuttavat isompaankin ihmiseen. Olin pari kuukautta sitten katsomassa Etelä-Helsingissä sijaitsevaa luksusasuntoa, jota on remontoitu pieteetillä melkein vuoden ajan. Asunnon remontin on suunnitellut sisustusarkkitehti, joka on myös valinnut materiaalit ja värisävyt. Asunto on yksi hienoimpia näkemiäni, mutta kirjaimellisesti henkeäsalpaava. Huoneistossa on ollut hieman huono ilmanvaihto, joten maalien ja muiden materiaalien kemikaalipäästöt olivat kertyneet sisäilmaan. Puolituntisen käynnin jälkeen oloni oli kamala ja pääni oli pyörällä.

Loppuviikolle on ennustettu kesämyrskyä. Ehkäpä kuoppaat ne mökkisuunnitelmat ja tartutkin telaan?

Maalausintoa!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (106)

Hei!
Ostan 7 vuotta vanhan asunnon, joka on kunnoltaan tosi siisti. En pidä tapettivalinnoista kovin, mutta kunnon kannalta ne vielä menevät. Eli onko niistä jo haihtunut vaarallisimmat aineet pois, vai kannattaisiko sitten maalata mieleiset päälle suosittelemillasi aineilla ja täten vähentää myös vanhempien pintojen päästöt?
0
1 vastaus

Tätä postausta jo odottelinkin 😀 enpä arvannut, että noin vähän maaleja olisi noilla kriteereillä. Taas meinaa vähän lannistaa ja ahdistaa nää tiedot. Tieto todellakin lisää tuskaa !
0
1 vastaus

Muokkasin vähän tekstiä ja lisäsin vielä yhden hyvän vaihtoehdon.
0
1 vastaus

Sori… 😀 Eikä näistä kannata ahdistua. On olemassa vaihtoehtoja! Biofarbenin ja Auron tuotteista minulla on erittäin hyviä kokemuksia.
0
1 vastaus

Hei
mitenkäs kerrostalossa; jos yhdessä huoneistossa maalataan seinät
kalkkimaalilla ja viereisessä vedetään lasikuititapetti pintaan. Silloin
rakenne hengittää kalkkimaalilla maalattuu huoneistoon. Arveluttaa, että
betoniseinästä tulee muutakin kuin kosteutta.
0
1 vastaus

Todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Itse olin aikanaan tarkka kun muutettiin ja maalattiin niin milloin voidaan asettautua. Maalin haju inhottava! Meillä myös poistettiin laminaatin alta muovimatot lattian vaihdon yhteydessä. Talo on v.1995 rakennettu niin ties mitä myrkkyä niissä muovimatoissa oli..
0
1 vastaus

Hyvä, muovimatot kannattaa ja pitää todellakin poistaa aina uuden lattian alta. On lähes rikollista että se Remontti-Reiska näyttää vinkki-videollaan, kuinka uusi lattia asennetaan muovimaton päälle. Ei maksaisi mitään ottaa selvää asiasta ensin…
0
1 vastaus

Hyvä postaus! Meillä ei vielä ole löytynyt sopivaa asuntoa, mutta kun sellainen löytyy, niin ihana tietää, että sitäkin voi sisustaa ja maalailla!
0
1 vastaus

Kiitos tosiaan postauksesta! Mitä mieltä olet kalustemaaleista? Yritämme hiomalla ja uudelleen käsittelemällä pelastaa vanhaa Lundiaa. Sopivatkohan nuo Biofarbenin ja Auron maalit?
0
1 vastaus

Ei ehkä ihan kalusteisiin sovi juuri nämä postauksessa mainitut kalkki- ja savimaalit. Mutta Biofarbenilla on valkolakka, joka sopii kaikille pinnoille. Sitä kokeilisin!
0
1 vastaus

Kiitos! Valkoinen oli väritoiveenakin, kokeilen sitä.
0
1 vastaus

Jes!
0
1 vastaus

Osaatkohan sanoa kuinka haitallinen laminaattilattia on lapsille vai onko vain jos siinä on kosteusvaurio ja/tai muovimatot alla? Olemme nimittäin juuri vaihtamassa asuntoa isompaan, missä on laminaattilattiat. Itse olen tosiaan pahasti home- ja kosteusallergisoitunut. Kuitenkaan asunnossa käydessä en saanut oireita ja sisäilma vaikutti puhtaalta (yleensä erotan heti huonon ilman). Asunto on remontoitu kokonaan vuosi sitten. Kiitos etukäteen vastauksesta!
0
1 vastaus

Laminaattilattioita on niin monenlaisia. Itse oireilen hyvin usein laminaattilattioille, niissä on usein vähän formaldehydiä, liimoja sekä paljon muovia ja sen lisäaineita. Pienikin kosteusvaurio pahentaa tilannetta dramaattisesti. Jos laminaattia on esimerkiksi pyyhitty vähänkin liian kostealla niin, että saumoissa näkyy pieni kohouma, olen huomannut että saan homeoireita. Myös monessa kohteessa on noin pieni asia paljastunut oireiden aiheuttajaksi asiakkaille. Ehkä kuitenkin sitä uskaltaa kokeilla, jos et saanut oireita? Itselläni tosin muutamissa laminaattilattia-asunnoissa oireilu on alkanut vasta viikon päästä.
0
1 vastaus

Ok hyvä tietää! Luuletko, että muovimaton päälle laitettu ilma- ja vesitiivis alusmatto, jonka päällä vasta laminaatti, parantaa yhtään asiaa? Vai haihtuuko kemikaaleja silti?
0
1 vastaus

Alusmatto? Siis sellainen Tuplex-muovi tms. Ei kyllä paranna asiaa. Nuo mainitsemani aineet kulkeutuvat kyllä ohuen muovikalvon läpi.
0
1 vastaus

En ole varma millainen tarkalleen, mutta kun tiedustelin asiaa niin kertoivat, että alusmatto, joka toimii myös äänieristeenä. Selvittelyjen jälkeen, en ole oikeen vakuuttunut muuttamaan, jos uusi muuto heti edessä ja vauvakin on pian tulossa. Kiitos paljon vastauksista 🙂
0
1 vastaus

Hyvä!
0
1 vastaus

Entäs tämä kookoshuonekalumaali? Osaatko sanoa onko tämä varteenotettava ”hyvisvaihtoehto”? 🙂 http://bloom.fi/maalit/kookosmaali/
0
1 vastaus

Voi ollakin. Tuotteella on EU-Ecolabel -ympäristömerkki, mikä on hyvä. Ehkäpä saat maahantuojalta tiedot tuotteen ainesosista pyytämällä. Käyttöturvallisuustiedotteessa ei ollut kaikkia ainesosia.
0
1 vastaus

Mitämitä, kuinka myrkyllistä se muovimaton jättäminen laminaatin alle oikein on? Olemmeko tehneet suurenkin virheen? 🙁
0
1 vastaus

Muovimaton jättäminen laminaatin alle on kyllä varsin huono juttu. Muovimatot alkavat usein ajan kanssa kemiallisesti hajota, hapettomassa tilassa, laminaatin alla prosessi saattaa lähteä nopeammin käyntiin. Muovimatosta siis silloin voi vapautua erilaisia alkoholeja, 1-butanolia, 2-etyyliheksanolia ja TXIB:tä jos kysessä on vanha muovimatto. Näitä voi tutkia sisäilman VOC-näytteellä, mutta joskus ihmiset oireilevat niin pienille pitoisuuksille, että näytteestä ei oikeastaan ole hyötyä.

Laminaattilattian alle jätetty muovimatto voi aiheuttaa aivosumua, pahoinvointia ja perus ärsytysoireita: silmä-, nenä-, kurkku-, korvatulehduksia ym.
0
1 vastaus

Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Olisikohan tapetointi yhtään ”terveellisempi ” vaihtoehto? Kiitos :).
0
1 vastaus

Mutta annoinhan minä vaihtoehtoja! On maaleja, jotka eivät sisällä terveydelle vaarallisia kemikaaleja.

Monissa uusissa tapeteissa on myös TXIB:tä ja muita muoviyhdisteitä. Jos tapetoisin, ottaisin 100% paperitapetin. Toisaalta, tapetoidessa pitää myös pitää huoli hyvästä ilmanvaihdosta, sillä kaikki paperi- ja pahvituotteet (kuten ÄITIYSPAKKAUS) sisältävät formaldehydiä. Etenkin kostuessa formaldehydi vapautuu huoneilmaan. Pitoisuus kuitenkin laskee nopeasti tuuletuksen avulla ja tapetin kuivuessa.
0
1 vastaus

Kiitos vastauksesta :). Meillä juuri rakennusprojekti alkamassa ja juuri mietimme tapetin/maalaamisen välillä. Osaatko sanoa parkettilattioiden eroista? Mikä niistä olisi siis turvallisin? Saarniparkettia mietimme (ilmeisesti aika kestävä),mutta onkohan se turvallisin? Kiitos jälleen :).
0
1 vastaus

Tapetti ja maalaus, molemmat siis onnistuvat. Mutta katto pitää todennäköisesti kuitenkin maalata. Siihen suosittelen kalkkimaalia, sopii myös kylpyhuoneisiin. Ja seiniinkin, jos tykästytte siihen. Parkettilattioista lehtipuut ovat parhaita. http://www.vociton.fi -nettisivulla on loistava parkettilakka. Sitä olen suositellut useisiin kohteisiin ja sitä käyttäisin, jos nyt tekisin itselleni uudet lattiat. (Olisi jo aikakin…)
0
1 vastaus

Kiitos hyvistä ja kattavista vastauksista! Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua eteenpäin 🙂
0
1 vastaus

Minäkin pohdin kookosmaalia, täytyy ottaa selvää, maalauksia on luvassa, vaikkei ole lapsia, on neljä kissaa, jotka ovat koko elämönsä meidän 85 neliön asunnossa, mitä nyt parvekkeella päivystävät..ei viitsisi myrkyttää niitäkään.Tapetointi juuri alkamassa, ovet ja ikkunat auki!!
0
1 vastaus

Kookosmaalista en tosiaan ole kuullut. Savi- ja kalkki ovat mainioita! Kannattaa kokeilla vaikka ensin yksi huone, jos tuntuu oudolta!
0
1 vastaus

Kiitos kirjoituksesta! Olemme rakentamassa eli selvitettäviä asioita on valtaisasti. Ihanaa kun joku on selvittänyt ”valmiiksi” yhden ja antaa konkreettisia tuotemerkkivinkkejä :)).
Tiedätkö Uulan maaleista? He ainakin mainostavat, että maalit eivät sisällä muovia ja kuuluvat päästöluokkaan M1. Kun koitin maallikkona selvittää nettisivujen kautta, että mitä maalit sitten sisältävät, se olikin vaikeampi juttu!
Meillä ei ole pahasti altistuneita perheessä, mutta pieniä ruoka-aineallergisia lapsia kyllä. Etsin hyvää kompromissia kun maalattavaa pintaa on paaaaljon!
0
1 vastaus

Itsekin olen yrittänyt etsiä Uulan sisältämiä aineita, mutten löytänyt. M1-luokitus ei oikeastaan kerro paljoakaan. Eikä toisaalta maininta VOC:iton. Sillä maaleilla on muitakin kemikaalipäästöjä kuin VOC-päästöjä.
Nopealla googlauksella vaikuttaa, että Uulan sisämaali on reilusti kalliimpi kuin kalkkimaali. Itse valitsisin kalkkimaalin. Tai savimaalin.

Eikä tosiaan kenenkään tarvitse olla sisäilmasairas, joka tapauksessa ylimääräisiä kemikaaleja on hyvä välttää.
0
1 vastaus

Maalasin itse Uulan into-maalilla kun tyttären huone piti maalata kiireesti. Olen hajuherkkä ja mielestäni ei ollut hajuton, mutta haju ei ärsyttänyt kuten tavallisen maalin. Kuten totesitkin maali oli kallista ja ensi kerralla siirryn suosittelemiisi maaleihin. Miten niiden kuivuminen ja voiko maalata suoraan vanhan maalin päälle vain pesemällä pinnan?
0
1 vastaus

Voi maalata vanhan päälle, vanha maalipinta kannattaa hioa, se parantaa tartuntaa. Savi- ja kalkkimaalit kuivuvat tunneissa. Kätevää siis.
0
1 vastaus

Maaleja löytyy myös pellavaöljymaalit, maitomaalit sekä liimamaalit/liisterimaalit. Kaiki myös helppo itse valmistaa.
0
1 vastaus

Pellavaoljy haisee itsessään hyvin voimakkaalle ja aiheuttaa joillekin oireita. Maaleja voi tosiaan itsekin valmistaa. Kuitenkin ehkä kuitenkin turvautuisin ihan ostettuun maaliin jos kyseessä on asunto ja maalattavaa seinää paljon. En myös tiedä, miten nämä maalit sopivat vaikkapa vanhan latex-maalin päälle tai kipsilevylle… Mökillä uskaltaisin minäkin sekoitella itse maalin.
0
1 vastaus

Uulan vesiohenteinen maali INTO on VOC:iton.
Sitä saa monin sävyin.
Niistä muista yhdisteistä en tiedä… Pitäisi itsekin selvittää kun olen maalannut INTO-värillä kotona seinät.
0
1 vastaus

Olipas hyvä (ja ahdistusta tuottava) kirjoitus. Tulipa taas lisää pohdittavaa. Olen ollut siinä uskossa, että kalkki- ja savimaalit ovat sellaisia että niitä ei voi pyyhkiä. Ilmeisesti olen väärässä, sillä suosittelit niitä myös kosteisiin tiloihin? Onko sinulla suositella jotain merkkiä joiden maalit olet havainnut hyviksi? Ovatko kalkkimaalitkin sävytettävissä? Meille on käytännöllisyys (ja budjetti) syistä tulossa näillänäkymin vinyylilankkulattia. Epäorgaanista siis. Onko yhtä ”kamala” tai kamalampi kuin laminaatti. Oih ja voih kun tuli taas lisää pohdittavaa.
0
1 vastaus

Katselin sun blogia. Myös sellainen trendikäs betonipinta on huono. Pintakäsittelyaineessa on epoksia, ja ne taas sisältää bisfenoli A:ta… Terveyden kannalta parhaat ovat puulattia ja kaakeli tai laatta.
0
1 vastaus

Savimaalin ja kalkkimaalin voi pyyhkiä nihkeällä. Aurosta ja Biofarbenista on kokemusta. Savimaalia voi sävyttää rajattomasti. Kalkkimaalilla ei saa ehkä ihan tummia sävyjä. Vinyylilattia on kyllä yleensä PVC:tä eli sisältää hyvin todennäköisesti ftalaatteja. Nythän on selvinnyt, että ftalaatti DINCH, jolla korvattiin pahamaineiset ftalaatit, on myös yhtä vaarallinen. http://www.hs.fi/tiede/a1305964135142
Itse laittaisin lattiaan jotain muuta.
0
1 vastaus

Hei! Osaatko sanoa onko olemassa kalusteille sopivaa parempaa vaihtoehtoa? Mites esim kiva-kalustelakka tai helmi-kalustemaali jota suositellaan mm lasten leluihin käytettäväksi? Ovatko yhtä iso paha kuin seinä- ja kattomaalit?
0
1 vastaus

Helmi-kalustemaalilla näkyisi olevan Joutsenmerkki. Kyseessä on kuitenkin akrylaattimaali, lisäksi sisältää isotsolonia säilöntäaineena. Joutsenmerkin kriteerit muuten uudistuvat piakkoin, 2016 vuoden loppuun mennessä Joutsenmerkityt maalit ovat ftalaatittomia. Kalusteethan ovat pinta-alaltaan huomattavasti pienempiä, kuin seinät (ellei ole kyse isosta vaatekaapista tms.), joten tavallaan eivät ole niin iso paha. Toisaalta kalusteet saattavat mennä helpommin lapsen suuhun.

Biofarbenilla on myös kalustemaaliksi sopiva valkolakka. VOC-päästöjä siinä on kohtalaisesti, eikä minulla ole siitä kokemuksia. Olisi kiinnostava kokeilla.
0
1 vastaus

Nyt pääsi biofarbenin valkolakka kokeiluun. Vähän vaan ihmetyttää kun vuorokauden kuivumisen jälkeen lakka on edelleen ihan tahmea ja lapsi sai tietysti sillä sutattua jo joka paikan.. siitä kyllä miinusta biofarbenille, että kuivumisaikaa ei ilmoiteta pakkauksessa. Ymmärsin, että lakan voc päästöt eivät ihan pienet kuitenkaan ole niin kuinka äkkiä tuoreasti lakattuja kalusteita uskaltaa laittaa vauvan huoneeseen?
0
1 vastaus

Kysy ehdottomasti neuvoa maahantuojalta. VOC-päästöjen laadulla on merkitystä, eli voi olla suuriakin päästöjä, jotka ovat ihan ok, tai pieniä päästöjä, jotka aiheuttaa oireita. Itselläni ei ole tästä tuotteesta kokemusta, enkä ole ehtinyt tutustumaan kovin syvällisesti päästöjen laatuun. Tuoksuuko maalatut huonekalut vahvasti?
0
1 vastaus

Maahantuojalle viestiä laitettu. Lakka ei kovin paljon haise, mutta sanoisin kuitenkin, että enemmän kuin helmi-kalustemaali, mutta ehdottomasti vähemmän kuin edim. Petsilakka. Ihmetytti tosissaan tuo voc-päästöjen kohtuu suuri määrä kun kyse on kuitenkin ekologisemmasta ja turvallisemmasta vaihtoehdosta.
0
1 vastaus

Mitenkäs Tempera-tekniikka? (Raaka-aineina kanamuna, öljy, värijauheet ja vesi. Tempera loihtii heleät värit ja vesivärimäisen tunnelman lopputulokseen).
0
1 vastaus

Tempera voi olla ihan ok, sille joka vaan jaksaa nähdä vähän vaivaa… Tosin käytetäänkös siinäkin pellavaöljyä? Sen haju saattaa ärsyttää. Itselleni ei aiheuta oireita, mutta en vaan pidä siitä hajusta. – Joten ärsyttää! 😀
0
1 vastaus

Itse olen käyttänyt ammattilaista näissä tempera-maalaushommissa 🙂 http://www.caetano.fi
Muistaakseni hajuongelmiakaan ei pahemmin ollut.
0
1 vastaus

Mahtava postaus! Kiitos! Pisti myös miettimään, mitä kaikkea seinistämme löytyykään…Paljon on M1 merkillä varustettua maalia, mutta yksi seinä meni vahingossa unisilla aivoilla työskennellessä ulkomaalilla…valkoisia maaleja olivat molemmat… Maalilinjalta tuumivat, ettei haittaa enää kun on kuiva. Nyt en ole enää ihan varma…

Hieno juttu, että jaksat tehdä näitä hyödyllisiä postauksia! 🙂
0
1 vastaus

Oho, mikä moka! Ulkomaalien päästöihin en ole perehtynyt. Kyllä ne päästöt jatkuvat vielä maalin kuivuttua, mutta voi toki olla, että ulkomaalissa päästöt ovat pahimmat alussa.
0
1 vastaus

Sanos muuta. Purkit olivat liian samanlaiset ja maali valkoista. Vähän uniset aivot kuitenkin ihmettelivät hiukan voimakkaampaa hajua, mutta tuumivat sitten, että taitavat muistaa väärin. Onneksi seinäala on pieni, jos se nyt mitään auttaa. Tuuletimme pari viikkoa kunnolla eikä ainakaan sen jälkeen enää tuntunut ilmassa uuden maalin tuoksua. Jotain mömmöä se maali kuitenkin sisäilmaan varmasti pukkaa. Pitää ehkä harkita tuon tilanteen korjaamista…
0
1 vastaus

Se ei välttämättä ole sen pahempaaa, kuin tavallinen sisämaali. Voi olla, että ulkomaalissa on enemmän liuottimia, mikä tietenkin aiheuttaa hajun. Toisaalta kun liottimet ovat haihtuneet, saattaa maalissa olla jopa vähemmän päästöjä. Jos maalissa on liuottimia, myös säilöntäaineita tarvitaan vähemmän. Eli näissä aineissa on puolensa ja puolensa… Jos seinä on nyt ok, en ehkä menisi siihen enää koskemaan. Tietty voisi ihan reilusti sanoa valmistajalle, että haluat tämän inhimillisen mokasi takia tietää maalin tarkan ainesosaluettelon…
0
1 vastaus

Kiitos vinkistä, kuulostaisi kyllä kiehtovalta tietää tuo maalin ainesosaluettelo… Ehkäpä lähden sitä ensi viikolla valmistajalta kyselemään. 🙂
0
1 vastaus

(Psst, kerro sitten mullekin!)
0
1 vastaus

Kiitos tästä! Ja huh, meillä odottaa eteisessä pino (Earthborn) savimaalia 😀 Rakennamme juuri ja olen tehnyt paljon myyräntyötä selvittääkseni, mikä olisi parasta missäkin, ja mitä ei ainakaan kannata käyttää. Silti tuntuu, että pitäisi olla kemisti, jotta voisi rakentaa tarveellisen talon. Tuntuu, että mututuntumalla mennään aika usein. Voisitko antaa vinkkejä, mistä ammennat kaiken tietosi? Mitkä on hyviä ja luotettavia tiedonhakukanavia koskien esimerkiksi eri kemikaalien vaikutuksia. Onko jotain hyvää sivustoa, jossa olisi koottu rakentamiseen liittyvää kemikaali-infoa?
0
1 vastaus

Rakentamiseen liittyvää kemikaali-infoa ei oikeastaan ole. Itse olen joutunut selvittelemään. Rakennusalalla (Suomessa) ollaan hyvin fiksoituneita muutamiin kemikaaleihin / aineisiin joita syynätään, mutta suuri osa jää sitten huomioimatta. Talon rakentamisessa tietenkin myös kuivaketjun suunnittelulla ja rakenteiden rakennusfysikaalisen toiminnan suunnittelulla on paljon merkitystä terveydelle.
0
1 vastaus

Kiitos Maria! Täytyy vaan jatkaa myyräntyötä itsekin 😀 Toivottavasti nämä jutut olisi enemmän pinnalla jatkossa, kiitti, että pidät asiaa esillä!
0
1 vastaus

Jee! Hyvä että otat itsekin selvää, mielelläni kuulen myös kaikkien muiden ajatuksia ja ”löydöksiä” maaleista ja muistakin rakennusmateriaaleista!
0
1 vastaus

Hei Maria,
Kiitos hyvästä blogista. Osaatko sanoa, voiko noiden kalkki- tai savimaalien päälle maalata enää ”tavallisella” latex-pohjaisella maalilla? Asumme vuokralla ja haluaisin maalata seiniä, mutta ne pitää maalata takaisin maalarinvalkoisiksi, jos tästä joskus muuttaa pois.
0
1 vastaus

Kalkkimaalin päälle ei suositella akrylaattidispersiomaaleja (lateksimaalit) koska niiden sideaine ei kestä kalkin emäksisyyttä, vaan hajoaa ajan myötä. Kalkkimaalien päälle voi kuitenkin maalata turvallisesti muilla kuin muovimaaleilla. Esimerkiksi tämä maali soveltuu kalkkimaalin päälle hyvin, ei ole tavan maalia kalliinpaa, mutta varmasti hengittävä ja turvallinen valinta:
https://suomenluonnonmaalit.fi/tuotteet/auro-320-seinamaali/
0
1 vastaus

Savimaalin päälle voi maalata suoraan käytännössä millä tahansa maalilla, eikä vanhaa maalia tarvitse poistaa!

Kalkkimaalin päälle sen sijaan ei suositella muuta kuin kalkkimaalia, eli toisin sanoen vanha kalkkimaali pitää kostuttamalla ja mekaanisesti poistaa ennen maalaamista lateksimaalilla.
0
1 vastaus

Kiitos kovasti selvittelystä Maria! Savimaalia siis suditaan meillä seiniin lähitulevaisuudessa, jee!
0
1 vastaus

Ihana että oli tästä oli hyötyä! Tosiaankin, itse olen viikonloppuna maalannut koko eteisen savimaalilla. Tosi helppoa ja kätevää. Ja kaunis lopputulos!
0
1 vastaus

Tähän en tiedäkään vastausta. Tuntuisi ehkä huonolta vaihtoehdolta, mutta en ole varma. Kysyn asiaa maalivalmistajalta!
0
1 vastaus

Heippa ja kiitos hyvästä postauksesta! Kaikkia kommentteja en lukenut läpi, joten pahoittelut jos samaa on jokysytty. Mitä mieltä olet rautakaupassa myytävästä Uulan maaleista?
0
1 vastaus

Uulan maaleista onkin täällä tosiaan puhuttu jo moneen kertaan. Niiden täydellistä tuoteselostetta en ole mistään löytänyt, joten sillä peruteella en voi suositella tai kommentoida. Hintavertailun perusteella tuote on myös kalliimpi kuin Biofarben.
0
1 vastaus

Tosi hyvä postaus!
Oletko työssäsi tutustunut Osmon puuvahoihin?
http://www.osmocolor.com/puuvaha.html

”Tuotteet täyttävät normin EN 71,3 (Lelujen turvallisuus) vaatimukset kaikkien värisävyjen osalta.”

Mitä mieltä olet tuoteselosteen perusteella?

http://www.osmocolor.com/turvallisuus_ja_ymparisto.html

Lattiapintojen käsittelyä Osmon puuvahalla on mietitty, mutta etenkin soijalle allergisena (myös kosketusallergia) koostumus pohdituttaa:
Öljyvaha (Komponentti A):
– Puhdistettuja luonnonkasviöljyjä (auringonkukkaöljy, soijaöljy, karhiaisöljy, carnauba- ja candelillavaha)
– Parafiini
– Lisäaineet: kuivikkeita ja vettä hylkiviä lisäaineita
Kovete (Komponentti B):
– Alifaattinen polyisosyanaatti
Osmo Color Öljyvaha 2K on valmistettu EU-direktiivin (2004/42/EY) mukaisesti. Tuote sisältää orgaanisia yhdisteitä (VOC) enintään 50 g/l (luokka A/j (2010)).
0
1 vastaus

Osmoa käytetään tosi paljon. Tiedän, että kemikaaleille herkistyneet saavat siitä kyllä oireita. Tavikselle se saattaa sopia. Tota soija-asiaa en koskaan ole ajatellut, näin nopeasti tuntuu, että ei hyvä valinta tietenkään sille allergiselle.
0
1 vastaus

Mielenkiintoista luettavaa. Tiedätkö mitään saunasuojista, esim. Tikkurilan Supi saunavaha?
0
1 vastaus

Mainitsemassasi saunatuotteessa on juurikin tuota metyyli-isotiatsolinonia. Ei saunan lauteita tarvitse itseasiassa käsitellä mitenkään! Se on ihan turhaa. Painekyllästämisestä puhumattakaan.
0
1 vastaus

Samoilla linjoilla Mimmun kanssa.
0
1 vastaus

En ole näihin vielä tarkemmin ehtinyt perehtymään. Huonoja kokemuksia sisäilmasta sairastuneilta kyllä olen kuullut monista saunalauteiden käsittelytuotteista.
0
1 vastaus

Meillä on rakennuttamisprojekti alkamassa ja talovalmistajan puolesta saunan paneelit olisi ”sasuttu”. Nopeasti kun katoin netistä ko. saunasuojaa, niin ei se ei kuulema sovellu lauteille… No ei kyllä sitten sovi muuallekaan mielestäni. Jos jollakin on hyvä vinkki turvallisesta saunasuojasta, niin mielellään otan vastaan.
0
1 vastaus

Voi ei! Itseasiassa ollaan nyt käyty tuttujen taloyhtiön saunassa ja siellä lauteet haisevat aivan bensalle. Järkyttävä saunakokemus!
0
1 vastaus

Moikka!
Meillä olisi lapsi siirtymässä pinnasängystä lasten sänkyyn, joka on omasta lapsuudestani mäntyinen ja lakattu. Haluaisin maalata sen mutta millä?! Kalkkimaali varmaan vesiliukoisena ei sovi jos lapsi sattuu syömään sängyn laitaa… Tuntuu kuitenkin ilkeältä käyttää ”myrkkymaalia” kun hän siinä sängyssä hengittelee lähes puolet päivästään…vai onko paras ratkaisu jättää sänky entiselleen?
0
1 vastaus

Vesipohjainen ei tosiaan sovi. Yhdet tuttavat tilasivat netistä jotkut ekomaalit, jotka sotkettin kananmunaan. Aikamoista säätöä taisi olla. Jokin kalustemaali pitäisi olla, mutta joku juuri kommentoi, että biofarben-kalustemaali haisee vahvasti maalaamisen jälkeen. Tähän en nyt osaa heti vastata!
0
1 vastaus

Moikka! Mielenkiintoista asiaa ja todella toivoisin että kaikki rakennuttajat, remontoijat ym. kiinnittäisivät huomiota näihin asioihin mutta se taitaa olla vielä aika kaukainen haave.. Heräsi kuitenkin sellainen kysymys että vaikka kuinka hyvällä maalilla maalaisi seinän niin mitenkäs ne allaolevat kerrokset? Kalkkimaali ei varmaankaan tee mitään läpäisemätöntä kalvoa tms. eli jos alla on lateksi niin haihtuuko siitä kalkkimaalin läpi kuitenkin jotain huoneilmaan?
0
1 vastaus

Kalkkimaali ei tee läpäisemätöntä kalvoa, mutta oman kokemukseni mukaan se silti neutraloi aika hyvin. Tämä on täysin omaa mietintääni, mutta luulen että se huokoisena materiaalina ”puskuroi” allaolevia päästöjä.
0
1 vastaus

Hei,
meillä pitäisi maalata rapattu leivinuuni, palomuuri ja lastulevyseinää, jotka on maalattu aiemmin jollain tavallisella sisustusmaalilla. Nyt mietin päästöttömämpää vaihtoehtoa. Käyvätkö nuo suosittelemasi kalkkimaali tai savimaali näihin? Leivinuuni on jatkuvasti käytössä, se on kuuma ja sen kyljessä kiehnätään ja lämmitellään, eli maali on kovalla koetuksella.
0
1 vastaus

Kalkki- ja savimaali sopii loistavasti leivinuuniin! Paremmin kuin mikään muu vaihtoehto!
0
1 vastaus

Entä mitä voi sanoa tapettiliimojen päästöistä?
0
1 vastaus

Tapettiliimoissa voi olla ärsyttäviä ainesosia. Suosittelen tapettia, jonka asennus onnistuu liisterillä!
0
1 vastaus

Hei Maria,
mitä mieltä olet näistä maaleista? =)

http://www.vanhavanto.com/product/711/vintage-paint-antique-rose
http://countryfrench.net/fi/

Toinen on ainakin kalkkimaali ja molemmat väittävät olevansa ympäristöystävällisiä, mikä ei tietysti nykyään kerro paljoakaan…
0
1 vastaus

Hei, onkohan sinulla toetoa tuon vociton.fi-sivuston toiminnasta vielä nykyäänkin? Olen koittanut ottaa sinne yhteyttä tuotteisiin liittyen, mutten saanut vastausta. Tuotteet vaikuttaisivat hyviltä! Ja onko sinulla kokemusta parkettilattian käsittelystä jollain heidän aineistaan?
0
1 vastaus

Todella kattava ja hyödyllinen postaus, kiitos Maria! 🙂 Vauvanhuoneen maalien haitoista tuli mieleeni karmaiseva juttu muutaman viikon takaa. Olin kylässä ystävälläni, joka pyysi minua haistamaan vauvansa huoneen uutta lipastoa, jonka hän oli ostanut käytettynä ja sanoi hajun vähän arveluttavan häntä. Koska olen monikemikaaliyliherkkä ja pystyn haistamaan mm. homeen helposti niin lupauduin nuuhkimaan lipastoa. Jo vauvanhuoneen ovella minua otti heti henkeen vahva maalinhaju, joka tuosta valkoiseksi maalatusta vanhasta lipastosta tuli. Kaappi haisi sisältä hyvin tunkkaiselta, mutta ei homeelta. Ystäväni oli kovin helpottunut kun kerroin, että se ei vaikuta olevan homeessa mutta sanoin heti, että maalaus on vaarallinen kun haisee niin voimakkaalta ja pistävältä. Ystävä kertoi kaapin olleen vauvanhuoneessa jo kuutisen viikkoa. Poistuin nopeasti huoneesta mutta jo tuo parin minuutin kaapin lähellä oleminen sai koko henkitorveni tukkoon ja aiheutti pahaa hengenahdistusta kahdeksi päiväksi niin että jouduin seuraavana päivänä lähtemään töistäkin sen vuoksi pois. Kerroin ystävälleni kuinka voimakkaita hengitystieoireita sain maalista ja huoleni siitä, että heidän pieni lapsensa viettää lipaston lähellä vuorokaudesta jopa yli 10 tuntia kun kyseessä on lapsen nukkumahuone. Tuntuu tosi kurjalta kun pari kertaa olen vielä jälkikäteen kysynyt niin kuulemma lipasto on edelleen siinä vauvanhuoneessa :/ En voi ymmärtää miksi ottaa noin suuri riski että altistaa lapsensa hengittämään myrkkyjä vain siksi että lipasto on tosi hienon näköinen eikä raaski heittää sitä pois. Ehkä sinnikkäästi yritän vielä ja näytän tämän postauksen maaleista hänelle, jos se saisi hänet havahtumaan.
0
1 vastaus

Voi hurja. Kuulostaa niin tutulta. Ei ihmiset usko, ennen kuin itse sairastuvat.
0
1 vastaus

Kiitos postauksesta. Itse olen allerginen säilöntäaineelle MIT(lyhenne), jota tosiaan käytetään lähes kaikissa maaleissa.
Nykyään reagoin herkästi maalatulle seinälle, enkä voi olla maalatussa tilassa jopa kuukauden jälkeen maalaushetkestä. Tästä löytyy huonosti tietoa ja tuntuu, että herkisty kokoajan vain enemmän kyseiselle aineelle.
0
1 vastaus

Hui, ikävä kuulla. On todella outoa, että tästä ei ole puhuttu aiemmin. Ja sisäilma-asiantuntijoiden piirissä yhä täysin tuntematon ongelma.
0
1 vastaus

Kiitos postauksestasi! Meillä on korkkimatot jätetty parketin alle. Miltä kuulostaa? Lähdin googlaamaan aiheesta kun juuri maalasin lapsen huonekalua vintage kalkkimaalilla. Purkin kyljessä oli varoitus jos huonekalua hio tai raaputtaa ennen maalausta voi johtaa ”Lead dust” eli lyijypölyyn ja aivovaurioon! Pelästyin kun olin pienen liimatahran raaputtanut ennen maalausta.
0
1 vastaus

Laminaatti…on pakko laittaa vuora-asuntoon laminaatti (saan sen muovimaton tilalle ) Mitä tuotetta suosittelisit? Kiitokset hirmuisesti avusta. ?
0
1 vastaus

Tarketilla näkyisi olevan ftalaatittomia laminaatteja. Ja muista että muovimatto pitää ottaa pois alta! Muovimattoa ei saa missään nimessä jättää laminaatin tai muun lattiamateriaalin alle!
0
1 vastaus

Löysin siis ftalaattittomuuden vain vinyylilattioiden puitteissa. Apuja? Kiitos paljon ?
0
1 vastaus

Ah, muistin väärin. Suosittelen haistelemaan erittäin tarkkaan. Meillehän tuli sitten lopulta parketti, joka on hyväksi todettu. Siitä on täällä blogissa myös.
0
1 vastaus

Mistä sait tuon ftalaatittomuuden selville? Olen yrittänyt kaivaa siitä tietoa ja tuotteita kovastikin. Quick stepin M1-luokiteltua olen nyt katsonut mutta tuosta ftalaattittomuudesta en löytänyt mitään tietoa sen kohdalla. Myyjä tiesi ylipäänsä kertoa että euroopassa ollaan vielä tarkempia päästöissä kuin suomen vaatimassa/suomessa tehdystä M1-luokituksessa.Höh 🙁 Mistäs sen sitten tietää vieläkään mitä valita…puuh. Kiitos! Täytyy tsekata tuota Tarkettia. Tuon muovimattojutun sisäistin heti (vaikkakin remonttimies yritti kovin sanoa että sen voi jättää Alle!?!,käsittämätöntä että edelleen sillä mennään monen lattian kohdalla) Neliliöitä on 12m2 ja sen eteen on tässä kovasti tutkimustyötä tehty,ahdistuttu ja mietitty. Lastenhuone kuitenkin kyseessä enkä suostu tekemään kompromisseja. Haluan sen parhaan vaihtoehdon 🙂 Mikä nyt laminaatilla on mahdollista.
0
1 vastaus

Hei! Voiko tähän postaukseen arkistojen uumenista esittää vielä kysymyksiä?
0
1 vastaus

Hei Maria! Kysymykseni koskee kivitaloa, siporex harkkoa. Talo on ulkoapäin rapattu ennenkuin se on kuivunut yhden lämmisykauden, joten sisäilmaan tuli paljon siporexin imemää rakennusaikaista kosteutta. Seinät ja katot on maalattu M1-luokan maaleilla, mutta ne ovat joutuneet kosteusrasitukseen. Osa seinän ja katon tasoitteista on pehmennyt ja uudessa asunnossa on lisäksi ollut kosteudesta johtuen sokeritoukkia ja jäytiäisiä. Sisäilmatutkimuksen mukaan asunnossa ei ole voc viitearvoja ylittäviä päästöjä 3 vuoden kuivumisen jälkeen. Siporex harkko on tutkittu ettei se ole homeessa, mutta mietityttää kuitenkin tasoitteiden ja maalin kunto kosteuden jäljiltä..auttaisiko lastenhuoneen seinissä esim. savimaalin huokuisuus. Mitä mieltä olet parkettien alla usein käytetystä ”asennus muovista” yhdessä lattialämmityksen kanssa? Olen myös miettinyt tasotteiden ja maalien poistoa makuuhuoneista, mutta tässä kääntöpuolena on poistamisen aiheuttama pöly sisäilmaan.. Mitä mieltä olet hirsitalojen hirsissä käytetyistä liimoista ja sisäseinien gyprox levyistä? Jos tästä vanhasta nyt luopuu ainut vaihtoehto on rakennuttaa itse, mutta sitten on vastassa taas uuden asunnon voc:it..? Taka-alalla on kuitenkin mielessä kosteusmäärä missä asunto on ollut alkuaikoina ja onko edelleen olemassa terveysriski, koska kaikkihan ei ole mitattavissa/tutkittavissa…
0
1 vastaus

Moi! Meillä on ihan puulattia koivusta. Mikähän olisi turvallinen käsittely lattiaan? Kestääkö kalkkimaali?
0
1 vastaus

Kalkkimaali ei ole erityisen kulutuksen kestävä. Lattiaan se ei sovellu lainkaan.
Hyviä ja erittäin ekologisa tuotteita lattiaan löytyy http://www.auro.fi sivustolta. Kannattaa tutkia.
0
1 vastaus

Kiitos loistavasta kirjoituksesta.
Huomasin että Auro -linkki ei jostain syystä toimi.
Ohessa toimiva linkki Auro tuotesarjaan:
https://www.suomenluonnonmaalit.fi/tuote-osasto/tuotemerkit/auro/

Ammattilaisen kommenttina seuraavaa
– täysin päästöttömiä ovat vain itsetehdyt liuotteettomat maalit, sekä kalkkimaalit.
– kaikissa kaupassa myytävissä vesiohenteisissa maaleissa (poislukien kalkkimaali) on vähintään säilöntäainetta (tiatsolit), jolle moni on herkistynyt.
– Auro tuotemerkin maalit ovat maailman ainoalta hiilineutraalilta maalivalmistajalta, jolla ympäristöasiat oikeasti kunnossa.

Autamme mielellämme maaliasioissa

Lauri
Suomen luonnonmaalit Oy
0
1 vastaus

Löysin Annie Sloanin Chalk Paintista tällaisen: http://www.materialsafetydatasheets.info/annie-sloan.html

Tästähän sanotaan, että voi maalata lähestulkoon mitä vaan, lasten leluja myöden. Sisältää mm. glygolia ja metanolia… Mielestäni aika karuja aineita ja siitä huolimatta annetaan ”lupa” sutia ihan mihin vaan?!

Joku kommenteissa mainitsi Uulan ja intomaalit: kyselin noiden säilöntäaineiden perään suoraan tehtaalta ja sain vastaukseksi seuraavanlaisen cas-numeron: 55965-84-9
Ilona kuultomaalissa: 55965-84-9 sekä 2682-20-4
Varsinaisia määriä en saanut tietooni.
0
1 vastaus

Vanha ketju, mutta kokeilen silti kysyä 🙂

Olemme remontoimassa makuuhuoneita, joissa edellisen omistajan jäljiltä oli lattiassa laminaatit muovimaton päällä sekä seinissä tapetit. Aistin huoneissa imelähkön, kuin hikisen villasukan hajun ajoittain. Haju lienee peräisin muovimatosta, joka ei onneksi ollut liimattu betoniin. Talo on valmistunut vuosituhannen vaihteessa. Olenkin miettinyt seinien maalausta Auron kalkkimaalilla. Kipsilevyseinistä on poistettu tapetit ja ne on hiottu osittain kartongille asti (seinät oli pohjamaalattu ennen tapetointia).
Toimiiko kalkkimaali tällaisessa pinnassa? Lattiamateriaaliksi mietimme laminaattia, mutta olen kiinnostunut myös Tarkettiin flataatittomasta vinyylilattiasta. Mitä suosittelisit? Olen herkistynyt mm. aiemman hometalo-kokemuksen vuoksi.
0
1 vastaus

Koitan nyt saisinko vastauksen täältä vanhasta postauksesta. Onkohan Tikkurilan kalkkimaalista mihinkään? Pyrin välttämään kaikkia hormoonihäirikköjä koska kärsin hormonaalisesta sairaudesta. Meidän 1v kaksoset syövät hyvin budjettia ja tätä 1800 luvun taloakin pitäs vähän kunnostaa että ei ihan kalleimpaan maaliin ole varaa.
0
1 vastaus

Ainakin auro seinä- ja kattomaali sisältää tiatsoleja (käytetään säilöntäaineena?). Auron saksalaisilta nettisivuilta löytyy tieto, että nämä tiatsolit ovat bentsisotiatsolin ja metyyli-isotiatsolin sekoitusta! Eikös nämä juuri tämänkin tekstin mukaan ole hyvin herkästi ärsyttäviä ja haitallisia yhdisteitä??
0
1 vastaus

Joo ne on juuri niitä herkisäviä säilöntäaineita! Itse eniten suosittelenkin Biofarbenia, joka on tehty luonnonmukaisista materiaaleista eikä sisällä niin herkistäviä säilöntäaineita.
0
1 vastaus

Hei!
Ostan 7 vuotta vanhan asunnon, joka on kunnoltaan tosi siisti. En pidä tapettivalinnoista kovin, mutta kunnon kannalta ne vielä menevät. Eli onko niistä jo haihtunut vaarallisimmat aineet pois, vai kannattaisiko sitten maalata mieleiset päälle suosittelemillasi aineilla ja täten vähentää myös vanhempien pintojen päästöt?
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: