Kotitalouskriisi 10.12.2014
TEKSTI Maria

Maista kotimaista

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
keitto

Tipu, tipu..

Ette ylläty, jos kerron että yritän tarjota lapsille mahdollisimman puhdasta ruokaa. Olen tarkka elintarvikkeiden torjunta-ainejäämistä, lisäaineista, turhasta sokerista, ravintoarvoista… Siksi useimmiten teen ruuan itse, nopeasti ja ilman turhia koukeroita. 

Olen aina ihannoinut ajatusta omavaraisuudesta. Olen ylpeä siitä, että Suomessa tuotetaan vielä näinkin paljon ruokaa. Puhdasta ruokaa.

Vältin monta vuotta broilerin syömistä. Luettuani Hesarista, että yksikään suomalainen broileri ei ole syönyt yhtäkään antibioottikuuria sitten vuoden 2010, lisäsin broilerin ruokalistallemme.

DSCF8881

Nyt ihanan lähikauppamme lihahyllyyn on pyrähtänyt luomubroileria! Se on toki kalliimpaa kuin tavallinen, mutta se sopii. Lihaa kun ei tarvitse syödä kulhokaupalla.

DSCF8874

Tänään tein illalliseksi eksoottisen makuisen keiton, jonka perustana ovat suomalaiset juurekset ja kasvikset.

Korvaan usein ruuissa riisin perunalla, sillä uskon, että Suomessa maaperäkin on puhtaampaa, kuin riisin kasvupaikoilla Kiinassa tai Intiassa. Lisäksi haluan tukea suomalaista työtä. Jos jokainen suomalainen käyttäisi kuukausittain yhden lisäeuron kotimaisiin tuotteisiin, syntyisi vuodeksi 1 500 uutta työpaikkaa.

DSCF8885

Muualta tulleet

Sataprosenttisesti suomalaiseen ruokaan en tänään kyennyt, ovathan kätenikin ovat puoliksi espanjalaiset. Ruokaan tuli kolme muutakin ulkomaalaisperäistä ainesta: italialainen sitruuna, srilankalaista kookosmaitoa ja hollantilainen purjo. Kotoa löytyi vielä nokare kiinalaista inkivääriä.

Suomalais-eksoottinen kanakeitto:

 • kaksi kanankoipea
 • puoli kiloa perunaa paloina
 • puoli kiloa porkkanaa paloina
 • iso pala mukulaselleriä raastettuna (Satokausi nyt parhaimmillaan!)
 • pätkä purjoa renkaina
 • kolme valkosipulinkynttä raastettuna
 • kiinankaalia nauhoina
 • (pakasteherneitä)
 • sitruunan mehu
 • ruukku korianteria
 • 1/2 tl kurkumaa
 • pala inkivääriä raastettuna
 • suolaa
 • noin litra vettä

Keiton nopeuden salaisuus on työjärjestyksessä: kun pisimpään kypsyvä aines, kana, kypsyy kattilan pohjalla, voi pestä ja pilkkoa perunat. Kun perunapalat saatu kattilaan porisemaan, käsitellään porkkanat. Porkkanoiden kiehuessa voi rauhassa raastaa mukulasellerin ja valkosipulit, jotka pääsevät myös mukaan liemeen. Seuraavaksi pilkotaan kiinankaali ja avataan kookosmaitopurkki. (Tässä vaiheessa voisi keittoon myös heittää pussillisen kotimaisia pakasteherneitä)

Tähän asti on aikaa kulunut noin 15 minuuttia. Jos kana on kypsää, voi kookosmaidon ja kiinankaalin viedä kattilaan. On aika käänttää lämmöt pois hellasta. Liemi maustetaan vielä suolalla ja kurkumalla. Päälle puristetaan sitruunan mehu ja silputaan supisuomalaista korianteria.

Lihat nyhdetään luista ja laitetaan takaisin liemeen. Joku saattaisi villiintyä ja laittaa päälle ripauksen itsekasvattamaansa chiliä.

Keitto on valmista ja uskomattoman hyvää.

DSCF8891

Kuten ylimmästä kuvasta näkee, se maistuu myös lapsille.

Näytä miten sinä suosit suomalaista ja osallistu #maistasuomi-haasteeseen. Nämä merkit auttavat:

Sirkkalippu_puhtaastikotimainen-ID-3355 Avainlippu_Sininen_rgb_web_ Hyv_Suomesta_logo_iso-ID-3357-ID-3365

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (3)

Vantaalta sai S-marketista vielä pari viikkoa sitten kotimaista purjoa.

Itse korvaan riisin ohralla tai kauralla.

1 vastaus

Ihana ohje, kiitos! Pari huomautusta kuitenkin: Kannattaa katsoa, ettei osta kiinalaista inkivääriä, vaan perulaista, tai mitä tahansa muuta kuin kiinalaista. Sama valkosipulin kanssa.

1 vastaus

Totta. Vaikka olisivatkin luomua?

1 vastaus

Vantaalta sai S-marketista vielä pari viikkoa sitten kotimaista purjoa.

Itse korvaan riisin ohralla tai kauralla.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi
Kotitalouskriisi on diagnoosi akuutille häiriötilalle, joka syntyy räpistellessä uran ja hellan välissä. Paineessa syntyy timantteja sekä gluteenittomia pannukakkuja. Tule vertaistueksi! Kirjoittaja on Maria Nordin, jolla on kaksi ja puoli lasta, lennokkaat puolivoltit ja paljon tietoa sisäilma-asioista.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: