Kotitalouskriisi 4.3.2015
TEKSTI Maria

Manikyyri lapselle

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Ei lapsi mitään manikyyrejä tarvitse!” voi moni ajatella.

Tuumin minäkin niin, kunnes muistin, millaiset omat sormeni olivat lapsena. Olin aikamoinen rämäpää luonnonlapsi. En aina jaksanut katsoa, mihin käteni tungin.

Jossain vaiheessa, ehkä viisivuotiaana, alkoivat kynsinauhani repsottaa ja tulehtua. Aina oli joku sormi käyttökiellossa tulipunaisena sykkivän tulehduksen takia. Miten inhottavalta tuntui, kun sormen päältä lähti pitkiä, venyviä ihokielekkeitä, jotka laskeutuivat aina vaan syvemmälle vereslihaan. Ne olivat sairaan kipeitä. Ja niitä oli pakko nyhtää, vaikka se tietenkin vain pahensi asiaa.

Haluatteko, että kerron miltä näytti kun sormesta pursusi keltaista mönjää tai vihreää, kuivaksi kovettunutta mätää?

Ai ette? Ok.

DSCF9963

Olen nyt ottanut tavaksi tehdä lapsille minimanikyyrin viikon tai parin välein. Kun sormia hoitaa, kynsinauhat pysyvät vähän ehjempinä ja tulehdukset eivät ala muhia. Etenkin viisivuotias vaikuttaa hyötyvän säännöllisestä käsihoidosta.

Kynsinauhoista kannattaa pitää huolta, sillä joskus kynsinauhat voivat tulehtua niin pahasti, että tarvitaan antibioottihoitoa. Ja turhia antibioottejahan kannattaa välttää kaikin keinoin!

Manikyyri lapselle

  • laita lapsi kylpyyn, suihkuun tai saunaan
  • pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä
  • laita kynsiin rasvaa: bebanthen, jokin öljy, paksu vartalovoide tai huulirasvakin käy
  • anna rasvan vaikuttaa hetki
  • hiero kynsinauhoja sormenpäillä
  • leikkaa kynnet

DSCF9949

Lasten kynsiä en lakkaisi tavallisilla kynsilakoilla, sillä muitakin vaihtoehtoja on. Tavalliset kynsilakat sisältävät monia huolta aiheuttavia kemikaaleja kuten formaldehydiä, bisfenolia, hajusteita ja ftalaatteja.

Tällä kertaa houkuttelin lapset manikyyrin ääreen vesiliukoisilla kynsilakoilla, jotka eivät sisällä mitään edellämainituista aineista.

DSCF9951

Hyvä puoli vesiliukoisissa kynsilakoissa on, että värin voi pestä kynsistä pois ennen isoäidin sunnuntaipäivällisiä.

Liittyyvätköhän kynsinauhaongelmat jotenkin kasvuun? 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (13)

Sainkin purkin tuota Logonaa kokeiltavaksi! Hyvää on!

1 vastaus

Meillä sama ongelma! Olen miettinyt, että mikä voisi olla ongelman takana, joku vitamiinivaje? Muutenkin sormien (mutta ei varpaiden, ne tuntuvat olevan ok) kynnet tuntuvat herkiltä..

1 vastaus

Jotenkin en usko, että joutuu vitamiinivajeesta. Ehkä liian vähästä vedenjuonnista? En tiedä.

1 vastaus

Upet kynnet molemmilla :)mistä noita vesiliukoisia kynsilakkoja voi löytää?

1 vastaus

Mistä noita kynsilakkoja voi ostaa, en ole koskaan törmännyt ja aivan älyttömän hyviä pienille 🙂

1 vastaus

Ah, nää ostin Pino-nimisestä sisustuskaupasta. Luulisi, että näitä saa netistä. En tiedä, onko muita merkkejä. Nämä purkit ovat nimeltään Nailmatic.

1 vastaus

Miten herkästi tuollainen vesiliukoinen väri lähtee sitten pois? Jos sormet menevät vaikka suuhun?
Alle 2veenkin kynsinauhoissa näkyy palkeenkieliä. Lasten ihoa rasvataan kyllä, mutta harvemmin heidän käsiään. Ja niitä tahmatassujahan pestään usein. Eli eiköhän syy löydy ihan ihon kuivumisesta.

1 vastaus

Nyt on testailtu, väri lähtee ainakin hyvin, kun käsiä pestessä vähän hankaa. Sormella tai kynsiharjalla. Meillä tytöllä menee herkästi sormet suuhun, siksi tämä on tosi hyvä! ”Jos laitat sormet suuhun lähtee kynsilakka pois…” Toimi meillä, kaikki kynsilakat oli vielä tallella leikkikoulupäivän jälkeen.

1 vastaus

Suurin osa nykyisitä lakoista on onneksi ns. 3-free- lakkoja jotka eivät sisällä tolueenia, formaldehydiä tai flataatteja. Itse suosin 5-free-lakkoja jotka eivät sisällä myöskään kamderia tai formaldehydijohdannaisia (5-free-lakkoja löytää erityisesti ulkomaisilta indielakkamerkeiltä). Lähes kaikki Suomessa myytävät lakat ovat nykyään 3-free-lakkoja (ellei nyt mitään halpakaupan mitälie-lakkoja lähde ostelemaan). Itse kyllä käytän nykyään oman kokoelmani antia nelivuotiaani kynsille, ennen suosimme Snaisia ym. poispeseytyviä merkkejä mutta noissa tyttöä alkoi ärsyttää juurikin tuo lakan pysymättömyys.

1 vastaus

Korjaus: siis kamferi, ei mikään kanderi 🙂

1 vastaus

Hmm, käytän niin harvoin kynsilakkaa, että en ole tutustunut niiden tuotekehitykseen.

Esimerkiksi Lumenen uusissa kynsilakoissa korostetaan ettei ole formaldehydiä, noiden muiden yhdisteiden poissaolosta ei ole mainintaa. Tarkoittaako se sitten että niitä on? En tiedä.

Sen tiedän, että yhdelläkään kynsilakalla ei ole luontaiskosmetiikka-sertifiointia, ne ovat kai vaikein tuote saada myrkyttömiksi.

Pitääpä tutkia asiaa!

1 vastaus

Sain tänään käsiini ensimmäistä luonnonkosmetiikka-sertifioitua kynsilakkaa! Ja kyllä tää on ihan toista kuin tavalliset. Ei haise ollenkaan! Ja muutenkin koostumus täysin erilainen. Kerron lisää postauksessa!

1 vastaus

Hei Maria,

kyllä vain on olemassa eko-sertifioitua kynsilakkaa, se on Logona-merkkistä. Tästä ei ole omaa kokemusta, hinta on parinkympin hujakoilla. Itse käytän Ruohonjuuresta Benecos-lakkoja (hinta alle 8e), joissa ei ole tolueenia, kamferia, ftalaatteja tai formaldehydiä. Tätä saa meillä lapsetkin käyttää silloin kun kynsiä lakataan.

1 vastaus

Sainkin purkin tuota Logonaa kokeiltavaksi! Hyvää on!

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi
Kotitalouskriisi on diagnoosi akuutille häiriötilalle, joka syntyy räpistellessä uran ja hellan välissä. Paineessa syntyy timantteja sekä gluteenittomia pannukakkuja. Tule vertaistueksi! Kirjoittaja on Maria Nordin, jolla on kaksi ja puoli lasta, lennokkaat puolivoltit ja paljon tietoa sisäilma-asioista.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: