Kotitalouskriisi 20.11.2013
TEKSTI Maria

Metodinäyttelijä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

kuva

Lukion jälkeen pohdin kolmea uravaihtoehtoa: näyttelijä, lääkäri ja arkkitehti. Päädyttyäni arkkitehtiosastolle huomasin, että tässä ammatissahan voi yhdistää ainakin kahta edellämainituista ammateista.

Lähestymiseni suunnittelutehtäviin muistuttaa näyttelijän työtä. Eläydyn rooleihin. Jos olisin lapsi, miten näkisin tilan? Entä jos olisin kiireinen liikemies, millaisia reittejä kulkisin? Entä jos kantaisinkin siivoojan uniformua?

Kotityöt.

Ne pirulaiset ovat minulle ylitsepääsemättömiä. Ainoa tapa, jolla saan suoritettua yksinkertaiset, arkiset, kodinhoitoon liittyvät rutiinit, on roolihahmoon asettuneena.

Minä en täytä astianpesukonetta, pyyhi pöytiä tai imuroi. Se mielikuvitukseni tuote, joka häärää luutun varressa.

Pitkään yritin toisenlaista lähestymistapaa. Ajattelin olevani harras munkki, jolle kodin askareet ovat meditatiivisiä rukousia. Astioiden helinää. Imurinvarren edestakaista hurinaa. Nöyrää olemisen palvontaa. Kyllä sekin toimii.

Mutta eläytymismetodi on hauskempi. Kuvittelen olevani sievä pikkuvaimo, rempseä ja runsas maatilan emäntä tai siivoushullu Neiti Täydellinen. Pystyn pitämään roolia juuri niin pitkään, että saan yhden kotihomman suoritettua.

Sitten minusta tulee taas oma itseni. Tavarat jäävät minne sattuu, tiskivuori kasvaa, vaatteet laitetaan päälle suoraan narulta.

Innostavat tuotteetkin auttavat. Olen ehdottomasti ympäristöystävällisten tuotteiden kannalla. Tällä kertaa sain kokeiltavaksi Methodin pyykin- sekä astianpesuainetta. Tuotteiden tyylikkäät pakkaukset sekä hempeät tuoksut vetoavat etenkin sievään pikkuvaimoon minussa.

Itseäni Methodin tuotteissa miellyttävät täyttöpakkaukset, tuotteiden riittoisuus sekä miedot tuoksut.

En voi sietää hyökkääviä hajusteita. Kärsin pahoinvoinnista joutuessani samaan tilaan inhokkieni, nestemäisen Bio Luvilin tai Arielin käyttäjän kanssa. Pesuaineiden riittoisuudesta kertoo puolestaan se, että esimerkiksi pyykinpesuainetta olen tarvinnut usein vain puolet suositellusta, siis vain kaksi painallusta. Pumppupullot ovat käteviä, tuntuisi tuhlaukselta heittää niitä menemään. Täyttöpakkauksia käyttämällä voikin vähentää materiaalin turhaa tuotantoa, sekä kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää.

Toisaalta, kaikki Methodin pakkaukset ovat muovia, mikä on ympäristölle kuormittavampaa, kuin esimerkiksi jauhemaisten pesuaineiden pahvipakkaukset. Voisiko täyttöpakkaukset valmistaa muovipussin sijasta pahvitetraan?

laundry_peony_blossom290x600 laundry_free_clear290x600  laundry_refill_fresh_air_290x425

Nyt haluan kuulla, miten te muut haihattelijat, joille kodinhoito on tärkeyslistalla viimeisenä, motivoitte itsenne tylsiin askareisiin?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (10)

Kiitos vinkeistä! Niin ja miksei tosiaan voisi laittaa ihan omaanki pumppupulloon? 🙂

1 vastaus

Ensin minua alkaa ärsyttää kaikki väärissä paikoissa ja väärään aikaan sijoittuvat roskat tiskit ja pölypallot. Mutta samalla laiskistun enkä millään jaksaisi tai viitsisi, mikä puolestaan lietsoo ärtymistäni entistä enemmän.
Viimeinen tippa on kun avopuoliso kävelee mutaiset työkengät jalasssa sisälle/ lähtee viikonloppuisin heti aamupalan jälkeen salille jättäen kaikki astiat lojumaan, margariinin pöydälle ja kaikki viikon aikana lattialle kertyneet vaatekasat niille sijoilleen.

SItten minä alan siivota niin kiukkuisena siivottomaan asuntoon, itseeni ja etenkin puolisooni. Hän lähtee vikkelästi, eikä halua katsoa siivoavaa ukkosmyrskyä silmiin, vaan muiskauttaa pusun päälaelle kysyen, että onhan se ok jos menee vaan pari tuntia.

Ja niin minä siivoan agren vallassa syke hyvin koholla sen kaksi ja puoli tuntia, kunnes rauhoitun ja palkitsen itseni kuumalla kylvyllä.

Jos kuumaa vettä ei riittänyt kylpyvedeksi, puolisollani on taas vastassa mörökölli.

1 vastaus

No joo, kyllä tähänkin metodiin sorrun joskus… Tutulta kuulostaa.

1 vastaus

Mä en pidä siivoamisesta, mutta en myöskään siedä sotkua. Tasapainottelen koko ajan jossain siellä välimaastossa, se mikä on näkyvillä pitää ainakin olla järjestyksessä. On helpompi herätä aamulla, jos ei ekana kompastu lattialla lojuviin tavaroihin ;).

1 vastaus

Mä olen oppinut kulkemaan jalkoja laahaamalla, niin ei kompastu… Ei, mutta ihailen ihmisiä, jotka osaavat siivota jo ennen sotkun syntymistä. Mitenköhän siihen pääsiisi?

1 vastaus

heheee, minä siivoan viini lasillisen voimalla! 😀 se tekee esim. tiskaamisesta juhlavamman, laitan samalla suosikkilevyn soimaan. joskus olen myös imuroinut korkkarit jalassa, tekee siitäkin jotenkin muka mukavampaa— muutoinpa en juuri korkkaireita käytäkään; siivouskengät! 🙂 mutta toi viinilasi on hyvä, joskus on sen jälkeen niin iloinen draivi päällä että vaikka pölynpyyhintä tiskauksen perään menee kuin itsestään, varsinkin jos sattuu samalla se levyn paras biisi soimaan.. 😉

1 vastaus

Hahaa, jäit kiinni. Tuo korkokenkien käyttäminen (ja ehkä viinilasikin) on pohjimmiltaan rooliin eläytymismetodi! Korkokengät jalassa sitä kuvittelee olevansa joku muu, hienompi, fiinimpikin… Eli en ole ainoa, jes! 🙂 Laitan siis korkokengät siivouskaappiin.

1 vastaus

Oliko sulla testissä tuo pionin tuoksuinen pyykinpesuaine? Meillä maalla ei kaupoista löydy noita Methodin tuotteita, mutta jostain kaupunkikauppareissulta mukaan tarttui tuo verigreipin tuoksuinen yleispuhdistusaine ja tykkään siitä tuoksusta tosi paljon ni mietin uskallanko tilata netistä tuota pionin tuoksuista pyykinpesuainetta esihaistelematta, kun itsekin inhoan liiaksi tuoksuvia pyykinpesuaineita ja pesuaineita noin niinkuin yleensä. Vai kannattaako suosiolla tilata tuo Fresh Air pyykinpesuaine. Kiitos jo etukäteen mielipiteestäsi. 🙂

1 vastaus

Tykkään kans verigreipin tuoksuisesta astianpesuaineesta. Pioni on hyvä, uskalla vaan! Mutta myös fresh air, ja hajusteettomallakin tulee yllättävän raikkaan tuoksuista. Lakanoita pestessä blandaan, eli laitan puolet hajustettua ja puolet hajustamatonta. Ja sit vielä, että hinta on selvästi halvempi siinä täyttöpakkauksessa. Voisikohan sitä laittaa ihan vaan omaan pumppupullon?

1 vastaus

Kiitos vinkeistä! Niin ja miksei tosiaan voisi laittaa ihan omaanki pumppupulloon? 🙂

1 vastaus

Niin ja tuosta siivousasenteesta vielä, mä siivoan vain raivon voimalla. Mies ja kakarat pihalle, kun äiti siivoaa höyry korvista nousten. Tosi tervettä! 😀

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi
Kotitalouskriisi on diagnoosi akuutille häiriötilalle, joka syntyy räpistellessä uran ja hellan välissä. Paineessa syntyy timantteja sekä gluteenittomia pannukakkuja. Tule vertaistueksi! Kirjoittaja on Maria Nordin, jolla on kaksi ja puoli lasta, lennokkaat puolivoltit ja paljon tietoa sisäilma-asioista.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: