Kotitalouskriisi 25.3.2017
TEKSTI Maria

Sammuta valot ja syö keitetyt kasvikset kynttilänvalossa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Olen osallistunut WWF:n Earth Hour -tapahtumaan jo tosi monena vuonna, joten tämähän menee jo rutiinilla! Osallistu sinäkin sammuttamalla valot tänään kello 20.30-21.30!

Tänä vuonna haluan, että ilmastoteema näkyy myös valaistuksen lisäksi lautasillamme. Aion siis illalla laittaa perheelleni mahdollisimman ilmastoystävällisen illallisen. Itseasiassa tänään lounaskin kestää päivänvalon: söimme päivällä Tervens-kikhernepastaa sekä vegaanista pestoa.

Olin jo kerran aiemmin tehnyt lapsille kikhernepastaa, mutta tarjoilin sen tuolloin viipaloitujen tomaattien sekä yrttien ja oliiviöljyn kanssa. Keitin vahingossa pastaa liaan pitkään. Tuolla kertaa lapset huomasivat kikherneen maun liian selvästi eivätkä oikein syöneet. Itse asiassa he sanoivat, etteivät enää koskaan aio syödä tuota pastaa.

Tänään keitin pastaa ohjeessa mainitun kolme minuuttia. Paljon energiaa muuten säästyy siinä kun pastaa ei tarvitse keittää kymmentä minuuttia! Lisäksi tajusin, että peston pähkinäinen maku peittää täydellisesti kikherneen maun ja lapset eivät edes huomanneet, että tarjolla oli samaa pastaa kuin edellisellä kerralla! Molemmat pyysivät sen sijaan lisää. En muuten vieläkään kertonut, että pasta oli kikhernepastaa. Pitäisikö kertoa?

Meidän perheen nimetön suosikki: keitetyt tai höyrytetyt kasvikset

No, mutta illalliseksi aion tehdä keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia. Tämä on ollut lapsesta asti yksi lempiruuistani. Niin espanjalainen isäni, että suomalainen äitini teki tätä usein kun olin lapsi. Useimmiten tämä on ollut meillä juurikin iltaruoka. Ehkä siksi että tämän jälkeen tulee niin hyvä ja mukava olo. Mieltymys kulkee vissiin veressä, nimittäin jos lapset ovat syöneet päivän aikana paljon lihaa tai muuten raskaasti, osaavat hekin jo vaatia tätä ruokaa illalliseksi.

Yksi asia, jota olen suomalaisessa ruokakulttuurissa aina ihmetellyt on se, että ruuilla täytyy olla aina nimet. Espanjassa on ihan normaalia että ruuaksi on jotain, jonka ainesosat on vain lueteltu. Niinpä meillä on yleensäkin ruuaksi kasviksia ja jotain. Eli aivan hyvin voi syödä ateriaksi vain kasviksia.

Tärkeintä on, että kasvikset ovat juuri al dente, eivätkä yhtään ylikypsiä. Tänään siis laitan isoiksi paloiksi:

 • perunaa
 • porkkanaa
 • kukkakaalia
 • parsakaalia
 • juuriselleriä
 • fenkolia
 • sipulia
 • valkosipulia
 • kesäkurpitsaa
 • selleriä

Lisäksi tarvitsen:

 • oliiviöjlyä
 • sitruunan mehua
 • suolaa ja pippuria

Laitan kattilaan kiehumaan ensin perunat, sitten hetken päästä porkkanat ja viimeisenä muut kasvikset, jotka kypsyvät hetkessä. Kasvikset tarjoilen runsaan oliiviöljyn, sitruunamehun ja suola- ja pippuriripauksen kanssa tietenkin hyvässä seurassa ja kynttilänvalossa nauttien.

Kasviksissa suosin mahdollisimman paljon kotimaista ja luomua.

Ihanaa Earth Houria.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (2)

Hei! Eikö sulla ollut joku postaus missä kerroit ettet polta asunnossasi kynttilöitä kun niidtä tulee jotain myrkkyä? Kovin on ristiriitaista taas. Mut kasvikset on hyvä iltaruoka??
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: