Kotitalouskriisi 3.8.2016
TEKSTI Maria

Sänkykriisi: Mistä hajuton sänky?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

sänky_kemikaalit

Rakastan nukkumista. Yllätys. Kukapa äiti ei arvostaisi yhtenäisiä kuuden tai jopa kahdeksan tunnin yöunia. En olisi koskaan uskonut, mutta olen saanut unenlahjani takaisin vauva-ajan silppuisten öiden jälkeen. Jossain vaiheessa vauva-aikaa sänky aiheutti kauhua. Kärsin unettomuudesta, koska pelkäsin että minut herätetään aivan kohta.

Nykyään nukahdan hetkessä ja nukun aamuun asti sikeästi kuin pieni murmeli. Herään virkeänä siitä asennosta, jossa olen illalla mennyt nukkumaan.

Hehkutan vielä vähän lisää: Olen aika kevyt, en hikoile unissani eikä minulla ole pahoja selkäongelmia. Minulle kelpaa pehmeä tai kova, tai jopa vähän muhkurainen sänky. Nukun hyvin teltassa kuin teltassa, kunhan se ei ole homeessa.

Sängyn minä kuitenkin tarvitsen, haluan ja ansaitsen!

nukkuminen

Sänky roskalavalle

Ennen joulua meidän taloyhtön tilassa tapahtui pieni vesivahinko, jonka seurauksena syntyi muutaman neliön kokoinen kosteusvaurio meidän asuntomme makuuhuoneen alle.

Koska lattia oli yhtenäinen, piti lattia uusia kahdesta suuresta huoneesta. Huoneet tyhjennettiin ja niin toinen puoli asunnosta oli aivan täynnä tavaraa lattiasta kattoon. Halusin päästä eroon kaikesta turhasta, yksi lavalle lentänyt esine oli melkein kaksikymmentä vuotta vanha runkopatjasänky. Ajattelin, että sänky on nyt tehtävänsä täyttänyt.

Kun remontti oli valmis, alkoi hajuttoman sängyn metsästys.
Joka jatkuu vieläkin!

Materiaaleja, joita en halua sänkyyni

Etsin sänkyä, jossa olisi mahdollisimman vähän synteettisiä materiaaleja. En nukkua vaahtomuovilla tai tekokuitusängyssä. Maailman merissä on jo aivan liikaa muoviroskaa ja mikromuovia. Oireilen monille muovimateriaaleille, joten tämän takia haluan minimoida niiden määrän makuuhuoneessani. Tosin, vanha sänkymme oli runkopatjasänky sisälsi varmaan molempia! Sänky oli kuitenkin tosi vanha, eli siitä oli sitten visiin haihtuneet haitalliset aineet. Keinokuituja sisältävät huonekalut käsitellään usein homeenesto, palonesto sekä lianhyljintäaineilla, jotka ovat todella niitä pahimpia myrkkyjä maan päällä.

Haluaisin, että sängyssäni ei myöskään olisi vaneria, lastulevyä tai muuta komposiittilevymateriaalia. Olen hyvin herkistynyt aldehydeille, formaldehydille ja liimoille. Vaneri sekä lastulevy ovat mahtavia sisäilman pilaajia. Olen todella vihainen sisustussuunnittelijoille, jotka aiheuttaneet pienen muoti-ilmiön käyttäen vaneria suuria määriä sisätiloissa. Toisin kuin tekokuitujen ja vaahtomuovin päästöjen kohdalla, vanerin päästöt eivät aina vähene ajan kanssa. Esimerkiksi vanha lastulevy voi olla suurempi ongelma kuin uusi. Mutta siis myös uusi lastulevy, vaneri tai puulevy on riski.

Ajattelin, että tiedoilla, jotka olen kerännyt herkistävistä aineista ja sisäilmariskeistä, minulla olisi hyvät edellytykset löytää kerralla hyvä sänky. Mutta toisin kävi.

Sänkykriisistä on tullut totaalinen vitsi perheessämme. Tarina kulkee jotakuinkin näin:

 1. Tutkin nettiä ja löydän täydellisen, herkistyneellekin sopivan sängyn.
 2. Hehkutan ostosta miehelle. Hän on tainnut joka kerta tokaista että ”Niin varmaan, arvaan jo miten tässä tulee käymään.”.
 3. Minä hehkutan sänkyä vähän lisää.
 4. Sänky tuodaan kotiin kun muu perhe on poissa kotoa.
 5. Huomaan, että uusi sänky haisee, mutta olen vakuuttunut, että kyseessä on täysin harmiton haju, joka kyllä haihtuu pian pois.
 6. Tuuletan ja tamppaan sänkyä hikikarpalot otsalla.
 7. Lapset tulevat kotiin tietämättöminä siitä, että kotona on uusi sänky.
 8. Ovella toinen lapsista ottaa nenästään kiinni. Toinen lapsi kysyy ”Äiti mikä hitsi täällä haisee?”
 9. Sairastun hajusta ja sängyn kemikaaleista.
 10. Sänky viedään pois.
 11. Palaa kohtaan 1.
hajuton_sänky

Näin monta sänkyä olen haistellut.

Ensimmäinen haiseva sänky

Olemme nyt kokeilleet kolmea erilaista sänkyä. Ensimmäinen kokeiltava oli ”kemikaaliton” futon-patja. Koska olimme jo kyllästyneitä lattialla nukkumiseen, ostin myös sänkyrungon.

Sänky patjoineen ja runkoineen tuli ja haju oli mahtava. Tietenkin ajattelin, että haju haihtuu vähitellen. Sänky oli meillä kahdesta kolmeen viikkoa ja saimme mojovat oireet. Minulla meni nenä tukkoon saman tien ja lapsilla kirvelivät silmät. Lopulta jouduin käärimään koko sängyn elmukelmuun ja viemään sen työhuoneeseemme varastoon.

Sänky haisi vahvasti ruoholle ja sängyn runko haisi erittäin vahvasti liimalle. Olin luullut, että runko on täyspuuta, sillä sänkyä myytiin kaupassa, joka on erikoistunut luonnonmateriaaleista valmistettuihin sänkyihin. Ei pitäisi ikinä luulla, vaan kysyä! Sen opin nyt viimeistään.

Sänky tuli tiiviisti pakattuna. Sänky oli ollut varastossa useita kuukausia ennen meille toimitusta. Epäilen, että sänkyyn oli tarttunut myös hometoksiineja varastosta tai sitten tiivisti pakattu sänky oli homehtunut lämpötilamuutosten ansiosta ilmankosteuden kondensoiduttua.

Puuvillaa mainostettiin kemikaalittomaksi, mutta minulle on herännyt epäilyksiä. Jos puuvilla on ”kemikaalitonta” eli ehkä vähemmän käsiteltyä kuin ”tavallinen” puuvilla, mutta EI luomua, silloinhan puuvilla sisältää erittäin, erittäin todennäköisesti torjunta-ainejäämiä, kuten glyfosaattia ja muita inhottavia aineita.

En tiedä – nämä viimeiset teoriat ovat spekulaatiota! En kuitenkaan usko, että olen allerginen tai herkistynyt puuvillalle: voin käyttää kaikenlaisia puuvillatuotteita, kuten vaatteita tai pumpulia, täysin oireetta.

No, sängyssä oli lisäksi vielä yksi haju, jonka opin tuntemaan vasta toisen sängyn kohdalla. Kerron siitä kohta.

Joka tapauksessa se, että ensimmäinen sänky ei sopinutkaan oli todella iso pettymys. Sen aikaa kun sänky oli meillä, tulin myös hetkellisesti allergiseksi kissallemme, mikä oli tosi erikoinen kokemus! Kun sänky oli lähtenyt, tein huolellisen siivouksen ja onneksi terveyteni palautui nopeasti.

Toinen haiseva ja sairastuttava sänky

Toinen sänky oli luonnonmateriaaleista valmistettu runkopatjasänky. Tämä oli jo hyvin lähellä onnistumista, mutta ikävä kyllä sänky oli todella, todella sairastuttava. En voi edes kuvailla, kuinka sairaaksi lopulta tästä tulin. Voi olla, että muutaman viikon sänkykokeilulla on loppuelämän kantoiset vaikutukset. Ikävä kyllä.

Sängyn runko oli täyspuuta ja erittäin hajuton. Sänky oli vuorattu erittäin laadukkailla kankailla. Ongelma piili sängyn pehmusteissa. Sängyn runko sekä sijauspatja oli pehmustettu ”luonnonlateksilla” eli luonnonkumilla.

Olen käyttänyt lateksituotteita ongelmitta koko elämäni, joten en osannut arvata kyseisen aineen herkistävyyttä. Käyttämäni lateksi-tuotteet ovatkin olleet varsin pieniä: ilmapalloja, kumihanskoja ja kondomeja. Näillä ei ole merkitystä sisäilman kannalta. Mutta sänky. Se on VALTAVA päästölähde, jossa on paljon huokoista pintaa, josta kemikaalit voivat haihtua ilmaan.

En tietenkään tyrmännyt sänkyä yhdessä yössä, vaan ajattelin viattomasti, että tämäkin sänky haihduttaisi pahimmat päästöt. Tietämättäni sairastutin itseni ja nyt olen ilmeisesti herkistynyt lateksille ja luonnonlateksille tai sen sisältämälle säilöntäaineelle: 2-merkaptobentsotiatsolille.

Yhtäkkiä muistin, että myös ensimmäisessä sängyssä oli ollut vieno lateksin haju. Tajusin, että myös ensimmäisessä sängyssä oli ollut lateksiydin.

Kumiallergia on todella vakava juttu, sillä lievästi kumiallerginen voi herkistyä yhtäkkiä niin pahasti että saakin anafylaktisen reaktion. Kumiallergisille on koulutettu jopa lateksikoiria, jotka haistavat, jos lähistöllä on esimerkiksi ilmapallo, joka voi olla allergiselle kohtalokas.

Luulen että itse en ole allerginen (minulla ei ole myöskään homeallergiaa, vaikka reagoin todella vahvasti homeille), vaan reagoin yliherkkyysreaktion kautta. Tämän jälkeen minun on ollut tosi vaikea olla esimerkiksi Töölönlahden uudessa leikkipuistossa, jossa on kumirouheesta valmistettu turva-alusta. Ääneni lähtee myös jos haistan neopreenia tai muuta kumipohjaista materiaalia.

Tämän sängyn ollessa meillä sain jopa todella kuumottavan reaktion (kasvot turposivat ja muuttuivat ihan punaisiksi) kasvoöljystä, jota olen käyttänyt useita kertoja täysin ongelmitta. En ole koskaan reagoinut noin ihollani!

Suomessa tiedetään aika vähän siitä, että myös sängyissä ja sijauspatjoissa käytetään lateksia. Löysin esimerkiksi amerikkalaisen sivuston, jossa lueteltiin kaikki ryhmät, joille ei suositella lateksipatjaa.

Älä osta lateksi- tai luonnonlateksipatjaa:

 • keskosen sängyksi (minä en ostaisi minkäänikäisen lapsen sängyksi)
 • banaani, kiivi tai avokadoallergisen sängyksi (ristiallergia)
 • jos joudut käyttämään kumihanskoja työssäsi (altistuminen useista lähteistä)

Uuden sängyn haju

Minulle on mysteerin peitossa, miksi haisevia sänkyjä myydään! Hyväksyvätkö muut ihmiset koteihinsa sänkyjä, jotka haisevat? Eivätkö ihmiset uskalla valittaa ja vaatia hajuttomia sänkyjä vai ovatko ihmiset muuten niin sairaita ja turtuneita, että eivät huomaa oireita, jotka sänky aiheuttaa?

Olen tutkinut viimeaikoina muutamia koteja ja nyt sänkyjen päästöille altistuneena olen havainnut, että useissa asunnoissa haistan uudehkot sängyt ja sohvat huoneiston ovelle asti.

On tietenkin normaalia, että uudet tavarat haisevat jollekin. Mutta hajulle ei ole asetettu minkäänlaisia rajoja. Jonkin aikaa sitten Kuningaskuluttaja pohti samaa aihetta ja haastatteli asiantuntijoita.

Ei ole olemassa minkäänlaista turvallista rajaa materiaalipäästöille. Sisäilmalle on asetettu tietynlaisia raja-arvoja, mutta sängyistä ja muista huonekaluista voi vapautua erittäin suuria päästömääriä aineita, joille ei ole raja-arvoja. Erilaisissa sängyissä on tietenkin erilaiset päästöt, ja päästöt saavat olla lähes mitä vaan. Markkinoilla on 100 000 kemikaalia, ei ole mitään kemikaalia, jota sängyssä ei saisi olla.

Lisäksi ongelma on, että usein valmistajat itse eivät tiedä, mitä kemikaaleja sängyt sisältävät. Valmistaja, vaikka olisikin tuttu ja turvallinen suomalainen yritys, ostaa materiaalit jostain. Sängyissä voi olla materiaaleihin tarkoituksella lisättyjen aineiden lisäksi konttikaasuja ja hometoksiineita. Materiaalierissä voi olla myös suuria vaihteluita.

Kolmas ja kenties neljäs sänky?

Näiden kokemusten jälkeen ajattelin ottaa aikalisän ja varman päälle. Ostin täyspuuvillaisen patjan, (ilman lateksia) joka oli mallikappale. Tämä patja oli vihdoin hyvä, mutta saimme lasten kanssa taas tutut oireet, kun ostin toisen samanlaisen patjan, joka ei ollut mallikappale, vaan tuli meille suoraan varastosta.

Tällä hetkellä olen tilannut neljännen sängyn, kerron siitä lisää, kunhan se on saapunut. Haluan testata sen ja olla aivan varma, ennen kuin sitä uskallan hehkuttaa. Mutta olen aivan innoissani, ehkä vihdoin, kymmenen kuukauden odotuksen jälkeen pääsen pian taas nukkumaan sänkyyn!

Ja tavallaan minua harmittaa tämä tilanne valmistajien ja yritysten puolesta, joiden kanssa tätä sänkyongelmaa on yritetty ratkoa. Kaikki ovat tietenkin vakuuttuneita tuotteidensa hyvyydestä, mutta monikemikaaliyliherkkyys on armoton kemikaalien ja hometoksiinien paljastaja. Psyykkistäkään tämä oireilu ei voi olla, sillä oireita ovat saaneet myös lapset, joilla ei ole mitään inressiä tehdä asiasta numeroa. Itseasiassa lateksin haju oli niin vahva, että siitä saivat oireita myös ihmiset, jotka eivät ole herkistyneitä millekään. Kun kumisänky oli meillä eräs vieras sanoi kotimme haisevan pornokaupalle, siellähän vissiin on paljon kumimateriaalia!

sänky

Vinkit sängyn hankintaan

 • Varo lateksia
 • Tarkista, että rungossa ei ole vaneria tai muuta haisevaa puulevyä
 • Haistele sänkyä kaupassa ja vertaile hajuja
 • Osta mallikappale suoraan kaupasta – näin tiedät, mitä saat
 • Tee avokauppa: sovi myyjän kanssa että palautat sängyn käyttämättömänä, jos se haisee
 • Anna kauppiaille palautetta, jotta markkinoille saataisiin terveellisiä sänkyjä!!!
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (54)

Olet varmaankin tähän jo löytänyt vastauksen, mutta kirjoitanpa tähän jos joku muu miettii samaa. Pyydä jostain parkettiliikkeestä paketillinen näitä kotiin pariksi päiväksi — ainakin se mistä meidän lattia tuli, on tavannut antaa materiaaleja tällä tavoin testattavaksi tarpeen vaatiessa. Muutoin kyllä tuossa liikkeessä lähinnä naureskeltiin ihmisten kemikaaliyliherkkyyksille ja todettiin että mikäs siinä, kyllä he mielellään myyvät Timberwiseä kun siinä on paremmat katteet. että sikäli palvelu oli mitä oli. En usko että löytyy sellaista parkettia, jossa ei olisi käytetty mitään liimoja tms, sillä ne tehdään lähtökohtaisesti jostain viilusysteemistä (puunpalojen liimailu päällekäin eri suuntiin estää sen ”laudan” taipumisen kosteudenvaihtelun seurauksena, ja ilmankosteushan vaihtelee vuodenaikojen mukaan).
0
1 vastaus

Oletko kokeillut Porin villan ja peitteen tuotteita? Sopivat ainakin minulle.
0
1 vastaus

En tiedä mistä olet futonisi ostanut, mutta meillä on kalasatamassa sijaitsevasta futoniasta hyvä kokemus, patjan alla karupin (käsittääkseni) massiivipuinen runko. En ole erityisherkkä, mutta mielestäni eivät haiseet tullessaan? Käy haistelemassa showroomilla patjoja! 🙂 Tatami voisi myös olla aika luonnollinen alusta patjalle? En tosin tiedä käytetäänkö niissä jotain liimoja tms.. Jos tämä on jo todettu huonoksi niin harmi, sillä sitten en itsekään tiedä millä enää uskaltaa nukkua! Porin villa ja peite tekee myös futoneja, ja käsittääkseni ihan mittatilauksesta eli patjat eivät seiso varastossa keräämässä pölyä tai hometta! Tilattiin sieltä lasten sänkyihin patjat.
0
1 vastaus

Haluatko tulla meille koenukkumaan uudehkoa Hästensiä? En itse pidä sängystä moottoroituna (liian korkea) ja ajattelin myydä pois nuo 2 kpl. Olen siis ihan tosissani 🙂
0
1 vastaus

Asiaa vähän sivuten, oletko ollut tekemisissä timberwise parketin kanssa? Sitä myydään ympäristö- ja sisäilma ystävällisenä. Parketti sisältää kuitenkin koivuvanerilevyn ja tämän kirjoituksen takia rupesinkin miettimään onko lattia sittenkään meille hyvä valinta. Olemme allerginen perhe, herkkiä pölylle ja homeelle yms, mutta emme kuitenkaan mielestäni herkistyneitä. Itselläni on esimerkiksi ympärivuotinen nuha, mikä luultavasti selittyy parhaiten sisäilmaan vapautuvista kemikaaleista. Tai sitten vain pölystä:) http://timberwiseparketti.fi/tekniset-tiedot/ ja http://timberwiseparketti.fi/
0
1 vastaus

Olet varmaankin tähän jo löytänyt vastauksen, mutta kirjoitanpa tähän jos joku muu miettii samaa. Pyydä jostain parkettiliikkeestä paketillinen näitä kotiin pariksi päiväksi — ainakin se mistä meidän lattia tuli, on tavannut antaa materiaaleja tällä tavoin testattavaksi tarpeen vaatiessa. Muutoin kyllä tuossa liikkeessä lähinnä naureskeltiin ihmisten kemikaaliyliherkkyyksille ja todettiin että mikäs siinä, kyllä he mielellään myyvät Timberwiseä kun siinä on paremmat katteet. että sikäli palvelu oli mitä oli. En usko että löytyy sellaista parkettia, jossa ei olisi käytetty mitään liimoja tms, sillä ne tehdään lähtökohtaisesti jostain viilusysteemistä (puunpalojen liimailu päällekäin eri suuntiin estää sen ”laudan” taipumisen kosteudenvaihtelun seurauksena, ja ilmankosteushan vaihtelee vuodenaikojen mukaan).
0
1 vastaus

Heteka ja päälle jotku hyvät patjat villa & peitteeltä:)
0
1 vastaus

Meillä on myös Porin Villan ja peitteen mittatilauksena tehty futon-patja. Teimme sängylle puusta rungon itse. Mielestäni palvelu oli erittäin hyvää ja pääsimme jopa patjaa noutaessamme pyytämättä tutustumaan tuotantotiloihin ja meille kerrottiin materiaaleista sekä niiden alkuperästä. Sinnehän voisi pyytää päästä haistelemaan materiaaleja 🙂 Lateksia ei meidän patjassa ole.
Tsemppiä sängyn metsästykseen!
0
1 vastaus

Kiitos, toiveisiini on vastattu, ja kirjoitit sänkykriisistänne! Olipa se kyllä hurja tarina, tosi kurjaa varsinkin toi tapaus kaksi; toivon hartaasti, että toivut vielä lateksiyliherkkyydestä ja että neljäs sänkynne olisi vihdoin hyvä!! Rosa ja kaimani Sanna, veikkaan, että ensimmäinen ja ehkä kolmaskin sänky olivat Porin villan ja peitteen, mutta Maria kenties kertonee oikean vastauksen:)
0
1 vastaus

Mäkin suosittelisin Porin villaa ja peitettä.
Sieltä saa täysin haluamastaan materiaalista futon-patjan ilman hajuja.
Sit vaan ostaa siihen vaikka metallirungon.

Aika moni muut futon-patja tulee ulkomailta, vaikka sen Suomesta ostaa. Ne ovat olleet esim haisevissa ja märissä merikonteissa kuukausia.

Stokkalla Hesassa on jotakin Porin villan ja peitteen näytteitä.
0
1 vastaus

MJ, Puolassa valmistetut patjat eivät matkaa merikontissa metriäkään.
0
1 vastaus

Meillä ollut Porin villa ja peitteen futoni reilu vuoden ja se haisee vieläkin aivan yhtä voimakkaasti kuin vuosi sitten. Ei todellakaan hajuton tuote, vaikka muuten hyvä onkin. Puolisolla menee aina nenä tukkoon sängyssä ja ollaan jo monesti mietitty sängyn myymistä, siinä on vaan muuten niin hyvä nukkua, ettei olla vielä raaskittu.
0
1 vastaus

Mitä teillä on patjassa täytteenä?
0
1 vastaus

Eli missä patjassa? Huonoksi todetuissa oli ”kemikaalitonta” puuvillaa sekä luonnonkumia. Epäilen, että puuvillassa oli hometta tai torjunta-aineita. Lisäksi lateksi eli luonnonkumi on todella herkistävä materiaali. Mielestäni sitä ei pitäisi käyttää sängyissä lainkaan.
0
1 vastaus

Josko miehesi on allerginen lampaanvillalle? Meillä on Porin villa ja peitteen villapeitteet käytössä, tykkään. Epäilen kuitenkin että minä reagoin tuohon villaan, harmi kyllä 🙁 Puuvillapeitteet on liian raskaat, muuten olisin ottanut sellaisen itselleni.
0
1 vastaus

Itse olen myös todella yliherkkä hajuille. Meillä on käytössä niin koton kuin mökillä Joutsen Finland untuvapetarit ja ollaan tosi tyytyväisiä.
0
1 vastaus

Asian vierestä tavallaan, mutta onko sinulla kokemusta Annie Sloan kalkkimaaleista? Ovatko niin turvallisia ja luonnollisia mitä kovasti mainostetaan?
0
1 vastaus

Mainitsit varastoinnista aiheutuvan hometoksiinien tarttumisen – tarttuuko toksiinit kaikkeen? Jos hankimme ylijäämätiiliä varastolta, mistä tiedän millainen varaston sisäilma on ja voiko tiilien mukana tulla esim toksiineja joille sisäilmasairastuneena voisinkin alkaa oireilla…
0
1 vastaus

Ah, vihdoinkin kirjoitit tästä. Suorastaan rakastan näitä kemikaaliaiheisia tietopläjäyksiä. Harmi kun uuden sängyn hankinta tuottaa noin paljon päänvaivaa. Hyvä tietää varautua kun uuden sängyn hankinta lähestyy… Ehtisitkö kirjoittaa käyttämistäsi pyykinpesuaineista + tiskikoneaineesta. Miksi Allegro on parempi kun esim Neutral? Onko eroa? Kotimaisuus tietty mutta muutoin? Miksei sooda ja etikka -eikö luonnonmukaisin vaihtoehto, lisäksi toimiva?
0
1 vastaus

Oikeesti, muuta metsään, kelmuta ittes ja elä desifiointi aineella. Ymmärrän, että voi olla hajuste herkkä, mut suosittelen hakeutuu lääkärille kerran noin pahasti häiritsee elämää. Ja siis ihan oikeelle lääkärille, ei millekkään poppamiehelle.

Sun lapsi raukat, ei voi elää normaalii elämää koska kaikki on pahasta ja kuvittelet et lasten kuuluu elää tolla tavalla.
0
1 vastaus

Eipä lääkäristä ole ko. sairaudessa (hajusteyliherkkyys tai monikemikaaliyliherkkyys) juurikaan hyötyä – ainoa keino kun on altisteiden (kemikaalit, homeet ym) välttäminen. Ja tämä jos mikä on vaikeaa kun elämme aina vain synteettisemmässä ympäristössä – herkistäviä ja haitallisia kemikaaleja siellä ja täällä. Kerran herkistynyt saa oireita helposti useista asioista riesaksi asti, usein arkea ja koko elämää mullistaen. Näin voi tapahtua pelkästään lapselle, jolloin vanhempien tulee ymmärtää sairauden oikea laita ja suhtautua siihen vakavasti. Hajusteyliherkkyys vaikuttaa koko perheeseen oireilee sitten kaikki tai vain yksi jäsen -haasteita se tuottaa mutta siihen sopeutuessa arjen voi kyllä saada onnellisesti rullaamaan ja elämä olla nautittavaa.
Ei lasten ”kuulu” näin elää, vaan rajoitteet ovat pakonsanelemia, usein kyllä kaikille hyväksi (olla hengittämättä haitallisia yhdisteitä). Lapset hyötyy ensisijaisesti äidin oireettomuudesta, joka saavutetaan altisteita välttämällä, toissijaista on ”normaalitouhu” mahdollisten herkistävien ja haitallisten kemikaalien keskellä.
0
1 vastaus

Heippa, me löydettiin miellyttävät ratkaisut futon1-nimisestä liikkeestä. En kyllä ole kemikaaliyliherkkä, mutta ilmeisesti tietyt yhdistelmät, home ja pöly ärsyttävät melko paljon.
0
1 vastaus

Meillä ollut useita vuosia Futon1-liikkeestä hankittu sänky. Selkäkivut helpottivat eikä sänky haise. Suosittelen!
0
1 vastaus

Kai ne lapsetkin herkistyy, jos kaikkia aineita vältellään. Mutta kun on niin että ei voi elää kuplassa. Noita muoveja, vanereita, liimoja yms. kun on joka paikassa. Ymmärrän kyllä hajuherkkyyden, itsekin olen hajuille herkkä. Esim. jouluna on ihan tuskaa käydä kaupoissa joissa on hajusinttejä eli hyasinttejä. Mut ei muutaman herkän ihmisen takia ruveta muuttamaan tapoja tai maailmaa. Näin se vaan menee. Yleensä jos ihminen tekee jostain asiasta pakkomielteen, kroppa voi ruveta tosissaan uskomaan että nyt kaikki haisee tai kuten tuttavaperhe, joka asui ampumaradan lähellä,. Siellä ei pitänyt ampua kuin tiettynä päivänä ja kun olimme lapsen ristiäisissä, äiti sanoi:” Hiljaa, siellä ammutaan!” Eli hän kuuli hälinän läpi että naapurissa ammutaan, me muut emme kuulleet mitään. Heidän piti loppujenlopuksi muuttaa sieltä pois. Tää isä oli asunut siellä aikaisemmin, poikamiehenä, eikä häntä haitannut ampuminen. Mutta kun tuli vaimo, niin miestäkin alkoi ampuminen haitata. Mut eiköhän me kaikki tänne mahduta hajujen, kemikaalien ja äänien maailmaan.
0
1 vastaus

Tapoja ja maailmaa pitäisi nimenomaan muuttaa – sitä on muutettu ja paljon, tosin monessa kohtaa tuhoisaan suuntaan ja kaikki tämä kovin lyhyessä ajassa. Maailmaa pitäisi muuttaa toiseen suuntaan ettei yksikään enää menettäisi terveyttään haitallisen ympäristön takia – herkistymisessä on pääsääntöisesti kyse tilasta, jossa ihminen on altistunut (tietämättään/tahtomattaan/välinpitättömyyttään) myrkyille kuten homeelle tai haitallisille kemikaaleille. Maailmaa voi muuttaa rakentamalla uutta, tervettä rakennuskantaa ja kieltämällä tarpeettomat, haitalliset kemikaalit. Näin ei herkistetä terveitä ihmisiä enempää. Herkistyneelle maailman muuttaminen onkin jo vaikeampaa…elimistö ylireagoi oireilen ”ei haitallisillekin” asioille, ruuille, luonnollisille tuoksuille
0
1 vastaus

Herkkiä ei ole enää ihan vain muutama, vaan pelkästään Suomessakin monikemikaaliyliherkkiä arvellaan olevan jo lähes 200 000 ihmistä, joten tapoja ja maailmaa olisi syytä alkaa vähitellen muuttamaan. Tai ehkä palata hieman taaksepäin aikaan, jolloin esim. talot vielä rakennettiin terveyttä edistäviksi, nykyään se monesti on toisinpäin.
0
1 vastaus

Hei, valitettavasti en nyt kommentoi sänkyasiaa, vaan snapchatia heh. Katsoin snäppejäsi joskus tässä menneellä viikolla ja kerroit eräässä snäpissä, että huomasit vasta tilattuasi hampurilaisen, että unohdit pyytää sen gluteenittomana, koska ’kuka nyt enää syö vehnää’. Jotenkin tämmösenä pastan rakastajana jäi mietityttämään, että mitä vehnässä on konkreettisesti niin huonoa, ettei sitä kenenkään kannattaisi syödä? Ymmärrän toki ettei se ravintoarvoiltaan ole mitenään hohdokas, mutta jos siitä ei saa oireita, niin näen sen yhtenä mahdollisena hiilarin lähteenä/lisukkeena/herkullisena vaihtoehtona siinä missä minkä tahansa muunkin. En itsekään sitä köyhien ravintoarvojen vuoksi ottaisi joka päiväiseen ruokavalioon, mutta pasta, pizza tai purilainen kerran viikossa tai kahdessa ei ainakaan itseäni ole ojaan kaatanut. Mua kiinnostaa aina kuulla lisää ihmisten ruokavalioista ja syistä valita/karttaa jotain ruoka-aineita, joten siksi kai tartuin tähänkin heittoon koskien vehnää 🙂
0
1 vastaus

Suosittelisin sinua tekemään itsellesi Young Livingin 90 päivän puhdistuskuuri ja ottaa siihen lisäksi YL:n Inner defence kapselit.?
0
1 vastaus

Odotan mielenkiinnolla seuraavaa patja valintaanne. Lapsille hankin ihan ikeasta käsittelemättömät sängyt. Suurin osa sängyistä tuntuu olevan lakattu esimerkiksi akrylaattilakalla, enkä todellakaan halua sellaisia meille! 
0
1 vastaus

Voi kurjuuksien kurjuus! Odotan kovasti myös viimeisimmän sängyn tarinaa ja toivon tietenkin, että sänky saisi jäädä teille pysyvästi. Nämä on niin perhanan kimurantteja asioita. Kaikki eivät näitä juttuja pysty ymmärtämään, joten voisivat jättää myös kommentoimatta. Ei kannata lukea, jos sisältö ärsyttää.

Minä hankin talvella uuden tyynyn, joka vieläkin haisee :/ Nukun sillä aina välillä yhden yön, seuraavat taas vanhalla hyvällä. Uuden sängyn hankinta on meillä toivottavasti ajankohtaista vuoden sisällä, nämä teidän kiemurat ovat olleet tärkeitä pointteja ja vinkkejä tulevan hankintaprosessin tueksi. Tsemppiä ja levollisia unia!
0
1 vastaus

Olen erittäin pahoin sisäilmasairas, mutta olen hirveän hyvin kestänyt Jyskin edulliset runkopatjasängyt. Wellpurissa sen sijaan ei ole nukkumista – eli Jyskin itsestään muotoutuvassa. Lähdin halvimmasta liikkeelle ja onnistuin yllättämään itseni. Jyskin runkopatjasängyistä olen kuullut muiltakin sisäilmasairailta hyvää. Käryt haihtuvat nopsaan.
Vinkki muille: sängynosto kannattaa, jos vaan mahdollista, aikatauluttaa kuivaan ja aurinkoiseen vuodenaikaan, jolloin sitä voi surutta uv-säteilyttää parvekkeella viikon päivät!
0
1 vastaus

Kiitos hyvästä vinkistä!
0
1 vastaus

Onpa harmillinen tapus tuo sänky hommeli! Asiasta kolmanteen kun olet melko pätevä haju juttujen kanssa. Meidän makkarissa on hajuongelma. Sängystä se ei johdu, sillä se on vanha ja ollut väliaikaisesti myös toisessa huoneessa eikä ole ikinä haissut, (varmuudeksi kuitenkin pesimme petauspatjaa myöden kaikki). muissakaan kodeissa. Haju muistuttaa hienhajua (siksi pesu). teimme myös testin, ettemme säilyttäneet huoneessa mitään vaatteita, ja vaihdettiin tehokkaasti lakanoita. Eli mihin tuollainen hienkaltainen haju voisi viitata? Makuuhuoneeseen, on tehty remontti, missä vaidettiin kattopaneelit, uusi maali seinään. lisäksi vessa ja kylpyhuone sijaitsevat lähellä, tosin niissä hajua ei ole, koska ensimmäisenä syytin niitä, haju on vain makkarissa. Talvella (million remontti tehtiin) en haistanut haju on tullut kesän aikana.

Sini
0
1 vastaus

Meillä ainakin Porin villan &peitteen patja+patjansuojus nimenomaan haisevat kun villa haisee mutta valittu meille siksi, ettei ole kiva nukuttaa vauvaa muovin päällä. Löytyisköhän myös joku riistovapaa ja eläimetön, haisematon patja+patjansuojus. Bambu?
0
1 vastaus

Entä Futon? Eikös ne tehdä ihan kokonaan luonnonmateriaaleista?
0
1 vastaus

Taisinkin tonne kirjoittaa. Meillä oli kokeilussa kaksikin futonia. Toisessa oli sisällä ”luonnonkumia”, joka on hyvin allergisoiva ja paljon kemikaaleja sisältävä aine. Lisäksi nämä oli tehty ”käsittelemättömästä puuvillasta”, epäilen, että tällainen puuvilla saattaa sisältää paljon torjunta-aineita, joita käytetään puuvillan viljelyssä. Lisäksi yksi futon joka meille tuli oli selkeästi imaissut itseensä homeisen varaston toksiinit. Eli semmoista…
0
1 vastaus

Hei Maria. Kommentoin tähän postaukseen, kun se on aiheeltaan lähimpänä asiaani. Meidän perheellä on tuttava joka muutti syyskuun alussa taloon, jossa on varmasti hometta. Koko talo haisee pistävästi kellarilta ja tuttavamme haisee itsekin kauttaaltaan samalle. Siellä vieraillessa haju tarttuu kaikkiin mukana olleisiin. Asiasta tietoa etsittyämme päättelimme kyseessä olevan sädesieni. Enään emme ole vieraileet ja yrittäneet vältellä ystävän yrityksiä tulla kylään. Pelkäämme että home leviää taloomme ja hajuherkkinä huomasimmekin sohvamme haisevan. Onko home tarttunut sohvaamme? Siihen teimme höysypesun kahteen otteeseen mutta ei ole auttanut. Olisko järkevintä hankkiutua sohvasta eroon pikimmiten? Ystävällemme on sanottu että hänen tulisi etsiä uusi koti, mutta ei aijo tehdä asialle mitään. Ajattelin että saattaisit tietää asiasta jotain, joten siksi tulitkin minulle mieleen tätä asiaa miettiessämme. Pelkäämme varsinkin 5 kuukautta vanhan tyttömme puolesta.
0
1 vastaus

Kinkkinen juttu! Mukana tulee tietenkin homeitiöitä, mutta ne eivät ala kasvaa teidän kotona. Suurempi ongelma ovat homeiden ja hajoavien rakennusmateriaalien vapauttamat myrkyt. Voin konsultoida enemmän nettisivuni kautta: http://www.marianordin.fi/palvelut esimerkiksi 10 minuutin konsultaation aikana ehtisimme käymään asian läpi.
0
1 vastaus

Hei, Maria!
Mitä kuuluu sänkyprosessille? Onko löytynyt hajutonta? Itselläni sama tilanne – tällä hetkellä
nukun vanhalla sijauspatjalla, kun en vielä ole löytänyt patjoja/sänkyä, jonka olisin uskaltanut hankkia… paljon tullut googleteltua, mutta materiaaliluettelot eivät vakuuta – allergia- ja astmaliiton suosituskaan ei välttämättä tarkoita, etteikö haisisi… ”Vakuuttelulauseet” vaikuttavat toisaalta aika yleisellä tasolla olevilta mainoslauseilta, esim. ettei lisättyjä hajusteita, koska eihän se tarkoita ettei haisisi tai haihtuisi mitään. Polypropyleeni mainittiin joissain pintamateriaaliksi ja sitten sijauspatjojen pehmusteena eri ”muovilyhenteitä”, joiden ominaisuuksia kehutaan. Toisaalta futonpatjoista minulla on samanlaisia kokemuksia kuin sinulla, eli eivät ole vaihtoehto myöskään. Googlettelu jatkuu…
0
1 vastaus

Sänky löytyi! Hästens se on. KYllä. Hyvin kallis, mutta kuukauden tuuletuksen jälkeen erittäin hyvä. Kirjoitan tästä pian jutun!
0
1 vastaus

Hienoa! Onnea hajuttoman sängyn johdosta! Onpa mielenkiintoista kuulla siitä lisää: ). Tuo toivoa muillekin sängyn metsästäjille…
0
1 vastaus

Hei, Maria!
Olisi kiva kuulla, mitä
kuuluu ”hajuton sänky” -rintamalla? Onko uusi sänky osoittautunut hajuttomaksi/oireita aiheuttamattomaksi? Itselläni on edelleen sopiva sänky löytämättä…
0
1 vastaus

Hei,
todella kiinnostava kirjoitus patjoista.
Ihan aluksi pitää sanoa, että futonpatjoissa on ihan järkyttävästi laatueroja. Monet suomalaiset liikkeet esim. Oulussa ja Hgissä myyvät puolalaisia futoneita, joiden laadussa on näköjään valtavia eroja (googlaamalla löytyy kommentteja, miten jotkut puolassa valmistetut patjat haisevat rikille ja kumille ja ties mille..). Erään pk-seudun liikkeen tiedoissa ei edes mainita, missä patjat valmistetaan.

Kun taas Porin Villan&peitteen futoneissa voi valita täysin, millaiset materiaalit niihin haluaa. Luonnonkumiahan ei ole kaikissa heidän patjoissaan lainkaan, joten välttäminen on helppoa jos sille on allerginen, kuten minä. Valmistavat haluttaessa myös ilman sitä villaa, jos sitä ei halua tai on allergiaa. Pelkkää luomupuuvillaa sisältäväkin vaihtoehto on löytyvillä. Joissakinhan on myös hevosenjouhta, jota itse en hevos/eläinallergisena voisi edes harkita.

Hevosenjouhtahan on tietääkseni myös Hästensin tuotteissa (en tiedä, onko kaikissa patjoissaan), joten jään kiinnostuneena odottamaan raporttiasi hästensistä.
Itse päädyin Villan ja peitteen villattomaan, kumittomaan ja hevosjouhettomaan futoniin, näin itsekin moniallergisena ja kemikaaleja välttelevänä. 🙂 Hämmmästyksekseni kotimaiset futonpatjat tulevat jopa halvemmiksi kuin runkopatjat (joiden lisäaineista ei tietoa).
0
1 vastaus

MSAS-laitteella pystyy tsekkaamaan, sisältääkö patja hometta/homemyrkkyjä. Leikkasin pienen palan patjasta terapeutille ja hän testasi tosi nopeasti, että siinä oli homemyrkkyjä. Heitin sen pois ja monet yölliset oireet lähtivät pois. Tarkoitin kylläkin petaria, joka on runkosänkyni päällä. Korvasin sen vanhalla ohuella vaahtomuovipatjalla. Terapeutti kertoi, että Ikean patjat ovat olleet homemyrkkyjen kannalta kaikkein puhtaimpia – ilmeisesti vaihtuvuus on siellä sen verran nopea ja onko sitten hyvät varastointitilat tms. Kysyin Porin Villan & Peitteen tuotteista terapeutilla, mutta ei ollu testannut niitä.
0
1 vastaus

Ostettiin uusi sänky ja ikeasta. Haisee ja vaihtoon menee. Kylläkin myös ikean, mutta jenkkimallin. Toivon että hajut vähenevät kun lastulevy poistuu. Ymmärrän, että sänkyyn pitää panostaa, mutta meneekö tämä nyt sille, että ”köyhällä”ei ole oikeutta myrkyttömälle sängylle? Ei kyl kovin moni voi tuhlata sänkyyn monia tuhansia. Mielestäni kemikaalien käyttöä pitäisi vähentää, mutta ei taida lähitulevaisuudessa tapahtua…
0
1 vastaus

Mä löysin isälleni varsin edullisen ja täysin hajuttoman sängyn Futoniasta. Suosittelen!
0
1 vastaus

Oliko kyseessä perinteinen puuvillafuton vai joku sekoitus esim. Puuvilla-villa?
0
1 vastaus

Siis pellava-villa 🙂
0
1 vastaus

Se oli pellava-villa ja täyspuinen sänkyrunko.
0
1 vastaus

Osaatko sanoa pöliseekö tämä? Olen kuullut että puuvillaiset tuottavat jossain määrin ”pölyä” huoneilmaan, onkohan pellava millaista?
0
1 vastaus

Hei Maria,
luin blogisi haisevasta sängystä, kiitos siitä !
Ostin Iskusta Carpe Diem luxus-moottorisängyn, joka toimitettiin minulle 28.12.2017. Vaihdoin luonnollisesti puhtaat liinavaatteet vuoteeseen ja ajattelin, että nyt koittaa onni ja autuus. Jo seuraavana aamuna haistoin makuuhuoneessa outoa asiaankuulumatonta hien hajua, tunsin myös itseni haisevan pahalle. Luulin, että uutuus vain tuoksahtelee. Hajuongelma jatkui petauspatjan tuuletksesta ja imuroinnista huolimatta. Perjantaina 05.01.2018 eli viikon odottelun jälkeen mittani tuli täyteen, tunsin pahoinvointia, silmä-ärsytystä, kurkkukipua jne. Otin patjan mukaani ja vein sen Iskuun haisteltavaksi, ei kuulemma haise. Myyjä totesi minulla olevan luonnonkumiherkistyminen, josta en ollut kuullut koskaan enkä ole kokenut vastaavaa aikaisemmin. Petaus- ja runkopatjassa on kuulemma luonnonkumia. Joudun vaihtamaan sängyn patjoineen.
Voisitko kertoa vaikka yv:llä kokemuksiasi Hästensin sängystä, kiitos.
– Riitta Soininen
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: