Kotitalouskriisi 17.10.2015
TEKSTI Maria

Smoothiekulho lapsille

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

IMG_7767

Kirjoitin jonkin aikaa sitten siitä, miten niukkaravinteista kouluruoka on. En todellakaan valita ilmaisesta kouluruuasta. Kiitollisena jokaisesta murusesta, tarjoan lapsille kotona tavallista ravitsevampaa ruokaa. Homma kannattaa aloittaa jo aamulla, jotta jaksaa touhuta lounaaseen saakka hyvällä miellellä.

Olemme viettäneet tämän viikon leppoisaa staycationia, mikä tarkoittaa, että olemme syyslomailleet kotona. Päiväohjelmaan on kuulunut puistoilua, skeittipuistoilua ja superhyvin syömistä. Olen laittanut todella monipuolisia ja ravinteikkaita ruokia. Vehnää on vältetty erityisesti, sillä sitä lapset saavat takuuvarmasti tarpeeksi koulussa. Kasviksia on ollut joka aterialla montaa sorttia.

Aamut on aloitettu smoothiekulhojen äärestä. Kulhosta lusikoitava smoothie saa olla perinteistä paksumpaa. Päälle voi asetella jotain herkullista tai kaunista. Kannattaa inspiroitua ihanista kuvista, joita löytyy Google kuvahausta sanalla smoothiekulho tai smoothiebowl.

Smoothiekulho

 • pakastepussillinen mustikoita
 • kaksi banaania
 • yksi iso avokado tai kaksi pientä avokadoa
 • reilu ruokalusikallinen mantelitahnaa (tai kokonaisia, liotettuja manteleita, jos sinulla on tehokas blenderi)
 • 2-3 dl kauramaitoa tai kookosvettä
 • 1/2 tl kaardemummaa
 • ripaus suolaa
 • loraus hamppuöljyä
 • flunssakaudella pari mittalusikallista C-vitamiinia

Soseuta aineet keskenään. Kaada smoothie kulhoihin ja koristele hedelmillä, marjoilla, pähkinöillä, siemenillä, muroilla, hiutaleilla, myslillä, syötävillä kukkasilla…

IMG_7634

Tehokkaalla blenderillä saa kai liotetuista manteleista tehtyä silkinsileää tahnaa. Meillä on kuitenkin vain kaksikymmentä vuotta vanha sauvasekoitin, joten kokonaisten pähkinöiden tai manteleiden muussaaminen jää haaveeksi. Keksin laittaa smoothien joukkoon paahdetuista manteleista valmistettua Rapunzel-tahnaa täyteläisyyttä tuomaan. Toimii todella hyvin!

IMG_7831 smoothiekulho lapsille

Tämänaamuisissa lasten smoothiekulhoissa on koristeena:

 • granaattiomenaa
 • puffattua tattaria
 • kiiviä
 • karpalojauhetta

Kun lasten smoothiekulhot ovat valmiit, teen aikuisten smoothiet lisäämällä lopppuun smoothiepohjaan vielä kaikenlaista tarpeen tai fiiliksen mukaan. Sekaan saattaa hurahtaa Maca-jauhetta, magnesiumia, vehnänorasta, lakritsijauhetta, spirulinaa…

Omaan smoothieeni lisään vielä puoli teelusikallista kaardemummaa, sillä rakastan sitä. Smoothien voi maustaa myös sesongin mukaan. Joulun lähestyessä aion lisätä joukkoon kokookosta, luumuja ja kanelia.

Mjam! Kannattaa kokeilla. Meidän lapset ovat ainakin tykästyneet smoothiekulhoihin!

*Puhdas C-vitamiini saatu blogiin kokeiltavaksi

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (9)

[…] Jep. En minäkään. Todennäköisesti meidän perheen lapset eivät siis saa hurjan ravitsevista aamusmoothieista huolimatta tarpeeksi D-vitamiinia […]
0
1 vastaus

Nam 🙂
0
1 vastaus

Tässä smoothiessasi on aineksia, joita Suomessa ei kasva. Epä-ekologista.

Marjoja, marjoja ja vielä kerran kotimaisia raaka-aineita. Sillä tavalla banaanilaivat jättävät lastinsa paikallisille syötäväksi eikö vain?
0
1 vastaus

Jos aloitetaan puhe ruuan ekologisuudesta on mukaan syytä ottaa koko lihan- ja maidointuotanto. Se on se ylivoimaisesti kuormittavin, luonnonvaroja, energiaa ja resursseja tuhlaavaa ravinnon valmistus muoto. Joka päästöillään menee reippaasti liikenteen päästöjen ohi!
0
1 vastaus

Totta!
0
1 vastaus

Lupaan tehdä 100% kotimaisen supersmoothien!
0
1 vastaus

Saisko siihen tattaria jossain muodossa ja niin ettei penskat hoksaa sitä 😉
0
1 vastaus

Varmasti. Me syödään just parhaillaan tattari-nokkoslettuja!
0
1 vastaus

Hyvät smoothiet!

Suomessa ei luonnollisesti kasva lähes mikään suuren osan vuodesta ja kesälläkin vain suhteellisen vähän. Ei normaalituloisella ole varaa syödä pelkkiä suomalaisia marjoja ja poronlihaa, eikä tarvitsekaan! Ei tänne osteta banaaneja, avokaadoja tai kookoksia toisia hyväksikäyttämällä, päinvastoin, myyjä hyötyy aina! Jokainen ruokaa myyvä saa ruuastaan korvauksen, jonka hän käyttää parhaan näkemyksensä mukaan. Ei ole itsestäänselvää, että banaaneja viljelevällä maalla on puute juuri banaani-ruuasta. Kyllä he mielummin myyvät banaanejaan ja ostavat jotain muuta, esim. jota eivät itse vielä tuota. Tuotteiden myynti ulkomaille nostaa kansantaloutta ja sitä kautta vähitellen on itselläkin varaa syödä enemmän (banaaneja tai muuta).

Osta vain kotimaista -vouhotus on yleistä, samaa mantraa toistetaan muissakin maissa. Esim. suomalaisia marjoja pidetään huonompina Ruotsissa tai Norjassa, koska ne eivät ole kotimaisia siellä. Mitään objektiivista syytä tähän ei ole. Jos laatu on kunnossa, ei kasvatusmaalla ole väliä. Toki suomalaista epäsuotuisaa maataloutta voi haluta tukea, mutta tuemme sitä jo epäsuorasti monien tukien kautta. On ideologista ajatella että joka maassa täytyy viljellä kaikki itse, mutta jos lompakolta kysytään, niin aurinkoisemmassa etelässä on parempi viljellä kuin täällä. Erikoistuminen kunniaan.
0
1 vastaus

Kiitos hyvästä kommentista! Hienoa, että smoothien kautta voi miettiä maailmantaloutta…
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Maria Nordin - Kotitalouskriisi
Kotitalouskriisi on diagnoosi akuutille häiriötilalle, joka syntyy räpistellessä uran ja hellan välissä. Paineessa syntyy timantteja sekä gluteenittomia pannukakkuja. Tule vertaistueksi! Kirjoittaja on Maria Nordin, jolla on kaksi ja puoli lasta, lennokkaat puolivoltit ja paljon tietoa sisäilma-asioista.

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: