Kotitalouskriisi 26.4.2017
TEKSTI Maria

Sukella pää pinnan päällä – näin lapsi oppi uimaan

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kasvattaminen on kyllä niin ihana mahdollisuus tarkastella meitä ihmisiä. Harvoinhan sitä muuten näkee ihmisen kehitysvaiheita niin läheltä. Minusta on kiinnostava tutkia etenkin sitä, miten omat ajattelutapamme vaikuttavat meihin itseemme.

Itseä on vaikea nähdä, mutta onneksi on näitä pieniä lapsia, joiden käyttäytymistä voi ihmetellä. Ja mitäs hyötyä siitä näkemisestä on, jollei siitä opi?

Säännöllisesti altaaseen

Olimme koko tammikuun Thaimaassa ja siellä uimme ihan koko ajan. Varpaat taisi olla rusinat koko kuukauden, niin paljon olimme meressä. Siellä kuitenkin tytär rakasti aalloissa kellukkeilla kellumista, joten annoin uimaharjoitusten olla, mehän oltiin sitäpaitsi lomalla eikä missään uimakoulussa!

Onneksi uimaharjoitukset alkoivat leikkikoulussa. Pienimmäisemme leikkikouluryhmä on käynyt koko kevään uimahallissa kerran viikossa. Opettaja mainitsikin viimeisen kerran päätteeksi, että lapsemme on kehittynyt huimasti uimahallijakson aikana. En tiedä tarkkaan mitä leikkikoulun kanssa uimahallissa on opeteltu, mutta muutos taidoissa oli huima!

Vein toissaviikolla lapset uimaan. Tytär näytti innoissaan uusia taitojaan, hän sukelteli ympäriinsä sulavasti kuin pieni delfiini.

Ajatukset rajoittavat taitojamme

Siellä uima-altaassa huomasin, että tyttären uimistaito oli aivan siinä hyppysissä ja yritin houkutella sitä esiin. Sanoin, että ”Sinähän osaat uida, kokeilepa uida!”. No eihän se niin mene. Lapsi oli sitä mieltä että hän EI OSAA uida. Ja hän sanoi sen minulle hyvin kovaan ääneen.

En tiedä johtuuko pikkusiskoudesta vai perfektionistisesta luonteesta vai mistä, mutta lapsistamme nuorempi on hyvin tarkka taidoistaan: Hän ei yleensä halua yrittää asioita, joita ei aivan varmasti osaa. Siksipä hän hermostui kun yritin patistaa uimaan.

Sitten keksin, että asiaa voi lähestyä toista kautta.

Ehdotin että ”Yritä sukeltaa pää pinnan päällä.”

Ja niin hän oppi uimaan.

Mietin, että sillä, miten me vanhemmat sanotaan jokin asia, voi olla yllättävän paljon merkitystä. Sille joka osaa sukeltaa, pää pinnan päällä sukeltaminen on helpompaa kuin uiminen. Ja pohdin, onkohan minulla tuollaisia asioita, joita en muka osaa tehdä, vaikka osaankin.

Kaikenlaisia lasikattoja sitä rakennellaan ajatuksen voimalla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (3)

Hah. Tietenkin.
0
1 vastaus

Hieno teksti! Ja hyvä vinkki, aion kokeilla aivan samoin toimivan ja ajattelevan pikkusiskomme kanssa!
0
1 vastaus

Tottahan sinä osaat ja varmaan lapsesikin. Eivätkö he jonkin haastattelusi mukaan olleet yli-älykkäitä,neroja suorastaan. Hyvät geenit vanhemmilta,niin luulen…
0
1 vastaus

Hah. Tietenkin.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: