Kotitalouskriisi 4.6.2014
TEKSTI Maria

Vaihtoehto grillille ja nakeille

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
grilli

Mekko Samuji (saatu kaverilta) Kengät El Naturalista (saatu blogin kautta)

En tiedä miksi, mutta olen aina inhonnut sanaa grilli. Varsinkin kun sen sanoo möreä ääni makkaramainoksessa, gr-ääntä kurkussa koristellen. Onko g-sanalle vaihtoehtoa? Mikä olisi suomenkielinen vastine parillalle tai barbaquelle? Keksikää!

Nakit, makkarat ja leikkeleet sisältävät natriumnitriittiä (E250). Nitriitin saantisuositus 15-kiloiselle on nakki per päivä. Tätä kevyemmälle ei siis suositella edes yhtä nakkia vuorokaudessa. Karkean arvioni mukaan grillimakkara on noin kolmen nakin kokoinen.

”Nitriitti voi hapettaa hemoglobiinin sisältämän raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettamaan happea elimistöön. Nitriittialtistus on myös yhdistetty joidenkin syöpien mahdolliseen lisääntymiseen.” lainaan YLEn uutista.

Välittömien vaikutusten lisäksi natriumnitriitti aiheuttaa varmasti koe-eläimille syöpää. Luomutuotteissa natriumnitriittiä saa olla 80gm/kg. Muissa kuin luomutuotteissa natriumnitriittiä saa olla enemmän, eli 120mg/kg. Arvaatteko kumman valitsen?

DSCF5831

Katson myös joka viikko leikkikoulun ruokalistat. En laita kotona pöytään nitriittipitoisia ruokia, jos koulussa on sillä viikolla nakki- tai makkararuokaa.

Mutta entä kesällä? Ainakin minulla houkutus napata se luomumakkara- tai nakkipaketti, jota lapsetkin kinuavat, on suuri.

DSCF5836

Tänään pyöräilimme lasten kanssa ruuhkaisen kaupungin halki Jalotofu-kesäjuhliin, jossa iskä soitti ja lauloi. Lapset olivat innoissaan, tofu kun on yksi suosikkiruuista. Tarjolla oli hampurilaisia, joiden välissä grillattua tofua, salaattia ja sipulia. Päälle oli ripoteltu pinjansiemeniä.

Hyviä pointteja uudessa tofussa

  • rakenne – ei murene grillin pohjalle
  • makuvaihtoehdot
  • luomu
  • kotimainen
  • hiilijalanjälki moninkertaisesti lihatuotetta pienempi

Kuten nakkeja, en anna tofuakaan silti lapsille joka päivä.
Mutta onpahan yksi vaihtoehto lisää!

DSCF5835

Muistin taas, mitä kaikkea muutakin voi grillata: maissia, kesäkurpitsaa, paprikaa, halloumia, sieniä, kevätsipuleita, kalaa foliokääreessä.
Ai niin ja appelsiini-suklaakakkuja.

Keidas_grilliappelsiinit_kuva6

Suklaa-appelsiinikakku grillissä

Suosittelen!
Ja kerro, mitä sinulla on tapana grillata!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (6)

On olemassa myös nitriitittömiä (ja lisäaineettomia) nakkeja (Maalaistuote Vataja), ainut nakkilajike mitä meillä syödään 🙂




0
1 vastaus

oho! hitsi kun en syö allergian takia appelsiineja, mahtava kakkuohje!!

Nyt rupesi mietityttämään, että onkohan lapsen lempiherkussa, soijanakissa, tuota pahaista nitriittiä!? Täytyypä tutkia!




0
1 vastaus

Ehkä voit kuitenkin kokeilla tätä varovaisesti, appelsiinihän on tässä kypsennettyä, joten silloin se allergisoi vähemmän. Mutta varovasti!

Soijanakeissa ei ole nitriittiä. Natriumnitriittiä on pakko lisätä lihatuotteisiin (makkara, nakit ja leikkeleet) säilyvyyden takia. Aine myös parantaa tuotteen väriä. Muihin kuin lihatuotteisiin tätä ei tarvitse lisätä. Joten soijanakkeja voi napsia huoletta! (Tosin niissäkin taitaa olla aika paljon suolaa)




0
1 vastaus

Maissi on meidän herkku kesäruokana, rillattu (ei gr!) sipuli on muös hyvää.
Mitä suojakertointa laitat pikkuneidille yleensä iholle, saattaa olla herkkä palamaan, kun on punapigmenttiä?
Useat 50 kertoimiset ovat sellaista tököttiä, ettei saa ihoon imeytymään. Kookosöljyssä on suojakerroin luonnostaan, sitä voi käyttää myöhemmin kesällä, jos on sellainen iho, joka ruskettuu, muttei pala.




0
1 vastaus

Nyt olen käyttänyt Baby Giraffe -protector cream -voidetta. Siinä sanotaan, että suojaa auringolta, muttei kerrota suojakerrointa! Olen käyttänyt voidetta vain uimarannalla, muuten pyrin suojaamaan vaatteilla tai sitten ollaan varjossa.




0
1 vastaus

Minä grillaan mielelläni tuoretta vihreää parsaa: vähän rypsiöljyä, suolaa ja pippuria päälle. Silloin, kun intoa riittää pilkkomiseen, teen foliokääreissä kasvisnyyttejä. Sinne voi valita lempparikasvikset, jotka pilkotaan ihan pieniksi paloiksi kypsymisen nopeuttamiseksi. Mausteeksi nyytin sisään nokare tuorejuustoa ja nyytti hiljakseen muhimaan grilliin.




0
1 vastaus

On olemassa myös nitriitittömiä (ja lisäaineettomia) nakkeja (Maalaistuote Vataja), ainut nakkilajike mitä meillä syödään 🙂




0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: