Kotitalouskriisi 24.5.2015
TEKSTI Maria

Turvallinen vaihtoehto vauvatalkille

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

IMG_0510

Lueskelen Twitterin kautta sisäilma-aiheisia uutisia ympäri maailman. Erityisen nopeasti klikkasin otsikkoa, joka kertoi naisen voittaneen oikeusjutun Colgate-Palmoliveä vastaan. Nainen oli sairastunut syöpään käytettyään asbestia sisältänyttä talkkia useiden vuosien ajan.

Talkki ja asbesti ovat maaperästä kaivettavia mineraaleja. Luonnollisessa muodossaan talkki sisältää asbestia. Lisäksi on mahdollista, että talkki saastuu kaivoksella tai säilytyspaikassa, sillä näitä mineraaleja todella saadaan samoista kaivoksista. Tämän takia kosmetiikassa käytetty talkki on puhdistettu vuodesta 1973 lähtien. Oikeusjutun voittanut nainen oli käyttänyt talkkia siis tätä ennen.

Vaikkei talkissa olisi asbestia, ei talkki silti ole täysin ongelmaton vauvanhoitotuote. Genitaalialueella käytetyn (puhdistetun) talkin on kuitenkin todettu lisäävän naisten riskiä sairastua munasarjasyöpään. Tämän takia esimerkiksi American Cancer Society suosittelee välttämään talkin käyttöä.

Talkkia vauvan peppuun tupsutellessa löytää itsensä usein pienestä pumpulipilvestä. Sekään ei ole ihan jees. Hengitettynä talkki aiheuttaa yskää ja muita hengitystieoireita.

Onko vauvasi peppu mallia, joka välttämättä tarvitsee talkin kuivatusominaisuuksia ihon hyvinvoinnin takia?

Ei hätää! Twitter-seuraajani antoi loistavan vinkin. Talkille on olemassa turvallinen vaihtoehto lähempänä kuin arvaatkaan. Kotimainen luomuperunajauho on taatusti myrkytöntä, edullisempaa ja vieläpä ympäristöystävällisempää kuin kosmetiikkafirmojen myymä talkki.

Siispä pottua pepulle!
(Peruna-allergisille tämä vaihtoehto ei kuitenkaan sovi.)

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (20)

Minullakin on pullea vauva. Ehkäpä kesän tullen kun hikoaa enemmän täytyy ottaa käyttöön talkki tai perunajauho.. Vielä ei ole tarvinnut 🙂
0
1 vastaus

Kiitoksia tästä ! Tiesin ettei talkki ole mikään hyvä juttu , mutta nytpä selvisi syyt . Btw tuleeko juttua muista kemikaaleista ym mitä haittaa niistä on ? Kiinnostaisi , jos vaan olet perillä niistä niin valaise meitä muitakin . 😀 myös lisää juttua kodin materiaalien valinnasta kiinnostaisi , sisäilman ja kemikaalien kannalta nimittäin.
0
1 vastaus

Ihana kuva! Onko kuvassa lapsesi?
0
1 vastaus

Kiitos! On oma vauva. On nyt jo kolmivuotias.
0
1 vastaus

Siis MITÄ?? Ei olis tullut mieleenkään…
0
1 vastaus

Meillä neuvolassa jo suositeltiin perunajauhoja! Ja niin sitä käytettiinkin 🙂 myös luonnonkosmetiikasta löytyy valkosavi-talkki mutta hintaakin on jo paljon enemmän. Auttaa myös sandaalikauden alkaessa estämään hiertymiä!
0
1 vastaus

Minua on kahdesti varoitettu perunajauhon aiheuttavan hiivatulehduksen tyttövauvalle. En kyllä yhtään tapausta tiedä, mutta en ole uskaltanut kokeilla. Onneksi ei tarvita talkkia kuin harvakseltaan, minä useammin kuin lapsi.
0
1 vastaus

Oho, onkohan jollain tästä kokeumusta?
0
1 vastaus

Eiköhän tuokin perunajauho-vaihtoehto ole tiedetty jo muutama sukupolvi sitten..
0
1 vastaus

No niinpä!
0
1 vastaus

Itse esikoisen kanssa luotin vanhan kansan oppiin, ja minulla on pienenä perunajauhoa käytetty…
Mutta esikoisella käytin ja siitä seurasi märkäruven tapainen ihottuma haaroihin. Lääkäri sanoi että on tietenkin vanhan kansan suosima mutta perunajauhojen ainesosat voi alkaa kasvattamaan bakteereita noissa kosteissa paikoissa… Toki se ei ole niin suuri paha se märkärupikaan kuin syöpä. Mutta kannattaa muistaa ettei sekään täydellistä ole. Sitä täydellistä ei varmaan ole 😀 Ja olen välillä kuitenkin perunajauhoa käyttänyt jos joku haava esim tytöllä ollut haaroissa, kun muistan itellä sen auttaneen pienenä 😀
En ole omistanut talkkia enää kolmannen lapsen kanssa ollenkaan kun ei käytetty toisenkaan kanssa vauvaikäisenä… 😛
0
1 vastaus

Mun esikoistytöllä oli märkärupia vaippa-alueella ja niille ei löytynyt syytä vaikka käytiin lastenpolilla tutkituttamassa. Nyt tyttö täyttää viisi ja vihdoin löytyi syy! Käytin perunajauhoja paljon, mutta rupien kanssa se jäi kun rasvasin vaippa-aluetta niin tiuhaan.
0
1 vastaus

No, selvisipä syy! 😀
0
1 vastaus

Hyvä huomio! Eli siis kohtuus perunajauhonkin kanssa.
0
1 vastaus

Oma äitini sanoi heti ensimmäisen kerran, kun esikoisen pylly punoitti, että perunajauhoja peppuun!! Oli kaikkein parasta! Nim. pojat 2v ja 4v
0
1 vastaus

😀 Fiksu isoäiti!
0
1 vastaus

Mihin talkkia oikein tarvitaan? Mietin koska itse olen vaippaihottumiin, ja välillä sen ehkäisyynkin, käyttäny sinkkivoidetta. Sinkkivoidetta olen laittanut myös kaulan ihottumaan koska perusvoide vaan hautoo ja pahentaa, mutta sinkkivoide parantaa parissa yössä. Onko talkille joku muu käyttötarkoitus vai käytetäänkö sitä sinkkivoiteen tapaan?
0
1 vastaus

Ilmeisesti talkkia / perunajauhoa käytetään kuivattamaan ihoa. Siis sellaisia paikkoja, jotka helposti hautovat pitkään kosteina… Itse en ole kovinkaan paljon talkkia käyttänyt. Meillä vauvat ovat olleet VVV:vauvoja, joten vaipat eivät ole koskaan hautoneet pitkään.
0
1 vastaus

Hei!
Itse olen joutunut käyttämään talkkia kaikilla viidellä lapsella siitä syystä että ovat vauvana tosi pullukoita. Eli kaulaan,kainaloihin ja korvien taakse kuivattamaan ihoa muuten hautoo jo parissa päivässä ihon rikki kun ei pääse tuulettumaan. Hoikilla vauvoilla varmaan pärjää ilman.
0
1 vastaus

Minullakin on pullea vauva. Ehkäpä kesän tullen kun hikoaa enemmän täytyy ottaa käyttöön talkki tai perunajauho.. Vielä ei ole tarvinnut 🙂
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: