Uusi sana imetykselle

Teksti

0904

Kieli ja ihmisen ajatusmaailma kulkevat aina yhdessä. Kun yhteiskunta kehittyy, myös sanasto muuttuu. Yhteiskunnan tasa-arvoistuminen näkyy esimerkiksi ammattinimikkeissä. Mutta olen varma, että tulevaisuudessa äitiyspakkauksestakin tulee vanhempainpakkaus.

Tällä hetkellä vauvanhoidossa on käytössä muitakin vanhentuneita termejä, jotka heijastavat muinaista ajattelutapaa.

Imetys
Sanasta tulee heti mieleen paljas pullea rinta ja maitoa tirskuva nänni. Moni vanhempi ei kuitenkaan imetä (koska on mies tai ei muusta syystä halua antaa nisäänsä imettäväksi) ja saattaa syyllistyä imetyskeskustelusta. Itselleni imetyskokemusten jakaminen vauva-aikana ei ollut kiusallista, mutta uteluiden määrä yllätti. Ventovieraat kyselivät jatkuvalla syötöllä, heruuko maitoa. Minua herkempi olisi varmasti vaivaantunut.

Vauvan pulloruokinta
Tässä ei ole taustalla sukupuolten epätasa-arvoa, vaan faktoja. Vauva ei varsinaisesti syö maitoa, vaan juo.

Mutta suomenkielessä verbi juoda on varattu muuhun tarkoitukseen, eikä sovi vauvanhoitoyhteyteen. Vaikka juomalla pullollisen oppii kyllä konttaamaan housut kintuissa ja kalsarit kakassa.

Imeväisen ruokinnasta voi sen sijaan puhua, jos kasvattaa vauvaansa Turkissa, missä hyvin nuoret vauvat syövät samaa ruokaa kuin aikuiset.

Tiedän, että jotkut vanhemmat eivät halua paljastaa ruokkivansa vauvaa korvikkeella. Ymmärrän sen suojautumiskeinona imetysfanaatikkoja vastaan. Pullorukinnasta tai pullon antamisesta puhuminen tietenkin paljastaa häveliään vanhemman.

Vauvan tapaan nauttia maitoateriansa suhtaudutaan tunteella. Sitä kuvaavan sanan tulee olla siis hyvin, hyvin hienotunteinen.

0907

Kolmivuotiaamme on ratkaissut ongelman.

Puhukaamme imeväisen maidottamisesta.

Maidottaminen on sukupuolineutraali, mutta silti informatiivinen termi. Maito, olkoon se luomua tai korviketta, on vauvojen ravintoa. Maito on myös sanana kivan pehmeä ja hellä.

Miltä maidotus sinusta maistuu? Kokeile!

Hyvää viikonloppua!

Kommentit

16 kommenttia

Maidottaminen kuulostaa mun korvaan ihan kuin joltain letkuruokinnalta. Eka mielleyhtymä, jos joku tuota käyttäisi olisi se, että vauvalla on joku mahalaukun tai suoliston ongelma ja maidottaminen on ravinnon antamista letkun kautta suoraan mahalaukkuun tai suoleen. Sorry 😀

Meillä on aina puhuttu syöttämisestä, siis vaikka ihan imetin (ei pullo kelvannut). En tykkää imetys-sanasta, se on jotenkin yhtä ällöttävän kuuloinen kuin englannin kielen ”moist” 😀 Merkityksestä viis, imetys on positiivinen asia, mutta se miltä se sana kuulostaa, brrr!

Loistava keksintö! Lapset on niin luovia, tämä sen taas todisti 🙂

Tietenkin. Myös pulloruokinnassa. Maidottaminen ei oikeastaan korvaa sanaa imetys, vaan kattaa molemmat ruokintatavat.

Maidottaminen, sopii oikein hyvin minun sanastooni. 🙂

Maria

Jee! 😀

Liian lähellä madottamista….

Maria

En hyväksy vastalaukseeksi. Tuolla logiikalla myös sanat maito ja mato ovat liian lähellä toisiaan!

Ei kai sinun hyväksyntääsi tarvita eriävän mielipiteen esittämiseen? Vai onko tämäkin blogi, johon kelpaa vain kehut ja kannustukset?

Maria ei oo varmaan vaivautunu tähän vastaamaan ja ymmärrän sen. Mä nyt kuitenkin väännän rautalangasta: eiköhän tuo ”en hyväksy…” oo hymysuin huumorilla kirjoitettu : )

Maria

Hyvän muotoinen rautalanka sulla. Hyväksyn sen. 😀

Maria

Hah. Ironia ja huumori ovat sitten vaikeita netissä! Ehkä hymiö pehmentää. 😀
Tänne saa kirjoittaa muutakin kuin kehuja. Myös te lukijat saatte olla myös valmiita hyväksymään palautetta, en minäkään aina vaan voi kehua… 😀

No otetaan sitä rautalankaa käyttöön sitten vähän enemmän….kysymys oli sun alkuperäisessä bloggauksessasi: ”Miltä maidotus sinusta maistuu? Kokeile!”
Vastaukseni oli: ”Liian lähellä madottamista…”
Sille, joka vastasi: ”Maidottaminen, sopii oikein hyvin minun sanavarastooni.” tuli vastaukseksi ”Jee!”
ja minulle sitten ”en hyväksy vastalauseeksi”
Rautalankamallissa vastasin oman ”makuni” mukaan, en hakeakseni sun hyväksyntää tai edes välttämättä kommenttia, mutta olkoon sitten…. Ironialla tai ilman…

Maria

😀

Vauvan ruokinta

Maria

Siitä tulee mieleen enemmän pulloruoka kuin imetys. Pitää olla sana, joka tarkoittaa molempia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä