Kotitalouskriisi 5.8.2016
TEKSTI Maria

Vilja on kallis myrkky

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
IMG_6468

Hernesaarenrannan Cones on taivas!

IMG_6437

Mikä helpotus! Vihdoin valtamedia uutisoi aiheesta, jonka me ”terveystiedon edelläkävijät” olemme tienneet jo pitkään: viljan syöminen on yhteydessä autoimmuunisairauksiin. Tähän mennessä gluteeniyliherkkiä on piedetty huuhaa-uskovaisina ja jopa psyykkisesti sairaina. Minullekin on monta lääkäriä nauranut, kun olen yhdistänyt kilpirauhasongelmani gluteeniin.

Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan vatsanväänteitä aiheuttaa todennäköisesti heikentynyt suolen seinämä, joka päästää verenkiertoon mikrobeja ja ravintoaineiden osasia. Tähän keho vastaa autoimmuunireaktiolla, joka ilmenee vatsakipuina, vatsan turpoamisena ja ripulina.

Helsingin Sanomat

Vilja ei vaikuta vain vatsaan

En ole koskaan saanut vatsanväänteitä tai ripulia vehnästä. Minulla oli sen sijaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Alkuun minulla oli väsymystä ja saamattomuutta. Sitten tuli hiustenlähtöä ja painonnousua. Viimeisenä tuli viiltävä kipu sekä patit kaulalle. Ongelmaa tutkittiin vuosikausia ja pitkään minulla epäiltiin olevan vain kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta veriarvot olivat aina raja-arvojen sisällä. Vuosikausien tutkimusten jälkeen sain diagnoosin Hashimoton tyreoidiitti sekä polykystinen kilpirauhanen. Autoimmuunisairauteni, hashimoton tauti eli krooninen kilpirauhastulehdus, oli lääkäreiden mielestä sairaus, jota ei voi parantaa ja joka johtaa ennen pitkää kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tilannetta tulisi seurata verikokein ja lääkitys aloittaa kun arvot olisivat tarpeeksi huonot. Kipua hoidettaisiin kipulääkkeellä. Tarvittaessa kilpirauhasta voitaisin leikata pienemmäksi, jotta en tukehtuisi. Nice.

Olin suorastaan aika kauhuissani. Löysin kuitenkin netistä useita erittäin päteviä terveyssivustoja ja otin ohjat omiin käsiini. En halunnut popsia kipu- tai kilpirauhaslääkkeitä loppuelämäni! Närästyslääkereseptinkin sain, vaikka mielestäni tuntemus ei ollut närästys.

Nyt olen alkanut ymmärtää, että lääkäreiden tietämys asioista on usein armottoman jäljessä kansantietoa. Lääkäreille ja tieteelle on aivan ok odottaa, että aiheesta julkaistaan kymmeniä vertaisarvioituja tutkimuksia. Yksilön kannalta ei: biologinen kello käy ja elämiä on vain yksi tässä geimissä.

En tiedä, missä itse olisin, jos en olisi kokeillut omapäisesti gluteenitonta ruokavaliota, vaan olisin kuunnellut terveyskeskuslääkäriä joka paasasi minulle vehnän hyödyistä. Eikä gluteenin ja kilpirauhasen yhteydestä ollut kuulemma yhtään tutkimuksiakaan.

Tutkimuksessa todettiin myös, että kun viljoille herkistyneet jättivät vehnän ja muut vatsaansa ärsyttävät viljat pois ruokavaliostaan kuudeksi kuukaudeksi, heidän immuunijärjestelmänsä tila normalisoitui ja suoliston vaurioituneet solut paranivat.

HS

Suolisto-ongelmien lisäksi gluteeni voi laukaista monia autoimmuunisairauksia. Autoimmuunisairauksia ovat myös reuma (nivelkivut), useat ihosairaudet, astma ja kilpirauhassairaudet. Itse olen sitä mieltä, että gluteenittomaan ruokavalioon kannattaa siirtyä jo ennen kuin näihin sairastuu. Viimeistään viljat pitää jättää jos saa mitään autoimmuunisairauksien ensioireita. Kerron kohta miksi.

DSCF7265

Muoviset lettumallit on gluteenittomia!

Vilja jäi, parantuminen alkoi

Jätin haikeana viljat pois. Rakastin etenkin ruisleipää, pastaa ja korvapuusteja. En viikkoihin huomannut eroa olossani ja tunsin itseni huijatuksi. Olinko uskonut ”netin poppamiehiä” tehnyt aivan turhaan elämästäni ankeaa ja vaikeaa viljoja välttämällä? (Nykyään tiedän, että gluteeniton ruokavalio ei ole vaikea eikä tylsä. Itse koin syöväni superterveellisesti jo ennen gluteenitonta diettiä, voi miten kaukana tästä päivästä olinkaan…)

Kilpirauhaseni oli ennen uutta ruokavaliota ollut niin kipeä, että joskus itkin itseni uneen. Kaulan sisällä tuntui olevan nyrkin kokoinen sykkivä paskiainen, joka kuristi minua kurkusta. Vähitellen kipu kuitenkin hiipui ja ei tullutkaan tukehduttamaan minua nukuksiin joka ilta. Puolen vuoden päästä havahduin siihen, että en enää muistanut, milloin minua olisi viimeksi sattunut kaulaan! Se tunne oli uskomaton.

Kipu on kai aika harvinainen kilpirauhassairauden oire. Näillä tiedoilla siirtyisin gluteenittomaan ruokavalioon heti jos saisin mitään kilpirauhassairauksiin viittaavia oireita. Miksi? Kerron senkin kohta.

DSCF7264

DSCF7263

Onko meillä varaa viljaan?

Sen lisäksi, että vanhoihin uskomuksiin (kahdeksan palaa leipää päivässä ja ruista ranteeseen) jumittuminen on hölmöä oman terveyden kannalta se on myös erittäin kallista yhteiskunnalle. Yksittäisille ihmisille viljan syömisen aiheuttamat haitat ovat inhimillisiä pikku harmeja: kipua ja sairauksia.

Yhteiskunnalle tämä on kuitenkin taloudellinen katastrofi. Vilja on Suomelle pommi terveydenhoitokustannusten muodossa. Niin, en ole yksin kilpirauhasongelmani kanssa. Arvion mukaan 400 000 — 500 000 suomalaista kärsii tämän pikkuisen elimen toimintahäiriöistä.

Kilpirauhastani tutkittiin kymmenen vuotta täysin turhaan. Te, rakkaat lukijani, käytitte vuosien aikana kymmeniä tuhansia veroeuroja minun laboratoriokokeisiin, ultraäänitutkimuksiin, ohutneulanäytteisiin ja erikoislääkäreihin. Lisäksi se kaikki aika mikä tutkimuksiin upposi oli pois ansioista ja veroista, jotka maksoin.

Tietenkin lääkärit tutkivat ja kirjoittivat läheteitä, olinhan todella kipeä. Ei siitä ollut epäilystäkään.

Tämä kaikki raha olisi voitu säästää vain ohjaamalla minut kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota! Se ei olisi maksanut yhteiskunnalle yhtään mitään. Sen sijaan viralliset ravintosuositukset kannustavat syömään viljaa. Niistä tulee muuten kahdeksan todella kallista leipäsiivua päivässä.

Itsehän olin syönyt ainoastaan luomulaatuista täysviljaa jo vuosia, joten se ei todellakaan ole valkoista jauhoa parempi vaihtoehto.

DSCF7266

Vastuu itselle ja parasta lapselle

Haluamme kovasti tietää, mikä meitä vaivaa. Mutta mieluiten haluamme diagnoosin, jonka voi hoitaa helposti pillerillä tai piikillä. Olen alkanut nähdä myös loputtoman tutkimisen vähän turhana. Tutkiessani mietin, etukäteen, mitkä ovat vaihtoehdot ja mitä eri tutkimustuloksista seuraa. Itselläni esimerkiksi otettiin kilpirauhasen kasvaimista lukuisia kertoja näytteitä siltä varalta, että kaulassa olisikin huonolaatuinen kasvain. Näytteet kuitenkin epäonnistuivat joka kerta ja jouduin elämään vuosia syöpää peläten.

Suurimmassa osassa tapauksia syyllinen sairauteen löytyy kuitenkin ruokavaliosta tai elinympäristöstä. Minunkin kilpirauhasongelmatkin alkoivat kun asuin opiskelijana pienessä homeisessa yksiössä. Homealtistuksella ja kilpirauhasongelmilla on jokin yhteys

Minulla on paljon tuttavia, jotka parhaillaan tutkituttavat omaa tai lapsensa mahdollista keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä (tai muuta autoimmuunisairautta) lääkärillä. Muutama ystävä odottaa aikaa suoliston tähystystutkimukseen, jossa otetaan näytepala suolinukasta. Suolinukkaa tutkimalla voidaan todeta, onko suoliston pinta vaurioitunut gluteenin takia.

Minullakin oli itseasiassa aika varattuna kyseiseen tutkimukseen, mutta ihmeparannuin juuri ennen tutkimusta. Toimenpide maksaa varmasti tuhansia euroja yhteiskunnalle. Tutkimus on aivan turha, sillä asian voi testata yksinkertaisesti siirtymällä gluteenittomaan ruokavalioon.

Moni perustelee tutkimustarvetta sillä, että sittenpähän tietää varmaksi. Voin sanoa, että siirtymällä 100% gluteenittomaan puoleksi vuodeksi saat aivan yhtä varman vastauksen. Huomaat kyllä eron olossasi! Lisäksi saat jotain mitä rahalla tai lääkärin vastaanotolta ei saa: luottamuksen kehoosi ja omiin tuntemuksiisi.

Ihmettelen haluavatko ihmiset antaa vastuun terveydestään jollekin muulle, vai mistä johtuu, että kaikesta halutaan tositteeksi lippulappunen tai lääkärin määräys?

Lasten neuvolalääkäri oli muuten sitä mieltä, että vehnä ei kuulu lainkaan lapsen ruokavalioon, ja kirjoitti lapsillemme gluteenittomat ruokavaliot kouluun. Oli outoa kohdata niin rohkea mielipide nyt eläkkeelle jääneeltä lääkäriltä. Ja yhtä outoa on, että vielä tänä päivänä kirjoitetaan lastenruokakirjoja, joissa on vehnää jokaisessa ruuassa. Kammoksun.

Lisäksi kysyn, minne voisin ilmoittaa tämän ”ihmeparantumiseni”? Netin keskustelupalstoilla ja Facebookin ryhmissä on tuhansia ihmisiä, jotka voivat kertoa samankaltaisen tarinan. Uskaltaisivatko lääkärit sitten suositella gluteenitonta ruokavaliota kilpirauhaspotilaille?

 

P.S. Tämän blogipostauksen kirjoittamisen jälkeen olen löytänyt vihdoin parannuskeinon homeyliherkkyyteen sekä monikemikaaliyliherkkyyteen. Olen harjoittanut DNRS-menetelmää ja saanut aikaan merkittäviä muutoksia terveydessäni. Seuraavaksi aion käyttää menetelmää gluteeniyliherkkyyteen. Menetelmällä on parantunut satoja ihmisiä myös vakavista ruokayliherkkyyksistä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan menetelmään!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (151)

Itselläni nyt tilanne muuttunut isosti DNRS-treenin myötä. Yliherkkyyksiä voi kehittää kaikille noille mainitsemillesi, silloin tärkeää on välttää oireiden aiheuttajaa. Itslläni se oli erityisesti gluteeni, kauraa käytin ennenkin kohtuudella. Nyt olen parantunut erittäin pitkän ja työlään, mutta antoisan DNRS-treenin myötä kaikista yliherkkyyksistä, joten nykyään syön vehnää ja gluteenia kohtuudella.

Tässä DNRS:stä https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/parannunko-home-monikemikaaliyliherkkyydesta-talla-mentelmalla/
0
1 vastaus

Olen huomannut! Ei keliakiaa, mutta homealtistuksen jälkeen kroppani reagoi mitä erilaisimmin tavoin erilaisiin ympäristötekijöihin ja ravintoaineisiin. Aloitin puhdistuskuurin, eliminoin kaiken mikä muuttuu sokeriksi elimistössä. Mukaanlukien gluteenipitoiset elintarvikkeet.
Olo muuttui kohisten – ja sen mukana myös tippui paino, tosin oireet lopullisesti helpottivat vasta, kun olin muuttanut terveeseen asuntoon. Kaikki muu oli sitä ennen vain ensiapua.
0
1 vastaus

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/159395

Tämän väitöskirjan tulokset osoittavat, että krooninen altistuminen sisäilman tai ruoan kautta pienille määrille itiöivien bakteerien tuottamia mitokondriomyrkkyjä saattaa olla yleisempää kuin tähän saakka on oletettu. Tämän kaltainen altistuminen voi olla yhteydessä länsimaiseen elämäntapaan liittyvien tautien, kuten diabeteksen, astman, allergioiden, sydän- ja verisuonitautien sekä hermostollisten häiriöiden, maailmanlaajuisesti kohonneeseen esiintyvyyteen. Kaikki tässä työssä tutkitut myrkyt ovat kuumuutta kestäviä ja itiöivien, ankaria ympäristöoloja kestävien bakteerien tuottamia, joten niiden läsnäolon ja säilymisen estäminen elintarvikkeissa tai sisätiloissa on haastavaa.

Viljan jyvistä löydettiin kaksi aiemmin tunnistamatonta elintarviketurvallisuus-vaaraa. Ohran jyvistä eristettiin Paenibacillus tundrae -lajin kantoja, jotka tuottivat uutta penilidi-nimistä kuumuutta kestävää myrkkyä, joka muistutti rakenteeltaan ja toiminnaltaan kereulidia. Tämä löytö osoittaa, että Paenibacillus-sukua ei voida pitää harmittomana ihmisterveyden kannalta. Penilidi koostui kahdesta yhdisteestä, joiden molekyylimassat vastasivat kereulidia ja homokereulidia, mutta joiden kromatografiset retentioajat olivat pidemmät viitaten hydrofobisempaan rakenteeseen kuin kereulidikomponenteilla. Penilidi toimi lipofiilisenä kalium-ionoforina aiheuttaen depolarisaatiota, turpoamista, oksidatiivisen fosforylaation irtikytkeytymistä ja hengityksen hallinnan menetystä eristetyissä rotan mitokondrioissa. Penilidi kiihdytti glukoosin kulutusta sian munuaisten epiteeli-soluissa johtaen metaboliseen happamoitumiseen (asidoosi) ja oli sytotoksinen sian ja hiiren soluille. Penilidi oli yhtä myrkyllistä kuin kereulidi nanomolaarisilla pitoisuuksilla, joten penilidiä voidaan pitää mahdollisesti vahvana ruokamyrkytysten aiheuttajana. Penilidiä muodostui jopa +5 °C:een lämpötilassa, joten sitä voisi muodostua myös kylmäsäilytetyissä elintarvikkeissa.
Toinen viljan jyviin liittyvä uusi löydös oli myrkkyjä tuottavien Streptomyces-lajien löytyminen terveeltä näyttävistä ohran ja kevätvehnän jyvistä. Ohran jyvistä eristetyt bakteerikannat, jotka tunnistettiin Streptomyces albidoflavus -ryhmän jäseniksi, tuottivat mitokondrioille myrkyllistä makrolidiyhdistettä, antimysiini A:ta, joka tunnetaan oksidatiivisen fosforylaation häiritsijänä. Kevätvehnän jyvistä eristettyjen, Streptomyces sedi -lajille läheisimmin sukua olevien bakteerien myrkyllisyyden syy jäi tuntemattomaksi. Kaikkien eristettyjen bakteerikantojen sekä jyvien myrkyllisyys havaittiin sian siittiöiden liikkuvuutta mittaavalla kokeella, joka oli riittävän herkkä havaitsemaan saastumista, joka vastasi 2 ng antimysiini A:ta ohran jyvää kohden. Antimysiini A oli myrkyllisempi sian munuaisten epiteelisoluille kuin homemyrkky enniatiini B, mutta vähemmän myrkyllinen kuin kereulidi tai penilidi. Sian munuaisten epiteelisolujen altistuminen näille neljälle toksiinille kiihdytti glukoosin kulutusta ja aiheutti mitokondrioiden depolarisaation, mikä viittaa glykolyysin tehostumiseen. Sen sijaan haiman insuliinia erittävät betasolut, jotka eivät kykene glykolyyttiseen ATP-tuotantoon, ovat paljon haavoittuvaisempia ja päätyvät nekroottiseen solukuolemaan altistuessaan mitokondriomyrkyille. Mitokondrio-myrkkyjen saastuttaman viljan syöminen voi siis haitata erityisesti haiman toimintaa.
0
1 vastaus

Kun mennään mitokondriotasolle, alkaa mullekin valjeta syyt miksi viljojen ja perunaruokien syöminen aiheuttaa tajuttoman väsymyksen. Ongelma ei siis välttämättä ole itse gluteiini vaan nuo mahdolliset homeet ja viljassa muhivien bakteerien tuottamat myrkyt. Olen 60v ja viimeisen viiden vuoden aikana oireillut töissä sisäilmaongelmien vuoksi (mm. astmadiagnoosi). Sairastuin borrelioosiin v.2013 ja sen jälkeen havainnut viljojen ja perunan aiheuttavan väsymys- ja ilmavaivaongelmua (ruis jo paljon aiemmin). Oireet hävisivät ja myös astmalääkityksen tarve loppui kun luovuin viljojen ja perunan käytöstä.
Tänä keväänä paranin myös borrelioosista (ilman antibiootteja), mutta se onkin jo oma tarinansa, joka ei liity tähän viestiketjuun. Kiitos kiinnostavasta blogikirjoituksesta ja hyvistä kommenteista!
0
1 vastaus

Kiitos linkistä! Hyvä tietää, että suomessakin asiaa jo tutkitaan. Itse olen amerikkalaisia lähteitä katsonut, joissa todettu, että tuo homealtistus on tietynlainen myrkytystila, joka jää ikäänkuin ”päälle” vaikka altistus päättyykin. Eli oireiden parantuminen edellyttää joskus paljon enemmän kuin vain ruokavalion muutoksen. Eli viljojen vaikutus on vain jäävuoren huippu monipolvisessa prosessissa. On kyllä ihmeellistä, että tämä tieto ei lääketiedepiireissä uppoa. Siinä ammatissa varmaan on jotakin mätää, ajat ei ole Semmelweisista näköjään muuttuneet.
0
1 vastaus

Siirryin viljattomaan ruokavalioon kuutisen vuotta sitten kun en enää keksinyt millä saisin jatkuvat vatsakivut ja turvotuksen loppumaan. Lääkärit määräsivät kipulääkkeitä, minä halusin tietää mistä kipu johtui. Jo parissa viikossa huomasin eron, turvotus oli poissa ja kivut myös! Kokeilin useitakin kertoja eri viljoja vielä myöhemmin ja joka kerta kokeilu päättyi järkyttäviin vatsakramppeihin. Nykyään vatsa voi hyvin ja paino vakiintui hyviin lukemiin, eikä ole heilahdellut yhtään. Huomasin myös että minua ei enää pyörryyttänyt kun nousin seisomaan, mikä oli minulle aiemmin ”normaalia”, olin pariin otteeseen jopa pyörtynyt. Myös rauta-arvoni nousivat lähes anemiasta hyviin lukemiin, joten toistaiseksi olen huomannut vain positiivisia vaikutuksia viljattomuudessa.
Ruokavalioni on ollut viljojen jälkeen paljon monipuolisempi ja parempi!
0
1 vastaus

Sama! Kipulääkeresepti oli mullakin kourassa. Tuntui niin typerältä! Siis lähinnä säälitti sen lääkärin etiikka – miten ihmeessä antaa moraali periksi iskeä kipulääkeresepti kouraan nuorelle naiselle, jolla on kaksi pientä lasta.

Mulle ei ole tullut mieleenkään, mutta mulla on myös huimaus loppunut. Ja anemiakin oli, luulisin että ei ole enää. En ole kyllä sitä tutkituttanut kun en tosiaan usko että tarvetta tutkiakaan. Mullakin ruokavalio on muuttunut täysin – monipuolisempaan ja parempaan.
0
1 vastaus

Hep. Sairastuin jo kaksikymppisenä suolistosairauteen suunnilleen elettyäni leivällä ja sen jälkeen aloin saada kauheaa kipua ja tulehdusta joka puolelle kehoa syödessäni gluteeniviljoja. Kilpirauhanenkin sekosi, mutta se parani ajan myötä. Suolistosairaus jäi kai loppuiän riesaksi, mutta siihenkin viljattomuus helpottaa kohtuu paljon. Sukuni on autoimmuunivaivaista.
0
1 vastaus

Kystinen, vaikea akne jota hoidettiin roaccuttanilla ja kuukausien antibioottikuureilla katosi täysin viljattoman ja sokerittoman ruokavalion myötä kahdessa kuukaudessa ja on myös pysynyt poissa kaikki vuodet. Se ehti arpeuttaa vuosien aikana kasvoni. Lääkäreistä kukaan ei uskonut minkään ruokavalion auttavan mitään, nauroivat vain ja kirjoittivat lisää antibiootteja.
0
1 vastaus

Voi ei! Siis todella harmi, että sait pysyvän ja näkyvän vaurion. Itselläni oli myös akne, ja roaccutan. Uskon että jälkimmäinen teki paljon hallaa keholle muutenkin. Mutta ihana että sait kuitenkin avun ruuasta!
0
1 vastaus

Harmittavathan nuo, mutta olen tottunut niihin ajan kanssa. Miessukupuolen edustaminenkin ehkä helpottaa asiaa.
0
1 vastaus

Jätin viljat pois ruokavaliosta yli kolme ja puoli vuotta sitten. Sain sillä rajut selkä- ja nivelkipuni kuriin. Bonuksena siitepöly- ja ruoka-aineallergiani (porkkana, herne, omena, mansikka, pähkinä, jne.) ovat miltei kadonneet. Huomaan saavani lievempiä oireita myös muista tärkkelyksistä, kuten perunasta ja riisistä, eikä sokerikaan tai maitotuotteet sovi. Niistä en ole vielä kokonaan luopunut, mutta välttelen parhaani mukaan.

Itsekin olen altistunut homeelle jo teininä, ja nyt kun asiaa ynnäilen, niin samoihin aikoihin alkoivat myös nivelvaivani, joille ei löytynyt lukuisista tutkimuksista huolimatta epämääräisiä diagnooseja kummempaa selitystä.
0
1 vastaus

Mulla vehnä tekee kovia päänsärkyjä, jopa migreeniä välillä. Lääkäri, joka antoi mulle aikoinaan allergiatestin tulokset sanoi, että tulos on sen verran pieni, että todennäköisesti oireita tulee jos oon kosketuksissa vehnään esim. leivon tms. Jätin itse vehnän pois ihan kokeilun halun vuoksi jonka tuloksena päänsäryt ja mahakivut hävisi 80%. Nykyään jos päätä särkee tai mahaan sattuu mä tiedän mistä se johtuu. Aiemmin joutu aina arpomaan syytä ja syömään paljon lääkkeitä kun päänsärky kesti aina 3-5 kerrallaan.

Tällä hetkellä mulla on kokeilussa kauran ja rukiin jättäminen pois, pieni epäillys, että ne aiheuttaa iho-ongelmia. Melko rankkaa koska ruisleipä ja varsinkin hapankorppu on vaan niin hyviä.. glute tuotteista omat lempparileivät on niitä kaurallisia 🙁
0
1 vastaus

NIIN ihanaa ja helpottavaa, että te julkisuuden naiset otatte näitä aiheita esille.

Omalla kohdalla lääkärirumba alkoi vuonna 2000 Turussa. Oireet olivat toki alkaneet jo aikaisemmin. Diagnoosin Hashimoton tyreoidiitti sain Helsingissä muistaakseni 2010, tai 2011 funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneeltä yleislääkäriltä, joka on puhunut paljon mm. d-vitamiinin tärkeydestä.

Täytän tänä kesänä 40. Eli aika monta vuotta lääkärissä ramppaamista, ja valtava määrä oireita, joita toisinaan yritettiin erikseen hoitaa, mutta useimmiten teetettiin kuitenkin vain samat testit ja todettiin jotain ympäripyöreetä kuten että olen vain herkkä ihminen, joka tuntee kivun kovempaa, tai että tarkkaillaan ja odotellaan ja katsellaan jne. Koko tuon ajan kilpirauhanen on ollut tavallista suurempi, tuon sitten jo diagnoosin saatuani yksi lääkäri vihdoin äkkäsi; noin puolitoista kertainen tavalliseen verrattuna. TOdellakin lääkärit jotenkin jälkijunassa tai sumuverhon takana tämän aiheen ympärillä.

Kiitos te kaikki ihanat naiset, jotka jaksatte puhua, kertoa omista kokemuksistanne ja pitää asiaa esillä. Lämmin kiitos ja tsemppiä kaikille! Ja jättäkää ne viljat pois, kannattaa!
0
1 vastaus

On kyllä aikamoista varojen tuhlausta sinunkin kohdalla siis ollut. Kiitos tarinasta!
0
1 vastaus

…kyllä, varojen tuhlausta juuri. Mutta se oleellinen jäi pois, eli viljaton ja sokeriton ruokavalio toimii myös mulla. Olo on skarpimpi ja kiloja tippui kuin itsestään. Jaksan paremmin kun syön lähinnä kasvisvoittoista ruokaa, marjoja, sekä kalaa ja kananmunia. Olo on erityisen hyvä jos kasvikset höyrytetään, ruoka on mahdollisimman simppeliä jne.

Multa on myös merkillisesti esimerkiksi maskaläiskät kadonneet otsalta, ja vitiligon tapaiset läikät. Iho on pehmentynyt etenkin kyynärpäistä ja kroppa muutenkin tervehtyy kovaa vauhtia. Kannattaa ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista, eikä liikaa luottaa vain asiantuntijoiden puheisiin.
t. Nelikymppisenä nuorempi kuin kolmikymppisenä. 🙂
0
1 vastaus

Nyt takana puoli vuotta gluteenittomana ja sokerittomana (joskus leivon kookos- tai intiaanisokerilla). En ole keliaakikko, mutta päätin kokeilla, koska endometrioosini oli palaamassa hyvin agressiivisesti. Viime kuun ultrassa ei pesäkkeitä näkynyt lainkaan, hip-hip-hurraa! Kuukautiset ovat lähes kivuttomat, mikä on ennenkuulumatonta! Jatkan tätä hamaan tappiin saakka.
0
1 vastaus

Olin jo aiemmin jättänyt vehnäjauholeipomukset ja vaaleat leivät pois, mutta itsepäisesti jatkoin ruisleivän syömistä, koska se on terveellistä! Mitä vielä. Vasta, kun jätin ruisleivätkin pois, alkoi olo helpottaa! Samoin kotimaisten maitotuotteiden jättäminen oli hyvä juttu. Vaikka en kyllä käytä kovin paljoa maitotuotteita muutenkaan, niin A2-maitoa elimistö ilmeisesti sietää jonkun verran. Sen löytäminen on kuitenkin hyvin vaikeaa :/

By the way: Kookosmaito on hyvää, mutta kun sitä saa vain tölkeissä tai kookospähkinässä. Vai korvaako kookosjauhe kookosmaidon/-kerman?

Mutta siis kyllä, viljojen pois jättäminen auttoi: ilmavaivat jäivät, viitisen kiloa tippui ja olo koheni silmissä 😀 Suosittelen!
0
1 vastaus

Mistä aineksista tuo Hernesaaren rannan cones -lettu on valmistettu? Tarkoitan siis lähinnä lettutaikinaa.
0
1 vastaus

Sairastuin homekoulusta aikanaan, mutta reumaattiset tulehdukset ja lihasuupumus-ja kipu kroonistui vaikka olin puhtaissa tiloissa. Olin rampannut useasti reumalääkärillä ja muilla erikoislääkäreillä, saanut kortisonipiikkejä ja kortisonikuurin joka muutti mut sekopääksi. Vatsa kramppaili, limakalvot suusta persvakoon saakka olivat haavoilla, aamuisin piti vääntää nyrkkiin kuroutuneet sormet väkisin auki. Joka ainoa lihas, nivel, rusto ja iho olivat helvetillisen kipeät enkä vuosia kestäneen tutkimuskierteen tuloksena saanut kuin ilkeämielistä haukkumista, että kipuni johtuvat ylipainosta koska kokeista löytyy ainoastaan koholla olevat tulehdusarvot. Ja tietenkin vahvan päivittäisen kipulääkityksen. Kunnes luin lehdestä, että viljattomuus auttaa reumaan. Jätin kaikki viljat (myös kauran) pois ja kivut ja puutumiset loppuivat PÄIVÄSSÄ!!! Edelleen, jos erehdyn syömään mitään viljaa tai sen jalostustuotetta (glukoosisiirappia, maltodekstriiniä), suolisto menee haavoille. Laihtumaan viljattomuus ei minua saanut, mutta äärimmäisen paljon kivuttomammaksi.
0
1 vastaus

Gluteenin tuputtaminen vauvasta vaariin on oikea ongelma ja kirjoituksesi koskettaa tätäkin laajempaa kokonaisuutta. Suomalaiset lääkärit ovat harvoin perillä asioista, joita maailmalla on tutkittu jo pitkään (esim. gluteenin haitat). Sokeasti noudatetaan valtion säädöksiä ”terveellisestä ruokavaliosta” ja ”hyvistä käytännöistä”. Siinä vaiheessa, kun suositukset lopulta muuttuvat, ovat oma-aloitteiset, itse asioita lukevat ja kokeilevat ehtineet elää paremman tiedon valossa jo vuosikymmeniä. He saavat lääkäreiltä pilkkaa osakseen, vaikka lääkärinhän tulisi olla pahoillaan, ettei ole seurannut alansa viimeaikaista kehitystä. Tämä pätee yleisesti moneen sairauteen, hoitoon ja ruokavalioon. Monesti potilas on oman kehonsa asiantuntija ja tietää, mitä kannattaisi kokeilla, mutta ei tule kuulluksi, elleivät ehdotukset sovi valtion tiedossa oleviin määrityksiin. Itsekin olen kärsinyt pitkään siitä, ettei lääkäri kirjoittanut reseptiä, jonka tarvitsin, koska hän ei voinut kuvitella että minulla olisi kaksi niin toisiaan lähellä olevaa eri diagnoosia. Itse olin vakuuttunut oireista ja selvitystyöstäni päätellen ja lopulta sainkin avun, kun resepti vuosien odottelun jälkeen kirjoitettiin.

Toinen iso ongelma on, kuten totesit, ettei ihmistä kohdella kokonaisuutena, jolla on keho, sielu, ruokavalio ja kokonaisuuteen vaikuttavat aktiviteetit. Otetaan sairaus kerrallaan ja lääkitään se kemiallisesti, vaikka syy saattaa olla osa kokonaisuutta, jonka voisi hoitaa. Esim. pitkäkestoinen myrkytystila, ylipaino, stressi ja masennus rapistuttavat kehoa ja luovat ”liitännäis-sairauksia”. Lääkkeet ovat monesti pelastus–ne auttavat monia. Ne eivät saisi olla kuitenkaan pysyvä elintapa, jos kiinnittämällä huomiota kokonaisuuteen ja elintapoja muuttamalla voisi päästä vähempään lääkitykseen tai kokonaan eroon lääkkeistä. Tämä kokonaiskuva puuttuu monesti lääkäriltä, kuin myös meiltä taviksiltakin.
0
1 vastaus

Tänä päivänä Suomessa lääkäri ei voi kirjoittaa lapselle keliakiadiagnoosia ilman tuota ohutsuolinäytettä. Ja kun lapsi sen saa, on perhe oikeutettu vammaistukeen (noin 90€/kk), mikä on ihan mukavan suuruinen apu ruokakuluihin. Ja diagnoosipaperin tarvitsee myös siihen, että lapsi on oikeutettu kunnallisessa päivähoidossa sekä koulussa gluteenittomaan ruokavalioon. Ja sinä sanot että tutkimus on aivan turha.
0
1 vastaus

On turha, varsinkin lapselle kun aiheuttaa tuollaista kärsimystä. Meille lääkäri kirjoitti ruokavalion, sillä oli fiksu. Haastatteli tietenkin ja kerromme aivan totuudenmukaisesti oireet mitä kouluruuasta ennen tuli.
0
1 vastaus

Ja kun kirjotan että vilja on yhteiskunnalle kallis myrkky, niin arvanet mitä ajattelen tuosta 90€ tuesta. En minäkään saa tukea, vaikka home- ja monikemikaaliyliherkkyyden kanssa eläminen tulee kalliiksi. Lapsen terveys on arvokkaampi kuin tuo tuki.
0
1 vastaus

Ööö… Nyt meni taas yli hilseen, niinkuin monet sinun juttusi 😀 Mutta siis sinulla on ilmeisen hyvä tuuri käynyt kun olet saanut lääkärin kirjoittamaan lapselle gluteenittoman ruokavalion pelkästään puheillasi. Mutta jos/kun lääkäri ei sitä suostu kirjoittamaan ilman näytettä, niin silloinhan lapsi ei saa gluteenitonta ruokaa koulussa. Niin mikä on ratkaisusi silloin? Lapsi ei syö koulussa?? Ja mitähän haittaa tästä 90€ tuesta on??
0
1 vastaus

Ja miten päättelit että laitoin tuon tuen lapsen terveyden edelle??
0
1 vastaus

Omat eväät kunnes menette toiselle lääkärille.
0
1 vastaus

Tuo kelan myöntämä tuki taisi poistua jo ennen kesää.
0
1 vastaus

Läkäri voi kirjoittaa todistuksen viljaallergiasta vain oireiden perusteella. ?
0
1 vastaus

Ihan täyttä asiaa, mutta lisäisin vielä, että myös maito aiheuttaa monille samoja ongelmia. Itselläni testattiin vasta nyt 50-kymppisenä maitoproteiinin vasta-aineet ja kohollahan ne olivat, vaikken maitotuotteita ole runsain mitoin käyttänytkään, maidon juomisenkin lopetin jo 30 vuotta sitten. Maitoa (tai maitojauhetta) vain tuntuu olevan lähes jokaisessa tuotteessa samoin kuin gluteeniakin. Oman lääkärini mukaan juurikin maito on tuhonnut minun kilpirauhaseni ja häneltä valmistumassa myös tutkimus aiheesta.
0
1 vastaus

Hei, mikä lääkärisi nimi oli? Tietäisin seurata koska häneltä tulee tutkimustietoa asiasta…
0
1 vastaus

Reumaatikkona itse en usko, että sairauteni takana oli todellakaan vain viljat. Vaan moni asia. Vilja ei voi mitenkään olla yksittäinen syy, joka laukaisee autoimmuunisairauksia. Tuskin niin tarkoititkaan, mutta oli silti pakko sanoa 🙂

En kiistä sitä, etteikö ruokavalio voi auttaa, ja joissain tapauksissa toimia ns. ainoana lääkkeenä. Uskon siihen, että joillakin ruokavalio auttaa.:) Se syy miksi lääkärit ei oo heti mainostamassa ruokavaliota, on musta ihan pätevä. Asiaa on aivan varmasti tutkittu lääketieteen parissa, mutta koska asiat ei oo niin suoraviivaisia etenkään ruoaan suhteen, niin ne ei voi sanoa, että viljat on kaiken pahan alku ja juuri (mitä ne ei ole).

Toivon mukaan en ole liian kärkäs, haluan vaan tuoda sen esille, että se on vähän turhan liian mutkat suoraksi ajattelua, että vilja aiheuttaa ties mitä. Joillekin varmasti se voi olla isossa roolissa sairauden puhkeamisessa, etenkin jos puhutaan suolistosairauksista. Miksi pitää vetää asia vastakkainasetteluksi? Lääkärit toimii tieteen pohjalta, joka on monissa, monissa tutkimuksissa todettu (niitä tehdään siksi niin paljon, että voidaan asiat varmistaa ja yleistää), kansantieto on aina kuitenkin yksittäisten ihmisten omaa kokemusta, johon vaikuttaa moni asia. Ne kummatkin on tärkeitä asioita, kumpaakaan ei pidä väheksyä.

Mulla työterveyslääkäri on ihana, se oikeasti kuuntelee ja uskoo muo. Joo, se määrää lääkkeitä, kuten myös reumatologi. En pysyisi työkuntoisena, jos en käyttäisi lääkkeitä reumaani. Toivon, että väsymykseni takana on matala varastorauta-arvo, koska saan siihen sitten lääkkeet. Se on tuskaisen hidasta nostaa rauta-arvoja ruokavalion kanssa, ja kun tässä on ollut kipeä ja väsynyt ainakin vuoden, niin haluan avun nyt enkä kolmen kuukauden päästä. Tietty ei ne rautatabletitkaan heti auta, mutta silti.. 🙂

Omia kokemuksiaan ei pitäisi kenenkään liiaksi yleistää. Tiiän, että moni on saanut avun gluteenittomasta ruokavaliosta, mutta yhtä moni sitten varmasti myös ei ole. Samalla tapaa kuin toiselle ei löydy mitenkään sopivia lääkkeitä, ne eivät joko tehoa tai sivuvaikutukset on liian häiritseviä, mutta toiselle sitten ne lääkkeet sopii ja tuo avun.
0
1 vastaus

Voin sanoa, että 55 vuotta viljaa syöneenä ja nyt jo lähes 7 vuotta viljatonta elämää. Terveys tuli takaisin. Mikä ihana olotila suolistossa ja mielenrauha. Meitä on huijattu pitkään virallisterveellisellä ruokavaliolla. Hiilihydraatit ovat myrkkyä elimistölle ja viljojen kolme proteiinia ovat ne pahimmat aineet elimistölle. Pekka Puska on tehnyt paljon hallaa yhteiskunnalle.
0
1 vastaus

Mulla taas auttoi vegaaniksi siirtyminen. Kaikki eläinperäinen pois ja avot, voin nykyisin paremmin kuin koskaan. Viljoja kuluu enemmän kuin ennen, joten uskon kyllä että vegaaniruokavalio oli se juttu tässä. Itsekin ihmettelin, mikseivät lääkärit ohjaa rohkeammin jättämään eläinperäisiä tuotteita pois ruokavaliosta kun ei niitä mihinkään tarvitse. Vuosikausia koin tulleeni huijatuksi kunnes rohkenin kokeilemaan. Suosittelen!
0
1 vastaus

Mulla alkoi aikuisiällä tulemaan jatkuvasti aftoja suuhun, Finnejä naamaan ja iho kuivumaan, päänahka oli rikki. Reilu puoli vuotta sitten tajusin jättää viljat pois ja oireet loppui. Nykyään aftoja ja finnejä tulee heti jos jossain on ollut viljajäämiä.
En tiedä onko tämä keliakiaa vai gluteeniherkkyyttä enkä edes ole niin kiinnostunut kun nykyään ei sitä kelakorvaustakaan saa. Olen vain tyytyväinen kun löysin syyn oireilee. Lääkärissä ehdotettiin vain hammastahnan vaihtoa ja tietenkään mitkään hammastahnat eivät tätä ongelmaa ratkaissut.
0
1 vastaus

Ensiksi sanoisin sanat Kiitos, itselläni aivan vastaavanlainen tarina..ultratutkimukset kaulalla, tähystykset, verikokeiden seuranta, tähystyksen tuloksesta kukaan ei vieläkään ole maininnut gluteenitonta ruokavaliota ,nyt kun luin tämän blogin osaan itse tulkita diagnoosin tähystyksestä. Olen pitkään jo välttänyt esim.leipää, pulla yms.Tutkimuksiin on mennyt monta vuotta ja oloni on edelleen sama. Kiitos sinulle❤ sain tästä vahvistusta omille tiedon keräily murusilleni.
0
1 vastaus

Mainostat omia tuotteitasi mutta et kerro hintaa. Otapa vaarin?
0
1 vastaus

Hei! Kiinnostava teksti ja keskustelu. Itsellä vastaavia oireita kuin monilla, täytyy kokeilla viljatonta ruokavaliota. Osaisitteko opastaa: altistuin voimakkaasti homeelle ti-ke ystävän mökillä. Ke-to oli paha yskä, kurkkukipua ja lämmönvaihtelua. Oikeasti sairas olo, sellainen että oli vaikeaa jaksaa 1-vuotiaan kanssa. Nyt pe enää käheyttä. Voiko vuorokauden altistuksesta todella tulla näin voimakkaat oireet?
0
1 vastaus

Voi tulla, jos olet aiemmin herkistynyt. Nopein näkemäni reaktio on tullut 10 minuutissa; äänen käheys ja astmakohtaus…
0
1 vastaus

Jatkuva ripuli, erittäin kivuliaat vatsanväänteet ja aftat suussa ovat historiaa gluteenittomalla ruokavaliolla. Keliakiakokeet testattiin verikokein, eivät antaneet viitettä. Onneksi lähdin kokeilemaan itse. Tästä huolimatta tarvitsen kilpirauhaslääkityksen, minulla on sentraalinen vajaatoiminta. Siihen itselläni ei ole gluteeniton auttanut. Sen sijaan epäilen, olisiko sairastuminen seurausta gluteenista. Voi kun olisin ollut viisas jo vuosia vuosia sitten ja ottanut käyttööni gluteenittomat. Voisi olla, että en olisi koskaan ollut niin väsynyt ja saamaton, kykenemätön moniin asioihin. Onneksi myöhään kuin ei milloinkaan tämä oivallus :).
0
1 vastaus

Kärsin vuosia vatsaoireista, huonosta olosta, suurista verensokerin heilahteluista, päänsärystä ja iho-oireista. Viisi vuotta sitten kokeilin jättää kotimaiset viljat pois ruokavaliosta. Vatsakivut ja verensokerin heilahtelut loppuivat muutamassa päivässä ja makeanhimo parissa viikossa. Aina silloin tällöin söin kylässä jotain viljatuotetta kun en kehdannut kieltäytyä ja kylläpä niistä tuli aina huono olo. Vuosi sitten jätin kotimaiset viljat ihan kokonaan pois. Käytän myös vain vähän sokeria enää nykyään joten olo on todella hyvä. Harmittaa vaan on kun meni vuosikaudet ”hukkaan” sinnitellessä huonon olon kanssa kun ei tajunnut kokeilla viljatonta ruokavaliota aikaisemmin.
0
1 vastaus

Hei! Olen huomannut ettei vehnä sovi minulle ollenkaan. Oireita jos jonkinlaisia. Kauhea päänsärky, turvotus,ilmavaivat,vatsakipu, sormenpäiden halkeilu ja tosi nuutunut olo. Olen tässä kolmen vuoden aikana muutamaan otteeseen ollut ilman vehnää,mutta kuitenkin palannut takaisin siihen, että söin niitä. Tämän vuoden alussa alkoi tulemaan yllämainittuja oireita tosi paljon ja oli pakko jättää vehnä pois. En ole katunut! Raskausaioina minulla vehnä ja sokeri teki tosi pahaa migreeniä. Ruista ja kauraa syön ja ohraa vähän. Välillä olen miettinyt että jättäisin viljat kokonaan pois. Mutta en ole vielä saanut jätettyä. Hapankorppu minunkin herkku. Sitä jäisin erityisesti kaipaamaan.
0
1 vastaus

Kiitos tarinastasi! Löydän siitä monta yhteneväisyyttä omaan stooriini; kilpirauhasvaivat, homealtistus, gluteeniton ruokavalio, akupunktio. Valitettavasti länsimainen lääketiede ei ainakaan minun tapauksessani ole kyennyt yhdistämään kokonaisuuksia ja itse olen tämän vyyhdin saanut aukoa. Tällä hetkellä syön thyroxinia ja oxiklorinia (sidekudosvaivat) mutta olen nyt päässyt terveeseen ympäristöön joten uskoisin että sillä ja gluteenittomalla ruokavaliolla pikkuhiljaa elämä taas voittaa, ties vaikka pääsisin eroon lääkkeistäkin.

Tsemppiä meille!
0
1 vastaus

Minusta on järkevää syödä ja elää niin, että tuntee voivansa hyvin. Monelle viljaton dieetti varmasti sopii. Epäasiallista ja vähän tyhmääkin on väittää, että oma totuus eli tässä tapauksessa ruokavalio on ainoa oikea vaihtoehto. Kuulostaa yhtä fiksulta kuin sanoisi, että juutalaisuus on ainoa oikea uskonto ja muut uskonnot ihmismielen myrkkyä. Melko päteväksi täytyy myös itsensä kokea, kun uskaltaa ilman minkäänlaista ammatillista pätevyyttä heitellä totuuksia ”viljat on myrkkyä” -tapaan. Korostan vielä lopuksi, että en millään tavoin epäile omaa kokemustasi siitä, että viljaton dieetti on tuonut avun vaivoihin. Siitä ei kuitenkaan voi tehdä muita johtopäätöksiä kuin sen, että se sopii sinulle.
0
1 vastaus

… ja aika monelle tuhannelle muulle.
0
1 vastaus

Jos luit tutkimuksen, siinä todettiin, että toisten kehossa vilja aiheuttaa immuunipuolustuksessa reaktioita, joita toisten kehossa ei aiheudu. Minä olen kyllästynyt olemaan lääkärien vähäteltävänä kuten varmaan aika moni muukin viljayliherkkä. Olen kyllästynyt elämään yhteiskunnassa, jossa en voi ostaa mitään kaupasta valmiina, koska parhaimillaankin tuotteet ovat vain keliaakikkoja varten suunniteltuja ja gluteenittomia, eikä se ainakaan itselleni riitä. Ei ole olemassa edes valmista liemikuutioita, jonka voisin ostaa kaupasta, koska kaikkeen tungetaan viljaa ja se tekee elämästä aika vaikeaa.

Haluan gluteeni/viljaherkkyyden tieteelliset syyt selville ja meidät yleisesti olemassaolevaksi ja tunnustetuksi ihmisryhmäksi.
0
1 vastaus

Minulla keho alkoi reagoida viljaan ja maitoon todella negatiivisesti crohnin taudin puhjettua. Aivan järjettömät kivut joka puolella kehoa olivat seurauksena. Kilpirauhasen alue oli kuin tulessa kivusta eikä yöllä voinut kuin itkeä, kun sattui. Kun jätin ne pois ruokavaliosta, tulehdusarvot laskivat normaaleiksi verikokein katsottuna ja kivut katosivat. En tiedä olenko ollut jo ennen tautia viljaherkkä vai onko juuri heikko suoleni avaintekijä siinä, miksi en enää kestä viljaa enkä maitoa. Olihan minulla vuosia ennen tautia jo kaikenlaista muutakin jatkuvaa tulehdusoiretta kuten aknea. Ei ole enää, vaikka suolesta ei enää koskaan tule terveen veroista.

Ps. Tähän asti viljaherkät ei-keliaakikot on teilattu lähinnä psyykkisesti oireileviksi, joten en näe kovin hedelmällisenä ”ei se vilja kaikkeen ole syypää eikä kaikkia sen poisjättö auta” -kommentteja. Kaikki tietävät sen muutenkin.
0
1 vastaus

Myös minulla Crohnin taudin kanssa taistelussa luopuminen vehnästä (lähes kokonaan, ajoittain sorrun mutta vain pieninä määrinä) auttoi suunnattomasti, vaikkei se ehkä ainoa tekijä ollutkaan (liemikuutiot ja muut lisäaineistetut valmistuotteet ja lihat olivat samalla listalla, perunakin, ja ihan vain oman kokemukseni perusteella). Turvotus vatsassa helpottanut, kouristukset tiessään ja usein hilseilevä ihokin aivan kunnossa nyt.
0
1 vastaus

Itse juuri vehnättömälle siirtynyt. Vatsan oireet ja semmoinen mähän maku suussa sai lopettamaan vehnän. Nyt viikko takana ja ekan kerran aikoihin mahaan ei satu ja suu on raikas. Kilpirauhanen on poistettu jo vuosia sitten, enkä osaa ottaa mitään kantaa siihen että kumpi oli ensin ongelmana. Yhteistä kirjoittajaan on myös homealtistus. Asuin vuoden home asunnossa, josta jäi paha keuhkoastma muistoksi, sekä se että olen hyvin luotettava home testeri, vuorokausi homeessa asunnossa ja niskasta tippuu nahkat.
Se mitä tulee noiden testien tarpeellisuuteen niin en alkaisi turhiksi niitä mainostamaan. Esim syöpä usein antaa hyvin epämääräisiä oireita ja puolivuotta kokeeksi viljattomalla on sama kuin ojentaisi hirttoköyden. Myös paljon muita vakavia sairauksia jotka pitää poissulkea ennen kuin voi lääkäri alkaa tarjoamaan ruokavaliota syyksi.
Toki jokainen voi itse alkaa kokeilemaan mieleistään dieettiä samalla kun tutkitaan, ja miksipä ei jo ennen kuin on mitään terveydellistä ongelmaa. Ainahan olisi hyvä kohdella kehoaan kunnioittavasti ja valita mahdollisuuksien mukaan parhaat polttoaineet.

Loistavaa jokatapauksessa että moni on saanut terveyden takaisin! Ja kiitos hyvästä kirjoituksesta.
0
1 vastaus

Joo-o. Miten ihmeessä lapsesi ovat saaneet oikeuden gluteenittomaan ruokavalioon ilman oireita? Ilman diagnoosia? Itselläni lapsi, joka sairastui oikeasti keliakiaan ja oli todella sairas ennen diagnoosia. Ärsyttää suunnattomasti, että terveet lapset voivat saada tämän saman oikeuden. Aika hyvin olet saanut lääkärille puhuttua, jos ihan ilman tähystystä ja verikokeita lapset saavat oikeuden gluteenittomaan. Pitäisikö tämä siis sallia kaikille koululaisille? Mahtaa kouluruokailu siis jatkossa nielaista melkoisen siivun verorahoista. Joku tolkku tähänkin! Aikuinen voi itse päättää onko gluteeniton vai ei, mutta turhanpäinen erityisruokavalio on jo itsekkyyttä. p.s. itselläni paha kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääkitys siihen – elinikäinen.
0
1 vastaus

Juuri sinunkaltaistesi ihmisten takia näitä tutkimuksia viljoista ja niiden aiheuttamista ongelmista tarvitaan. Keliaakikkojen itsekeskeisyys ja omahyväisyys sairautensa suhteen on sietämätöntä. He ovat unohtaneet täysin milllaista oli olla keliaakikko kaksisataa vuotta ennen kuin tauti todettiin ja se sai ”virallisen tunnustuksen” yhteiskunnalta ja se näkyy asennoitumisessa. Kaikille muille kuin heille pitäisi pakkosyöttää viljaa aamusta iltaan ja jos he eivät suostu tähän kokeiluun terveytensä uhalla, he ovat itsekkäitä. Hyvä, että teiltä lähti rahallinen ruokavaliokorvaus pois. Ette sitä ansaitse sitä sen enempää kuin muutkaan viljoista oireilevat. Sitä paitsi keliakia on hyvin helppohoitoinen sairaus verrattuna moneen muuhun suolistotautiin ja allergiaan.
0
1 vastaus

Onko se sinulta pois jos joku muu ei syö gluteenia? Itse jätin kotimaisen viljan 3 vuotta sitten ja totesin,että ei se ruoka sen kalliimmaksi tule kuin että vetäisin gluteenimössöä. Itse asiassa vaihtoehtoja rukiille, ohralle, kauralle ja vehnälle on ENEMMÄN kuin k.o. tuotteita. Tattarit, hirssit, qvinoat, riisit, simenet, pähkinät….jne..jne… Koko maailmasta saisi helposti jalostettua gluteenittoman lopettamalla gluteenimössön viljely ja hiukan jatkojalostamalla e.m. tuotteita tehokkaaman viljelyn saavutamiseksi.
Silloinhan myös keliaakikkojen elämä helpottuisi kun maailmasta pyyhkäistäisiin gluteeni pois! Ajatuksesi ovat kyllä viimeisen päälle itsekkäitä, mitä kerroit. ”Muut kärsikööt kunhan te jalot ”oikeat” keliaakikot vaan saatte helpotuksen!”
0
1 vastaus

Mulla parantui 30-vuotinen tulehtunut atopia karppaamisella (siinä sivussa laihduin 30 kiloa). Ja tosiaan parantui. En tarvitse enään rasvoja, kortisonia ja valohoitoa kokoajan. Tai no ollenkaan
Eli gluteenittomalle mäkin liputan.
0
1 vastaus

Miksi lääkäreiden tulisikaan tietää ravitsemustieteestä?
Lääkäri opiskelee ja harjoittaa lääketiedettä ja ravitsemusterapeutti harjoittaa ravitsemustiedettä.
Toki lääkärin on osattava ohjata potilas oikeiden spesialistien luo lähetteiden kera.
0
1 vastaus

Sanoihan jo lääketieteen isä Hippokrates aikanaan :”Ruoka olkoon lääkkeemme.” Hyvin harvat lääkärit pitävät ruokavalion osuutta terveydessä yhtään minään, vaan kaikkeen pitää kirjoittaa pilleri. Pitkällä tähtäimellä tämä palvelee vain lääketeollisuutta, eikä ihmisen yksilökohtaista paranemista.
Sen verran lääkärin pitäisi olla kiinnostunut potilaasta kokonaisvaltaisesti, etenkin jatkuvien tulehdussairauksien ja muiden epämääräisten, mutta jatkuvien oireiden ollessa kyseessä, että kartoittaisi syömätavat ja osaisi neuvoa edes pääpiirteet suositeltavasta ruokavaliosta (joka suurimmalle osalle näistä potilaista on jotain ihan muuta, kuin THL:n suositukset…!) ja kenties tarkka ruokavalio voitaisiin tehdä lähettämällä ravintoneuojalle.
Lääketieteen tohtori Antti Heikkilähän on tähänkin puoleen perehtynyt, tosin ehkä vähän paradoksaalisesti hän on kirurgi, jonka taas ei niinkään tarvitsisi ammattinsa puolesta ravintoasioita tietää…
0
1 vastaus

Hypotyreoidiittiin koelääkitys 2013, joka vieläkin päällä. Alkuun lukemattomat tulehdukset, vatsaoireet, painava väsymys(nukahtelut tunneilla vaikka koulu mitä mielenkiintoisinta), vapaa-aika vaan nukkumista ym. Aloin itsenäisesti toteuttaa viljatonta ja alkuun auttoi todella hyvin yksistään. Thyroxin alkoi purea jopa niin hyvin että menin liikatoiminnalle jatkuvasti.
Myöhemmin väsymys palasi mahdottomana eikä koulun käynnistä tuntunut tulevan mitään. Alkoi erialojen yksityisillä ravaaminen ja tietysti ilman vakuutista jota ei tässä vaiheessa enää tipu tämän sairauden kanssa eläessä. Kiitos vanhempieni opiskelija on pystynyt käynään yksityisellä, ilman vanhempiani olisin sängyn pohjalla tk-lääkärien hoidettavana.
Nyt vuosien tappeluiden, masennuslääke-ehdotusten, ylä ja alamäkien jälkeen olen kiitos vertaistuen päässyt flt- ravintovalmentajan teettämän suolistoanalyysin ja ruokavalion vuoksi hieman parempaan. Uskon että matka on vasta alussa kohti sitä hyvää oloa. Väsymys ja voimattomuus tällä hetkellä vieläkin mutta jo helpottaneet. Uskon että kun saan suolistono kuntoon viljattomalla, maidottomalla ja sokerittomalla ym. sekä lisäravinnetankkauksella pääsen lääkityksestä. Suolisto on tällä hetkellä romuttunut että varmasti ollut syy vajaatoiminnan puhkeamiseen. Muistan jo lähes ala-asteelta kun sain vatsanväänteitä kun söin sen 6 leipäpalaa päivässä suositusten mukaan. Joten varmasti gluteeni aiheuttanut vuosien saatossa muiden tekijöiden yhteivaikutuksesta suolistoon vaikka ja mitä: vuotava suoli, bakteeriepätasapaino ja
0
1 vastaus

Täällä yksi gluteenittomalla ruokavaliolla ihmeparantunut! Koko yläaste- ja lukioajan kärsin pahoista vatsavaivoista. Kaikkea tutkittiin, mutta vasta lukion jälkeen muutettuani Helsinkiin Eiran sairaalassa lääkäri osasi heti epäillä viljoja. Vaikka suolinukkanäytteestä (nukutuksessa tehty gastroskopia maksoi yli 500 euroa) ei löytynyt vaurioita, sain silti ohjeen noudattaa tarkkaa gluteenitonta ruokavaliota, koska jo lyhyen viikon kokeilun aikana oireeni helpottivat merkittävästi. Nyt olen elänyt jo yli 7 vuotta ”keliaakikkona” ja vatsani voinut siitä lähtien hyvin.
0
1 vastaus

Nainen sun blogi on pelastus!! Jatka samaan malliin!
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus. Olen itse jättänyt viljat reilu vuosi sitten pois ruokavaliosta, koska ravintoterapeutti vaivani kerrottua mietti ärtyneenpaksusuolen mahdollisuutta. Miten lie sitten oli mutta vaivat katosivat ja paino tippui. Nyt jos sallin joskus harvoin sen croisantin tai vehnäpullan niin kyllä saa kärsiä pari päivää kauheasta olosta.
Myös osa lapsistani kärsii vatsan turpoamisesta ja selvä yhteys vehnään, esimerkiksi pitsan syönnin jälkeen tai vehnäpullan.
Ja onneksi on vaihtoehtoja gluteenittomaankn ruokaan. Itse kun leipoo niin tietää mitä mikäkin sisältää.
0
1 vastaus

Ensimmäinen kerta kun luin blogiasi. Voin samaistua täysin oloosi sekä sairauksiisi. Olen kanssasi myös melko saman iläinen. Parantumiseni lähti siitä kun otin ohjat omiin käsiin, otin asioista selvää, muutin ruokavalioni sekä elämäntapani. Viljattomuus etunenässä. Nyt jo monta vuotta hyvinvoivana. Kiitos hyvästä kirjoituksestasi ja hyvää kesää!
0
1 vastaus

Jep jep klassinen stoori. ”Jätin viljat pois, olo parani”. Sinä, toisin kuin monet muut, muistit mainita elämäntaparemontista. Mistä tiedät, että juuri viljojen pois jättäminen oli se ratkaiseva tekijä?
0
1 vastaus

Jo muutama vuosi sitten huomasin,ettei vehnä sovi minulle,joten aloin sitä välttämään.Iho-oireet ajoivat minut MSAS-analyysiin ja sieltä löysin avun.Gluteeni siis ei sopinut minulle.Aloin gluteenittomaksi.Vaikeaa se välillä on ollut,kun tuntuu,että olen suvun ronkeli ja keliakiaa minulla välttämättä ei ole…Mutta itse sen parhaiten tiedän,välttämällä gluteenia oloni on ollut parempi,virkeämpi,vatsa toiminut normaalisti,iho-oireet helppottaneet ja ravinteet alkaneet imeytyä.?
0
1 vastaus

Tarkoittaako iho-oireesi aknea? Itse olen 30v. Ja finnejä tulee jatkuvasti. Rota-kuurin olen vetänyt ja se ei kauaa auttanut. Olen miettinyt gluteenitonta, mutta pitäisi perehtyä paremmin siihen ruokavalioon. Rasvattoman maidon olen jättänyt pois, mutta kevytmaitoa käytän kahvissa. Todella huono itsetunto tämän takia, kun näytän ihan teiniäidille 🙁
0
1 vastaus

Siskollani oli sama ongelma. Nyt noin kahden vuoden ajan kokeillut ajoittain gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. Lisäksi syönyt erilaisia vitamiineja ja hivenaineita (sinkki, seleeni…) yms. Tehnyt terveellisiä pirtelöitä ja lisännyt kasvisten määrää. Kokonaisuudessaan alkanut miettimään mitä syö ja lukenut aiheesta kirjallisuutta. Nyt ei enää vuosikausia ollutta iho-ongelmaa!!!!
Aikaisempi ruokavalio koostui suklaasta ja karjalanpiirakoista 🙂 eli vaati muutoksia ruokatottumuksissa, mutta iho-ongelma motivoi 🙂
0
1 vastaus

Maitotuotteet tekevät monelle aknea, kannattaa kokeilla kokonaan maidotonta ruokavaliota. Ei siis juustoa, rahkaa, jogurttia jne. Jos englanti taittuu, katso Youtubesta Christine Kobzeffin kanava, hänellä on muutama video aiheesta.
0
1 vastaus

Olen ollut gluteiiniton nyt vuoden. Minulla ei ole keliakiaa mutta vatsa oli aina kipeä, turvonnut, ripulia yms.vaivaa. Nyt jos erehdyn syöm.gluteiinia saan monta pv.kestävät väännöt. Olen myös allerginen ja minulla on rasitusastma. Tänä keväänä allergiaoireeni vähenivät hurjasti. Vietän paljon aikaa luonnossa ja edim.koivun siitepölyaikaan pystyin elämään ilman avaavia suihkeita ja jatkuvaa lääkitystä. Glut.poisjäänti on ainut selitys tälle.
0
1 vastaus

Jätin vehnän lähes vuosi sitten ja yhtäaikaa lopetin myös valkoisen sokerin käytön. Sen seurauksena vatsakivut ja -turvotus jäivät historiaan, olo selkeni ja energiaa on paljon enemmän. Lisäksi kolestroliarvot paranivat huomattavasti ilman sen kummempaa ruokavaliomuutosta. Voita syön yhä ? ja paljon muitakin herkkuja. Korvapuusteja kaipaan, mutta olen keksinyt ja löytänyt herkullisia gluteenittomia reseptejä. Kauraa syön jonkun verran, mm. puurona. Lisäbonuksena ihoni kirkastui ja ikäänkuin nuorentui. Suosittelen kaikille! Itse olen 53-v.
0
1 vastaus

No nyt sä kirjoitit tästä, hyvä!
0
1 vastaus

Itse olen ollut nyt reilut neljä vuotta gluteenittomalla, voimakkaiden vatsaoireiden takia aikanaan siirryin kokeilemaan ( turvottelut ym.). Vatsaoireet eivät helpottuneet paljoakaan syystä että oli jo vuotava suoli päässyt pahaksi mutta voimakkaat siitepölyallergiaoireet sekä migreeni katosivat. Itsekin hypännyt kunnallisella puolella tutkimuksesta toiseen eikä sillä puolella mitään selkoa oireisiini löydy. Oma näkemys on, että gluteenialtistuksen, liiallisen työnteon tuoman stressin ja huonolaatuisen ravinnon yhdistelmä vuodesta toiseen kera aikanaan runsaiden ab-kuurien aiheuttaman puutteellisen suolistoflooran ovat hajottaneet suoliston, vuotava suoli vähitellen aiheuttanut myös muita ongelmia.
0
1 vastaus

Tämä ei liity tähän postaukseen, mutta mitä deodoranttia sinä tai sun mies käytätte? Lueskelin noita ainesosaluetteloita, enkä haluais enää tunkea tuollaisia aineita kainaloihini, olis kiva löytää joku kemikaaliton vaihtoehto. Entä mitä dödövaihtoehtoja ajattelit tarjota lapsille kun he tulevat sen ikäisiksi että sille alkaa olla tarvetta? (Jos olet sellaista miettinyt, sun lapset on kuitenkin aika pieniä vielä :D)
0
1 vastaus

”Kemikaaliton vaihtoehto” – pro tip: kannattaa sitten lopettaa esimerkiksi juominen, koska muun muassa vesi on kemikaali. Suosittelen myös lopettamaan hengittämisen, koska ilma-nimisen seoskaasun ainesosista vain kryptonilla, metaanilla ja neonilla ei ole semmoista kirottua pahaa E-koodia.

Miten ihmeessä te ihmiset olette päässeet peruskoulusta läpi?
0
1 vastaus

SKANNERIN kannattaa lopettaa vastaileminen/kommentoiminen kokonaan. Muut kommentoikoon edelleen asiasta kuten tähänkin asti.
0
1 vastaus

Kannattaa kokeilla esim. Urtekramin luomudödöjä (löytyy ainakin omalla paikkakunnalla Prisman hyllystä) tai ruususuoladödöä, (ainakin Jalokivigalleriat taitavat myydä). Lisäksi olen nähnyt jonkun metallipuikulan, olikohan Jalokivigalleriassa, joka kai piti kastella ja sivellä kainaloa, sen pitäisi estää hienhajua.
0
1 vastaus

Atooppinen iho ja vehnä, seurauksena monen vuoden kroonistunut ihotulehdus käsissä ja jaloissa. Työterveyslääkäri määräsi vain kortisoneja ja perusrasvaa ja tarjosi sairaslomaa. Kokeilin gluteenittomuutta ja sitten vehnättömyyttä. Vehnä, erityisesti lisätyt vehnätärkkelys ja vehnägluteeni aiheuttavat oireita. Ruis, kaura ja ohra eivät. Kesällä atooppinen iho sietää paremmin myös vehnää, mutta pimeään talveen pitää taas valmistautua jättämällä kaikki pizza ja pulla pois.
0
1 vastaus

On taas aika villejä tulkintoja. Kannattaisikohan lukea se ajatuksella läpi eikä vaan rinkirunkkailla epämääräisille otsikoille, ja koittaa treenata luetun ymmärtämistä, eikä luullun arvaamista?
0
1 vastaus

Keliaakikkona kommentoisin, että aikoinaanhan tuon suolistotähystyksen avulla sai oikeuden ruokavaliokorvaukseen, joka itselleni pienituloisena oli todella tärkeää (nythän korvaus on valitettavasti poistunut). Täytyy myös sanoa, että itse kaipasin jotain selkeää diagnoosia, joka pakotti alkamaan syödä vain gluteenitonta viljaa. En tiedä, olisinko jaksanut ilman diagnoosia itse kokeilla, vaikka vatsaoireet olivatkin kamalia. Mahavaivoja minulla gluteeniton ruokavalio ei kuitenkaan lopulta edes poistanut kokonaan, vaan turvotusta, limaa kurkussa, vatsakipuja sekä epämiellyttävää karheutta kurkussa (jne.) on edelleen. Enää vatsakivut eivät kuitenkaan äidy niin kamaliksi kuin ennen gluteenitonta ruokavaliota ja sairastelen myös vähemmän, kun suolinukka on kunnossa: ennen olin ihan koko ajan flunssassa. Eli on ruokavalio vaikuttanutkin. Olen kuitenkin turhautunut, kun usein neuvotaan siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon, jos on vatsavaivoja, mutta minulla se ei pelkästään näy auttavan, ainakaan kaikkeen. Maidotonta olen ajatellut kokeilla uudelleen. Viljoja en haluaisi kokonaan jättää pois. Mikähän auttaisi? Olen lueskellut kaiken maailman FODMAPeista, mutta tuntuu kovin raskaalta alkaa kokeileen itse erilaisia ruokvalioita.
0
1 vastaus

Oletko kokeillut maissin pois jättämistä? On aika uutta tietoa, että ehkä jopa puolet keliaakikoista reagoi maississa esiintyvään proteiiniin, jota kutsutaan maissigluteeniksi (vaikkei se olekaan varsinaisesti gluteenia) samalla tavoin kuin gluteeniviljoihin. En ole törmännyt tähän tietoon vielä suomalaisissa lähteissä, mutta jenkkilässä siitä on tehty tutkimuksia ja jotkut keliaakikkojärjestöt siitä siellä varoittavatkin.
0
1 vastaus

tosi hieno artikkeli.pappani kääntyisi haudassaan jos kuulisi että olemme jättäneet viljat pois, vehnän, ohran ja sen rakkaan ruisleivän.maanviljelijä oli hän ja lapsuuteni muistot suurin osa pelloilta ja mummon juuri leivottu lämmin ruisleipä. minä kärsin ensin oireista kuten ällöttävät suolisto-onglemat ja siihen päälle iho-ongelmat kunnes tajusin myös että poikani monen vuoden löysä vatsa ja hidas kasvuisuus voisi johtua gluteenista. minua ”syytetty” neuvolassa ja erityislääkäreillä asti poikani pieni kasvuisuudesta ja ruokinnasta kuunes itse osasin epäillä vilja-allergiaa ja myös lääkäri kirjoitti ilman sen kummempia tutkimuksia meille pväkotiin lapun missä hän syö gluteenitonta. jos se kerta on terveellisempää ja näin voidaan välttyä nyt ja tulevaisuudessa sairauksilta miksi sen pitää olla niin vaikeaa?
0
1 vastaus

1,5 vuotta ilman vehnää. Ruista syön säästeliäästi. Jatkuvat poskiontelontulehdukset loistavat poissaolollaan. Krooninen ripuli, joka pilasi elämääni vuosia on poissa. Astmalääkitystä en ole tarvinut koko tänä aikana, kun aiemmin aamuin illoin jatkuva kortikosteroidilääkitys ja satunnaisesti jouduin ottamaan myös avaavaa lääkettä. Samalla paino pudonnut viitisen kiloa ansimmäiseten kahden kuukauden aikana ja jäänyt siihen. Unen laatu on parantunut. Väsymystä päivisin ei juuri koskaan. Sellaiset kokemukset täältä.
0
1 vastaus

Jorma 7.8.2016

Olen seurannut keskustelua ja tuloksia viljan muuttamisesta ja pois jättämisestä.
Pidän sitä hyvänä ratkaisuna ja ensiapuna.
Minun mielestäni vilja on silloin kasvatettu myrkyillä ja pyritty kemiallisilla
aineilla vaikuttamaan laatuun joita eu ja viranomaistaho keksii.
Pitäisi mielummin opastaa ja valvoa miten luonnonmukaista ruokaa saadaan ilman kalliita lisäaineita käyttämällä jotka aiheuttavat vakavia syöpiä.Pitäisi pyrkiä
pois rakkaan kehomme myrkyttämisestä amalgaameilla ja erilaisilla rokotteilla
jotka mielestäni aiheuttavat yhdessä liian sokerin kanssa vaikeitakin sairauksia ja vahingoittavat immuunipuolustustamme.
Kun kerran tieteellä on hyvät välineet ,miksi eivät ota näytteitä ja tutki mitä sieltä löytyy. Yleensä kerrotaan perinnöllisistä tekijöistä, missä ne myrkyt ja torjunta, säilöntäaineet ja rokotteet on?? Ollaanko osa suurta huijausta??
0
1 vastaus

Vuosia kärsin vatsakivuista ja väsymyksestä. Päivän aikana vatsani turposi ja illalla näytin kuin olisin ollut viimeiselläni raskaana. Kahesti tähystettiin viiden vuoden aikana, mutta suolinukka oli ok. Lopulta päätin vain jättää gluteenin pois. Minulla myös vehnätärkkelys aiheuttaa väänteitä, joten kaikki gluteenittomatkaan tuotteet eivät sovi.
http://www.hs.fi/m/ruoka/a1470364969519
0
1 vastaus

Hieno aihe noin syvemminkin tarkasteltuna. Aihe kun lähtee liikkeelle niin ”kaukaa”, että loppupäässä viljatin ja gluteiiniton vaihtoehto tuottaa helpotuksen monelle. Sitä ennen kuitenkin viljat tehotuotetaan kiireellä ja useimmissa tapauksissa moninaiset yksipuoliset kasvua edistävät ja tuholaisia / rikkakasveja vähentävät kemialliset aineet ovat jo kuvassa mukana samoin kuin se, että maa itsessään köyhtyy hyvälaatuiselle kasvulle välttämättömästä ravinteista.

Nyt jo taloudelliset intressit sekä maanviljelijöiden selviytyminen isossa kuvassa ovat kietoutuneen lähtemättömästi yhteen kyseisten viljatuotteiden kasvattamiseksi. Puhumattakaan historiasta ja siitä ”viljasta” jolla armeijat on nopeasti ruokittu. Taustalla tänä päivänä jyllää lait, vaatimukset, suositukset, valvonta sekä ruoka-aine ympyrä (lautasmalli), joihin näihinkin on asetettu paljon tulostavoitteita. Mukana myös inhimillinen huoli ja selviytyminen nykyisessä toiminta/yritysympäristössä ilman varsinaisten ongelmien syiden tiedostamista.

Tämän pintapuolisen viitekehyksen avaamisen jälkeen vilja saapuu useimmiten (teho)tuotantolaitoksiin, jossa prosessointi kaikkine terveys/puhtausvaatimuksineen jatkuu (kaikki hyvillä intentioilla varustettuna ilman yhteyttä kokonaiskuvaan esim. terveyteen tai ed. kuvailtujen viljojen tuottamisen haasteisiin liittyen). Prosessista itsestään tietää harva, mutta muutamia mieltä avaavia dokumentteja viljan, hyllyikää pidentävien lisä/säilötäaineiden, gluteiinin, ajan ja (metalli)astioista toisiin siityvän jatkuvasti muuttuvasta raaka-aineesta, josta lopulta tulee suurille massoille tarvittavia tuotteita, on olemassa.

Näihin aikoihin markkinointi ja trendivillitykset ottavat ”tuotteen” omakseen lisätyllä ”proteiinilla”, ”vitamiineilla”, ”kasviksilla” mainostaen iloisine perheineen muutaman sekunnin toistuvina ilmentyminä lastenohjelmien ja iltauutisten välissä mahdollisesti arpavoittoineen ja mukana tulevien teemalelujen muodossa markkinointikielellä, joka on päätetty kaukana siitä, mistä tuote tulee tai mikä se edes on. Se on nyt kuluttajatuote… vilja on enää väline niin kuin moni muukin vaihe ennen tätä.

Nyt kuluttajatuote saapuu ruokapöytään useimmiten kiireiseen sellaiseen vanhempien ja lasten arkeen, jossa on jo jonkinlainen kiire ja hoppu suorittaa yhteiskunnallinen tehtävämme kunnialla loppuun ilman todellista kokemusta ja tunnetta siitä, mikä on itselle ja omalle elinvoimalle hyväksi. Kun ongelmat ilmenevät ja lopulta kasaantuvat ohittamattomaksi vaivaksi eikä tutkimukset tuota selvää parannusta olotilaan, ”syyllinen” saattaa löytyä paitsi pöydästä, mutta joissakin tapauksissa myös peilistä.

Herääminen on ovella ja yhteys oman henkiseen/fyysiseen/merkitykselliseen tilaan on aukeamassa. Syy ei ole viljassa, joka on irroitettu todellisilta juuriltaa vuosisatoja sitten. Syy ei ole viljelijöissä, jotka ovat huolissaan aivan yhtä paljon menestyksestään ja hyvinvoinnistaan kuin lautasmallin edistäjät, lakialoitteiden tekijät, markkinointikamppanjan suunnittelijat, kuin kiireisen perheen vanhemmat tai lapset, jotka näitä tuotteita käyttävät.

Syy ei ole kenessäkään, mutta miksi sitten peilistä löytyy se, joka tähän kaikkeen voi vaikuttaa?

Kyseessä on tietoisuus, joka toimii aina sillä tasolla, kuin sitä käytetään luoden siihen liittyvän toimintaympäristön yrityksistä rahaan, laeista markkinointiin, maanviljelijöistä leipään ja vanhemmista lapsiin. Samoin myös ongelmat, jotka kehittyvät ohittamattomiksi vaivoiksi lukemattomissa eri muodoissa.

Jos gluteiinia ”kuuntelee” herkällä korvalla ja antaa sen kertoa koko tarinansa, voimme kuulla siinä oman äänemme ja nähdä itsemme, kuin peiliin katsomalla. Heräämisen voi nyt antaa pyyhkäistä koko voimallaan läpi uuden tietoisuuden muodossa siitä, että me olemme kaiken tämän keskiössä eikä kukaan muu.

Ainoastaan uudesta tietoisuudesta voi syntyä terveyden, ruoan ja ympäristön kukoistusta edistävät toimintamallit. Gluteiini on peili eikä se pyydä sinulta mitään.

Kysymys kuuluukin, kuinka syvälle tätä asiaa haluat katsoa ja vielä tärkeämmin; mihin kohtaan sinä haluat tuottaa muutosta uudesta tietoisuudestasi käsin niin, että emme tuota näitä ongelmia enää koskaan itsellemme, toisillemme, ympäristölle tai lapsillemme?
0
1 vastaus

Itselläni on todettu noin 8 kk sitten reuma. Olen kokeillut jo vehnäjauhon ja se ei sovi minulle. Nyt kokeilen maidotonta ruokavaliota koska en halua koko ajan syödä lääkkeitä. Myöhemmin kokeilen vielä gluteenitonta ruokavaliota. Ja uskon muutenkin että ruokavaliolla ja liikunnalla on suuri merkitys kaikissa sairauksissa ja niiden hoidossa. Ihmiset uskovat liikaa lääkäreitä, ainakin omassa hoidossani huomasin että lääkärit ovat huuli pyöreänä tästä sairaudesta vaikka ovat erikoislääkäreitä.
0
1 vastaus

Hyvä kirjoitus, mutta ei kannattaisi viljoja myrkyiksi väittää, vaikka niistä itselle vaivoja tulisikin.
Syön leipää ja ja muita viljatuotteita ilman ongelmia ja vaivoja kuten suurin osa muistakin suomalaisista.
0
1 vastaus

Viljat eivät sovi kaikille. Tuon linkin takana olevasta väitöskirjan yhteenvedosta käy ilmi, mitä myrkkyjä gluteenin, gliadiinin ja lektiinin lisäksi viljoissa on: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/159395
0
1 vastaus

Olen käynyt lääkärissä silloin tällöin vatsavaivojen takia, jotka ovat välillä aivan helvetilliset. Syytä ei ole löytynyt (esim keliakia), mutta silti vaivat pahenee aina viljatuotteita syödessä. Aika paljon moni muukin ruoka on alkanut aiheuttamaan erilaisia oireita. Tämä uutinen oli alunperinkin helpottava, jotta voi oikeasti kokeilla jotain tilannetta helpottavaa. Tykkään.
0
1 vastaus

Hashimoto 25 vuotta sitten samasta syystä. Nyt vuosien masennus takana, tänä vuonna vahvistui finromyalgia — sisartauti kilpirauhasongelmista kärsiville.

Olin aina terveempi kun karppasin. Se antoi vainua oikeaan suuntaan. Myös monia yhdistää 0-veriryhmä. Muttei välttämättä. Sain myös apua veriryhmän mukaisesta ruokavaliosta. Olipa vyyhti. 50-ikävuoden kintaalla uskon selvittäneeni vyyhdin. Katsotaan. Absoluuttisen tarkka vehnätön puoli vuotta aluillaan, kohta 3kk täynnä. Odotan hyvää loppuelämää!
0
1 vastaus

Miksi osa täällä kirjoittaa gluteIINIsta? Se on glutEENI.
0
1 vastaus

Kyllä se niin on että ihminen on sitä mitä syö ja kaikki ollaan vielä omanlaisiamme. Vaatii pitkäjänteisyyttä kuunnella ja löytää itselle sopiva tapa elää. Itselläni viljan pois jättäminen myös auttoi eroon tiedotuksesta ja nivelkivuista
0
1 vastaus

Hyvin samanlainen tarina myös itselläni. Kilpirausdiagnoosi meillä on näköjään 100% sama. Lisäksi itselläni on toinenkin autoimmuuniongelma, joka kohdistuu hiuksiin. Olen tenttinyt ravitsemusopit kolmeen kertaan elämäni aikana, joten koen etten ole aivan tollo ravinto-opissa. Mutta hain dieetille vahvistusta Heikkilältä (juuri siltä!) joka kehotti olemaan täysin gluteiinittomalla muutaman viikon (6 vkoa) ja sen jälkeen jos en olisi vakuuttunut, kokeilisin parilla korvapuustilla (heikkouteni!) onko mitään vaikutusta. Olen jo iso tyttö – pian 60v, joten antaa mennä ajattelin. Yksi kuusi viikkoa sinne tai tänne, ei elämää juuri hetkauta. Tiesin jo aiemmasta, että suurinta myrkkyä minulle olivat letut – ihan tavalliset letut. Eli niissähän vehnäjauho jää vähän ”raakileeksi” usein ja lisäksi käristetty niin avot ei vatsa pitänyt, vaikka suu olisi syönyt. Kuuden viikon tiukemman ruokavalioni aikana en syönyt juuri mitään leipää, vaan varmistin hiilihydraatit mm banaanilla. Söin säännöllisesti noin 4 tunnin välein ja aivan tavallista, mutta kunnollista, itse laitettua ruokaa. En ole eläessäni voinut niin hyvin, eikä vatsani ole koskaan aiemmin toiminut kellon tarkkuudella. Se oli hyvä kuusiviikkoinen. Olen täysin vakuuttunut, että näissä meidän viljoissa piilee vaara. Kokeilun jälkeen olen lisännyt gluteiinittoman leivän ja jauhot ruokavaliooni ja myös letuista saa herkulliset ilman vehnää. Mutta, heti jos otteeni lipsuu ja se tapahtuu yleensä kutsuilla tai synttäreillä, sillä olen heikko ihminen hyvän kakun tai piirakan edessä. Itse leivottuna saa kaikkea hyvää ja paljon parempaakin, sillä valikoimat jauhoissa jne on hyvät. Kiitos bloigsta – tämä herättää muitakin!
0
1 vastaus

VOI KUN LAITTAISIT MINULLE SP-TIIN , MITÄ MINÄ SYÖN SITTEN KUN EIOO LEIPÄÄKÄÄN, OLISITKO KILTTI, OLEN 66 VEE…KIITOS
0
1 vastaus

Hei, gluteenittomia ja viljattomia leipiä voi tehdä myös itse! Olen aivan rakastunut leipään, joka muistuttaa ruisleipää ja se tehdään vain tattarijauhoista ja siemenistä! Blogista nimeltä yellowmood löydät kyseisen leivän ohjeen, ja niitähän voi muokata omien mieltymysten mukaan. oon niin tyytyväinen viljattomaan elämääni etten mistään hinnasta vaihtaisi pois! Leivon kaiken riisijauhoilla ja tattarilla, ja kaikki kehuu että näähän on parempia kuin vehnäpullat! ?
0
1 vastaus

Mites on, millaisia myrkkyjäämiä voi olla riisissä tai riisijauhoissa? Uskaltaako syödä mielin määrin…
0
1 vastaus

Laura- tai riisipuuroa (riisihiutaleista saa nopeasti), siihen sekaan marjoja. Jos on vatsaongelmaa, mustikat ovat parhaita. Jos vatsa on tosi huonona, puuron sekaan kannattaa laittaa myös vihreää merilevää, psylliumia, chiasiemeniä(liotettuna) ja ehkä riisinlesejauhetta. (Itse kiireisenä ja aamu-unisena laitan chiasiemeniä illalla puurolautaselle pienen vesitilkan kanssa, siitä ne on hyvä aamulla sotkea puuroon). Proteiiniksi paras on kananmuna, jos sitä voi syödä. Lisäksi pähkinöitä ja hedelmiä (ei vesimelonia).

Itse rakastan ruisleipää, mutta ei voi mitään, vatsa on liian ärtyvä, joten pakko pitää tällaisia viikkoja että pysyy hengissä. Ehkä pitäisi jättää kaikki vehnä ja ruis, niin ei tarttisi enää kärsiä.
0
1 vastaus

Hyvä kuulla hyviä kokemuksia ja suosituksia:)
Minulle vertavuotavan suolistotulehduksen vuoksi ravitsemusterapeutti suositteli mm. ruisleivän poistamista ruokavaliosta ja tilalle kauraleipiä. Hän pyysi kokeilemaan myös gluteenitonta. 2v sitten en löytänyt maistuvia kaupoista.
Onko kauran käytöstä testituloksia julkaistuna?
Millaisia kokemuksia teillä on kaakao-cappucinon ja tumman suklaan käytöstä?
0
1 vastaus

Itseltäni katosi harvinaisen ihotaudin, pustulosis palmoplantariksen, oireet kun lopetin viljojen käytön.
0
1 vastaus

Tässäpä vielä perunan lköydöksistä:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/homemyrkyt-eivat-havia-pesemallakaan-ovatko-homesaneeraukset-hyodyttomia/

Tuorein Salkinoja-Salosen ryhmän julkaisema tutkimustulos on, että perunassa luontaisesti olevat kaksi bakteerilajia tuottavat vielä keittämisen jälkeen - ja nimenomaan silloin - ihmiselle erittäin myrkyllisiä kereulidi- ja paenilidi-nimisiä toksiineja, joiden tuottajia löytyy myös hometaloista.

Näiden myrkkyjen tuotanto saattaa jatkua vielä jääkaapissakin.

”Ruuat olisi kyllä viisainta syödä pikapuoliin, kun ne on valmistettu.”

Hänen mukaansa on mahdollista, että perunavalmisteilla ja muillakin teollisilla lastenruokavalmisteilla on osuutta siihen, että Suomi pitää maailmanennätystä lasten ykköstyypin diabeteksen esiintyvyydessä.

Joka tapauksessa ruualla tai ympäristötekijöillä täytyy olla merkitystä, koska itärajan takana Karjalassa lapsuusiän diabetes ja allergiat ovat kahdeksan kertaa harvinaisempia kuin Suomen puolella, vaikka väestön geenit ovat samanlaiset.

Ravinnon osuus ykköstyypin diabetekseen on tullut esille myös THL:n ja Tampereen yliopiston ainutlaatuisen laajassa tutkimuksessa, jossa seurattiin aikavälillä 1996-2004 syntynyttä yli 6000 lasta.

Tämä THL:n tutkimusprofessorin Suvi M. Virtasen johtaman tutkimuksen tulokset julkaistiin vuonna 2011, ja niissä tuotiin esille juuresten vauvoille syöttämisen yhteys lasten ykköstyypin diabetekseen.
0
1 vastaus

Tuosta vuotava-suoli-oireyhtymän (Leaky gut) syistä ja seurauksista mm. yhteydestä autoimmuunisairauksiin on maailmalla puhuttu jo vuosia. http://www.tritolonen.fi/artikkelit/234-vuotava-suoli

Suosittelen lukemaan kirjan ”Vaaralliset viljat”
0
1 vastaus

Hei.
Hyvä kirjoitus ja itsekkin samaa mieltä että viljaa syödään aivan liikaa. Sitä on ihan joka paikassa. Tähystys tosin ei ole turha jos epäillään keliakiaa. Itselläni on keliakia ja tähystys tehdään jotta saadaan tutkittua tuhot ja tulehdukset mitä sairaus on saanut jo aikaan. Samalla todennetaan diagnoosi joka on verikokeilla jo esitutkittu. Keliakiassa ihmisen elimistö ei ala tuottamaan immuunivasteita gluteenia vastaan kuten gluteeni yliherkkyydessä joten silloin vaurioita alkaa elimistössä tapahtumaan ja ne on tutkittava. Maksoi mitä maksoi.
0
1 vastaus

Samantyyppinen tarina kilpirauhasesta ja gluteenista. Sain diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Lääkkeet auttoivat aluksi, mutta olo palasi huonoksi pikku hiljaa. Aloitin kokeilun gluteenittomalla ruokavaliolla (en lääkärin toimesta) ja pian sain jättää lääkkeet pois ja olo oli hurjasti parempi kuin vuosiin!
0
1 vastaus

Melkoinen teksti. Yhden, pienehkön tutkimuksen perusteella vedät yhtäsuuruusmerkit oman ja kaikkien muiden autoimmuunisairauksien sekä gluteenin välille.

Käsittääkseni olet arkkitehti. Tituleeraat kuitenkin itseäsi terveystiedon edelläkävijäksi. Mielestäsi myös lääkärikunnan tiedot ovat jäljessä, kun odotellaan tutkimustuloksia. Minä olen erikoistuva lääkäri, eikä minulla ole minkäänlaista kompetenssia alkaa opettaa muiden alojen osaajia heidän tieteenalastaan. Tai edes ottaa niihin juuri kantaa.

Toisen alan koulutus, aktiivinen luotettavienkaan lähteiden surffailu, se, että on oma ja läheisten terveys tai sairaus ei kuitenkaan valitettavasti luo pohjaa kriittiseen lääketieteellisen tutkimistiedon tarkasteluun. Korkeakouluopintojen soisi tähän jotain tukea antavan, mutta ilmeisesti näin ei ole, kuten näemme tässä sinun kirjoituksessasi ja esim. Pietarsaaren rokotevastaisten, korkeakoulutettujen äitien jutuissa. Vai olenko minäkin nyt rakennustieteen edelläkävijä, kun pari vuotta sitten perehdyin alaan huolella oman talon valmistuessa?

Loppukaneettina todettakoon vielä muutama asia: vastuun ottaminen omasta terveydestä on hieno juttu. Omien kokemusten jakaminen faktapohjaisena tietona on huono juttu. Lääketiede tiedostaa joidenkin potilaiden saavan gluteenista oireita ilman, että keliakiadiagnoosia olisi. Gluteenitonta ruokaa saa siis syödä, se ei ole mikään maatamullistava uutinen. Hashimoton tyreoidiitti voi hiipua ja aktivoitua uudelleen ihan omia aikojaan, sellainen on sen taudin kulku.
Tarpeeksi luotettavien ja isojen tutkimustulosten odottelu ja niihin nojaaminen on myös sinun etusi potilaana: sitä kutsutaan tieteeksi.
Vaihtoehto on sitten mutu.
Ja: viisautta on tietää, mitä ei tiedä. Siinä on yksi oman alani haaste ja hienous.
0
1 vastaus

Kyllä sinulla on mahdollisuus itseopiskella itsesi arkkitehtuurin asiantuntijaksi! Olen itse kiinnostunut arkkitehtuurin ja ihmisen terveyden välisestä yhteydestä. Olen tutkinut tätä yhteyttä, joka juurensa tuhansien vuosien taakse. Arkkitehtuurin ja arkkitehtien perimmäinen tehtävä on estää ihmisten ennenaikainen maatuminen. Tämä on filosofinen kysymys, mutta myös käytännöllinen.

Olen itse sairastunut vakavasti sisäilmasta nuorena. Valmistuttuani arkkitehdiksi lähdin opiskelemaan arkkitehtuurin terveellisyyttä rakennusterveysasiantuntijakoulutuksessa. Koin koulutuksen hyvin puutteelliseksi, vaikka rakennusterveysasiantuntijoiden ajatellaan olevan huippuasiantuntijoita ko. aiheessa. Olen siis joutunut ottamaan paljon selvää itse. Olen lukenut mm. lääketieteellisen pääsykoekirjat (Galenos) kun muutama vuosi sitten ajattelin pyrkiä lääkikseen. Luen jatkuvasti alan tutkimuksia ym.

Minusta ajattelutapasi on hyvin vanhanaikainen.
0
1 vastaus

Ei ajattelutapani ole vanhanaikainen, toki koulutukseni muokkaama. Et vaan tunnu ymmärtävän sitä, ettei yhden (sinun) tai edes sadan, tuhannenkaan, ihmisen kokemuksen perusteella voi tehdä kummempia johtopäätöksiä, saati hoitosuosituksia. Eikö se olisi aika pelottavaa, jos ne pohjattaisiin ihan-mihin-sattuu-mutuun? Siihen, mikä kulloinkin on valtavirtaa tai in? Nyt pinnalla on gluteeniyliherkkyyss ja kilpirauhas- sekä lisämunuaisasiat, mikä näkyy vastaanotoilla. 5-10 v sitten oli eri jutut ihmisten huulilla, 10 v päästä taas jotain muuta. Laadukas lääketiede korjaa, täsmentää ja muuttaa itse itseään, tästä huolimatta, vaan riittävän ja riittävän luotettavan tutkimustiedon perusteella. Vaikka sinä haluaisit, että me kehottaisimme nyt kaikkia kilpirauhaspotilaitamme ja autoimmuunisairauksista kärsiviä siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon (joka on aika rajoittava!). Se olisi puoskarointia. Lääkärin suositteleman hoidon pitää olla vaikuttavaa, tutkitusti, muu olisi varsin epäeettistä.

Ja anteeksi, mutta se, että olet lukenut Galenoksen, ei varmaankaan ole mainittava asia :). Käytät myös lähteenäsi tässä kirjoituksessa Wikipediaa. Olen pahoillani, mutta se ei oikein vakuuta minua siitä, että olet terveystiedon edelläkävijä tai luet (laadukasta) lääketieteen tutkimusta. Sitäkin kun on niin moneen junaan. Huomasitko muuten, kuinka pieni oli tutkimus, johon HS viittaa..? Usein media noteeraa ne tutkimukset, jotka saavat eniten mediahuomiota. Tylsemmät jää meidän luettaviksi.

Lääkäreistä valtaosa, itseni mukaan lukien, on täysin valmis muuttamaan käsityksiään päivittyvän ja lisääntyvän tiedon myötä. Niin myös tässäkin asiassa. Epäilemättä on paljon asioita, joita emme vielä tiedä. Ruokavaliolla on kiistaton yhteys ihmisen terveyteen, sehän on selvä. Usein mikä tahansa isompi ruokavaliomuutos näkyy parempana vointina, jo ihan siksi, että katsoo tarkemmin mitä syö ja tulee usein syöneeksi terveellisemmin/monipuolisemmin. Vrt karppausbuumi muutama vuosi sitten. Se tosin nosti väestön kolesterolitasoja ja tätä satoa niitettäneen jatkossa lisääntyneenä kardiovaskulaarisairastavuutena. Yleensä tosi hädässä sen tilastoja tuijottavan, epäempaattisen ja lääkefirmojen voiteleman (kuten usein juuri ”terveystiedon edelläkävijät” haluavat meidät nähdä) lääkärin tarjoama hoito sitten kelpaakin.
0
1 vastaus

Ettei olisi nyt erikoistuvan ”lääkärinkin” kiukun ja agression takana nyt se leipä ja muut viljatuotteet…
0
1 vastaus

;D
0
1 vastaus

Sori tämä on nyt ihan ohi aiheen, mutta selviskö se Urtekram-kisan voittaja ikinä?

Hienoa, että uskallat kirjoittaa julkisesti omista näkemyksistäsi, vaikka ne herättävätkin myös voimakkaita vasta-reaktioita.
0
1 vastaus

Hallelujah!! Olen uskossa! Prase the Lord Gluteeniton Ruokavalio! I’m saved!
0
1 vastaus

haluan oikaista Maria Nordinin virheellisiä käsityksiä tutkimusten hinnoista. Kirjoituksen lopussa hän mainitsee että oli menossa suolen tähystystutkimukseen jossa otetaan koepala suolinukasta keliakian toteamiseksi ja arveli että tutkimus maksaa yhteiskunnalle tuhansia euroja. Todellinen hinta on noin 350 euroa koepaloineen.
Aiemmin kirjoituksessa hän kertoo että hänen lukuisat tutkimuksensa, verikokeet, ultraäänikuvaukset yms. olisivat maksaneet veronmaksajille jo kymmeniä tuhansia euroja. Tämäkin käsitys on väärä. Kilpirauhasverikokeet maksavat noin 15 euroa. Ultraäänikuvaus noin 100 euroa. Erikoislääkärikäynti noin 100 euroa. Neulabiopsiat noin 50 euroa. Jos Nordinia tutkittiin 10 vuotta ja se olisi maksanut vaikka 10 tuhatta eli 1000 euroa vuodessa, sillä rahalla hänelle olisi tehty ultraääni, biopsiat, verikokeet ja erikoislääkärikäynti 3 kuukauden välein. Siis jos olisi käytetty 10 tuhatta, ei kymmeniÄ tuhansiA. Mutta onko ultraääni, koepalat ja verikokeet siis otettu nyt 40 kertaa? Ei kuulosta uskottavalta.
0
1 vastaus

Et ole vissiin laskenut tila- ajanvauraus- ym sivukuluja? Kävin ultraäänessä ainakin 6 kertaa. Koepala otettiin 4 inhottavaa kertaa. Verikokeita kymmeniä kertoja. Kyllä siinä paloi kymmeniä tuhansia.
0
1 vastaus

Kyllähän ne sivukulut ovat jo tutkimusten hinnoissa sisällytettynä. Eihän se nyt niin mene, että ihmisiltä laskutetaan vain jotain ja ”me sitten itse maksetaan nämä sivukulut jostain ihan muusta rahasta”.
0
1 vastaus

Tämä tutkimukset ovat olleet minulle ilmaisia. Pohdin niiden hintaa yhteiskunnalle. Ei ole mitenkään mahdollista, että esimerkiksi ohutneulanäytteenotto maksaisi n. 100€. Paikalla oli usein yksi tai kaksi hoitajaa ja lääkäri.
0
1 vastaus

Ei oltu ilmeisesti ymmärrättetty tutkimusta. Ei siinä sanonuttu, että vehnä aiheuttaa autoimmuunisairauksia. Ensisijainen kysymys kuuluu: Miksi joillakin on heikentynyt suolenseinämä? Tai miksi joillakin alkaa elimistö tuottamaan autovasta-aineita?

Sanat allergia ja anafylaksia keksittiin alunperin kuvaamaan rokotevaurioita. Itävaltalainen lääkäri Clemens von Pirquet tutki rokotteiden jälkeen ilmaantuneita sairauksia ja huomasi, että oireet olivat samanlaisia kuin ihmisillä, jotka olivat herkistyneet siitepölylle tai mehiläisen pistoille. Vuonna 1906 hän keksi yhdessä Bela Schickin kanssa sanan allergia (kreikan kielen sanat allos, mikä tarkoittaa muuta ja ergon, mikä tarkoittaa reaktiota) kuvaamaan näitä oireita.
https://en.wikipedia.org/wiki/Clemens_von_Pirquet

Vuonna 1901 lääkäri Charles Richet teki kokeita injektoimalla meduusojen myrkkyä koiriin. Kun hän injektoi myrkkyä toisen kerran, koirat saivat rajuja reaktioita, mitkä johtivat kuolemaan. Tätä reaktiota hän kutsui anafylaksiaksi. Hän jatkoi kokeitaan ja huomasi, että mikä tahansa proteiini, mikä injektoidaan verenkiertoon aiheutti herkistymistä ja anafylaksiaa kun sille altistutaan myöhemmin. Hän injektoi eläimiin pieniä määriä maidon ja lihan proteiineja ja osoitti, että anafylaksia on yleinen immuunijärjestelmän puolustuskeino:
http://www.smartvax.com/?option=com_content&view=article&id=73

Rokotteet sisältävät jäämiä mm. gluteenista, kaseiinista, kananmunista, maapähkinästä ja soijasta. Kuvitellaan tilanne, että lapsi saa rokotteen, joka sisältää jäämiä gluteenista ja kaseiinista. Mitä lapselle tapahtuu myöhemmin, kun hän syö gluteenia tai juo maitoa?

Tutkija Lloyd Phillipsin mukaan alumiiniajduvantit voivat aiheuttaa laajennettua immuunivastetta infektioita ja sairauksia vastaan, jotka tapahtuivat kauan sitten. Tämä immuunivaste voi aiheuttaa tulehdusta elimistössä, erityisesti ruoansulatuskanavassa, jonka seurauksena immuunijärjestelmä alkaa virheellisesti pitämään ruoan proteiineja vieraina aineina. Tämän jälkeen elimistö alkaa tuottamaan histamiinia torjuakseen sitä, mitä se pitää ruoka-aineallergiana, mikä johtaa vatsakipuihin ja laajentuneisiin verisuoniin, mikä puolestaan voi aiheuttaa huimausta ja sydämen hakkaamista ylös noustessa. Mitä tulehtuneempi ruoansulatuskanavasta tulee, sitä vähemmän ravintoaineet imeytyvät ja kun elimistö ei saa ravintoaineita, joita se tarvitsee ylläpitämään kemiallista sykliä elimistössä, voi tämä johtaa kuolemaan:
http://sanevax.org/gardasil-scandal-brewing-colombia/

Neurokirurgi Russell L. Blaylockin artikkeli siitä, miten rokotteet vahingoittavat aivojen kehitystä. Hän viittaa myös rokotteiden jälkeen ilmaantuneisiin autovasta-aineisiin gliadiinia ja gluteenia vastaan:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/03/14/the-danger-of-excessive-vaccination-during-brain-development.aspx
0
1 vastaus

Oikea muoto on gluteeni; gluteiini on saman asian virheellinen kirjoitusmuoto.Tämä pikkulisäys.
Olen itsekin yritellyt viljatonta ja erityisesti vehnätöntä ruokavaliota. Itselläni diagnosoitu ärtyneen suolen oireyhtymä ja mies menossa kolonoskopiaan divertikuliittiepäilyn vuoksi (kovia ajoittaisia kipuja, tulehduksia, ripulointia).
Mitä te jo gluteenittomalle siirtyneet syötte esim aamupalaksi?
Entä leivän tilalla? Riisikakut vähän kuivakkaita.
0
1 vastaus

Totesin tämän saman asian jo 10 vuotta sitten. Itselläni oli tällöin pari ai-tautia.Koska tähystys ei houkutellut, aloin testata gluteenittomuutta ominpäin. Viidessä viikossa katosi mm.psoriasis kämmenistä ja rajut vatsavaivat myös. Myöhemmin söin vielä gluteenia ja kävin verikokeissa: ei keliakiaa.. mutta vointi on silti aina huono ja iho voi surkeasti, kun syö vehnää. Gluteenittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla suolisto paranee ja olen voinut myös pienentää Thyroxin-annostusta.

Suoliston huono kunto näkyy myös jatkuvissa tulehduksissa, flunssa, aftat, ihottumat..

Teen kastikkeet riisijauhoon ja pyrin muutenkin käyttämään luontaisesti gluteenitonta rv:ta. Kauratuotteilla on helppo korvata maitoversiot.

Kolmas pahis ja elimistön tulehdustilaa lisäävä on sokeri. Miettikääpä mikä pommi on kahvipöydän herkku: pulla.
Maitoa, vehnää, sokeria ja hiivaa..
0
1 vastaus

Ota huomioon, että Keliakia ja gluteeniyliherkkyys on kaks eri sairautta.. Keliakikko ku ei siedä yhtään mitään gluteenipitosta ku taas joillekki yliherkkyydes kärsivilli saattaa jossai määrin käydä

T. Yks joka on jo 18 vuotta keliakiaa sairastanu ja jolle ei yhtään sovi viljat
0
1 vastaus

Ihanaa, tärkeän asian esille tuonti. Itse kärsin astmasta ja migreenistä. 10 pitkää vuotta lääkkeitä migreeniin. Vasta homeopaatin kautta löytyi tieto ravinnon tärkeydestä terveydessä. Sairaana ei meinaa jaksaa etsiä tietoa. Tarvitaan paljon näitä juttuja että saadaan uskomukset muuttumaan!
0
1 vastaus

Minulla ruokavalio auttoi suolisto-oireisiin, alavatsa kipristeli ja kouristeli todella voimakkaasti ruokailun jälkeen, lisäksi minulla oli jonkinlainen hiivatulehdus. Vehnän lisäksi jätin pois sokerin, hiivan, valkoisen riisin, ja perunan. Diagnoosin ja ravintoterapeutin neuvot sain Helsingin Antioksidantti klinikalta. Alunperin luulisin että vaivat alkoivat ulkomailla lääkäreiden määräämistä antibiooteista ym lääkkeistä. Suolisto tms vaivat loppuivat ruokavaliolla, hiiva loppui kun lopetin ruokavalion (puolen vuoden jälkeen, oletan, että stressasin ruokailua, ja stressi ylläpiti hiivaa) ja join kiinalaiseen lääketieteeseen erikoistuneen lääkärin määräämää uutettua lääkettä. Gluteeniton (ja sokeriton) ruokavalio on todella kokeilemisen arvoinen, olo paranee kokonaisvaltaisesti 🙂 Kiitos myös blogista, kiva kuulla että on auttanut muitakin!
0
1 vastaus

Lisäyksenä vielä, että en halua vähätellä lääketiedettä ja oikean diagnoosin tekemistä, se on tärkeää. Ruokavaliota voi kokeilla muun ohella.
0
1 vastaus

Tämä on taas kerran mukava lukea; positiivinen tarina parantumisesta täynnä elämäniloa ja huumoria. Mutta. Sen lääkärinlapun nyt vaan tarvitsee :/ pojallani on todettu 2-vuotiaana maitoallergia ja vilja-allergia. Lääkäri uskoo, että saattaa kadota 7. ikävuoteen mennessä. Tässä on nyt vuosi mennyt maidottomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Itselläni olen myös huomannut paremman olon, aina lomalla. Poikani sai lääkärinlapun päiväkotiin, minä en. Olen kunnallisessa pk:ssa töissä ja sieltä ei mitään irtoa ilman virallista lääkärin todistusta. Omat oireeni eivät ole niin pahat, että olisin arvauskeskuksesta lähetettä saanut. Normaalilla siis mennään. Voin tietenkin syödä töissä omia eväitä, mutta kahvitauolla, joka on n klo 13 ja kestää 12 minuttia. Jahka olen äitiyslomani lusinut, aion marssia työterveyshuoltoon ja vaatia verikokeita, vaikka tuloksen tiedänkin. Olen suurella todennäköisyydella gluteeniyliherkkä. Saako siihen todistuksen, jää nähtäväksi 🙁
0
1 vastaus

Viljat pois, niin kilpirauhasen vajaatoiminta parani. Tuolla en ihan usko että niin oli. Minä olin vuosia viljattomalla, siitä huolimatta sairastuin vajaatoimintaan? Vuoden olin VHH-ruokavaliolla, mutta se aiheutti sappivaivan ja kilpirauhassairaus oikein paheni. Menin todella huonoon kuntoon. Ei kaikki ole noin yksinkertaista. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Suurin syy taitaa olla myrkyt mitä elimistöön saadaa ja niitä myrkkyjä voi olla viljoissa. Riisi, tattar, maissi ovat myös viljoja ja niistä voi saada pahoja oireita, en kestä maissia ollenkaan. Viljoista pahoja oireita saaneet, oletteko O-veriryhmä?
0
1 vastaus

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio käytännössä pelasti elämäni.

Olen oireillut 15-vuotiaasta asti ja potenut aknea, ihottumaa, pahaa väsymystä, anemiaa ja kaikkea, jolle ei löytynyt minkäänlaista selitystä. Söin terveyssuositusten mukaisesti paljon leipää ja maitoa, vähän rasvaa ja lihaa. Ulkomuodoltani olin jatkuvasti turvonnut ja maha voi huonosti. En muista, että olisin koskaan nuorena tuntenut oloani terveeksi. Olin aina se, joka nukkui 16 tuntia vuorokaudessa eikä jaksanut mitään. Rautaa sai tunkea alas kurkusta kaksin käsin eikä se silti imeytynyt.

Parikymppisenä kroppani sanoi itsensä irti ja minulle puhkesi lähes yhtä aikaa kilpirauhasen vajaatoiminta sekä haavainen paksusuolen tulehdus. Kumpaakaan ei saatu lääkityksellä hoidettua oikein mihinkään kuntoon. Jatkuvat kortisonikuurit olivat hirveitä ja veivät viimeisenkin työ- ja opiskelukyvyn. Lihoin 25 kg vuodessa ilman ruokavaliomuutoksia, kilpirauhaslääkitystä ei saatu toimimaan millään ja makasin yöt sängyssä nivelistä, kurkusta ja joka puolelta kipuilevana järkyttäviä lääkemääriä vetävänä kaksikymppisenä raatona. Lääkärit määräsivät nappia toisensa perään, hoitivat tautejani erillään toisistaan ja syyttelivät oireitani ylipainostani, joka oli tullut aiemmin hoikkana pysyneelle ihmiselle sairastumisen myötä. Kukaan ei maininnut ruokavaliosta sanallakaan. Olin siinä kunnossa, että halusin vain lopettaa elämäni. Vuosikymmen elämästä vierähti siinä.

Sitten alettiin puhua näistä gluteenittomuusasioista. Minä jätin gluteeniviljat ja maidon pois ruokavaliostani kerralla. Minua vuosikymmenen vaivanneet nivelkivut ja kurkkukivut, joiden takia en ollut saanut nukuttua katosivat kerralla. Paino, joka oli aiemmin roikkunut mukana vaikka en pystynyt syömään paljon mitään suolisto-oireiltani putosi vuodessa 20 kg, kilpirauhaslääkitys alkoi toimia niin että menin liikatoiminnalle ja suolisto rauhoittui niin, että pärjään enää pelkällä Asacolilla suolistosairauteni kanssa ja senkin annosta olen saanut laskea. Tulehdusarvojen lasku näkyi verikokeissakin selkeästi ja lääkäri totesi, että kortisoni on nyt alkanut purra. Sanoin, että en ole syönyt sitä ollenkaan kuukausiin. En osaa selittää tätä mitenkään muuten kuin sillä, että viljat ja maito pitivät kehossani yllä jatkuvaa tulehdustilaa, jonka poistuminen vaikutti elimistöni yleisolotilaan hyvin dramaattisesti. On aivan ihmeellistä, että jaksan esimerkiksi käydä juoksulenkillä enkä ole enää väsynyt.

Kaiken kokemani perusteella voin sanoa, että luottamukseni lääketieteeseen on aika pohjamudissa. Se on pelkkää nappien pyörittämistä ja sairauksien erittelemistä toisistaan, ottamatta ihmistä huomioon kokonaisuutena. Ainoat, joilla on edes yritystä hanskata koko pakka ruokavaliosta lähtien ovat funktionaaliset lääkärit.

Tomi Kokko ja muut vastaavat vastavirtaanluovijat, jotka kuuntelevat ihmisiä käytännössä eivätkä kohtele heitä tilastollisina keskiarvoina ovat sankareitani. Virallisterveelliset ruokavaliosuositukset voivat ehkä sopia pertti perusihmiselle, mutta autoimmuunivaivaisille heikkoine suolistoineen viljojen syöttämisen suositteleminen on kokemuksieni perusteella lähinnä pahoinpitelyyn rinnastettavissa. Fogerholmejahan kaltaiseni tapaukset eivät kiinnosta. He eivät meitä auta eivätkä hoida kuntoon. Heitä kiinnostaa vain keskiarvopentti, joka luovii läpi elämänsä aivan muine ongelmineen kuin autoimmuunivaivoineen, jotka rapauttavat terveyden nykyisillä ruokavaliosuosituksilla osalta ihmisistä jo kaksikymppisenä. Kannustan erityisesti jokaista autoimmuunisairauksista ja suolistovaivoista kärsivää kokeilemaan aivan omin päin ja pelotta ruokavaliomuutoksia. Jos on terveydeltään kauttaaltaan tulehtunut oirekasa, Fogerholmien pelotteluilla viljojen ja maitotuotteiden poisjätön seurauksista voi nakata vesilintua ja nauraa perään.
0
1 vastaus

Olipa naseva kirjoitus, ilo lukea 😀
0
1 vastaus

Voisko joku kertoa kuinka suurelle osalle väestöä ”vilja on myrkkyä”? Nordinille selvästi on, mutta hän unohtaa, ettei kaikki ole kuin hän.
0
1 vastaus

Heippa
Mä olisin itse todella kipeä, jos en olisi siirtynyt jokunen vuosi sitten gluteenittomalle ruokavaliolle. Vuosia olin aika laiha ja vatsa toimi usein vähän liiankin hyvin ja sitten aloin lihoa, tuli ihottumaa ja vatsan väänteitä ja limaa kertyi kurkkuun. Keliakiaa ei löytynyt ja allergiaa ei koskaan löytynyt testeissä. Mutta aloin itse lukea allergioista ja yliherkkyyksistä ja totesin, että jokin oireet aiheuttaa ja kokeilin ensin maitoa ja se helpotti vähän. Sitten kun kokeilin jättää viljat pois, niin johan alkoi olo helpottaa. Joten ei taida olla viljat hyvästä ehkä monellekkaan.
0
1 vastaus

Mulla myös Hashimoton sairaus ( ollut joo pitkään, 20-vuotiaasta ) ja olin pari vuotta ilman viljaa mutta vatsani voi sillä ajalla todella huonosti. Mulla oli ripulia päivittäin vaikka noudin ravitsemussuunnittelijasta mulle tehty dieetti? Luovuin gluteenittomasta ruokavaliosta keväällä tai tarkemmin aloitin syödä ruista taas sekä välillä muita luomuvilja tuotteita ja vatsani paransi jonkun verran. Nyt mulla ei enää ole ripulia päivittäin tai ollenkaan, mutta välillä on ummetusta. Mun arviot ovat sen sijaan huonontaneet kun aloitin syömään gluteenia taas mutta ovat kuitenkin raja-arvojen ”sisällä” Pahin juttu tässä ja miksi kirjoitan on se että voin vielä huonosti tai yhtä huonosti kun noudatin gluteeniton ruokavalion mutta mulla ei ole ongelmia suoliston kanssa enää mutta muut oireet ovat kyllä yhä läsnä? Haluaisin niin paljon uskoa tähän että voisin syödä itseni terveeksi ja pelkään koko ajan että tein ”väärin” kun luovuin viljattomasta ruokavaliosta. Syön tyroksiinia ja pelkään että se pahentaa sairauteni vielä enemmän. Mulla on sen lisäksi ollut hormonaalisia häiriöitä ja ruumiinlämpöni on monta vuotta ollut 35,6. Eli mitä teen? Onko kellään samanlaiset kokemukset. Lääkärit tässä maassa ovat ihan idiootteja ( pardon my french ) ja kun käyn kotona ( Ranskaassa ) mulla ei ole samat mahdollisuudet enää kun olen asunut Helsingissä jo 12-vuotta..

Sorry for all my bad spelling ( Finnish is a really hard language to learn ) but hopefully I got my point across. I would love to beat this son of a bitch of a disease. Thank You!
0
1 vastaus

Merci pour le message.
Itselläni viljasta ei ole tullut koskaan vatsaongelmia (ripulia tms) vaan ainoastaan ummetusta. Mutta se on myös ongelma! Paha sellainen! Gluteenittomat tuotteet voi myös olla ongelma, eli pitäisi olla luontaisesti gluteeniton ruokavalio.
0
1 vastaus

Oletko kokeillut funktionaalista lääketiedettä, kyseisiä lääkäreitä löytyy mm. Antioksidanttiklinikalta, mutta uskon, että saisit jo paljon apua ripuliin ym. vatsavaivoihisi FLT-ravintovalmentajan palveluista. Minulla on ollut 10 vuotta Hashimoto, ja olen melkein saman ajan ollut gluteenittomalla, pari viimeisintä vuotta myös valkosokerittomalla ja maidottomalla sekä hiivattomalla ruokavaliolla. Aiemmin, kun ruokavalioni oli hövelimpi, kärsin välillä viikkojakin kestävästä ripulista, mutta siihen auttoi ehkä parhaiten hyvä maitohappobakteerivalmiste (itselleni on sopinut parhaiten Acidophilus Forte -niminen tuote). Ja kuten Mariakin totesi (ja ois ollut ehkä hyvä mainita se itse kirjoituksessakin:)), jos haluaa noudattaa gluteenitonta ruokavaliota tulisi sen tosiaan koostua luontaisesti gluteenittomista tuotteista (esim. quinoa, hirssi, tattari ja amarantti), sillä esim. monet valmisleivät sisältävät suoranaista moskaa!

Minulla voi mainiosti seurata kilpirauhasen vasta-aineista, miten hyvin olen pitäynyt gluteenittomalla ruokavaliolla, sillä ne korreloivat suoraan ruokavalioni kanssa. Ja seleeni, sen merkitystä ei myöskään pidä unohtaa Hashimotossa, minä syön päivittäin FLT-lääkärini suosituksesta Life Extensionin Se-Methyl L-Selenocysteine -valmistetta, ja jos jätän pois, kilpirauhanen alkaa aika pian kipuilla.

Kuulutko jo facebookissa ”Thyroid Pharmacist, Dr. Izabella Wentz” tai ”Hashimoto’s Thyroiditis Support Group” – ryhmään tai johonkin muuhun vastaavaan, vertaistuesta voisi olla sinulle apua! Tsemppiä Hashimoton taltuttamiseen!:)
0
1 vastaus

Hei, minulla on ollut vatsaongelmia vuosia ja neljä vuotta sitten puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta. Kävin funktionaalisella ravintoterapeutilla ja sen jälkeen myös funktionaalisella lääkärillä. Luontaisesti Gluteeniton ja sokeriton ruokavalio ja lisäravinteet kuten seleeni ja merilevätabletit (jodi)sain ohjeeksi. Näillä sain vatsan parantumaan nopeasti ja kilpirauhasen vajaatoimintaan lisäksi thyroksin ja Liothyronin. Minulla otettiin verikoe, josta selvisi keliakiageeni,mutta onneksi ei ole vielä puhjennut keliakiaa.
kilpirauhasen toimintaan vaikuttaa moni asia ja verikoearvot ei aina kerro kaikkea. Kannattaa etsiä näihin erikoistunut funktionaalinen lääkäri.
0
1 vastaus

Olen itse lääkäri, mutta olen käynyt läpi samanlaisen tien kuin sinä. Ise asun Virossa, missä gluteeniyliherkkyys, jos ei ole keliakiaa, on aika tuntematon. Minulle alkoi kehittyä astma noin 40 vuotiana ja oireet vain pahenivat vuosi vuodeltaan. Olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla 8 vuotta, mutta terveys ei ollut edelleen kovin hyvä. Vasta silloin, kun viima syksynä lopetin viljan syönnin kokonaan, alkoi minulle uusi elämä. Ymmärsin, että olen elänyt koko elämän voimakkaan väsymyksen kanssa. itse ajattelin, että kaikki ihmiset tuntevat näin, koska aikuisiässä en ollut koskaan tuntenut toisin. Nyt kun se väsymys on pois, voisin tehdä vaikka mitä! Paleo-ruokavalio on saanut oloni reippaaksi ja pirteäksi! Myös unen tarve on vähentynyt 2 tunnin verran.
0
1 vastaus

Olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla nyt 3 vuotta. Minulla on lapsesta asti ollut usein kipeä vatsa ja ripulia. Vatsanväänteet ovat olleet niin kovia, että olen usein jopa pyörtynyt vessaan. Vatsani oli kipeä noin kerran/ pari viikossa. Lääkäreillä juostu, useita vuosia. Mitään ei löydetty. Sanottiin vain, että minulla on herkkä vatsa, ei voi tehdä mitään. Ajattelin vatsaoireeni olevan oman elämäni riesa, jonka kanssa minun täytyy vain elää.

3 vuotta sitten Tuli käänteentekevä muutos. Lopetin aknea hillitsevät e-pillerit niiden sivuvaikutusten takia. Ihoni räjähti pahemmaksi kuin miesmuistiin. Iho ei rauhoittunut vaan paiseita oli kasvoissa, kaulassa, niskassa, selässä ja decolteessa. Lääkärin määräämää Roccutania en uskaltanut syödä. Löysin onnekseni e-kirjan ”Nujerra akne”, joka perustuu ruokavalion vaikutuksesta ihonhoitoon. Jätin pois gluteenin, sokerit ja maidon. Ihoni kunto parani kohisten!! Finnit yksinkertaisesti hävisivät iholtani. Muutos tapahtui varsin nopeasti. Sitten yhtenä päivänä n. 2kk päästä tajusin yhden maailman parhaimmista asioista kehossani. Vatsaoireet olivat olleet poissa koko ruokavaliomuutoksen ajan!

Siitä alkoi minun parantumiseni ja voin kertoa, että entiseen ruokavalioon en enää IKINÄ palaa. Nykyään vatsani kestää viljaa satunnaisesti ja kylässä saatan syödä viljaisen leivonnaisen tai pari, mikäli houkutus herkkuihin on liian suuri. Kiitos parantuneen suolinukan. kotiini en viljatuotteita kanna. Poikkeuksena kaura (gluteeniton), jota vatsani ja ihoni kestää.
0
1 vastaus

Hei! Kanssasi täysin samoilla linjoilla! Tuntuu, että lääkärit turvautuvat todella monesti helpoimpaan vaihtoehtoon; lääkkeiden määräminen ilman todellista potilaan kuuntelemista.

Yksi asia pisti silmään. Sanoit ettei testiä välttämättä kannata tehdä, vaan itse kokeilemalla todeta. Tässä on vaan se ongelma, ettei ilman lääkärin lausuntoa saa kelasta rahaa, joka on tarkoitettu keliaakikoille, 21€/kk. Sain kyllä kirjoituksestasi vaikutelman, ettet mielellään kuluta yhteiskunnan varoja, mutta itselleni siinä ei ole mitään ongelmaa ottaa jotenkin maksamiani veroja takaisinpäin, joten olen testien kannalla.

Hyvää jatkoa!
0
1 vastaus

Tuo keliaakikon ruokavaliokorvaus on lopetettu.
0
1 vastaus

Olet oikeassa! Tietoni olivat vanhentuneet. Ei siis saa sitäkään vähää takasin.
0
1 vastaus

Hei. Kopsaan oman sairaushistoriani ja parantumisen ihmeen tähän Fb ryhmän Gluteeniherkät sivuilta 🙂
Kerron oman ”sairaushistoriani”, jospa siitä olisi jollekin hyötyä.
N. 20 vuotta sitten minulla oli märkivää ihottumaa kasvoissa ja kuivat silmät. Sitä tutkittiin työpaikkalääkärin lähetteellä allergiatestein sairaalassa, Työterveyslaitoksella ja Silmäklinikalla. Diagnoosi; jokin autoimmuunisairaus, ei tiedä mikä.
Sen jälkeen ihottumaa oli aina välillä, myös kuivat silmät paheni kaiken aikaa. Niveliin tuli rahinoita, kipua ja jäykkyyttä, kuin olisi ollut hiekkaa.
4 vuotta sitten vuosia jatkuneet vatsavaivat paheni niin että oli pakko mennä sisätautilääkärille.
Taas monia tutkimuksia ja tähystyksiä. Diagnoosi; ärtyvä paksusuoli. Lääkkeeksi rauhottavaa!
Limaa oli kurkussa niin paljon että välillä meinas tukehtua. Korvat kutisi. Korvalääkärin diagnoosi; jokin autoimmuunisairaus, ei tiedä mikä.
3 vuotta sitten luin Antti Heikkilän kirjan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Jätin kaikki viljat pois. Kolmen viikon päästä söin kylässä yhden hapankorpun – seuraavana päivänä kasvot märkivässä ihottumassa ja kuume 40 astetta.
Jätin taas viljat pois. 5 kertaa kokeilin syödä leipää – aina oireet palasi.
Menin yhden asiakkaani yllytyksestä MSAS-analyysiin. http://www.terveysanalyysi.fi/etusivu Siellä varmistui Gluteenin sopimattomuus.
Nyt kolmen vuoden gluteeniviljattomuuden jälkeen kaikki vaivani ovat poissa, EI vatsakipuja, EI ummetusta, EI haavaumia peräaukossa, EI ihottumaa, EI kuivia silmiä, EI karstaa ja kutinaa korvissa, EI limaa kurkussa, EI haavaumia suupielissä ja suussa, EI nivelvaivoja, EI kuumeilua. EI uupuneisuutta, EI ahdistuneisuutta. (Olen jo moneen kertaan joutunut lisäämään poistuneita vaivojani, kun jatkuvasti tulee mieleen että tätäkään vaivaa minulla ei enää ole ) ELÄMÄ ON IHANAA!
0
1 vastaus

Olen koko pienen ikäni (22v) kärsinyt hankalista allergioista. Aikuisiän vehnäallergiaepäily sai minut siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon. Vehnäallergiaa ei lopulta todettu (yliherkkyys kylläkin todettiin), mutta olen nyt noin 8kk ollut gluteeniton (ja mahdollisimman usein luontaisesti gluteeniton, eli ei vehnätärkkelystä esim glut jauhoseoksissa) ja allergiani ovat miltein kadonneet! Puolitoista vuotta sitten keväällä söin 1-3 vahvaa antihistamiinipilleriä päivässä, silmätippoja, kortisoni-nenäsumutetta ja pseudoefedriiniä, sillä minulla oli 24/7 ”poskiontelontulehdus”, allergioista johtuva, ei bakteeritulehdus. Se kesti noin 3kk, pahimman siitepölyajan… Tällä hetkellä syön kesäaikaan noin yhden antihistamiinipillerin viikossa siitepölyoireisiin. Allergialääkärini mielestä olen ihan hölmö, kun välttelen viljaa ”TURHAAN”. Hänen mielestään yliherkkyys on semmoinen vaiva, joka helpottaa altistuksella. Saan vehnästä, etenkin vehnäproteiinista eli gluteenista järkyttävän turvotuksen ja vatsanväänteet loppupäiväksi ja täytyy majailla vessan lähellä, joten minua ei oikein huvita tuo altistus. Enkä usko sen todellakaan helpottavan vaivaa, sillä ei voi olla terveellistä olla jatkuvasti suolisto sekaisin vehnästä. Ei vain voi.

Oletko muuten kokeillut tattaripaloja? Tässä linkki sisältöön jos haluat vaikka kokeilla leipoa jotain samantyyppistä: http://www.suloiset.fi/tattaripala nämä maistuu ihan reissumieheltä!
0
1 vastaus

Minulla todettiin samaan aikaan ihokeliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Tosin jos olisin tiennyt silloin saman minkä tiedän nyt, olisi sairauksien hoito mennyt toisin. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtua homeista, antibioottien käytöstä mutta ennen kaikkea jodin puutteesta. Ruokateollisuus kun on ennen käyttänyt jodioimatonta suolaa. Nyt täytyy jodi tankata joko nestemäisenä tai esim. merilevätabletteina unohtamatta seleeniä, joka on tärkeä pari jodille (huom! apteekin jodi on tarkoitettu vain ydinvoimaonnettomuuteen). Kun vajaatoiminnassa ruumiinlämpö laskee, myös punasolujen tuottaminen vähenee, kun vaativat tietyn lämpötilan kehittyäkseen. Tästä seuraa raudan puutos. Rautaa pitäisi saada c-vitamiinin kera että imeytyy. Näillä toimilla ym. vitamiinien/hivenaineiden korjauksilla saadaan kilppari toimimaan kunnolla. Samoin vaikuttaa myös gluteeniton ruokavalio. Kun suolisto paranee, imeytyy vitamiinit/hivenaineet. Itsellä täytyy lisäksi olla luontaisesti gluteeniton ruokavalio ihokeliakian vuoksi, joten ei yhtään kärsi piilogluteeniakaan. Muuten iho ilmoittaa vrk:n sisällä kutisevina rakkuloina, että saanut gluteenia ja lisäksi ripulia tunnin päästä. Suoliston kunto vaikuttaa kaikkeen ja ruokateollisuutemme lisäaineineen ja pidennettyine säilymisaikoineen ovat saaneet meidät sairastumaan turhien antibioottien lisäksi.
0
1 vastaus

Vatsakipuja,aftoja,anemiaa,hiivatulehduksia,ripulia,ihottumaa,hiusten lähtöä, hajoavat kynnet ja tappavaa väsymystä. Lääkäreiden mielestä mulla oli stressivatsa. Lopulta selvisi, että mulla on keliakia ja kaikki vaivat parantui.Viljaton ja gluteeniton ruokavalio on muuten aika eri juttu. Viljojahan on myös riisi, maissi,tattari,durra,teff,hirssi,kaura,kvinoa yms vaikka gluteenittomia ovatkin ?
0
1 vastaus

Jo useita vuosia ollut viljattomalla. Itsekään en saanut tähän kannustusta tai edes vinkkiä lääkäriltä, vaan itse keksin asian kun vaivoihini ei tuntunut löytyvän selitystä. Tätä ennen siis oli jo todettu kilpirauhasen vajaatoiminta (ja sitä ennen kymmeniä eri kokeita ja testejä). En myöskään itse heti huomannut muutosta, mutta pikku hiljaa asia valkeni, kun kuukauden täysviljattomuuden jälkeen kokeilin vehnää. Ei epäilystäkään, ei sovi mulle. Paras tuki, mitä lääkärikunnalta olen tähän saanut on seuraava kommentti: ”No ehkä sitten voit jatkaa gluteenitonta, jos kerran sinulla tunne, että se voisi ehkä auttaa. Vaikka epätodennäköistähän se on ja ei ainakaan liity mitenkään kilpirauhasen vaivoihin.” Tällä siis menty vuosia, enkä voisi muutoin ajatellakaan. Huvitti, että itsekin ainoa mitä toisinaan kaipaan on nimenomaan KORVAPUUSTIT 😉 Mutta onneksi Viljaton Valinta Tampereella on tuonut tähänkin helpotusta -> satunnainen herkkuni: gluteeniton korvapuusti.
0
1 vastaus

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa miten toimia,millä vitamiineilla tukea ja mitä ruoka-aineita välttää/suosia kun syövän vuoksi poistettu kokonaan kilppari? Mulla oli vuosia täysin samat oireet kuin Marialla, ei tehty mitään kunnes raskauden jälkeen kilppari kasvoi jo todella suureksi, minkä vuoksi otettiin neulanäytteet->syöpä->kilpparin poisto ja lääkitys.. Ennen diagnoosia olin elänyt vajaatoiminnalla, lähes anemian rajoilla,pystymättä laihtumaan ja aina alakuloisena ja negatiivisena.. Jotain näkökulmia sain Kaisa Jaakkolan kirjasta hyvän olon hormonidieetti, mutta näissäkin tapauksissa usein puhutaan ja ”niksit” on suunnattu ihmisille, joilla on tuo pieni viheliäinen elin tallella. Tsemppiä kaikille oman hyvän olon etsintään!
0
1 vastaus

Samankaltaisia ajatuksia heräsi itselläni myös Marian kirjoittamaan viljakriisiin liittyen, kuin edeltävissä Anjan ja Hannunkin teksteissä.
Enpä uskoisi niinkään viljan itsessään olevan myrkky, mutta toki paljon saamme senkin mukana viljelybakteereita ym ylimääräistä elimistöömme..

Lisäksi jos on jo ennestään oireillut huonosta sisäilmasta..

Kaikenkaikkiaan elimistön on oltava lähtökohtaisesti terve ja vastustuskykyinen torjuakseen paremmin ympäristön haitta-aineita.
Jos on autoimmuunisairauksia niin kuinka voi lopulta olla varma minkään yksittäisen elintarvikkeen tai ulkoisen tekijän terveyshaitoista, ja ovatko vain välillisiä.

..Hyvä jos yrittää syödä ja elää puhtaasti ilman kemikaaleja, niin kokonaisuus on paremmin hallussa. Toisaalta bakteerien kannalta ei kannata liiallista puhtautta harjoittaa jotta vastustuskyky on sitä mitä ihminen tarvitsee.

Mutta se on valitettavaa faktaa, että koululääketiede ei paljoa asiakkaalle tarjoa. Hyvin kapea-alaista kokemusta ja hoitoa. Mene testiin ja ota lääkkeet. Minäkin lähes vuosikymmenen elimistöä kuivatin turhilla allergialääkkeillä ja suihkeilla..
Lisäksi lääketiede ei tutki sitä mikä ihmisille on parasta, koska sillä ei rahallista voittoa taota. Bisnes mikä bisnes, kierrä kaukaa jos voit.
0
1 vastaus

Luin kirjoituksesi ja rupesin pohtimaan että jospa tosiaan viljalla on vaikutus terveyteemme.
Minulla todettiin kilpirauhasliikatoiminta toukokuussa 2016 ja kieltäydyin lääkkeistä. Olen etsinyt netistä erilaisia ruokavalioita ja luontaistuotteita jotta voisin välttää leikkauksen mitä lääkärit minulle suosittelivat.
Viljatonta elämää en edes harkinnut koska minun sukupolvi kun tosiaan on kasvatettu siihen että leipä ja puuro miehen tiellä pitää.
Sinun kirjoituksesi laittoi minut pohtimaan että jospa kuitenkin vika onkin vanhoissa elintavoissa.
Aion ehdottomasti jättää viljan itseltäni ja lasteni ruokavaliosta.
Kiitos että avastit silmäni!
0
1 vastaus

Kiitos, Maria, rohkeudestasi tuoda tämäkin asia esiin. Monikin kommenteista olisi voinut olla suoraan omasta kynästäni. 15v kärsimyksen ja väärien diagnoosien jälkeen viljattomuus pelasti elämäni, tai sen mitä siitä on jäljellä. Ilman kilpirauhaslääkitystä en enää pärjää. Autoimmuunitulehduksen lisäksi mennyttä on mm. akne ja atopia.

Pistää vain vihaksi nämä lääkärit, jos kommentoinut opiskelija edes on lääkiksessä. Selkeästi kurssilla ei ole edetty autoimmuunisairauksiin asti. Mikä ihme siinä lääkiksessä on, kun kriittinen ajattelu ja ihmisten kunnioitus jää, kun ovesta pääsee sisään. Lääkärit eivät lue tutkimuksia, eivät varsinkaan uusia tai olemassa olevan doktriinin vastaisia. He noudattavat esimiestensä tahtoa. Muuta ei voi tehdä, koska jos lukee niitä tutkimuksia itse ja toimii tutkitun tiedon mukaisesti käy niin kuin suomalaisille kilpirauhasasioihin erikoistuneille lääkäreille on nyt käynyt. Tutkitulla tiedolla ei ole väliä, vaan ainoastaan niillä mielipiteillä, joita johtavissa asemissa olevilla lääkäreillä on,vaikka ne olisivat todistettavasti vääriä. Potilaan on silloin otettava vastuu omasta terveydestään, jos vain suinkin voi. Missään muussa ammatissa ei pääse tohtoriksi asti ymmärtämättä omaa työtä ohjaavia valtarakenteita. Lääkärin työssä ymmätämättömyys tai tietämättömyyden teeskentely on edellytys.

On myös aivan väärin sanoa, että media tarttuu vaan raflaaviin tutkimuksiin. Vuosia on yritetty saada mediassa läpi meta-analyysejä hiilihydraattien haitoista, joita THL muuten kutsuu yksittäistutkimuksiksi, koska ne ovat nykydoktriinien vastaisia. Lääkärin tutkinto tuntuu vain haittaavan tieteen lukemista. On pöyristyttävää väittää, ettei korkeasti koulutettu ihminen pysty lukemaan lääketieteellistä tutkimusta, koska hän ei ole lääkiksessä. Kommentti, jonka vain lääkärin ylimielisyydellä voi laukoa.
0
1 vastaus

Hei

Jos sinun lapsesi syövät tosiaan gluteeniton ruokaa koulussa niin he saavat keliakia ruokavalion mukaista ruokaa. Keliakia ruokavalio sisältää paljon VEHNÄ tärkkelystä. Oletko tästä tietoinen? Itselläni on keliakia ja ihmettelen miski vehnän välttelijät ostavat gluteenittomia tuotteita, nehän eivät todellakaan aina ole vehnättömiä vaan sisältävät vehnästä muun paitsi gluteenin, joka keliaakikoille on myrkkyä.
0
1 vastaus

Itsellä on IBS ja siksi vältän , en gluteenia, vaan vehnän hiilihydraateista fruktaaneja. Olen ollut FODMAP-diettillä nyt lähes puolitoista vuotta. Pahat lipsumiset ovat saaneet ilmavaivat, kivut, turvotukset sekä vuorottelevat ummetuksen ja ripuloimisen takaisin. Dieetillä pääosin pysyessä vointi on kuitenkin hyvä ja vyötärö on kutistunut 2-3 vaatenumeroa entisestä kun turvotus on poissa.

Uusimpien tutkimusten mukaan ns. ”gluteeniherkkyys” ei ehkä johtuisikaan gluteenista vaan viljojen ATI-proteiineista (amylaasi-trypsiini-inhibiittorit).
Linkistä löytyy tietoa gluteenin, Ati-proteiinien, fruktaanien, gliadiinin, serpiinien (myös riisissä) ym. osuudesta eri tauteihin ja oireisiin. Tämä on toistaiseksi paras ja perusteellisin lähde mitä olen internetistä löytänyt viljaongelmiin liittyen.

Siitä myös selviää, että mitä jalostetumpaa vilja on, sitä enemmän se aiheuttaa ongelmia. Kun viljat jalostetaan kestämään tuholaisia tai torjunta-aineita, ne eivät sula ihmisenkään ruoansulatuksessa.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12129/full
0
1 vastaus

Tämä kommentti ei nyt koske teitä jotka ovat tähän ketjuun asiallisesti kommentoineet.
Mutta te kaikki epäilijät sun muut. Opetelkaa ihmiset kuuntelemaan omaa olotilaanne ja muutenkin itseänne. Älkää aina uskoko auktoriteetteja (lääkäri). Vain te itse tunnette ja tiedätte itsenne. Valitettavasti nykyihminen on vieraantunut itsensä kuuntelemisesta. Jos ette usko siihen mitä ihmiset kokemuksensa mukaan kirjoittavat, miksi uskotte lääkäriä? Outoa.
0
1 vastaus

Minä olen ulkomaalainen enkä ymmärrä teitä suomalaisia kuten moni muutkaan jotka tulevat tänne, mistä tämä ruoka kammo on tullut teille, missään muualla maailmassa mietitään syömistä näin paljon kuin Suomessa, pelätään rasvoja, hiilareita ja kaikkee muuta sitten ihmetellään kun on kiljuva nälkä ja siihen rokotteeksi syödään jätti karkki pussi sitten kun lihotaan ja tulee vaivoja syytetään vaikka mitä, pitäisikö suomalaisten oppia olle rehellisiä itselleen eikä aina syytä muita asioita? Itse olen saanut vaikka mitä katseita siitä mitä syön, iso pasta annos on ihan tavallinen. Eksoottista on että Suomessa pitää aina olla salaatti siinä lautasella, se on hyvin oudon näköistä, sitäkään ei syödä ulkomailla, muualla syödään kunnon ruokia missä on oikeita vihanneksia, lihaa viljaa…pysyy normipainoisena eikä ole mitään vaivoja.

Hyvä ettei tapetaan siitä kun syö normaalisti, en tiedä onko se kateus että joku pysyy kunnossa miettimättä ja nautimalla elämää vai mitä se oikein on.

Luulen että vaiva on siellä korvien välissä 🙂 Täällä on suorastaan neuroottinen, kiero ja sairas suhtautuminen ruokaan, en yhtään ihmettele että ollaan ylipainoisia, alipainonsia ja täynnä vaivoja.

Syökää sitä oikeeta ruokaa niin vaivat kummallisesti häviävät.

Täällä otetaan niin hitosti stressiä asioita mitä ei tarvisi edes miettiä etten ihmettele että ollaan uupuneita kun elämä jää kokonaan väliin.
0
1 vastaus

Hyvä että uskallat sanoa totuuden se on juuri näin, kuka vouhottaa mistäkin ruuasta,sen terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, kohtuudella kaikkea?
0
1 vastaus

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Minunkin lapseni sai lääkärintodistuksen gluteenitonta varten ilman keliakiaa tai allergiaa. Kuntani ei kuitenkaan hyväksynyt todistustusta. Vein asian AVIin asti ja voitin. Syy tähän oli kuitenkin se, että lääkärintodistus oli kelvannut jo 2 vuotta, mutta yhtäkkiä ei kelvannutkaan. Lempäälä ei myönnä gluteenitonta enää kuin keliaakikoille ja vilja-allergisille. Monessa kunnassa sama juttu.
0
1 vastaus

Tyreoidektomia tulossa, kilpirauhasen vt vaivaa. Ai mutta, operaatio ja lääkkeet onkin varmasti tarpeettomat, senkun rupean gluteenittomalle dietille… VMP.
0
1 vastaus

Heippaa! Ihan pakko vaan selvennyksen vuoksi kysyä että oletko ihan kokonaam vehnättömän, viljattoman vai gluteenittoman ruokavalion kannalla? En ole mikään ekspertti mutta käsittääkseni monessa viljassa gluteeni on vain osa proteiinia ja se voidaan teollisesti poistaa niin, että vilja jää. Onko sun terveydelle ok syödä esim. Kauraa? 🙂
0
1 vastaus

Itselläni nyt tilanne muuttunut isosti DNRS-treenin myötä. Yliherkkyyksiä voi kehittää kaikille noille mainitsemillesi, silloin tärkeää on välttää oireiden aiheuttajaa. Itslläni se oli erityisesti gluteeni, kauraa käytin ennenkin kohtuudella. Nyt olen parantunut erittäin pitkän ja työlään, mutta antoisan DNRS-treenin myötä kaikista yliherkkyyksistä, joten nykyään syön vehnää ja gluteenia kohtuudella.

Tässä DNRS:stä https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/parannunko-home-monikemikaaliyliherkkyydesta-talla-mentelmalla/
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: