Kotitalouskriisi 23.1.2016
TEKSTI Maria

Voikahvi ja smoothie – hyvää ja kallista

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

IMG_1460Olisi ihana ehtiä kirjoittamaan tänne useammin, mutta nyt on ollut niin kova kiire Kemikaalitutkan alkukäynnistyksessä. Asia, joka minut on pitänyt järjissäni on täydellinen aamupala.

Kerroin jo supersmoothie-reseptistäni. Teen hyviä juttuja pursuavan smoothien aamupalaksi koko perheelle joka ikinen aamu. Moni innostui aamiaisohjeestani ja kyseli myös hintaaa. Laskin yhden smoothieannoksen hinnaksi 8 €. Mikä on kyllä todella paljon.

Jos terveellinen ruoka on kallista, niin superterveellinen on kai sitten superkallista. Otan hintaa takaisin tekemällä illalliseksi todella yksinertaista ruokaa edullisista raaka-aineista eli kasviksista. Rahat smoothieen saan myös säästöstä, joka muodostuu siitä, että osta koko vuonna uusia vaatteita. Terveys on valintakysymys.

IMG_1448

Hyvä ja paha kahvi

Aikuisten aamiassettiin kuuluu myös voikahvi eli bullet proof coffee. Arkisin kahvit juodaan rauhassa, kun lapset on viety kouluun. Viikonloppuisin järjestyksellä ei ole niin väliä, kunhan aamu tuntuu loputtoman joutilaalta. Tarvitsen jokaiseen päivään hetken, jolloin vaan olen.

Opin juomaan kahvia vasta kymmenen vuotta sitten. En ollut juonut kupillistakaan sitä ennen. Jäin kerrasta koukkuun.

Kahvi on minulle huono juttu, jos juon vähääkään liikaa, menen aivan höpelöksi ja hermostuneeksi. Käsien liikkeistä tulee ihmeen vikkeliä ja teräviä. Olen siis yrittänyt pitää kahvinjuonnin kohtuudessa. Juon noin kaksi kuppia päivässä.

Home- ja kemikaalialtistuneena olen tietenkin huolestunut kahvin torjunta-aineista. Siispä valitsen aina luomukahvia. Kahvi sisältää myös yleisesti homemyrkkyjä, eli hometoksiineja. Löysin nyt netistä todella kiinnostavan kahviuutuuden, jota en vielä ole kokeillut. Tämän kahvin luvataan sisältävän vähemmän homemyrkkyjä, sillä pavut käsitellään todella huolellisesti. Ja sehän näkyy myös hinnassa.

Syksyllä uudet työkaverini, Safkatutkan Fredu ja Anni tekivät minulle ensimmäisen nauttimani voikahvin. Hetken epäröin, sitten ihastuin. Nyt teen kahvin aina näin:

Voikahvi eli bullet proof -kahvi

  • raikasta vettä, mieluiten suodatettua
  • luomukahvia
  • 1 tl / kuppi luomuvoita, niittyvoita, raakavoita tai gheetä
  • lisäksi 1 tl / kuppi kookosöljyä tai MCT

Keitä kahvi kuten aina. Lisää pannuun voita ja öljyä sen mukaan, kuinka monta kuppia olet keittänyt. Surista voi ja kahvi sekaisin tehosekoittimella tai blenderillä. Kahvi on valmista, kun pintaan nousee kermainen vaahto.

Itse huomaan, että kun juon kahvin näin valmistettuna, ei tule sitä hötkyä oloa, jonka yleensä saan kofeiinista. Ruokahifistelijät vannovan tällä tavoin valmistetulla kahvilla olevan myös muita terveysvaikutuksia.

Minä olen lähinnä innoissani mausta – kahvi on aivan taivaallista näin!

IMG_1453 IMG_1459

Hyvää lauantaita!

*Voi on kääritty Abeego-mehiläisvahakääreeseen, jonka sain kokeiltavaksi

Tulli – mykotoksiinit

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (23)

[…] Nykyään minulla on kahvinjuonnista muistona vain kahvinkeittohetki, nimittäin keitän lähes joka aamu kupillisen bullet proof -kahvia puolisolle. […]
0
1 vastaus

Kyllä tiettyjen terveellisten ruokien hinta kirpaisee… Mutta me yritämme aina ajatella, että se on sitten pois terveysmenoista.
0
1 vastaus

Kenties teräksinen sauvasekoitin olisi muovista parempi kuumaan kahviin?
0
1 vastaus

OLISI! Toivon että tämä menisi rikki jotta voisin ostaa uuden. 20-vuotta jo kestänyt…
0
1 vastaus

”Terveys on valinta kysymys”
Paljon ravinto vaikuttaa, mutta ei se autuaaksi tee. Itsekkin ajattelin vielä hetki sitten näin. Olin/olen erittäin tarkka ruokavaliosta, mutta elämä päätti toisin. Terveys ei todellakaan ole valinta kysymys. terv. 21-vuotias kilpaurheilija ja syöpään sairastunut
0
1 vastaus

Ruoka on vain pieni osa. Omasta mielestäni suurempi merkitys on ympäristön epäpuhtauksilla: mikrobeilla, kuiduilla ja kemikaaleilla. Terveys ei ole aina edes oma valinta, vaan omien vanhempien (tiedostamattomat) valinnat vaikuttavat meidän kaikkien terveyteen. Niillä mennään mitä on annettu. Itse voidaan tehdä parempia valintoja.
Toivottavasti paranet pian.
0
1 vastaus

Kerro ihmeessä kokemuksia Abeegosta, kun olet saanut tutustuttua! Tilasin niitä n. Kk sitten kotiin paketin ja olen ihastunut. Ainoa, joka vähän mietityttää on ”kankaiden” voimakas vahan tuoksu, mutta en ole vielä huomannut sen tarttuvan pahasti ruokiin. Myös hygienisyys pidemmän päälle arveluttaa. Saakohan apteekista mikrobitestejä, joita suurtalouskeittiöissä käytetään?
0
1 vastaus

Kurkkuun maku kyllä tarttui. Itse en ole huolestunut bakteereista. Pesen aina käytön välissä.
0
1 vastaus

Onko 8 euron smoothie aina tapa noudattaa terveellistä elämäntapaa? Monet kalliit superfoodit eivät loppupeleissä ole sen terveellisempiä kuin halvemmat juurekset ja vihannekset. Toki superfoodit ovat nyt muotia. Ja itse en käyttäisi muovista sauvasekoitinta kuumaan kahviin. Kun siinä on niitä muovin myrkkyjä.
0
1 vastaus

Totta. Itselläni terveysintoilu yhdistyy piheilyyn. Sauvasekoitin on toimiva, mutta 20-vuotta vanha. Toivon salaa, että se menisi rikki jotta saisin ”luvan” ostaa uuden…
Halpojahan tämänkin smoothien mustikat ovat jos ne on itse kerännyt. Minä en ehtinyt tänä kesänä. Minulle superterveellisyys tarkoittaa superhyvää sisäilmaa ja superhyvää ruokaa. Varmasti muitakin tapoja nähdä asia on.
0
1 vastaus

Heippa,
Huomasin itsekin homealtistuksen aikana ja sen jälkeen etten kyennyt juomaan kahvia. En vain tiennyt miten kahvi ja home liittyvät toisiinsa. Kurkussa tuli heti sellainen todella kuiva ja huono olo. Sitten luin noista homemyrkyistä ja kokeilin luomukahvia. Vaihdettuani luomukahviin tätä ongelmaa ei ole enää ollut lainkaan. Ihanaa että luomukahveja löytyy nykyään ihan joka kaupasta 🙂
0
1 vastaus

Joo! Ihan mahdollista! Ja tietty myös torjunta-aineet voi aiheuttaa.
0
1 vastaus

Enpäs tiennytkään, että kahvissakin on homejäämiä! Olen itsekin kemikaali-ja homeherkkä ja olen myös huomannut oireilevani tietyistä ruoista, joissa saattaa olla homeita. Tavallinen kahvi kuuluu myös näihin ja siksi juon aina kahvini luomuna. Saakohan tuota mainitsemaasi homevapaata kahvia Suomesta?
0
1 vastaus

Hyvä postaus! Tämä nyt menee vähän ohi aiheen, mutta haluaisin kysyä sinulta, onko sinulla tietoa kätkytkuolemien ja ympäristötekijöiden välisestä yhteydestä. Tiedän nimittäin useamman kätkytkuolematapauksen ja olen monta kertaa miettinyt, että voisiko niissä syynä olla ympäristötekijät? Kun mitään selvää syytähän niihin ei tiedetä. Jotenkin satuttaa joka kerta kuulla niin kovasti noita tarinoita. Kenenkään ei tulisi menettää lastansa.
0
1 vastaus

Toinenkin lukija kysyi tätä asiaa minulta. Pohti erityisesti huuhteluaineita.
Ei kyllä taida olla tutkimuksia aiheesta. Mahdollista toki!
0
1 vastaus

Hei,
Tuli mieleen sellainen, että eikös luomukahvissa saattaisi olla enemmän homeiden tuottamia myrkkyjä tavalliseen verrattuna, koska luomukahvin tuotannossa ei varmaankaan ole käytetty homeenestoaineita? Ja sama esim. viljatuotteissa. Noin niin kuin tavallisessa luomussa siis, erityiskohdellut pienerät ovat varmaan asia erikseen. Eli valittavana on joko vähemmän hometoksiineja, mutta mahdollisesti pieniä torjunta-ainejäämiä sisältävä tavisversio tai sitten luomu, jossa voikin olla luontaisia toksiineja homeiden tai kasvitautien seurauksena? Vaikea valinta oman terveyden kannalta (ympäristönäkökulma onkin sitten erikseen).
0
1 vastaus

En usko. Homeenestoaineet voivat aiheuttaa sen, että hometta kasvaa VÄHEMMÄN, mutta se on TOKSISEMPAA.
Luomun viljely on myös tarkempaa puuhaa, jolloin laatu on parempaa ja se homehtuu vähemmän.
0
1 vastaus

Kiinnostava väite… Mikä tuon sitten aiheuttaisi, että vähempi home onkin ärtsympää? Ite haluaisin perustaa luuloni faktojen varaan. Suurtuotantoa se on muuten luomukin ja laatu taitaa riippua tekijän ammattitaidosta, huolellisuudesta ja asenteesta molemmilla tuotantotavoilla tehden, luomuna tai tavallisesti. Enkä nyt näillä kommentoinneillani yritä sanoa luomun olevan huono asia. Lähinnä sitä, ettei luomu ole automaattisesti tai kiistattomasti aina parempi. Asioilla on monet puolensa.
0
1 vastaus

Tutkimuksia homeista ja homeenestoaineista on. Se johtuu siitä, että homeet tuottavat toksiineja kasvaessaan epämieluisassa, vaikeassa ympäristössä.
0
1 vastaus

Ok, kiitos tästä selvennyksestä.
0
1 vastaus

Juuri viikonloppuna pohdin samaa kuin ”yks lukija vain”- kommentoija. Kiitos Maria vastauksista ja mahtavasta blogista! Ennen ajattelin luomun olevan hieman ”hömppää”, mutta iän karttuessa ja tietoa hakiessa on infoa kertynyt lisää ja mieli muuttunut. Sinun blogistasi on ollu minulle suuri hyöty, iso kiitos siitä! Smoothie- ja kahvireseptit ovat menneet heti kokeiluun ja ovat maistuneet erinomaisilta. Vastaavia olisi mukava lukea lisää.

Aurinkoista kevättä sinulle ja perheellesi!
0
1 vastaus

Heippa!
Nyt menee tämän aiheen ohi, mutta onko sinulla tietoa Forever Living Products Aloe vera-tuotteista? Olen kuullut, että sisältäisivät paljon myrkyllistä aloiinia.. (63.000 pmm). Tuotteet ovat saaneet kuitenkin Certified-leiman. Uskaltaako/kannattaako niitä käyttää?
0
1 vastaus

Ei kyllä ole kokemusta. Jokin huono aine näistäkin löytyi. Olisiko triklosaani.
0
1 vastaus

Voikahvi on varmasti hyvää niinkuin kaikki pressokahvitkin, kun niihin pääse kahvin rasva toisin kuin suodatinkahvissa. Joka päivä sitä ei varmasikaan kannata kuitenkaan juoda. Kolesteroliarvot on hyvä tarkistaa mikäli juomista jatkaa. Tuosta supersmootiesta pakko myös kommentoida, että jos siihen laittaa koko pussin mustikoita on kuin heittäisi rahaa ja ruokaa roskiin. Aikuinen ihminen saa kymmenestä mustikasta päivän c vitamiini tarpeen, ylimääräinen vesiliukoinen c vitamiini valuu pissana ulos ja mustikan kuidut ulosteena ulos. Eli vähempikin riittääisi terveelliseeen aamupalaan.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: