Kotitalouskriisi 2.2.2017
TEKSTI Maria

Yhden ihmisen kokemuksia Lunette-kuukupeista

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

all_colors_triangle

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Ajattelin kirjoittaa tähän että, hoi, tämä kirjoitus on vain naisille, mutta sitten muistin, että ihmisiähän tässä ollaan. Minä tunnen itseni joka solultani naiseksi, mutta kaikki joilla on kuukatiset eivät välttämättä miellä itseään juuri tämän sukupuolen edustajiksi, jos kummankaan. Kunnioitetaan myös sitä tunnetta.

Siksipä kommentoin heti, kun nettikauppiaskollegani nimesivät Safkanetin uuden tuotekategorian Naisten tuotteiksi. Olen silti niin innoissani, että saimme kuukupit vihdoin nettikauppamme valikoimiin.

No words needed.

A photo posted by Lunette Menstrual Cup (@lunettecup) on

Vähemmän jätettä ja ärsyttäviä kemikaaleja

Muistan nähneeni kuukupin ensimmäistä kertaa joskus kaksikymppisenä. Luin silloin Voima-lehteä, leivoin spelt-sämpylöitä ja tein kasvissosekeittoja. Kaiken järjen mukaan minun olisi pitänyt olla ensimmäisenä hankkimassa itselleni kuukuppia. Minulla oli kuitenkin vielä tuolloin pieni fyysinen poikkeama, jonka kanssa ei kuukuppia ei voinut käyttää.

Käytin molempien vauvojeni kanssa aika paljon kestovaippoja, sillä se on todella paljon ekologisempaa, kuin kertakäyttövaippojen käyttö. Vaipparumbaan verrattuna yhdet kuukautiset silloin tällöin tuntuvat tosi mitättömältä, mutta kun asia laitetaan numeroiksi, ovat kertakäyttöiset kuukautissuojat aikamoinen roskakasa: menstruoiva ihminen käyttää elämänsä aikana suunnilleen 10 000 (kymmenentuhatta!!!) kuukautissuojaa.

Lisäksi kertakäyttövaipat sekä kuukautissuojat sisältävät enemmän tai vähemmän ärsyttäviä kemikaaleja. Jotkut siteet ovat jopa aiheuttaneet todella vakavia reaktioita käyttäjilleen. Luomupuuvillaiset kestokuukautissuojat eivät silti koskaan ole tuntuneet minun jutulta.

kuukautiskuppi

Vihdoin eka kuukuppi!

Ostin ensimmäisen kuukupin kun olin raskaana ja odotin ensimmäistä lastani. Minulla oli silloinkin vielä (ja on vieläkin) kaksi kohtua, mutta tiesin, että emättimen väliseinämä todennäköisesti poistettaisiin synnytyksen yhteydessä. Niin tapahtuikin ja raskauden jälkeen odotin innolla ensimmäisiä kuukautisia, jotta pääsisin vihdoin harjoittelemaan kuukupin käyttöä. (En usko, että kovin moni odottaa kuukautisia niin innolla kuin minä silloin.)

Ensimmäinen kuppini oli kirkkaan värinen Lunette, joka oli kokoa 2. Kokoa kaksi suositellaan synnyttäneille naisille ja siksi valitsin sen. Muistan, että parit kuukautiset meni harjoitellessa. Silloin käytin kuppia lähes poikkeuksetta vain kotona. Enimmäkseen kuppi toimi loistavasti, mutta välillä kaikki meni kirjaimellisesti reisille. Ensimmäisinä kuukausina käytin pikkuhousunsuojaa back uppina. Kupin taittelun ja omalle keholle sopivan kohdan etsiminen saattaa tosiaan kestää hetken.

Sitten tulinkin taas raskaaksi ja pääsin jatkamaan harjoittelua vasta parin vuoden päästä. Käytin samaa kuppia vielä neljä vuotta lisää. Nyt vasta huomasin, että kuppi taidetaan suositella vaihdettavaksi hieman useammin kuin kuuden vuoden välein. Silti vanha kuppini oli pientä antennissa olevaa tummentumaa lukuunottamatta aivan priima vielä loppuun asti.

 

Mukavaa ja vaivatonta – kokeile kokoja

Vuosi sitten sain Lunettelta kokeiltavaksi uusia värikkäitä kuppeja. Päätin kokeilla keltaista Luciaa koossa 1, vaikka kokoa 1 suositellaan naisille, jotka eivät ole synnyttäneet. Huomasin että koko 1 onkin minulle parempi kuin ensimmäinen kuppini! Toki pienempää kuppia täytyy tyhjentää useammin, mutta huomaan, että pienempi koko istuu paremmin ja ohivuotoja tulee vähemmän. Lisäksi pienempi kuppi tuntuu kivemmalta – se ei siis tunnu miltään, kun se on paikallaan!

Keltainen kuppini on jo vuoden aikana pärjännyt metsässä telttaretkellä, uinut Intian valtameressä,  istunut suorassa lähetyksessä ja tehnyt puolivoltteja rannalla. Siis kuukuppi pystyy siihen mihin sinäkin.

? #puolivoltti #ihanaollaminä

A video posted by Maria Nordin (@marianordin.fi) on

Psst… Teillä varmasti on kokemuksia kuukupeista, kertokaapa tarinoita blogauksen perään!

PS. Kotimaiset Lunette -kuukautiskupit saat Safkanet.fi -verkkokaupasta, jossa olen osakkaana.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (21)

Mulla kans oli toi ongelma. Itselläni ehkä johtui vähän erilaisesesta fysiikasta (kaksi kohtua). Aloin laittamaan kupin syvemmälle mitä ohjeessa sanotaan ja nyt ei vuoda.
0
1 vastaus

Aivan mahtavaa että löysin kupin heti kun tuli meille markkinoille joskus 11 vuotta sitten 15 vuotiaana. Käytössä on ollut nyt kaksi lunettea koolla 2. En voinut sietää siteitä ja tamppoonit sattuivat. Kuppi on toiminut ihan loistavasti juuri kaikkialla missä minäkin. Joskus unohdan kupin ja kuukautiset ja sitten menee reisille, koska se on niin huomaamaton ja helppo.
0
1 vastaus

Parasta, mitä kuukautisiin on keksitty! En voinut sietää siteitä jatkuvien ohivuotojen vuoksi. Tampoonit taas ärsyttivät limakalvoja. Hankin ensimmäisen kupin ennen lasta, mutta minulle taas se isompi koko oli parempi. Nyt kaapista löytyy kuppi, mutta synnytyksen jälkeen sain kierukan, joten ei ole menkoista tarvinnut kärsiä.
0
1 vastaus

Voiko kuukupin ollessa paikoillaan harrastaa raskasta urheilua (esim. Painonnostoa)? Eihän kuukuppi lähde irti kesken kyykkyjen? Entäpä jooga? Jos roikun pää alaspäin liinajoogatunnilla, niin voin luottaa ettei kuukuppi lähde pois paikoiltaan?
0
1 vastaus

Kyllä mä uskoisin että pystyy myös raskasta urheilua harrastamaan. Tosiaan itse oon tehnyt puolivoltteja ja joogaillut.
0
1 vastaus

Ehkä mahtavin keksintö ikinä. Ollut käytössä muistaakseni viimeset 6-7 vuotta, enkä tosiaan vaihtais pois. Toki tampoonia tulee välillä käytettyä, kun tietää, ettei huuhtelumahdollisuutta ole helposti saatavilla. Vuosien aikana on ollut 3 eri mallia käytössä/testissä, hyvin ne saa pidettyä pitkään siisteinä, kun muistaa vaan steriloida keittämällä sillon tällön. Itse keitän yleensä menkkojen päätyttyä, on jotenki kivempi fiilis laittaa puhdas kuppi säilytykseen. Haluaisin kovasti ostaa suomalaista, mutta tällä hetkelläkin tuo Luneten 2-koko on jäänyt hätävaraksi kylppärin kaappiin, kun mun mielestä tuntuu jotenkin hurjan suurelta ja jäykältä. Aikaisempi DivaCup ja nyt käytössä oleva Meluna ovat olleet paljon ”joustavampia” ja mukavampia asettaa paikoilleen. Ehkä seuraavaksi pitää rohkaistua ostamaan Luneten pienempi ja testaamaan, miltä se vaikuttaa.
0
1 vastaus

Ah, jäi vielä edellisestä, että Melunassa häiritsee kyllä hieman se, ettei se ole silikoninen, vaan tpe-muovista valmistettu. Tämän tajusin vasta jälkikäteen, kun olin jo kupin ottanut käyttöön.
0
1 vastaus

Kuukuppi on tosi jees! Ollut nyt käytössä muutaman vuoden Luneten koko 1. Ihanaa, kun ei tarvitse panikoida, että tampoonit on loppu ja tunkea vessapaperia alushousuihin kauppareissua varten.
0
1 vastaus

Hei, pakko kysyä oletteko eronneet Reinon kanssa?
0
1 vastaus

Muistan vielä ne järkyttävän paksut siteet, joita äiti kaapista antoi ekoihin menkkoihin, yöks! Kuukuppia olen käyttänyt jo ikuisuuden enkä ikinä suostu vaihtamaan pois. En ole vielä keksinyt tilannetta jossa sitä ei voisi käyttää (paitsi raskauden jälkivuotoon ei taidettu suositella). Mullekaan tosin ei Lunette sovi ollenkaan. Mooncup taas istuu hyvin. Onneksi on vaihtoehtoja, naiset on varmasti tälläkin osastolla kaikki vähän erimallisia.
0
1 vastaus

Toine kuppi käytössä, mahtava keksintö! Inhoan siteitä, kutittavat, hankaavat ja kaikin puolin epämukavat. Kuppia käyttämällä voi melkein unohtaa menkat.
Ps. Toivoin joskus aiemmin viikon ruokaostokset-postausta ja toivon nyt uudestaan 😀
0
1 vastaus

JEs, eli Viikon ruokaostokset tulossa 😀
0
1 vastaus

En ikinä käyttäisi kuukuppia! Ei ole sitten yhtään mun juttu, pelkkä ajatus jostain kupista sisälläni saa inhon väreitä aikaan. Eli vaikka täällä kaikki vain kehuvat sitä, tiedän todella monta naista jotka ovat kanssani samaa mieltä.
0
1 vastaus

rakastan kuukuppia! Nyt ollut käytössä melkein vuoden ja pois en todellakaan vaihtaisi! Vaikka harjoitustahan se hieman vaati…Niin ihanaa kun ei mitään valahda houisihin vaikka kuinka yskii ja aivastaa :D:D varsinkin kun synnytykset runsauttivat vuotoa aika paljon ja sidettä sai koko ajan olla vaihtamassa! RAKASTAN!
0
1 vastaus

Hei. Millä teillä pestään pyykkiä? Veikkaan pesupähkinöitä tai suolaa sisältävää palloa? 🙂
0
1 vastaus

Me on käytetty Allegroa, siitäkin pitäisi kirjoittaa pian!
0
1 vastaus

Hei Maria, voisitko suositella kasvonpuhdistis tuotetta? Mitä mieltä olet body shop tuotteista? Hyvää helmikuuta 🙂
0
1 vastaus

Itse olen aivan hurahtanut MeineBaseen, sillä puhdistan kasvot oli meikkiä tai ei. Joskus käytän myös Flow-kosmetiikan kasvojenpuhdistusöljyä tai palasaippuaa. Kaikki ovat tosi erilaisia. Jos haluat, kuvaile vähän millaisesta tykkäät, niin osaan suositella tarkemmin. Itse en käytä Body Shopin tuotteita, sillä niissä on paljon synteettisiä ainesosia.
0
1 vastaus

Mitä voisi olla pielessä, kun mulla kuukuppi vuotaa ihan heti? Toimi yhden kierron suht hyvin ja sen jälkeen jäänyt joka kierrossa ekaa päivää lukuunottamatta käyttämättä. Koko 2 käytössä juurikin lasten saamisen vuoksi.
0
1 vastaus

Mulla kans oli toi ongelma. Itselläni ehkä johtui vähän erilaisesesta fysiikasta (kaksi kohtua). Aloin laittamaan kupin syvemmälle mitä ohjeessa sanotaan ja nyt ei vuoda.
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: