Esteetön, mutta silti esteettinen koti?

Teksti

”Oma koti, se on soma ja ihan ikioma”, päivitin Facebookiin, kun ostimme reilu vuosi sitten oman kodin, kauniin kodin. Mutta jos kehykset ovat kauniit, onko myös kuvakin?

Monella saattaa olla sellainen (myös itselläni oli) ennakkoluulo, että pyörätuolikoti olisi laitosmainen ja tylsä. Toki jos liikuntavamma vaatii esim. nostolaitteen ja muita laitteita, niin asunto (varsinkin pieni) alkaa hyvin nopeasti ”laitostumaan”. Invakeittiötkin ovat monesti valitettavan rumia, ainakin minun mielestäni.

Ostin muutama vuosi sitten Asuntomessujen virallisen messulehden ja petyin suuresti sinne suunniteltuun inva-asuntoon! Siellä oli sairaalamainen sänky nostettavilla laidoilla, tosin puinen sentään, ja saman sarjan yöpöytä. Asunto oli yksiö, eikä paljon muita kalusteita ollut, nostolaitetta ja sänkyä lukuunottamatta. Keittiö oli asunnon ainoa väripilkku, mutta sekin oli aivan kaamea. Ja lattia oli mitäänsanomatonta muovimattoa, mikä toki onkin paras valinta jos kulkee esim. sähkärillä. Muovimattojakin myydään nykyään niin monenlaisia esim. puukuviolla, laatoituskuviolla ym., niin miksi siis valita mitäänsanomaton harmaa ilman mitään ilmettä?

Pyrin itse ”sisustajana” siihen, että kotini näyttäisi mahdollisimman normaalilta ja tavalliselta perheen kodilta, vaikka tätä suunnitellessa olenkin huomioinut pyörätuolin kääntymistilat ja näin ollen  vahinkojen ja kolhujen minimoinnin. (toimii huonosti, siitä myöhemmin lisää.)
Onneksi nykyään uusien talojen rakennussäädöksissä on asetettu tietyt kriteerit eri tilojen koolle, esim. vessat ovat nykyään suurempia, kun vaikka monissa 90-luvun taloissa. Minunkin kotitalossani (rakennettu 1991) vessa on niin pieni, ettei sinne mahdu pyörätuolilla. Ovikin on kapeampi kun muissa huoneissa. Tämän huomasin vasta kun jouduin itse pyörätuoliin. Eihän näitä asioita tule mietittyä ennen kun ne osuvat omalle kohdalle.
Meillä taas tässä omassa talossa on niin tilava vessa, että mahdun tuolilla sisään ja vielä kääntymäänkin siellä. 

Meidän kotimme on kaksitasoinen talo, tyyliltään niin ulkoa kuin sisältäkin maalaisromanttinen, mutta pienellä modernilla twistillä. Neliöitä on lähes 140. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, pieni
aulakäytävä, vaatehuone ja vessa suihkulla. Alakerrassa on kaksi
makuuhuonetta ja muut mukavuudet.
En pidä itseäni kummoisena sisustajana, mutta sisustajana olen eri tyylien sekakäyttäjä. Välillä haluan somistaa joka nurkan pajukoreilla, pitsihörsseleillä ja tyynyillä ja välillä tyhjäilen kaikki tasot pelkistetymmäksi sisustukseksi.
Toisaalta rakastan hurjasti talomme tyyppisiä maalaisromanttisia taloja pylväillä ja isoilla terasseilla, mutta toisaalta haluaisin modernimman talon ja isoja, lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita, joita Isimies sitten pesisi, heh! 😀
Näiden kahden tyylin yhdistäminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä, mutta uskon, että jos meitä sattuu joskus rakennuskärpänen puraisemaan, palkkaamme hyvän arkkitehdin sellaisen meille suunnittelemaan.

Sisääntulot etu- ja takapihalla: Esteettömiä. Silti esteettisiä?

A-murun leikkihuone: Esteetön. Silti esteettinen? (A-murun leikkihuoneesta tulossa oma postaus myöhemmin.)

Kotiimme on tehty jonkin verran muutostöitä vammaispalvelun kautta, mutta haaveilen vielä toimivammasta keittiöstä. Keittiöömme tehtiin hyvin pieni remontti muuttaessamme tähän taloon, eikä se palvele enää kunnolla tarkoitustaan. Keittiöömme olen ulkonäöllisesti tyytyväinen. Se on minusta pieni ja kaunis, vaikka osa kaapeista on laskettu alemmas ja minulle tehty erillislieden alle kolo, että mahdun kokkailemaan pyöriksen kanssa ja laskettu yksi työskentelytaso ”pyöriskorkeudelle”.
Nyt suunnittelemekin uutta keittiötä ja toivomme, että saamme kaupunkimmme vammaispalvelulta siihen avustusta.

Keittiö: Osittain esteetön. Silti esteettinen?

Makuuhuoneemme yläkerrassa: Esteetön. Silti esteettinen?

Tykkäisin kovasti sisustaa, mutta rahaa, aikaa ja tilaa on rajoitetusti.
Ja tietysti myös pyöris aiheuttaa omat ongelmansa. Sen vuoksi
meillä ei ole joka huoneessa mattoa ja jos on ne on mietitty tarkkaan,
toimiiko ne pyörätuolin kanssa ja kestävätkö ne kulutusta.
Pyöriksen vuoksi meillä ei ole myöskään pikkuisia koristeasetelmia pienillä pöydillä.
Kelaisin ne heti kumoon. (Meinasin tehdä niin tämän asunnon näytössä…) Niin ja A-muru ei antaisi niiden olla. 😀

Täytyy sanoa, että talon edellisellä omistajalla on ollut hyvä maku, koska lähes kaikki heidän sisustusratkaisut ovat miellyttäneet meitä. Pientä omaa ilmettä tähän taloon kuitenkin saimme, kun yläkerran makuuhuone ja Isimiehen työhuone sisustettiin viime talvena. Tapetoimme, maalasimme ja somistimme. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus vaihtaa tapettia myös olohuoneeseen ja maalata eteinen. Ja, ja, ja…eihän nämä työt omassa kodissa ikinä lopu! 😀

Makuuhuoneesamme A-murun pinnasänky on teetetty puusepällä, meidän sänky on taattua Ikea-laatua ja yöpöydät Maskusta. Verhot ja turkoosi tyyny teetettiin ja harmaat tyynyt on jostain nettikaupasta.
Makuuhuoneemme on niin iso, että mahdun helposti liikkumaan pyöriksellä ihan sängyn viereen. Itseasiassa molemmille puolille sänkyä. Entisissä asunnoissamme makuuhuoneet olivat niin pieniä, että jouduin jättämään pyöriksen ovelle ja konttaamaan sänkyyn. Tämä on luksusta verrattuna siihen!

Yläkerrassa on myös toinen iso makuuhuone, joka on meillä vierashuone- /dumbataan_sinne_ylimääräiset_kalusteet -käytössä. 😉
A-muru muuttaa sinne jossain vaiheessa nukkumaan, mutta vielä toistaiseksi hän tulee nukkumaan meidän kanssamme samassa huoneessa. Se tekee kaikesta helpompaa. Myös ”isojen tyttöjen sänkyyn” siirtyminen alkaa pian olemaan ajankohtaista, vaikka kokonsa puolesta tuo pinnis olisikin hyvinkin käyttökelpoinen. Ajattelimme ensin ruuvata tuon laskettavan saranoiltaan laidan irti. A-muru nuukkuukin satunnaisesti jo nyt laita alhaalla, koska hän osaa tulla alas sängystä jo hyvin. Toki laita on aina ylhäällä, kun olemme alakerrassa ja meillä on vielä varmuuden vuoksi pieni patja pehmentämässä mahdollisia putoamisia.
Isojen tyttöjen sänky on saatukin jo perhetutulta ja se on perinteinen päästävedettävä mäntysänky, joka odottaa vain valkoista maalia pintaan.

Alakerran vessa, rappu, olohuone, kylpyhuone ja eteinen: Esteettömiä. Silti esteettisiä?

Mitä kaipaisin vielä kotiimme? Kaipaisin uuden keittiön/keittiön ”uudistamisen” lisäksi uutta sohvaa. Tuo meidän nykyinen…en edes tiedä miten sitä kuvailisi. 😀
Kyllä siinä ihan silmä lepää, mutta muuten se on osoittanut täysin virheostokseksi! Kulman liitoskappaleet on porattu kaksi-kolme kertaa uusiin paikkoihin ja sen takia divaani- ja sohvaosa ovat eri korkeudella. Isimies on asentanut metallisen tukilevyn sohvan runkoon, ettei puuosat repeäisi irti toisistaan. Pohjasta on irronnut ainakin kaksi jousta ja sohvalla istuminenkin on mielenkiintoinen kokemus. Sohva on nimittäin tämän ajan tyylille uskollisena matala, siis TODELLA matala. Minulle tämä mataluus ei tuota mitään ongelmia, mutta vanhemmat ihmiset eivät tahdo päästä nousemaan sohvalta ylös. Imurointikaan ei sohvan alta onnistu, vaan sohva pitää siirtää. Lisäksi istuin- ja selkänojatyynyt lösähtävät alta aikayksikön…kuulostaako tutulta?

Olemme suunnitelleet Pohjanmaan kalusteen -nettisivuilla 3D studiossa omaa ”ihannesohvaamme”, mutta se tulee maksamaan ison kasan tonneja. Se olisi muuten saman tyylinen kulmasohva, kuin nykyisemme, mutta eri värinen ja ikkunan alle tuleva divaaniosa ei tulisi avopäädyllä, vaan kunnon käsinojalla. Haaveilemme nimittäin U:n muotoisesta sohvasta, eli pieni avodivaani tulisi sohvan toiseen päätyyn. Näin saisimme Isimiehen kanssa molemmat omat löhönurkat. Myös siirrettävä rahi on yksi vaihtoehto, jos kiinteä U-sohva tekee rajallisesta tilasta tukkoisen.
Pitää vain tutkia oikein mittakaavassa miltä sen kokoinen sohva tulisi näyttämään, eli ei muuta kun askartelemaan sohvaa paperista ja olohuoneen pohjapiirrosta tutkimaan, koska 3D studio antaa kaikkien käytettävien osien tarkat mitat! 😉

Sen olemme kuitenkin päättäneet, että jos ja kun ostamme seuraavan sohvan, sen on laadukas ja kotimainen, eikä mikään höpö-höpö-sohva, mikä tämä nykyinen sohvamme on. Laatu maksaa, mutta se maksaa myös itsensä ajallisesti takaisin.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kotiimme. Toki pieniä vikoja löytyy, mutta kenen kodista niitä ei löytyisi. Pyöris on aiheuttanut jonkin verran näitä pieniä vikoja ja siitä on tulossa tosiaan oma postaus myöhemmin. 🙂
Vaikka olenkin tyytyväinen kotiimme, niin uskon silti, että kun siskoni ja hänen perheensä omakotitalo valmistuu jouluksi, tulen olemaan kateudesta vihreä heidän upeasta ja uutuuttaan hohtavasta kodista! 😉

Millaisia sisustushaaveita teillä on? Oletteko tyytyväisiä koteihinne?

Tämä oli muuten päivän toinen postaus! 😀 Olen ilmeisesti aika innoissani bloggaamisesta, mutta jostain syystä teksteistä tulee aina kamalia kilometripostauksia. Olen saanut siitä palautettakin! 😀 No harjoitus tekee mestarin! Ehkä minäkin vielä opin kirjoittamaan! 😉

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Joo ei niin! 😀
Varmasti tulet näkemään! 😉

Avatar

Meikä haluaa sit nähä teiän uuden sohvan suunnitelman! :)) Joo ei enää IKINÄ osteta tuollaisia kökkösohvia, jatkossa laatua ja pitkäikäisyyttä kiitos! 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä