Miten pottailu sujuu?

Teksti Selina

Pottailu…niin. Sehän sujuu kuin tyhjä potta! Ei pissua, ei kakkaa vaan vain tyhjä potta ja monta paketillista vaippoja. Hitto, harmitus ja yksi suurimmista äitiyteni turhautumisista!
Onneksi Uudenvuodenlupaukseni äitinä -postauksessa antamani lupaus opettaa A-muru kuivaksi tämän vuoden aikana antaa vielä reilusti armoa -minulle nimittäin!

Tyhjä potta, vaippa ja motivaattorina Vessavintiöt -kirjan mukana tullut runojuliste.

Luin tuskastuneena pottailusta internetin ihmeellisestä maailmasta ja siellä annettiin monia neuvoja, joista osaa katsoin kieroon (keskustelupalstat) ja osa vaikutti järkeviltä.
Suurinta osaa neuvoista olemme kokeilleet, kuten lahjontaa tarrataulun muodossa ja kirjojen lukemista pottailun aikana. Olemme myös laulaneet potalla ja katsoneet lastenohjelmia iPadista. Myönnän aika paha juttu tämä iPadin tuominen vessaan, mutta jos osaat yhtään lukea rivien välistä, löydät varmasti sanan: epätoivo ja munlapsieiopiikinäkuivaksi-paniikin.

Päällimmäisenä erilaisia tekstejä lukiessani minulle jäi mieleen se, ettei lasta saa pakottaa potalle.
Voin myöntää, että olen tuskaisimpina hetkinä sortunut tähän ja jopa hermostunut, ”Ei sitten, annetaan olla!” parahduksen kera. Jep, en olen varmasti ainakaan tällä tavalla edesauttanut pottailun onnistumista.
Luin myös, että lapsella olisi hyvä olla tasainen vaihe elämässään pottailuharjoitusten aikana. 
Loppusyksystä aloitettu intensiivinen pottakoulu tuotti jo hyvää tulosta. A-muru osasi jo hieman ennakoida pissuhätää ja otti vaipan pois ja meni itse potalle. Potta täyttyi positiivisesta tuloksesta ja myös tarrataulu alkoi täyttyä lupaavasti. Sitten tuli se ensimmäinen takapakki, kun jouduimme sairaalaan A-murun parainfluenssan ja kurkunpääntulehduksen vuoksi ja se siitä sitten.
Joulun aikaan potta ei kiinnostanut ja olin päättänyt, että enää en pakota A-murua potalle, joten tulos olin lähes pyöreä nolla, muutamaa yllättävää onnistumista lukuunottamatta. Toinen takapakki tulikin sitten hyvin nopeasti, kun minä aloin sairastelemaan ja olin pitkään poissa kotoa. Onneksi Isimies ja Avustaja olivat saaneet A-murun suostuteltua potalle muutamia kertoja, vaikka hänellä ja meillä kaikilla oli vaikeaa kovan ikävän vuoksi. Tätä neuvoa varten pottailua ajatellen A-murulla ei todellakaan ole ollut tasainen elämänvaihe.
Olemme kokeilleet A-murulle myös pelkkiä pikkuhousuja. Siinä kävi niin, että puolessa tunnissa A-muru kasteli kolmet pikkuhousut. A-murusta oli ilmeisesti hauskaa, kun pissi valuu reisiä pitkin -ja varsinkin siinä tassuttelu. 😉 Onneksi meillä oli silloin siivouspäivä ja kaikki matot pihalla, mutta täytyy myöntää, että kolmannen vahingon jälkeen pikkarit vaihtuivat vaippaan, joka muuten pysyi kuivana sen illan. Hmm…

Tiedän, ettei kovinkaan moni lapsi ole täysin kuiva A-murun
ikäisenä ja vahinkoja sattuu vielä pitkään. Tiedän myös, ettei meillä ole mikään kiire kuivaksiopettelun suhteen, ja että
lapsi oppii kuivaksi kun hän on itse siihen valmis. Minulla tässä taitaa vain kiire olla ja turhautuminen iskeä, koska A-muru ei meinaakaan olla kuiva, ei sinne päinkään, eikä märkä vaippa edes haittaa häntä! Positiivista kuitenkin mielestäni on se, että A-muru kertoo kun pissu tai kakka on tullut vaippaan.
Välillä tuntuu, että kun edes vilkaisen pottaan päin, niin A-muru näkee jo ilmeestäni, mitä olen ehdottamassa ja saan saman tien vastauksen kysymättömään kysymykseeni: ”Ei tiitos, A ei halua potalle!”.
No käytöstavat kunniaan ja onneksi pahin pottapelko on väistynyt jo kokonaan!
Luulenkin, että tämä kuivaksiopettelu on jonkin verran myös äitien keskinäinen kisa, ainakin jos keskustelupalstoja lukee.

Nyt olemme pitäneet pientä luovaa taukoa pottailusta, mutta eilen alkoi jälleen intensiivinen pottailu, eli A-muru käy potalla edes pienen hetken istumassa useita kertoja päivässä, yleensä ennen ja jälkeen aterioiden ja unien. Ostin myös alennusmyynnistä A-murulle pottakirjan innostamaan pottailua, jota siis luetaan vain potalla. A-muru on tosin kiinnostunut kirjasta ja sen vessarunosta enemmän kuin itse pottailusta. Potta taitaa toimittaa A-murulle välillä vain hieman kovemman nojatuolin virkaa! 😉

Pottakirja. Tämä on muuten ihan superhyvä kirja, suosittelen, vaikka ei olisikaan pottaongelmia! 🙂

Uuden alun kunniaksi askartelimme eilen A-murun kanssa uuden tarrataulun A-murun onnistumisille. Tällä kertaa askartelimme Muumi-aiheisen tarrataulun, kuinkas muutenkaan! Kerroimme myös A-murulle, että kun tarrataulu tulee täyteen tarroja, menemme kesällä katsomaan Muumimaailmaan ihan oikeita Muumeja ja A-muru innostui tietenkin asiasta hurjasti!

Ensin tein pahvista kaavan Muumipeikkoa varten, jonka jäljensin kartongille. Sitten leikkasin kartongin piirtämiäni viivoja pitkin ja piirsin vielä Muumipeikolle silmät ja joitain ääriviivoja. Mallia otin A-murun tarrapurkissa olevasta Muumipeikon kuvasta.
Hännän tein Muumipeikolle erikseen ja syy siihen selviää kohta. 😉

Valmis Muumipeikko, mummon ostamat uudet Muumi-aiheiset pottatarrat ja vanha tarrataulu.
Muumipeikko löysi paikkansa vanhasta tutusta paikasta, eli pakastimen ovesta.

Kuten sanoin, tein Muumipeikolle erillisen irrotettavan hännän erästä perinteistä leikkiä varten. A-muru saa siis yrittää laittaa Muumipeikolle häntää paikoilleen. Hän tosin ei vielä ole aivan haka tässä lajissa…

…häntä löysi paikkansa nimittäin hieman väärästä paikasta! 😀 Onneksi harjoitus tekee mestarin ja isi tuli auttamaan! Niin ja pääasia on, että A-murulla oli hauskaa!

Isi näyttää A-murulle mallia.

Jatkamme siis edelleen kovaa harjoittelua, mutta täytyy myöntää että salaa toivon pientä ihmettä, että A-muru yhtäkkiä keksisi itse pottailun salat. Olen myös päättänyt jatkossa olla itselleni armollisempi, enkä lue enää yhtään keskustelupalstan keskustelua siitä kuinka jonkun Martti-Liisa on oppinut kuivaksi vain 9 kk ikäisenä!

Loppuun vielä kevennyksenä kuva siitä, mitä A-muru teki sillä aikaa, kun siivoilin askartelusta aiheutuneita sotkuja.

A-muru piirsi pahville oman Muumipeikon ja käytti taideteokseensa myös muovailuvahaa, mutta muovailuvaha löysi kuitenkin lopulta tiensä myös tussien korkkeihin. 😀

 ♥: Selina

Miten teillä sujui (tai sujuu) pottailu ja minkä ikäisenä lapsenne oppivat kuivaksi?

Kommentit

28 kommenttia
Avatar

Oho, sinun kommenttisi on jäänyt huomaamatta täysin! Loppu hyvin kaikki hyvin kuitenkin täällä nyt! 🙂 Kivaa kesää! 🙂

Avatar

Mä en tahdo ottaa stressiä pottailusta. En ainakaan pakota potalle, koska sen tuloksena on totaalikieltäytyminen. Tarhassa 2,5v on alkkareilla ja hyvin sujuu. Kotona myös pääsääntöisesti käytössä, mutta välillä tulee vahinkoja. Isomman asian tekee omatoimisesti, mutta pienempää saa ollamuistuttelemassa eikä aina malta.. Ulos laitetaan vaippa 🙂 Meilläkin oli jossain vaiheessa YouTube aina apuna, mutta nyttemmin ollaan ilman, ettei sinne vessaan jäädä asumaan 😀 Joskus ollaan turvauduttu pelotteluun kaikenmaailman tukehduksista jos hengaillaan pissivaipoissa.. 😀

Älä ota stressiä, jokainen oppii kuivaksi aikanaan, omaan tahtiin 🙂

Avatar

Yritän olla stressaamatta! Kiitos vinkeistä! 🙂

Avatar

Hieno muumipeikko ja hyvä ajatus. Kiva ylläri nuo muovailuvahat! 😀
Ei tuo iPad mielestäni ole paha asia, jos sitä käyttää kohtuullisesti. Onhan sinne mahdollista saada vaikka mitä ns. hyvää ja opettavaista. Meillä sitä ei ole, mutta jos olisi niin varmasti käyttäisin hyväkseni tällaisissa tilanteissa. Eri asia sitten, jos napero kulkee koko aika nenä ruudussa kiinni. 😉

Avatar

Kiitos! 🙂 Juu voin kertoa, että tuon muovailuvahan poistaminen korkeista ei ollut niin kiva juttu! 😀

Avatar

Sulla on niin hauska tapa kirjoittaa! 😀 Mutta tosiaan, tunnen tuskasi.

Avatar

Kiitos Heidi! 🙂 "Kiva" kuulla etten ole yksin! 😀

Avatar

Ihana muumipeikko ja toi kirja vaikuttaa kivalta!

Meillä pottailu sujuu niin ja näin. Senni kyllä pissaa pottaan, kunhan vain muistan/viitsin viedä neidin potalle. Kakkaamaan hän ei suostu pottaan vaan vaippa on saatava. Yritän olla ottamatta siitä stressiä, ehkä sekin joskus onnistuu. Nyt olen siis antanut tehdä vaippaan jotta potasta ei tule pelottava mörkö.
Päiväkuivaksi opettelua voisi harkita aloitettavan kesällä.
Eiköhän meidänkin lapset joskus kuiviksi opi.
Iloisia pottailuhetkiä teille! 🙂

Avatar

Kiitos! 🙂 Huomasitko Nuuskamuikkus -kortin sen päällä! 😉
Eiköhän lapset opi kuivaksi viimeistään kouluun mennessä! 😉

Avatar

Kirjotin jo kaks kertaa pitkästi, mutta kumpiki hävis ilmeisesti johonki taivaan tuuliin. Siispä. Kokeilkaa toimisko semmonen että laitatte kännykän hälyttämään 'potta-ajan'. Sitte vähitellen jatkatte aitä väliaikaa… kuulema toimii paremmin kun kännykkä käskee potalle kuin äitin tai isän käakemänä. Meillä ei olla päästy kokeilemaan kun molemat on oppinu 'itestään' päiväkuivaksi hiukka yli 2v. Tyttö nyt 2v4kk ja välillä tulee vielä vahinkoja. Poika oppi yökuivaksikin 3v5kk.
t. Marjo

Avatar

Ai voi harmi! Minulle ei kirjautunut kuin tämä kommentti, mutta kiva kun kommentoit sitkeästi uudestaan! 🙂

Kiitos vinkistä! Vois kokeilla. Se voisi motivoida A-muruakin, jos laitan hälytysääneksi jonkun mukavan kappaleen…vaikka Muumeja! 😀

Voi tuota ihmettä minäkin odotan, mutta taitaa jäädä saamatta. Harjoittelemalla varmasti pian onnistutaan. 🙂

Avatar

Meillä pottailu sujuu vaihtelevalla menestyksellä. Nyt ollaan otettu mukaan myös pöntön pienennin ja siinä ollaan mielummin kuin potalla. Onneksi kesä tulee niin silloin kuivaksi harjoittelu sujuu helpommin. 🙂

Ompas siellä nyt todella upea tarrataulu. 🙂 Tsemppiä pottailuun.

Avatar

Meillä on myös pienennin, mutta A-muru pelkää sitä ja korkeaa pönttöä. Pyytää heti päästä potalle. Kerhossa on taas niitä lasten vessanpönttöjä ja niihin pissut kyllä tulee mukavasti. Pitää vissiin hankkia sellainen kotiin! 😀 No ehkä ei! 😉

Kiitos tsempeistä!

Avatar

Lapset oppivat eri asioita eri aikaan. Kun aika on kypsä, lapsesi oppii kuivaksi varmasti hetkessä. Kaksi lastani oppivat täysin kuivaksi jo ennen kuin olivat 2-vuotiaita. Sen sijaan vanhimman lapsen puheen kehitystä saimme odottaa. Yhtäkkiä puhetta alkoi vaan tulla. Poika oli tuolloin jo 3,5 v. Olin varma, että kolmas lapseni ei opi ikinä kuivaksi. Hänellä on trisomia 21 ja olin jo (ainakin uskottelin itselleni) varustautunut, että hänellä on vaipat koko ikänsä. Juuri paria kuukautta ennen kuin hän täytti 5-v, hän ei enää tarvinnutkaan vaippoja. Viisi vuotta vaipoissa oli pitkä aika. Sinun lapsesi oppii varmasti kuivaksi ennen kesää. Lapsesi osaa piirtää ja puhua taitavasti. Anna hänelle aikaa tässä pottailussa. Kaikkea hyvää teille!

Avatar

Kiitos kun jaoit tarinasi. Lapset tosiaan kehittyvät eri aikaan. Annan hänelle aikaa, mutta soimaan vaan itseäni, koska osasyy pottailun epäonnistumisiin on johtunut siitä ettei A-murulla ole ollut tasainen elämäntilanne sairaalakierteeni vuoksi.
Kaikkea hyvää myös teidän perheelle! <3

Avatar

Ymmärrän mitä tarkoitat. Vaikka meillä onkin eri tilanne, niin toisaalta siinä on paljon samaakin. Kyllä minäkin soimaan aina välistä itseäni, kun en voinutkaan tarjota lapsilleni kaikkea sitä mitä he olisivat ansainneet. Lapsilleen sitä haluaa vain parasta. Jotkut asiat vain ovat sellaisia, että niihin ei voi itse vaikuttaa. Ja yllättäen pienistäkin ihmisistä löytyy käsittämätöntä vahvuutta ja kykyä sopeutua. Ja yritän ajatella, että näistä lapsista, jotka oppivat elämän erilaisuudesta jo pienestä pitäen, heistä kasvaa ymmärtäväisiä ja avarakatseisia ihmisiä. t, mari

Avatar

Kiitos Mari sinulle kommentistasi! <3

Avatar

Mä haluaisin alottaa pottailun, mutta en oo vielä päättänyt minkälaisen harjottelu kuvion meille ottaisin kokeiluun. Kesällä sitten matot rullalle ja vaippa pois, näin oon ajatellut 🙂 ainakin kokeilla jos ei muuta 😀

Avatar

Kuulostaa hyvältä idealta! 🙂

Avatar

Meillä aloitettiin niin, että poika 2 1/2 v oli iltaisin kokonaan housutta aina iltaruualta lähtien, ja kun pissa tuli, niin ihan neutraalisti vaan sanottiin, että : ai, pissi tuli, sen ois voinut tehdä pottaan, ja siivottiin pois. Viikossa alkoi oppia niin, että kerkesi aina vähän lirahtaa, jollon taas hyvin neutraalisti sanottiin, että loput vois tehdä pottaan. Lisänä oli jälkikäteis-lahjonta, eli jos jotain osui pottaan, niin sai ksylitol-pastillin. Mutta ei houkuteltu pastillin avulla potalle. Minusta on kuitenkin tärkeää, että lapsi oppii itse sen, millon pissittää. Jos vaan aina pissii käskystä, niin, voisiko olla hitaampaa oppia menemään potalle muistuttamatta..?
JA JOO, Se vaatii todella hermoja, mattojen raivailua pois, sohvan suojausta täkeillä Ym. Että pystyy suhtautumaan neutraalisti, ja olemaan välittämättä pissalätäköistä..
Kun illat oli alkaneet sujumaan, niin sitten jätettiin kotona vaippa päiväkäytöstä, (aamuisin pidin vielä vaipassa, että teki kakan, kun en jaksanut niitä sotkuja samaan aikaan käsitellä.) Kun olin itse valmis, opeteltiin kakkimishomma. Sen oppi samalla tavalla, mutta jo kahdessa päivässä. Nyt kun on kuukausi takana, niin suostuu jo tekemään pissat myös " varalta" eli ei tarvii uloskaan laittaa enää vaippaa, eikä kaupungille, kunhan pitää itsellä mielessä kaupungin yleiset vessat, että osaa saatella lapsen nopeasti lähimpään…
Ja kyllä sen ihan oikeasti lapsesta huomaa, että kannattaako yrittää. Syksyllä kun yritettiin, niin ei tullut mitään… Ja nyt kävi yllättävän helposti. Olisi varmaan mennyt nopeamminkin, jos en olis itse ollut viimesillään raskaana, olisin esim. saattanut nopeammin jättää kotona vaipat kokonaan pois. ( Nyt vaan jännätään, tuleeko pikkuveljen myötä takapakkia) Ja öisin on tosiaan vielä vaipat, ja on varmaankin vielä pitkään.

Avatar

Kiitos sinulle vastauksestasi ja vinkeistä! Pitää kokeilla ehdottomasti! 🙂

Avatar

Minä alotin pojalla "pissittämisen" kun oli 4kk ikäinen, eli aina vaipan vaihdon yhteydessä käytin myös altaan päällä ja toistin pissss…pissss..ääntä. Yllättäen teki myös kakat aina vain altaaseen,pisut monesti myös vaikka toki myös vaippaan. Potta otettiin käyttöön 6kk iässä kun alkoi osata istua. Käytän siis potalla useasti päivässä ja aina etenkin tiettyyn aikaan,unilta herätessä,ruuan jälkeen,hetki tissittelyn jälkeen jne. Yksi kakka on tullut vaippaan sen jälkeen ja märkiä kestovaippoja tulee nykyään päivässä n.2. Poika on 8kk ikäinen. Yöllä toki tulee aina ihan märäksi vaippa. Tämä tekniikka vaatii itseltä paljon aikaa ja säännöllisyyttä mutta uskoisin ettei meillä kauaa vaippoja käytössä tarvita ? Esikoisen aikaan aloitin pottailun vasta kun tyttö täytti vuoden ja silloin luettiin myös kirjoja aina potalla. Kun oli hoksannut että pisun ja kakin voi tehdä pottaan,jätin yksinkertaisesti vaipat vaan pois päivisin. Tulihan niitä vahinkoja alkuun mutta oppi kyllä todella nopeasti ja oli täysin kuiva 1,5vuotiaana. Mutta,kuten sanoitkin,jokainen lapsi oppii ajallaan ja vanhemmat osallistuvat sen verran kuin omat rahkeet riittävät ?

Avatar

Olenkin kuullut joskus tuosta pissittämisestä! Se vaikutti aika mielenkiintoiselta, mutta se ei aikanaan mahtunut mitenkään vauvakuplaani. 🙂 Hienoa että se toimi teillä noin upeasti! 🙂

Avatar

Me ollaan kanssa harrastettu säännöllisesti pissattamista altaan päällä n.4 kuukauden iästä alkaen. Välillä olin laiskempi välillä jaksoin pitää koko päivänkin pikku vauvaa vaipattomana. Toukokuussa oli niin kuumia kelejä että poika oli öisin myös ilman vaippaa. Aamuyöllä olen kuitenkin laittanut vaipan koska hän tekee aamupissat aika aikasin, en jaksanut nousta ja pissattaa. Sitten kun kiinteiden määrä lisääntyi niin oli vauvalla vaikeudet tehdä isommat asiat, kun ei vielä konttanut. Oli aika tuskaa molemmille välillä hän ei pari kolme päivää suostunut tai pystynyt kakkaamaan. Pelastuksena oli kun kuukauden päästä 7kk iässä hän oppi kunnolla istumaan ja käytiin hakemassa potta. Selitin miten sitä käytetään ja näytin niin kakat ovat sen jälkeen aina menneet pottaan. Nyt poika on 8,5kk vanha niin vaippaa käytetään ulkona, jos ollaan pidempi aikaa, päiväuniksi laitetaan ja yöksi. Ajattelin nyt jättää päiväunivaipat pois kun lapsi on pysynyt silloin kuivana. Katsotaan miten jatkossa menee, ei meidän vauva kuitenkaan vielä edes kunnolla liikkeelle vielä lähtenyt. Toivottovasti suostuu jatkossakin käyttää pottaa.
Miten sun tyttösi, menee nyt varmasti jo hyvin nämä hommat? Lapset niin nopeasti kasvaa ja kehittyy. Toiset oppii yhdet asiat nopeammin, toiset toiset. Tottumukset ja kehittyneet tavat ovat kans iso asia.
T. Olga

Avatar

Olipas mielenkiintoista lukea teidän kokemuksia pissatuksesta ja vielä onnistuneesta sellaisesta, vau! 🙂 Meillä ollaan oltu kuivia jo yli vuosi. A-muru oppi hyvin nopeasti kuivaksi tämän postauksen jälkeen. Uskon, että syy oli täysin minussa ja siinä että suorastaan painostin tyttöä potalle. Omat virheet ovat siitä hyviä, että niistä ei voi kuin ottaa oppia! 🙂

Ihana kesän jatkoa teidän perheelle!

Avatar

Mun lähes tasan kaksivuotiaalla lapsella on nyt kolmas viikko menossa ilman vaippoja. Aluksi oli öisin ja ulkona vaippa, nyt sekin jäänyt pois. Ilmoittaa joka kerta kun on hätä ja menee itse vessaan, riisuu housut ja käy joko potalla tai pöntöllä. Aloitin harjoittelun niin että olimme ensimmäisen viikon lähes kokonaan kotona, lapsi koko ajan pelkässä paidassa ja potta seurasi perässä huoneesta toiseen, ja hoin että saat yllätyksen kun käyt potalla. Kahden yllärin jälkeen rupesi käymään oma-aloitteisesti potalla, eikä halua missään nimessä enään pissata muualle kuin pottaan/pöntölle. Nopeesti ne oppii kun viitsi nähdä itsekin vähän vaivaa. Kolme vahinkoa on sattunut tämän vähän yli kahden viikon aikana, mistä osa jopa minun syytäni, hehheh.. Lapseltahan ei koskaan tule kysyä onko pissahätä, vaan viedä suoraan vessaan. Tsemppiä harjoitteluun!

Avatar

Vau teillä onkin mennyt ihailtavan hyvin! Voisimme kokeilla tätä sinun tapaasi ehdottomasti.
Olen monta kertaa kysynyt pissattaako A-murulta ja arvaat varmaan vastauksen. Muutamat pissat ollaan napattu, mutta muuten on mennyt potalla istumiseksi tuloksetta. Satukirjoja on ainakin luettu! 😀
Olen edelleen sitä mieltä että aktiiviseen pottailuun A-murun elämäntilanne ei ole tasaisin mahdollinen, mutta kokeilemme tuota pelkässä paidassa kulkemista. Ylläreitä on luvattu ja joskus ne toimii, esim. saunalla houkuttelu tuotti tulosta lauantaina. 🙂

Kiitos vastauksestasi ja mukavia vaipattomia hetkiä teille! 🙂

Avatar

Tää ei varmasti vuotta myöhemmin lohduta, mut mitä aikasemmin lapsi oppii kuivaksi, niin sitä enemmän taantumisia tulee.. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä