Selina, keräilijä

Teksti Selina
”Hei, olen Selina ja olen keräilijä, oikea astiahullu!”

Näin joulun jälkeen astiakaappeja uudelleen ja uudelleen järjestellessäni huomasin, että minulla on ihan törkeen paljon astioita! Minä voin tunnustautua loputtomaksi astioiden ja astiasarjojen keräilijäksi. Meillä on useampi astiasarja, joista osan ollemme ostaneet itse (lue: minä olen ostanut. Isimies voisi syödä kuulemma vaikka kertseiltä…) ja osa on saatu lahjaksi. 😉
Astioissa satsaan aina kotimaiseen (ja mies ennemmin paperisiin….): Pentikkiin, Arabiaan tai Iittalaan, niin ruoka-astioissa kuin juomalaseissa. Myös aterimet, keittiöveitset ja kattilat vat meillä kotimaista Hackmania.
Mitä astiasarjoja minulla sitten on? Tässä vaiheessa Avustaja kysyi, kehtaanko esitellä kaikki… 😉


Toivoimme aikoinaan kihlalahjaksi Iittalan sinistä Teema-sarjaa. Saimmekin astiaston kuudelle sekä tarjoiluastioita, mutta ajan saatossa kaikki ruokalautaset ovat menneet rikki, mutta kahviastiasto, suurinosa murokulhoista ja pari voileipälautasta ovat edelleen ehjiä.
Huono puoli tässä sinisessä Teemassa on se, että siinä näkyy todella nopeasti kaikki naarmut ja raapimisjäljet.
Kun sininen Teema-sarja oli käymässä vähiin ruokalautasten osalta, ostin Hobby Hallista tarjouksesta valkoisen Teema-sarjan kahdelletoista. Sarjaan kuului kahviastiasto, isot ruokalautaset sekä isot keittolautaset. Sarjaan kuuluvia murokulhoja en tilannut, koska meillä oli niin paljon Muumikulhoja ja monta ehjää sinistä murokulhoa jäljellä. Lisäksi meillä on valkoisesta Teema -sarjasta häälahjaksi saatuja tarjoiluastioita ja pata. Tänä jouluna saimme täydennystä valkoiseen Teema -sarjaan, eli voileipälautaset.
Valkoinen Teema on meillä ihan arkikäytössä. Väri on siinä mielessä  helppo, koska jos jokin astioista kohtaa maanvetovoiman ansiosta lattian ja jakautuu osiin, niin voi vain mennä kauppaan ja ostaa uuden ilman että täytyy miettiä, onko värisävy enää sama tai myydäänkö kyseistä väriä enää ollenkaan. Myöskään naarmut ja muut käytönjäljet eivät näy valkoisessa niin paljon, kun aiemmassa sinisessä.
Osaa Teema-sarjastamme.
Sitten päästäänkin perheemme ikuiseen valituksen kohteeseen.  
Muumimukeja ja -kulhoja olen keräillyt useamman vuoden ja niitä onkin kertynyt muumimukikaappiin jo paljon, Isimiehen mielestä liikaa. Joka kesä ja talvi käymme Isimiehen kanssa keskustelun, että tarvitseeko niitä mukeja vielä osta, mutta hei, pitäähän sesonkimukit ostaa! 😉
No en kuitenkaan lukeudu fanaattiseksi keräilijäksi, vaan ostan sellaiset mukit, mistä oikeasti pidän ja kaikki Muumimukit ovat meillä käytössä, myös arvokkaammat sesonkimukit…ilman tarroja. Auts?
Astiat, niin Muumit, kuin muutkin ovat minulle kuitenkin käyttötavaraa.

Arabian Paratiisi-sarja on minun oma aarteeni. Tämä sarja ei ole lainkaan Isimiehen mieleen. Hän puhuukin aina, että se on mummmola-astiasto ja saa joka kerta murhaavan mulkaisun. Minä taas rakastan astioiden kuosia, kauniita värejä ja muotoilua. Olisin halunnut Paratiisia häälahja-astiastoksi, mutta se ei sopinut Isimiehelle, minkä kyllä ymmärrän. Uskon että tämä astiasto lukeutuu siihen sarjaan, että siitä joko pitää tai sitten ei.
Nyt olenkin sitten itse hiljalleen kerännyt ja saanut lahjaksi kahviastiaston, liemimaljan, kahvimukeja, kannun ja rasian. Suurinosa kokoelmastani on kuitenkin saatu lahjaksi. Enempää tätä sarjaa, esimerkiksi ruoka-astioita, en ajatellut kerätä vaan nämä riittävät hyvin.
Tämä sarja on käytössä vain pienissä juhlissa ja isänpäivänä, koska kahviastiasto riittää kuudelle.
Häälahja-astiastomme, Iittalan Bottna oli sen sijaan molempien mieleen. Tämä sarja on meillä vain juhlakäytössä, esimerkiksi jouluna. Tästä meillä on ruoka-astiasto lautasineen, kulhoineen, keittolautasineen ja kahvikuppeineen kuudelle.
Sarja on jo poistunut tuotannosta, mutta kahvikupit käyvät hyvin kattaukseen valkoisen Teeman kanssa. Astiaston yksinkertaisuus ja mustavalkoisuus miellytti silloin ja miellyttää edelleen silmää. Astiasto on klassinen niin muotoilultaan (Teema -astiaston pohja) kuin tyyliltään ja yksinkertaisesti kaunis.
Pala Paratiisia ja Bottnaa.
Pentikin Vanilja-sarjaa olemme saaneet Isimiehen siskon ja hänen aviomiehensä keräämänä häälahjaksi ja joululahjoiksi. Myös anoppi on ostanut tätä sarjaa meille keittiön säilytysastioiksi.
Luonnonvalkoinen, vanilijainen sävy tuo muutosta perinteisiin ja pelkistettyihin astiastoihimme ja astian muuttuva kuviointi tekee astioista eläväpintaisia ja ihania. Astiat ovat jokainen erilaisia, mikään kiekura ei ole identtinen toisen kanssa.
Laseina meillä on Iittalan Verna- ja Kartio-laseja noin kymmenelle molempia sekä Essence valko- ja  punaviinilasit kuudelle. Haaveilisin vielä kuohuviinilaseista…ja en voi edes juoda. No mitä sitten? 😀
Isimies jaksaa aina ihmetellä tätä, mutta ne ovat vain niin valtavan kauniita!
Lisäksi meillä on Iittalan Kastehelmisarjan kirkkaita jälkiruokakulhoja ja lasilautasia. Lasilautaset ovat käytössä juhlissa ja jälkiruokakulhot niin arjessa kuin juhlissa.
Astiasarjamme ovat siis hyvin perinteisiä ja monikäyttöisiä ja pitkäikäisiä tyyliltään -toivottavasti muutenkin! 😉

♥: Selina

Keräättekö te jotain astiasarjaa tai haaveiletteko jonkun sarjan keräämisestä? 

Kommentit

25 kommenttia
Avatar

Niitä Muumeja on vain kertynyt. 😀 Osa on saatu lahjaksi ja osa on itse hankittuja. Ja muistakin sarjoista saa kiittää useampaa ihmistä. 🙂

Avatar

Täällä toinen astioihin hullaantunut <3 meillä on KoKo-sarjan matalat ruokalautaset (ruskeat 6kpl ja petrooli 6kpl, aina punottu niin et joka toinen ruskea ja joka toinen petrooli), kulhot (pistaasi), mukit (valkoinen) ja 24h ja Veranda sarjan syvät lautaset 6+6. Teeman mustat pullalautaset ja sit talvisesonki kulhoja. Niin ja verandan kahvikupit. Sit on muumi mukeja 20-30kpl vaikka oon jo myyny arvokkaita&rumia mukeja n.10kpl, muumilautasia yksi ja kaksipuolisena n.12, kulhoja n.10, laseja 12…. Muumi aterimia on myös iso kasa Lillille…. Veitset ja muut aterimet on Hackmanin functional gorm sarjaa. Niin ja onhan meil kolmenlaisia juoma laseja, harlekiini viini laseja, kuoharilasit…. Ihan liikaa kulhoja ja uunivuokia vanhaa suomalaista lasia ja arabiaa… Niin ja onhan viel Iittalan taika mukeja jne… Ja unohdin varmaan viel aika paljon 😀 80% oon saanu lahjoina 10v sisään 😀

Avatar

Hei kiva tietää etten ole ainoa! 😉
Oli myös kiva saada tietää, millaisia astioita sinä keräilet, kiitos kommentista! 🙂 <3

Avatar

Meilläkin on sinistä teemaa! Mulle kerättiin sitä nuorempana ja nyt astiasto löytyy kuudelle, se on ihan arkikäytössä. Muistan, kuinka teininä otti niin päähän aina saada lahjaksi astioita, silloin ei ihan osannut arvostaa 😀

Miehelle oltiin nuorena kerätty Pentikin mansikka-sarjaa.. Se astiasto oli jäänyt vajaaksi ja tuotanto lopetettu, joten anopin kehoituksesta (hän oli ne enimmäkseen ostanut) myytiin se vajaa sarja.. Enkä kyllä tykännytkään kyseisestä sarjasta yhtään, tuli ihan mieleen mummola/mökki 😀 nyt anoppi on alkanut keräämään meille Pentikin valo-astiastoa 10hlö:lle.. Se on kaunis astiasto, aika paljon muistuttaa vanilja-astiastoa, mutta kuvio on erilainen. Se on meillä "pyhäkäytössä" 🙂

Arkikäytössä on myös lahjaksi saatuja kastehelmen vihreitä jälkiruokakulhoja ja leipälautasia sekä Iittalan verna-laseja tummansinisenä & vaaleansinisenä.

Itse tykkäisin kovasti villeroy&boschin wave-sarjasta (en tiedä kirjoitetaanko tonne päinkään, enkä nyt jaksa tarkistaa 😀 ), mutta se on melko kallis sarja, joten ehkä parempi tyytyä tän hetkisiin hyviin asioihin 🙂
myös tuo bottna-sarja on erittäin kaunis, on minulle ihan uusi tuttavuus! Sopisi niin hyvin meille, kun keittiössä on musta-valkoinen sisustus 🙂

Avatar

Oli kiva lukea myös sinun astiasarjoista! 🙂

Tiedän kyllä mitä sarjaa tarkoitat, se on todella kaunis! 🙂
Bottna -sarja on kaunis, mutta valitettavasti sitä ei enää valmisteta. Itsekin olisin halunnut kerätä sitä hieman enemmän. 🙂

Avatar

No jo on joka lähtöön kuppia ja kippoa 😀 voin samaistua tuohon muumimukikeräilyyn, saan kuulla siitä vähän väliä.. arvokkaimmat on koristeina ja muut ihan käytössä. Haluaisin alkaa keräilemään jotain iittalan sarjaa mutten ole vielä raskinut 😀

Avatar

😀 Niin on!
Muumimukikeräily on kuulemma kannattavaa pidemmän päälle. Siis jos säästää ne laput eikä käytä niitä. 🙂 Itse tosin vaihdoin laputtoman vuoden 2008 joulumukin kahteen keräilymukiin.

Avatar

Hahaa meillä on hyvinkin samanlainen maku astioiden suhteen, meiltäkin löytyy iittalaa, arabiaa ja pentikiä, unohtamatta muumeja!;) Voi muumit, ne ovat lemppareitani! Sinä oletkin saanut kerättyä niitä itsellesi jo hyvän määrän, minä olen vasta alkutekijöissä.;:D

Avatar

Me ollaan ostettu näitä Muumeja ja saatu paljon lahjaksi. Muutamia mukeja on useampi kappale, mutta ei se menoa haittaa. 🙂

Avatar

Oi, tuo bottna on niin ihana! 🙂 meillä myös teemaa ja kastehelmeä. Juhla-astioina villeroy&bochin new wave sarjaa. Niin paljon olisi kyllä ihania sarjoja, joita voisi keräillä! 😉

Avatar

Bottna on kyllä ehdottomasti mun suosikki. 🙂
Villeroy&Boch tekee upeita astioita myös, mutta en ole tutustunut niihin sen kummemmin, koska "keskityn" kotimaiseen tuotantoon. Joskus voisi toki kokeilla olisiko se ruoho rajojen seillä puolen vihreämpää. 😉

Avatar

No oho! Wau 😀 Mä oon vasta nyt pääsemässä kokonaan eroon meidän susirumista ikean ruskeista astioista, vielä muutama valkonen teema ja sitten voin hyvällä omallatunnolla heittää nuo vikat iksut roskiin! Mutta, tässäkin asiassa olen totaalisen saamaton. Helposti sitä nappaisi vaikka jokaisella kauppareissulla sen yhden lautasen mukaansa, jos ei puolta sarjaa viitsi kerralla ostaa. Mutta ei.. Aina ne unohtuu ja taas kotona suututtaa kun ei muistanut. Mutta siis, meillä vain valkoista teemaa! 🙂 Muumimukeja olisi kiva keräillä, mutta nyt ei ainakaan vielä ole intoa sen suuremmin, vaikka ihania onkin 🙂

Avatar

Tuo on totta. Teema ruokalautaset ovat suhteellisen edullisia, siis laatuunsa nähden, joten sarjan saisi nopeasti kerättyä. 🙂 Jos olen itse ostanut Teema-sarjaa niin olen ostanut aina tarjouksista. 😉
Mä en edes tiedä mistä tuo Muumimuki-innostus lähti ja milloin meille tuli niitä noin valtavan paljon…varsinkin murokulhojen osalta. 😀 Ollaan saatu ja toivottu aina kausimukeja synttäri- ja joululahjoiksi ja saan perinteisesti anopilta ja appiukolta rahaa synttärilahjaksi niin olen sitten ostanut mukin jos toisenkin.. 😉

Avatar

Wow! Ja mä kun luulin, että mulla on paljon muumimukeja, mutta ei niitä ole kuin ehkä puolet tuosta määrästä. 😀 Teillä täytyy olla paljon säilytystilaa keittiössä!
Tuo Paratiisi -sarja tuntuu kyllä olevan todella olevan sellainen, että joko sitä rakastaa tai sitten inhoaa. Minusta se on ihana!

Avatar

Meillä on kieltämättä tosi hyvin säilytystilaa keittiössä. Meillä on yksi kulmakaappi, joka imee ihan hulluna tavaraaa sisäänsä. 😀 …valitettavasti! 😉

Jes, joku muukin tykkää Paratiisista! <3

Avatar

Täälläkin kerätään, tai oikeamminkin kerättiin: keltaista teemaa löytyy astiasta riippuen 12-16 hengelle, lähes kaikki mitä valikoimasta löytyy. Niitä tosin on kerätty noin kymmenen vuotta ja viimeisimmät lisäykset olen ostanut käytettyinä, koska keltaista ei enää valmisteta.

Löytyy myös essense-sarjan puna-, valko- ja kuohuviinilasit 12 hengelle, näistäkin suurin osa saatu lahjoina. Lisäksi hieman iittalan verna-sarjan laseja ja jälkiruokamaljoja.

Pidän astioista, mutta nyt on sarjat täynnä, kaappeihin ei mahdu enempää 🙂

Toi botna-sarja näyttää kyllä tosi hyvältä, ehkä sitä vähän seuraavaksi 😀

Avatar

Bottna on ihana, mutta sitä ei valmisteta enää. Onneksi on nettikirpparit! 😉
Oli kiva lukea historiaa sinunkin astiahulluudesta! 😉

Avatar

Meillä on aloitettu Teema lautasten keräily ja Muumi mukejakin on tullut haalittua. 🙂
Ihania astioita sinulla. 🙂

Avatar

Kiitos Terhi! 🙂

Teema on siitä ihana, kun se on niin ajaton sarja! 🙂

Avatar

Onpas komea kokoelma! Meillä on pääasiallisessa käytössä KoKo-sarjaa, josta suuri osa saatiin häälahjaksi. Laseina nuo Iittalan Kartiot. Muumimukeja ja -kulhoja on myös muutamia saatu lahjaksi, mutta niiden keräilyyn en ole hurahtanut vaikkakin ovat oikein kivoja 🙂

Lastenhuoneenkapina

Avatar

Kiva Anne kun kerroit mitä sarjaa sinä keräät! Myös KoKo on ajaton ja tosi kaunis sarja! 🙂

Avatar

Siinähän sinulla on upeita keräilyjä <3 Leppoisaa lauantai-iltaa!

Avatar

😀 teillä on "muutama" muumimuki 🙂 Astiat on mitä parhain keräilykohde, on ihanaa kun kattaa kaikille vieraille samanlaiset astiat!

Avatar

Niin on ja ups! 😀
Astiat on munkin mielestä hyvä keräilykohde. Sais sen vain taottua tuon Isimiehenkin päähän! 😉

Avatar

Ooooh onpa teillä paljon muumimukeja! Ja muitakin sarjoja. Ei vitsit pakko tilata nyt jostain meillekin. Nimimerkillä Koko sarjaa löytyy muttei sen vertaa että edes kolmelle riittäisi samanlaiset lautaset 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä