Tule hyvä kakku…osa 3

Teksti Selina
Nyt seuraa Tule hyvä kakku -postaussarjan viimeinen osa. Aiemmat osat voitte lukea tästä ja tästä.

Voin kertoa, että luulin tämän postauksen syntyvän nopeasti aloittaessani tätä eilen iltapäivästä, mutta luulin väärin. Siis TODELLA väärin! Kiitos sairaalan mahtavan nettiyhteyden pelkkien kuvien lataaminen vei yhteensä tunnin ja sen katkeilu aiheutti osan tekstin katoamisen ja, ja, ja!
Joten hei, tässä tämä nyt on valmiina. VIHDOIN! 😉


Tässä sarjan viimeisessä postauksessa kerron hieman sokerimassan käytöstä koristeiden teossa ja lopuksi neuvon teitä, kuinka saatte aikaan sokerimassasta syötävän suloiset tennarit.
Koristeiden teossa suosin sokerimassaa, koska se on mielestäni helpompi käsitellä ja käyttää kuin marsipaani. Sokerimassa kovettuu tosin nopeammin kuin marsipaani, joten käytän helppoihin koristeisiin pelkkää sokerimassaa ja hieman haasteellisimpiin sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta.

Koristeluvälineitä.

Aluksi kuvia muutamista tekemistäni sokerimassakoristeista:

Sokerimassasta tehtyjä vauvoja, lehtiä ja lumihiutaleita. Vauvat, lumihiutaleet ja lehdet on tehty muoteilla. Kastemekot olen muotoillut itse.
Kukkia. Ruusu on tehty itse, orkidea ja gerbera muotilla
Muita koristuksia ja sokerimassamaalaus. Ristit, lumihiutaleet ja lehdet on tehty muotilla muut olen tehnyt itse.
Tennareita. Tennarit toteutettu kaavan avulla.
Sokerimassakoristeiden teko: Onko sinulla mielikuvitusta ja muovailuvaha pysyy käsissäsi? Hyvä, koska silloin pystyt tekemään varmasti upeita koristeita myös sokerimassasta! 🙂
Ideoita sokerimassakoristeisiin on netti pullollaan ja uusia syntyy jatkuvasti. On myös olemassa erilaisia koristelumuotteja, joiden avulla voi luoda upeita koristeita helposti ja nopeasti. Koristeluvälineitä ja -muotteja saa tilattua monista alaan erikoistuneista nettikaupoista esimerkiksi Leipurinputiikki ja Confetti, mutta niitä löytyy myös ihan kiva valikoima perinteisistä marketeistakin.
Itselläni on muutamia muotteja käytössä ja olen pärjännyt näillä paremmin kuin hyvin. Leipominen ei ole välineurheilua – jos jokin muoto ei löydy valmiista muotista teen kaavan ja leikkaan sen sitten itse kaavan mukaan sokerimassasta. 

Kerroin aiemmassa osassa sokerimassan värjäämisestä ja suosittelen siihen pastavärejä, koska nestemäiset värit eivät sisällä ensinnäkään niin paljon väripigmenttejä, kuin pastavärit ja kaiken lisäksi sokeri ja nesteet eivät sovi yhteen, joten sokerimassa muuttuu värjätessä tahmaiseksi ja alkaa sulaa. Koristeiden värjäämiseen voi käyttää myös tomuvärejä, jotka ovat siveltimellä levitettäviä puuterimaisia värejä. Se pölisee ja pöllyää, mutta sillä saa kivan kontrastin moneen työhön, esimerkiksi tämän vauvakoristeen syksyisiin lehtiin. Itse käytän tomuväriä vain korostuksiin ja pieniin yksityiskohtiin.

Kaikkien lehtien pohja on vihreää sokerimassaa, mutta ne on tomutettu punaisella ja keltaisella tomuvärillä. Näin niihin saatiin syksyinen kaunis väri.

Kaiken A ja O sokerimassakoristeissa on pohja, eli hyvin ja tasaisesti kaulittu sokerimassalevy ja sen oikea paksuus. Yksittäisiin koristeisiin, esimerkiksi alun kuvakollaaseissa vilahtavissa lumihiutaleissa sokerimassalevy kannattaa kaulita maksimissaan 1½ mm paksuiseksi, kun taas koottavissa koristeissa, esimerkiksi tennareissa sokerimassalevy kannattaa jättää hitusen paksummaksi, noin 2-2½ mm paksuiseksi. Se helpottaa paljon kokoamisvaiheessa.
Hyvin kaulitun sokerimassalevyn jälkeen koristeiden tekeminen onkin helppoa – kuin pipareita leipoisi! Ripottele hieman tomusokeria sokerimassalevylle ja ala painelemaan muoteilla koristeita ja nosta ne kuivumaan lautaselle, johon on ripoteltu tomusokeria. Pienet sokerimassakoristeet kuivuvat huoneenlämmössä tunneissa, mutta isommissa ja paksummissa menee luonnollisesti kauemmin.

Pikkuniksit:
– Hygieeninen työympäristö ja työvälineet.
– Sokerimassan värjääminen, klik!
– Ota kaikki tarvikkeet esille, eli kaulin, terävä pieni veitsi, muotit/kaavat, tomusokeri ja malttia.
– Huomioi kuivumisaika
– Sokerimassakoristeet säilyvät syötävässä kunnossa kuivassa, valolta ja kosteudelta suojattuna  muutaman kuukauden. Itse teen koristeet vain tarpeeseen.
– Kannattaa tutustua myös Youtuben ihmeelliseen maailmaan esimerkiksi hakusanoilla: Sugarpaste flowers tai Sugarpaste decoration.

Seuraavaksi lupaamani sokerimassa tennarin ohje. Tämä sokerimassatyö on hieman haastava, mutta kannattaa sinnikkäästi kokeilla. Esikoiseni eivät todellakaan olleet kuvauskelpoisia ja vieläkin tulee mokattua. Esimerkiksi tätä ohjetta varten mieheni ottamissa vaihekuvissa unohdin yhden tärkeän vaiheen kokonaan, mutta onneksi tennari oli pelastettavissa vielä. 😉
Tennarit voi koota monella tavalla ja on varmasti helpompiakin tapoja tehdä nämä, mutta näin minä teen ne.

Sokerimassa tennarit:
– Tarvitset värjättyä tai valmiiksi värillistä sokerimassaa sekä valkoista sokerimassaa.
– Terävän pienen veitsen.
– Kaavan ja sakset.
– Leivinpaperia.
– Tomusokeria.
– Vettä ja siihen sulatettua sokerimassaa, jota käytetään liimana (tai valmista elintarvikeliimaa, olen pihi teen liimani itse.) sekä elintarvikekäyttöön soveltuvan siveltimen.
– Muotoiluvälineitä tai hammastikun.
– Nauhaa esimerkiksi ohutta pakettinauhaa tai silkkinauhaa n. 30 cm / tennari

Ensiksi kaava, jolla tennarit toteutetaan.

Kuva Kakkuateljee Pionilaakso-blogi 


1. Leikkaa kaavasta kuvat irti.

Itselläni oli hieman erilainen kaava käytössä, mutta minusta tämä ei eroa kamalasti Pionilaakson kaavasta.

2. Kauli värillinen sokerimassa noin 2½ mm paksuiseksi levyksi ja leikkaa kaavojen avulla tennerien läpät ja sivuosat.

 3. Kauli myös valkoinen sokerimassa ja leikkaa kaavojen avulla tennarien muut osat.

Valmiiksi leikatut osat.
4. Ota sivuun yksi valkoinen pohjaosa, yksi sivuosa ja yksi läppä ja nosta muut osat esimerkiksi lautaselle ja peitä kelmulla. Näin ne eivät kuivu ennen aikojaan. 
Loput tennarin osat kelmun alla suojassa kuivumiselta.
5. Tee tennarin sivuosaan hammastikulla tai muotoilutyökalulla reiät nauhoja varten ja halutessasi koritetikkaukset koristamaa tennaria.
Nauhanreiät ja tikkaukset.

Kokoaminen:

1-2. Tee sokeriliima itse sulattamalla pieni nokare sokerimassaa tilkkaan vettä esimerkiksi mikrossa tai käytä valmista elintarvikeliimaa. Pelkkä vesikin käy, mutta sokerimassasta tehty sokeriliima liimautuu paljon nopeammin.
Laita liimaa kengän pohjan etuosaan ja pyöritä sokerimassasta pieni nokare kengän kärkeen. 
3-4. Levitä sokeriliimaa pallukan päälle ja tennarin läpän alareunaan.
 5-6. Kiinnitä tennarin läppä palluran päälle ja pidä sitä hetki paikoillaan, että liima tarttuu.
7-8. Levitä sokeriliimaa pohjan ympärille ja sivuille.

9-12. Levitä sokeriliimaa myös tennarin sivuosaan ja painele se kevyesti pohjaan kiinni.
Kuten sanoin, mokasin hieman tämän tennarin kohdalla. Tässä kohdassa kannattaa lisätä tennariin nauhat, eikä vasta kun koko komeus on kasattuna. Nauhat ovat paljon helpompi lisätä tässä vaiheessa, kun osat ovat vielä paremmin liikuteltavissa. Itse olen käyttänyt ohutta pakettinauhaa tai silkkinauhaa.
13-16. Kiinnitä sokeriliiman avulla valkoinen kärki tennariin. Leikkaa tarvittaessa ylimääräiset osat pois.

17-19. Laita tennarin sisään talouspaperia tukemaan kenkää sen kuivumisen ajan ja sivele sokeriliimalla tennari kauttaaltaan ympäri. 
Ota pitkä valkoinen sokerimassasuikale ja kierrä sillä tennari. Leikkaa ylimääräiset pois.
20. Painele hammastikulla tai muotoilutyökalulla lovia suikaleeseen.Voit myös halutessasi tehdä tikkauskuvion tähän. 
21. Tee valkoinen lenkki ja kiinnitä se sokeriliiman avulla. Voit tehdä sokerimassasta halutessasi myös Consseihin kuuluvan tähtikoristeen. 🙂 Sudi ylimääräinen tomusokeri pois ja nosta lautaselle kuivumaan. Muista ripotella ohut kerros tomusokeria lautaselle, ettei tennari tartu pohjasta kiinni. Tee toinen tennari.
Nämä tennarit lähtivät aikanaan ihanan pikkuisen tytön ristiäiskakkuun ja tein tennarien alle marmoritekniikalla alustan, koska koriste tuli kermakakun päälle.

Sokerimassan marmoritekniikka:

-Rullaa kaksi pitkää pötköä värillisestä ja valkoisesta sokerimassasta. Kiedo pötkylät toisiinsa kiinni ja pyörätyä palloksi. Kauli levyksi ja leikkaa sopivan kokoinen pala.


Valmis koriste.

Näin onnistut:
– Hyvin kaulittu sokerimassa.

– Tasisesti ja huolellisesti leikatut tennarien osat. 

– Kärsivällisyys ja huolellisuus kokoamisvaiheessa.

– Sopiva kuivumisaika.

Minua inspiroivia kakku- ja leivontablogeja on monia, mutta ajattelin esitellä teille kolme suosikkiani:

Kakkuateljee Pionilaakso

Blogi on 39-vuotiaan naisen pitämä tilausleipomo-yrittäjän taidonnäyte toinen toistaan upeimmista leipomuksista. Bloggaaja leipoo laidasta laitaan kakkuja, viinereitä ja upeita pikkuleipiä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen blogi! Ps. älkää pliis katsoko, kuinka UPEAT tennarit blogissa vilahtaa! 😉Kakkutaikuri

Kakkutaikuri on 31-vuotiaan tamperelaisen leipuri-kondiittorin upea blogi, jossa bloggaaja loihtii taitavia luomuksia ja on myös tehnyt erittäin selkeät ohjeet kakuille aina munien määrästä paistoaikaan. Hän tekee myös upeita, siis UPEITA sokerimassatöitä!

Kakkupuoti MariAnnika


Turkulainen MariAnnika tekee yksilöllisiä ja upeita kakkuja kaikkeen makuun. Ihailen erityisesti hänen upeita sokerimassakukkiaan. Ne ovan todella kauniita ja hauraita, kuten oikeat kukat. Kannattaa katsastaa erityisesti upeat kastekakut!
Makeeta torstaipäivää kaikille!

Nam nam: Selina 😉

Saitteko inspiraatiota keväisiin leipomuksiin ja jäikö joku asia epäselväksi?

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Voi kiitos! 🙂

Avatar

Ihania koristeita ja noi tennarit on ihanat. 😀

Avatar

Kiitos Terhi! 🙂

Avatar

Vau, ihania koristeita! <3 mun rähmäsormilla ja kärsivällisyydellä ei tuollaisia tehtäisi 😀

Avatar

Kiitos! <3 Kannattaa kokeilla aluksi muoteilla, jos osaat leipoa pipareita, osaat tehdä sokerimassasta koristeita valmiilla muoteilla! 🙂

Avatar

Oooo miten hienoja koristeita!

Minäkin olen hurahtanut sokerimassaan ja viimeksi eilen tein siskoni vauvakutsuja varten sokerimassakoristeita.
Nuo tennarit ovat niiiin suloiset! Tuollaisia en olekaan koskaan tehnyt, sen sijaan olen tehnyt vauvan tossut jotka koostuvat vain kahdesta osasta/tossu. Nuo tennarit näyttävät haasteellisemmilta mutta ehkä kokeilen niitäkin joskus. 🙂

Avatar

Kiitos! <3
No tässä Ninni sinulle ohje! Jos joskus kokeilet, niin nakkaa minua sähkärillä! 😉

Avatar

Vauuu!! Oon ihan suu auki täällä, oon niin arka leipomaan hyvä kun osaan pullaa paistaa 😀

Avatar

Mä en osaa taas tehdä kunnon pullaa! 😀 Ihan oikeesti, niistä tulee kuivia ja pahoja ja siksi teen aina korvapuusteja ja laitan PALJON voita, sokeria ja kanelia väliin. Mikään ei voi mennä pilalle jos on paljo voita ja sokeria! 😉

Avatar

VAU!!!! Oot taitava!!! =o

Avatar

Kiitos! <3 Kovaa harjoitusta tämä kyllä vaatii. 😉

Avatar

Olet kyllä todella taitava! ite oon ihan naurettavan huono väsäämään sokeri massasta mitään 😀 Yrtitin Helmin 2 vee synttäreille tehdä kakun päälle muumeja ja niistä tuli epämääräisen näköisiä klönttejä vaan. Eivät päässeet koristamaan kakkua 😀

Avatar

Kiitos! 🙂
Älä nyt, muumisi olivat varmasti vain persoonallisia.

Avatar

Hei vautsi kun on hienoja! Pitääpä ite kokeilla joskus tennareita jos tulee sopiva tilaisuus! 🙂

Avatar

Kiitos! Kannattaa kokeilla! 🙂

Avatar

Aivan häkellyttävän upeita! 😮 Varsinkin nuo vauvat, todella hempeitä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä