Äiti sairastaa, missä lapsi?

Teksti Selina
”Kukas sinun lastasi hoitaa nyt, kun olet täällä osastolla?”, hoitaja kysyy minulta terävästi.
”Mieheni, lapseni isä.”, vastasin yrittäen pitää ääneni tasaisena, muka huomaamatta hoitajan huonosti peiteltyä vilkaisua vasempaan nimettömääni.

Mikä siinä on, kun naisesta tulee äiti, niin hän ei saa enää sairastaakaan rauhassa? Hyvä, ettei ensiavun ovilla tarjota jo sosiaalityöntekijöiden tukikäyntejä, jos äiti käy kahdesti samalla viikolla päivystyksessä! Sen sijaan miehet saavat rauhassa potea kuolemantautia kuumemittarin näyttäessä
36,9, mutta äidit porskuttavat 39 asteen kuumehorkassa vielä
puurokattiloiden ja jälkikasvun pottatreenien kanssa. Monesti juuri nämä
äidit vetävät itsensä aivan piippuun, elleivät miehet näe tilannetta
oikeilla silmillään – ei niillä 3D telkkarin makeilla laseilla.
Mielestäni yhteiskunnallisesti perheissä pitäisi painottaa enemmän tasapuolisuuteen, siis lastenhoidossa eikä vain kotitöissä, joita vaimot nakittavat miehilleen. Minusta myös jaottelu naisten ja miesten töihin on  täyttä huijausta. Asenteesta se on kiinni, nimimerkillä tuossa Isimies silittää A-murun vaatteita ja minä ruuvasin juuri löystyneen keittiön kaapin oven vetimen paikoilleen.

Voitteko ajatella, että myös joskus se Nintendolla pelannut finninaama on kasvanut aikuiseksi ja voi aivan hyvin ottaa vastuun omasta lapsestaan, kun aina niin fiksu ja filmaattinen jo teini-iästä lähtien ollut äiti sairastuu. Ei silloin tarvitse hätyyttää mummoja, kummitätejä ja naapurin eläkeläisiä kaitsemispuuhiin. Jos taas mies
sairastuu kukaan ei kysele mitään, koska oletetaan automaattisesti,
että lapsi on hyvässä hoidossa. Mies voi vain ottaa saikkua ja sairastaa kaikessa
rauhassa. Luulisi, että kun mies on saanut lapsen alulle ja selvinnyt synnytyksestä, jota eräs tuttuni kutsui karusti teurastukseksi, niin mies on EHKÄ jo ymmärtänyt, että finnit lähtevät Clerasililla ja Nintendo on vaihtunut jo Pleikka kolmoseen – ehkä jopa siihen neloseen, riippuen miehen, sen lapsen isän, tuloista. Tämän loogisen jatkumon kautta pitäisi hoitua lapsi jos toinenkin, eikös?

Tämän postauksen tarkoitus ei ole kuitenkaan moittia miehiä, vaikka sellainen maku sen alusta tuleekin, mutta syytänpä tästä yhteiskuntaa, nimittäin postauksen pointtina on se, että naisen, äidin, pitää yhteiskunnan painostuksesta olla aina läsnä, hoitaa ja hoivata omaa jälkikasvuaan – mitäs synnytit! Miehiä sen sijaan paapotaan ja höösätään – saavathan he parempaa palkkaakin kuin naiset, vaikka tekisivätkin juuri samaa työtä kuin me.

Hyvä yhteiskunta, myös miehet ovat ihmisiä, eivätkä mitään keinotekoisia särkyviä olentoja, joita tarvitsee silitellä ja paapoa. Antakaa heillekin mahdollisuus olla kotona sairaan lapsen kanssa, siivota oksennuksia ja sairastaa samaa tautia siinä samalla itsekin. Vähennä naisiin ja äiteihin kohdistuvia paineita ja anna meillekin joskus tilaa hengittää. Olet muuten ihan jees, mutta joskus otat päähän ja lujaa! Puss!

♥: Selina

Äidit, salliiko yhteiskunta teidän sairastaa rauhassa?

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

NO ON TODELLA! Tuota tuota biletysasiaa en huomioinutkaan. Rupesipas taas tympimään! 😉

Avatar

Ite oon monesti miettinyt, että mitäs jos sairastuisikin pahemmin tai joutuisi vaikka onnettomuuteen ja joutuisin sairaalaan. Kuka hoitaisi yksinhuoltajan lasta kun isää ei enää ole? Entä jos vaikka kukaan mummeista ei pystyisi? Lastenkotiinko sitä sitten joutuisi???

Onneksi ei olla sairastettu perusflunssia enempää. 🙂

Avatar

Aivan totta tuokin!

Avatar

Se on kyllä kumma, että tuntuu olevan niin juurtunut vieläkin joissain paikoin se käsitys, että pelkästään äitihän sitä lasta hoitaa. Mrr!!

Avatar

Totta. Meillä ainakin Isimies hoitaa A-murua tosi hyvin ja on alusta asti ottanut vastuun lapsesta. Tuntuu että niin moni ajattelee automaattisesti, että äiti on se joka jää sairaan lapsen kanssa kotiin ja hoitaa ylipäätään kaikki… Näin toki saattaa joissain perheissä ollakin ja se on tosi harmillista..

Avatar

Tämä oli hyvä kirjoitus! Ite oon joskus miettinyt sitä, että voiko mies jäädä töistä kotiin hoitamaan lapsia silloin kun äiti on sairaana 🙂 Ei oikein voi, tai ainakaan työnantaja ei katso sitä hyvällä! Palkatonta vapaatahan voi toki ottaa…

Avatar

Kiitos Anniina! Aivan totta, isät eivät saa varmasti saikkua helposti, koska äiti hoitaa.

Avatar

Minulla on tästä asiasta monta kokemusta viiden lapsen tiimoilta. Miten yhteiskunnan mielestä lapsi on yksin äidin "omaisuutta" ja isän rooli on vain ihan pieni siinä alussa, lapsen alullesaattamisessa. Vanhat kunnon neuvolantädit ovat ihan pahimpia. "Isä voi istua tuolilla ovensuussa silläaikaa kun me naiset hoidellaan keskenään nämä vauva- asiat." "Jospa äiti kuitenkin pukisi vauvan." Nyt yleistän rajusti. Toki toisenlaisiakin neuvolan terveydenhoitajia on ja varmasti etenkin nuoremmissa ikäpolvissa. Valitettavasti minulla ei ole ollut ilo asioida heidän kanssaan.
Onhan näitä sattunut kohdalleni enemmän, kuin tarpeeksi. Onneksi ei enää juurikaan, kun nuorimmaiseni on 7- vuotias ekaluokkalainen.

Avatar

Voi kamala, mitä kohtelua! Onneksi meidän neukkutädit ovat olleet aina mahtavia ja antaneet isän osallistua vauvan pukemiseen ja hoitoon, vaikka se saattoi ollakin alkuun kömpelöä.

Avatar

Hyvä kirjoitus jälleen! Itse en ole vielä sairastanut sen koommin *koputtaa puuta*, mutta ärsyttää tuo miesflunssa sit niin paljon. Olin reilu kuukausi sitten flunssassa, kurkku älyttömän kipeä, pääkipeä, nenä tukossa ja yskässä. Niin "jouduin" yksin hoitamaan poikaani, siinä kohtaan mietein mitä sitten jos iskee joku norovirus…? Miehelläni on taas miesflunssaa ( pää täynnä räkää ja yskää ja ehkä vähän kurkkukipeä ), se vain lojuu sohvalla kun mikäkin peruna 😀 😀

Avatar

Kiitos Liina! Ehkä vähän kurkkukipeä! 😀 Onneksi Isimies on aika skarppi sairaanakin. Hoiti A-murunkin yksin vatsataudissa, kun olin sairaalassa…no toki hänen oli pakko.

Avatar

no olipa tökerö kommentti, mutta vissiin ihan arkipäivää ihmetellä mites lapsi/lapset jos äiti sairastaa tms.. :/

Avatar

Kyllä se tuntuu olevan aika arkipäivää. Täällä blogissakin yleisin kysymys on kun olen sairaalassa, että kuka hoitaa A-murua…ööö no hänen isä! 😀

Avatar

Eräs tuttava oli nähnyt mieheni käyttämässä tytärtämme lääkärissä. Tuli minulle sitte sanomaan että "se sun mies on sitte nii reipas" jne! Veti kyllä sanattomaksi:Että mitä, miten nii!!? meille kun ihan luonnollista että yhessä hoidetaan yhteisiä lapsia. Kiitos blogista,ajatuksia herättäviä tekstejä! Kaikkea hyvää sinne! 🙂 t. Vakkarilukija joka eka kertaa kommentoi

Avatar

Samoin meillekin! 🙂 Isimies oli alkuun jopa mustasukkainen kun hän ei kelvannut oikein mihinkään kun imetin. 😀
Kiva kun kommentoit! 🙂

Avatar

Se tuli tästä vielä mieleeni, että mieheni on tosi hyvä saamaan lapselle lääkäriajan. Jos pitää saada lapsi lääkäriin pikapikaa, laitan mieheni soittamaan. Antavat aina heti ajan, kun ajattelevat vissiin, että joku yksinhuoltajaisäparka yrittää yksin hoitaa sairasta lasta. Missä lie lapsen äiti? Parasta on, jos mieheni pystyy menemään lapsen kanssa kaksin lääkäriin. Muutaman kerran ovat jopa antaneet lääkkeet ilmaiseksi käteen, ettei isäparan tarvitse mennä sairaan lapsen kanssa apteekkiin.

Avatar

Hahaa! 😀

Avatar

Joo eihän äiti saa "kaatua". Kuka sirkusta sitten pyörittäis? =D

Avatar

Totta! 🙂

Avatar

Hyvä kirjoitus! Olen monesti pohtinut samaa, mieheni on niiiin reipas ja osallistuva koska hän vie Ellun päiväkotiin miua useammin ja joskus viettää iltoja Ellun kanssa kahden jos miulla on meno. Arvostan sitä tietysti, mutta on jännä, että yhteiskunta arvostaa paljon enemmän sitä miehen osuutta perhe-elämään kuin miun ihan yhtä suurta osaa.

Avatar

Niinpä, aivan totta!

Avatar

Mun mies oli aikoinaan esikoisen kanssa osittaisella hoitovapaalla ja auta armias, jos lapsi sattui tuona päivänä olemaan kipeä… Minä olin tottakai töissä ja mies luonnollisesti kotona, mutta kyllä mun työkaverit jaksoivat tätä päivitellä. "Ootko soittanut päivän aikana kotiin?" oli aika yleinen kysymys eli että olenko tsekannut lapsen voinnin ja sen, onko mies osannut hoitaa sairasta lasta "oikein". Ikinä en kokenut tarvetta soittaa, koska lapsen isä pystyi hoitamaan tilanteet ihan samalla tavalla kuin minäkin. Ja ajattelinpa vaan tuolloin, et just tommosella soittelulla ja kyttäämisellä murennetaan niiden isien osaamisen ja pärjäämisen tunnetta lapsen hoitamisen suhteen. Ja vieläkin neuvolan täti (sama myös kuopuksella eli näämme edelleen :)) mainitsee siitä, kun mieheni käytti tätä esikoista ikävuositarkastuksessa vapaapäivänään ja minä olin töissä. No niinpä.

Avatar

Inhottava ajattelumaailma, ettei isät osaisi hoitaa lapsiaan. Höh! Aivan oikein, ettet soittanut! 🙂

Avatar

Mun mielestä ei salli. Tosin ei se salli äidin oikein irroittautuakaan lapsistaan (hetkeksi, vaikkapa illaksi). Mä veikkaan, että jos mies menee baanalle, ei siltä olla kyselemässä heti ensimmäisenä että missäs sun lapset ovat ja kukas niitä nyt hoitaa. Mutta naiselle tuo kysymys esitetään melkein luonnostaan. Tosin itselläni siitä ei ole kokemusta, kun en juuri muualla kuin lenkillä yksikseni käy – mutta noin niin kuin kavereilta kuulleena vain tämän sanon. Ja sekös on ärsyttävää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä