Kun äiti kelaa 10.10.2015
TEKSTI Selina

Peltileipä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Tiedättekö sen tunteen, kun huomaatte illalla leipäpussin olevan tyhjä, eikä pelkistä murusista saa taiottua kunnon aamiaisleipää edes välikatossa rymyäville hiirille? No on hiiriä tai ei, niin leipää on saatava ja mikäs sen helpompi tapa saada ihana leivän tuoksu aamulla koko taloon kuin helppo peltileipä!
Jaoin blogin Facebook-sivuille pari päivää sitten kuvan Isimiehen herkullisesta iltapalaleivästä – tai pellillisestä – ja silloin minulta pyydettiin ohje tähän helppoon herkkuun. Vaikka tämä ohje onkin ihan superhelppo toteuttaa, niin tämä leipä vaatii kovasti huolenpitoa, kohotusta ja lämpöä tullakseen herkulliseksi ja muhkeaksi leiväksi.

Peltileipä, iso uunipellillinen:
(Taikinan koon vuoksi suosittelen käyttämään yleiskonetta.)
1 litra vettä
2 pss kuivahiivaa
1 dl voisulaa tai öljyä
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria. (Itse käytän aina hunajaa.)
3dl kaurahiutaleita
noin 20 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja + hieman jauhoja alustamiseen

~.~

– Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen voisula, hunaja, kaurahiutaleet, suola ja kuivahiiva pienessä jauhomäärässä.
–  Lisää suurin osa jauhoista ja anna yleiskoneen tehdä taikojaan vaivaten taikinaan sitkoa muutaman minuutin ajan. Taikina jää melko sitkeäksi, eikä se ole käsin leivottavissa ja näin tarkoituskin. Alusta  kuitenkin käsin taikinaan jauhoja sen verran, että se irtoaa kulhon reunoilta. 

– Kohota taikinaa 45 minuuttia liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
– Kaada taikina uunipellille jauhotetun leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Taputtele taikina jauhojen avulla tasaisesti levyksi.
 – Leikkaa veitsellä leivän pinnalle ruudukko painaen veitsi aivan
taikinalevyn pohjaan asti. Silloin valmiista leivästä on mahdollista taittaa
palasia.

– Anna leivän levähtää ja kohota vielä ennen paistamista noin 30 minuuttia. Voitele leivän pinta vedellä tai munalla. Voit halutessasi ripotella pinnalle kaurahiutaleita tai siemeniä.

 – Paista leipää 200 asteessa noin 40 minuuttia uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen.

– Herkuttele tuoreella leivällä, kuten A-muru tänään aamiaisella! 🙂

Meillä tämä peltileipä on säilynyt pari päivää ihanan pehmeänä ja herkullisena. Vaikka kohotus tuntuikin tästä leipurista (TOSI) turhauttavan pitkältä ajalta, niin se kannatti – leivästä tuli ihanan pehmeää ja se meni kuin kuumille kiville! Tämä postauksessa esiintyvä leipä on leivottu sämpyläjauhoihin, mutta mielestäni hiivaleipäjauhoista leivotusta peltileivästä tuli paljon pehmeämpi. Isimies ei tietenkään huomannut mitään eroa – miehet! 😀

♥: Selina

Millaisesta leivästä te pidätte?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (13)

kiitos loistavasta ohjeesta! multa löytyy jos jonkin moista leipäohjetta, mutta tämmöistä en olekkaan vielä kokeillut! pakko testata!

1 vastaus

Kiitos ohjeesta! Haluaisin osata (viitsiä :D) tehdä itse enemmän leipää enkä mitään kovin hankalia reseptejä.
-annina

1 vastaus

Ole hyvä! 🙂 Itse haluaisin kokeilla vielä joskus oikealla taikinajuurella leipomista! 🙂

1 vastaus

Näyttää todella hyvältä, näitä täytyy kokeilla!! <3

1 vastaus

Kiitos! <3

1 vastaus

Oiii, näyttää herkulta ja ehdin jo innostua, mutta meillä ei ole yleiskonetta! 😐 Alkoi kuitenkin itseleivottu leipä sen verran houkuttaa, että pakko varmaan etsiä joku muu leipäresepti tilalle 🙂

1 vastaus

Ilman yleiskonetta näin ison taikinan vatkaaminen voi olla työlästä, mutta jos teet vaikka puolikkaalla ohjeella, niin se voisi onnistua. 🙂

1 vastaus

Olipas simpelin oloinen resepti, tämä täytyykin laittaa talteen. Se leipäpussi on nimittäin liian usein ihan tyhjä, tällaisen voisikin laittaa vaikka iltapäivällä kohoamaan ulkoilun ajaksi ja saisi sitten iltapalalle lämmintä leipaa. Mmm.. 🙂

1 vastaus

Oi kuulostaa ihanalta! <3

1 vastaus

Nam, näyttää ihanan pehmeältä. Täytyypä kokeilla reseptiäsi!

Jos haluaa helposti ja nopeasti tuoretta ruisleipää, suosittelen kokeilemaan Rainbown ruisjauhopussista löytyvää ruisruutujen ohjetta! Nopeaa, helppoa ja niin hyvää vielä lämpimänä….

1 vastaus

Tämä oli kuulemma hyvää! 🙂

Luin kommenttisi jo eilen ja minulla odottaakin kaaissa ruisjauhopussi valmiina! 😉

1 vastaus

Oi kiitos tästä! Meillä tehtiin jossain kohtaa paljon peltileipää, nyt se on jäänyt. Pitääkin palauttaa se leipomuksiin!

1 vastaus

Ole hyvä! 🙂

1 vastaus

kiitos loistavasta ohjeesta! multa löytyy jos jonkin moista leipäohjetta, mutta tämmöistä en olekkaan vielä kokeillut! pakko testata!

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kun äiti kelaa
Millaista mahtaa olla elämä lapsiperheessä, kun äiti kelaa? Tervetuloa lukemaan hieman erilaista, elämänmakuista ja välillä ihan sairasta perheblogia harvinaissairaan Selina-äidin elämästä, haaveista ja arjen haasteista. Mukana seikkailevat myös perheen isä ja sydänkasvoiset murumme A (-12) ja L (-17). Yhteydenotot: kunaitikelaa@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Olen täällä. ✨

Blogiin on tulossa postaus, tai oikeastaan kaksi, siitä mitä minulle kuuluu ja mitä kaikkea lähiviikkoina tulee tapahtumaan.

Tulevat viikot eivät ole ihan sitä, mitä odotin, mutta toivoa on, koska en olisi muuten saanut neurokirurgiltani kahta vaihtoehtoa, joista toisesta voin saada apua kipuihini.

Jotkut eivät saa yhtään vaihtoehtoa. Koskaan. Joidenkin pitää vain opetella elämään sairauden kanssa ilman toivoa paremmasta.

Olen siis kiitollinen näistä kahdesta vaihtoehdostani, vaikka samalla ihan kamalan peloissani.

#kunäitikelaablogi #uusipostausblogissa #newblogpost #linkkiprofiilissa #linkinbio #crps #dystonia #kipu #pain #spoonie

kunaitikelaablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: