(Koulu)ruoalla pelleily

Teksti
Kouluruoka, se pidetty, vihattu, ällöttävä, herkullinen, inhottu ja jokaiselle koululaiselle järjestetty ilmainen ruokahetki – ja äärimmäisen aliarvostettu. Totesin tämän jälleen kerran törmätessäni Facebookissa Ylen uutiseen, joka sisälsi mielestäni järkyttäviä kuvia oppilaiden kouluruoka-annoksista. Jutun idea oli yksinkertaisuudessaan näyttää se, mitä oppilaat olivat lautaselleen kelpuuttaneet ja juuri näissä annoksissa näkyi puolikas nakki muusilla sotketulla lautasella, vain kirpun mahan täyttäviä ruoka-annoksia herkullisen näköisistä kiusauksista, överiksi vedetty maksalaatikko ja pari voileipää ruokalautaselle aseteltuna, jonka pitäisi ilmeisesti pitää koululaisen vatsa täynnä aina siihen odotettuun viimeiseen oppituntiin saakka.
Milloin kouluruokailu on mennyt tällaiseksi pelleilyksi? Missä on arvostus terveellistä ja ilmaista kouluruokaa kohtaan?
Mielestäni lapsillamme on asiat hyvin. Jo syntyessään heille
taataan sosiaaliturva, ilmainen perusopetus koulukirjoineen ja työvälineineen – niin ja se paljon haukuttu ja dissattu kouluruoka.
Kun olin pieni koululainen oli selvää, että kouluruoka kuuluu
jokaiselle lapselle ja kaikkea pitää ainakin maistaa. Näin minut kasvatettiin kotona. Muistan myös kuinka kouluruokailutilanteissa opettaja valvoi
ruokalinjastossa, että jokainen pieni oppilas sai lautaselleen
maittavan ruoka-annoksen ja hieman salaattia. Ruokaan kuului myös leipä,
maito ja satunnaisesti joku jälkiruoka. Vaikka peruskouluni päättymisestä onkin jo yli 10 vuotta aikaa, niin silloin kouluruoka oli oikein hyvää ja tasokasta. Lempparipäiväni oli puuropäivä, jolloin keittäjät tekivät taivaallista ohrapuuroa ja lisukkeeksi mehukeittoa. Joskus puuropäivänä oli myös tarjolla herkullinen lihakepakko suolaisena vastapainona makealle mehukeitolle. Lukiessani tätä Ylen juttua, minua alkoi suorastaan hävettämään se, että kouluruokailu on mennyt tähän pisteeseen!  Tarvitseeko minun edes mainita, että kaikkialla maailmassa ei todellakaan ole asiat näin hyvin kuin meillä?! Maailmalla kärsitään nälänhädästä, joka tappaa ihmisiä ebolaakin enemmän ja sitten meidän suomalaislapset pelleilevät tuolla tavalla saadessaan koulupäivän aikana mahansa täyteen pyytämättä! En tiedä ketä tästä pitäisi syyttää; vanhempia, lapsia vai kliseisesti nykymaailman menoa? 

Kouluruokatasoinen ruoka-annos: makaronipataa, porkkanaraastetta, kaksi näkkäriä ja lasi maitoa. Annoksen hinta alle euron ja hyvin maistui meidän sihtikurkulle ja Isimiehelle!
Sehän on kaikkien tiedossa, että
lastemme kouluruoasta nipistetään jatkuvasti senttejä pois ja se näkyy väistämättäkin laadussa.
Kuntien kiristäessä kukkaron nyörejään keittäjiltä vaaditaan varmasti äärimmäistä luovuutta saadakseen oppilaille terveellistä ja maittavaa ruokaa mahdollisimman edullisesti. Kouluruoan hinta pyörii euron molemmin puolin, mutta hei, lapsemme
saavat kuitenkin syödä ruokaa, joka on varmasti silti terveellistä,
ravinteikasta ja herkullista vähäisestä hinnasta huolimatta! Kouluruoka jakaa mielipiteitä ja totuushan on se, ettei koulun keittiöllä uurastavat keittäjät voi mitenkään miellyttää jokaista ruokailijaa. Toisaalta miten sitten oppilaiden ja heidän vanhempien suut laitetaan, jos kouluruoka poistuisi tulevaisuudessa kokonaan, koska se ei näemmä kelpaa suomalaisille lapsikulinaristelle (ja Ylelle) kuin pelleilyn kohteeksi?

 

♥: Selina

Mitä mieltä te olette kouluruoasta ja sen tasosta?

Kommentit

64 kommenttia

Hei kiva kun kommentoit! 🙂

Kouluruokailussa on hurjasti eroja. Käsittämätöntä ettei tälle asialle tehdä mitään… Silti mielestäni kouluruoka on hyvä juttu.

Todella hyvä kirjoitus. Minä en ole kouluruokaa syönyt vähään aikaan, viimeksi vuonna 2002 kun olin kouluavustajana ja silloin se ainakin maistui itselleni erinomaisesti ja söin hyvällä ruokahalulla joka päivä. Äitini on alakoulun ope ja hän kertoi juuri viime viikonloppuna, että heillä ruuan taso on jopa noussut viime aikoina ja lähes kaikki lapset syövät tosi innolla ja kehuvat ruokia. Tietysti aina niitä nirsoilijoita on. Onneksi kuitenkaan kaikki eivät suhtaudu kouluruokaan niin negatiivisesti kuin ehkä mediasta voisi ajatella. Mutta harmihan tuo on, että tällaisella hienolla asialla on niin negatiivinen maine. Veikkaan, että jos eväiden laittaminen jäisi vanhempien huoleksi, niin lapset söisivät kyllä todella paljon yksipuolisemmin!

Kiva, että tykkäsit, kiitos Suvi! 🙂

Mä kirjoitin kans tästä aiheesta joskus aiemmin tänä vuonna 🙂 Kouluruuan taso vaihtelee paikkakunnittain todella paljon. Mulla oli yläasteella eri paikkakunnalla yleensä ihan hyvää ruokaa. Valitettavasti en voi samaa sanoa muista kouluista. Oon itseki työskennelly siitä näkökulmasta, että näen mikä tekee kauppansa ja mikä ei. En valitettavasti yhtään ihmettele ettei sitä ruokaa syödä jos vaan suinkin saa edes näkkärin… Mutta sitä ihmettelen miksei juustot, salaatit ja leikkeleet kelpaa. Meidän aikaan niistä oli käsirysy.

Ai sinäkö se olit! 😀 Mietinkin, että joku lukulistallani oli varmasti kirjoittanut aiheesta! Linkitä tähän postaus, jos haluat! 🙂

Täsmälleen samaa mieltä tästä asiasta! Nykyäänhän ruokalistoja on veivattu urakalla uusiksi ja ainakin meidän seudulla on jos jonkinlaisia "nykyajan" ruokia tarjolla. Kuten Zubi totesi, niin aina on myös nirsoilijoita, mutta uskoisin, että kyseiset lapset/nuoret eivät syö kotonakaan kovin monipuolisesti, vaan vierastavat monia makuja. Luulisin, että niissä tapauksissa myös vanhemmat voivat olla ennakkoluuloisia uusia makuja kohtaan.

Itse muistan, ettei kouluruoka ollut aina erityisen maittavaa (kävin peruskoulun ajalla 1989-1997). Meillä oli kotona aina kotiruokaa, mutta se oli aina ihan perinteistä suomalaista ruokaa, edes kanaa meillä ei ollut juuri koskaan. En ollut tottunut mihinkään erikoisempaan ruokaan ja esimerkiksi risotto oli minulle ihan liian eksoottista makumaailmaltaan. Kaikkea silti syötiin, noita ei-maistuvia ruokia sitten vaan vähemmän.

Jos kotona syödään monipuolisesti ja uusia makuja maistellen, luulisi myös kouluruoan pääosin maistuvan hyvin. Meillä tyttö on maistellut lähes kaikkea ihan pikkuruisesta tytöstä asti, ja suhtautuu ruokaan melko intohimoisesti. Minulle itsellenikin ruoka on tosi tärkeä asia ja yritän tehdä aika monipuolisesti erilaisia ruokia, jotta ei tule sellaista perunakyllästystä, mikä lapsuudenkodissa tuli, kun mitään muuta lisuketta ei pöydässä ollut. (Äidin mielestä vain peruna oli kunnon lisuke, muut epäterveellistä höttöä.) Tytöllä ei ole ollut koskaan ongelmia päiväkodin tai koulun ruokien kanssa, vaan hoitajilta ja opettajilta on tullut palautetta, että syö aina hyvin. Välillä hän kommentoi kotona, että makkarakeiton makkarat olivat lölleröitä tms., mutta ei hän silti jätä ruokaa syömättä. Eihän sillä reilulla eurolla (sisältäen leivät yms.) saa mitään sisäfileetä, se on ihan selvä, mutta kyllä koulu- ja päiväkotiruoka pääosin on hyvää ja monipuolista.

On täysin totta , että kotikasvatuksella on iso merkitys tässäkin asisassa. 🙂

Varmasti kotikasvatuksella on merkitystä, mutta en pidä vanhempien syyllistämisestä. Mun viidestä lapsesta neljä on syönyt aina tosi hyvin. 10- vuotias poika on vauvasta lähtien ollut tosi huono syömään. Ja ihan varmasti kaikilla on samat lähtökohdat kotoa.
Pojan herkkuruoat koulussa ovat puuro ja hernekeitto. Muut päivät menevät suurimmaksi osaksi näkkärilinjalla. Teemme yhteistyötä asian tiimoilta: vanhemmat, opettaja, kuraattori ja kouluhoitaja. Vielä emme ole keksineet viisasten kiveä. Pojan hemoglobiini on kuitenkin 135, joten ei huono.

Juu, ei ainakaan minulla ollut tarkoitus syyllistää vanhempia, enkä tarkoittanut, että nirsoilu johtuisi aina kotikasvatuksesta. 🙂 Tiedän itsekin monta perhettä, joissa joku lapsista on huono syömään, vaikka muut syövät kaikkea mahdollista. Ihmiset ovat erilaisia, niin lapset kuin aikuisetkin.

Ei ei ei, olen eri mieltä, että kotikasvatus olisi suurin syy nirsoiluun ja syömättömyyteen. Näin 16-vuotiaan tytön äitinä, olen satavarma, että likoilla on joku kehtaaminen normaaliannosten suhteen. Siis ei kehdata syödä tarpeeksi paljon, ja yritetään pysyä hoikkana. No, sehän menee sitten siihen, että ruoan sijaan mässytetään sokerin laskiessa kaikkea epäterveellistä.
Mun likka tykkää sienistä, kaloista, katkaravuista, etanoista yms. kaikesta mistä minä en tykkää, mutta yläasteella ei juurikaan ilmeisesti syönyt koulussa. Voi jumatsuikero, että mä olin vihainen. Yritin takoa sille järkeä päähän, mutta ei se mennyt. Valitteli kumiperunoista yms. En usko, että ruoan laatu kuitenkaan oli huono. Tosin tuo penska on omituinen tapaus, ei tykkää esim. makaronilaatikosta, ja jauheliharuoista ylipäätään. Ei hernekeitosta, ei mistään tavallisesta ja edullisesta… niin kuin äitinsä.

Itse ole -72 syntynyt, ja tykkäsin kouluruoasta. En kyseenalaistanut ruokaa koulussa enkä kotona. Kotona pienenä tosin rituaali oli, että sipulit lautasen reunalle, mutta sen jälkeen söin ruoan kuin ruoan. Myöhemmin en poiminut niitä sipuleitakaan. Okei, myönnän. Sienet laitoin koulussa salaa maitopikariin ja roskiin… mutta muuten söin sen kastikkeen kyllä. En syö sieniä tänäkään päivänä. Nykyisin ei edes ole sieniä kouluruoassa.

Lisään vielä, että luulen siis, ettei kouluruoka ole pojille ongelma. Eiköhän heille maistu ruoka kuin ruoka. Mutta nuo likat, voih…

Kiitos teille keskustelusta! En minäkään vanhempia lähtisi syyllistämään, mutta kotoa saadu eväät elämään on kaikilla vähän erit. 🙂 Muistan omasta yläkouluajasta myös tuon, että osa tytöistä ei kehdannut syödä tarpeeksi. Minä söin kuin hevonen niin kotona kuin koulussa! 😀

Peruskoulussa on mukana läpileikkaus ikäpolvesta, siis KAIKKI. Näin ollen koulua käyvät myös ne lapset, joiden kotona ei laiteta ollenkaan lämmintä ruokaa, vaan eletään pelkällä leivällä tai vaikkapa roskaruualla. Toisaalta voi olla, että lapsen ainoa ateria on koulussa, eikä kotona liiemmin ruokaa näy. Tällaisissa ääritapauksissa kotitausta aivan varmasti vaikuttaa ruokaan suhtautumiseen. Tämä on kuitenkin vain marginaali.
Olen itsekin ollut suht nirso lapsena, ja muistan ikuisesti esimerkiksi punajuurisalaatin pakkosyötön, yök!

Hyvä kirjoitus, ja asiaa!
Meidän lapset onneksi syövät yleensä hyvin koulussa, ja hyvä niin sillä eihän energiaa saa pelkästä näkkäristä!

Kiitos! 🙂

Itse olen näitä nuorempia "nirsoilijoita" ollut ja voin kertoa, että ei ihme jos ruoka ei maistu, kun joka toinen päivä tarjolla on läskistä lihakastiketta ja kaaliraastetta. Aiemmassa koulussa ei ollut edes kasvisruokavaihtoehtoa joka omasta mielestäni olisi kyllä lähes välttämätön. Kun vihdoin olisi hyvää kastiketta, se tarjoillaan tietysti huonojen ja makeiden perunoiden kanssa. Kun vihdoin on jotain muuta kuin perunoita tarjolla ollaan päädytty jyviin joista maha menee helposti sekaisin.. 🙁 En siis ihmettele yhtään, jos ala-aste ja peruskouluikäisille, jotka kokevat maut voimakkaammin, ruoka ei maistu. Onneksi muuttaessani toiseen kouluun ruuasta tuli maittavaa ja sain syötyä joka päivä mahani täyteen.

Koulujen väliset erot kouluruoassa ovat valtavat. On budjetti kuinka pieni tahansa per oppilas niin kyllä erityisruokavaliot pitäisi huomioida.

Musta tää oli hyvä teksti. minusta ruokaa tulisi arvostaa, ja on todella ärsyttävää kuunnella kun pikkusiskojen kaverit kitisevät oikeasti hyvästä ruoasta. Liian usein unohtuu jopa vanhemmilta, että tällaista ilmaista ruokaa kun ei ole muualla maailmassa tarjolla.

Kiva että tykkäsit, Kiitos! 🙂

Olen samaa mieltä, että ruokaa yleensäkin arvostetaan liian vähän.

Kyllä meilläkin peruskoulussa oli pääsääntöisesti hyvää ruokaa. Suhteeni kouluruokaan muuttui amiksessa, kun olin keittiöllä hetken töissä ja näin millaista roskaa opiskelijoille syötetään (jopa neljä päivää vanhoja ruokia meiningillä "uutta päälle niin kukaan ei huomaa") eikä nykyisessä koulussani yritetä sitäkään vähää. Ruoka ei näytä hyvältä, on lähinnä epämääräistä mössöä, ja maistuu sekalaiselle – yleensä sille, että on kerätty jämäruokia ja tehty laatikko/pata siitä. Harmittaa, sillä ilmainen kouluruoka on ihan mahtava asia, mutta vissiin monissa isoissa kaupungeissa on leikkausten myötä tapahtunut samankaltainen tason romahtaminen. Kyllä ruoan laadusta mun mielestä kertoo paljon se, voiko sen laittaja itse sitä syödä. Jos ei, miksi pitäisi muidenkaan?

Olen samaa mieltä kanssasi, että jos ruoanlaittaja ei voi syödä ruokaansa, niin sitten on asiat jo todella huonosti.

Mä oon aina elämässäni ollut tyytyväinen kouluruokaan ja syönyt hyvällä ruokahalulla(kröhöm, edelleen kaikki maistuu..) Mun mielestä se on paljon asenteesta kiinni, vaikka ei ois lempiruokaa se on silti puhdasta ja terveellistä. En nyt tarkoita puhtaalla luomua yms. vaan että meillä on tarkat standardit ruualle yleensäkkin, tuskin tarvii pelätä saavansa mitään pöpöjä(inhoon sitä kun ihmiset tökkii ja pyörittelee ruokaa kuin se sisältäisi ruttoa). Ja jos nyt on joskus sitä nitriitti makkaraa niin tuskin siihen kuolee jos vanhemmat viittii kotona tehdä sitten "laadukkaampaa" ruokaa..

SAMAA MIELTÄ KANSSASI!

Terkuin: Syömäri

Itse laitoin yläasteella ja amiksessa nimennomaan kouluruuan piikkiin, mutta lopulta ongelma taisi olla keittäjässä. Yläasteella oleva riisi oli välillä jäänyt raa'aksi. ja etenkin amiksessa, kalapuikot ja jauheliapihvit ja kepakot olivat syystä tai toisesta kovia, että kalapuikkokin leikatessa lensi lattialle tai puolet puikosta syömättä koska edes veitsi ei sitä leikannut läpi. Muuten olen kyllä ollut tyytyväinen, mutta tuntui kun laatu olisi huonontunut vuosien varrella, mutta minun tapauksessa liekö syynä palmia vai koulun keittiön henkilökunta. 5 kalapuikkoa oli maksimi mitä sai ottaa, ja vain 3 niistä pystyi syömään.

Sulla on kyllä ikäviä kokemuksia kouluruoasta. :/ Niin harmillista!

Lasteni koulussa kaikki koulun oppilaat saivat äänestää, mitkä ruuat poistetaan listalta. Ainakin kaalilaatikko poistui. Tilalle otettiin kerran kuussa toiveruokapäivä. Silloin tarjotaan yhden luokka- asteen oppilaiden valitsema toiveruokia.
Itse olen kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1986, joten kouluruokailuistani on aikaa. Ruokavälkkä oli kyllä päivän odotetuin hetki. Siinä vaiheessa oli jo aina huutava nälkä. Kaikki maistui. Osaisinpa itse tehdä sitä valkoista kastiketta, jota tarjottiin kalapuikkojen kanssa.

Tuohan on hieno käytäntö! 🙂

Muistan omista kouluvuosista juuri tuon saman! 🙂 Valkokastike on kyllä hyvää! NAM!

Hyvä kirjoitus!
Jäljet johtavat sylttytehtaalle eli kotiin. Sieltä pitäisi tulla käytös- ja ruokailutavat. Mutta tämän vapaa kasvatus -hömpötyksen myötä monessa kodissa eletään kuin pellossa. Ja syödään milloin huvittaa, mitä huvittaa – jos huvittaa. Siis myös kotona.
En usko, että kouluruoka ihan läpeensä pahaakaan on, mutta tietenkään kaikki ei maistu kaikille. Ja eihän sillä eurolla nyt gourmeeta taiota, mutta perushyvää syötävää kuitenkin. Näkisin, että kyllä koulussa syödä pitäisi niin että jaksaa sen viimeisenkin oppitunnin, koska ei se kouluateria ole taivaasta ilmaiseksi tipahtanut, vaan s e k i n on äidin ja isin veroina maksamaa. Kuinkahan paljon hukataan päivittäin verovaroja sillä, että kouluruokaa menee roskiin näiden kullanmurujen toimesta? Eihän kotiinkaan osteta ruokaa vain syömättä jätettäväksi. Eihän?
– Minski –

Kiitos Minski!

En syyllistäisi vanhempia yksin tässä asiassa, mutta olen samaa mieltä että kasvatuksessa näkee paljon eroja. Rahaa menee kamalasti tosiaan hukkaan kun tulee ruokahävikkiä kouluruoasta. :/

Omakohtaista (muksut ja minä koulussa työskennelleenä) kokemusta jostain vuodesta 2003 alkaen. Joku täällä ihmetteli, mikseivät salaatit, juustot, leikkeleet kelpaa. Jos salaattina on pelkkää kiinankaalia, kuivaa on. Salaatinkastikkeita ei löydy suinkaan kaikista kouluista. Puhumattakaan, että salaatissa olisi kahta tai kolmea vihannesta esim. kurkkua tms. mehukkuutta lisäämässä. Juustot, leikkeleet – muistoja jostain kultaiselta 1980-luvulta… Ennenwanhaan oli esim. keittopäivinä lisukkeena pehmeää leipää, vaan ei ole enää eikä sitä ylimääräistä juurespalaa nakerrettavaksi. Eikä niitä omppuja, jogurtteja yms. jälkkäreitä joita kerran tai kaksi kertaa viikossa sai.

Perunat, porkkanat raakoja, samoin sitkeä liha. Kalapuikot löllöjä, sellaisia uunissa häthätää sulatettuja. Syy ei ole kokeissa tai keittäjissä. Tätä kouluruokaa sekoittaa hämmentävämpi joukko kuntapäättäjiä.

Kouluruokailuun annettu raha on sikamaisen pieni – siitä et terveellistä ruokaa tee ja tästä ovat kyllä koulujen soppavastaavat usein puhuneet. Heitä on jo pitkään huolestuttanut se, että on ihan faktaa että terveellisyys ei kouluruokailussa toteudu, ruokaympyrää ei saada täytettyä. Kun ennenwanhaan huonoista kotioloista tulevat koululaiset saivat edes kerran päivässä terveellisen lämpimän aterian viitenä päivänä viikossa ja sitä sai ottaa lisääkin, niin enää ei ole moneen vuoteen tämä ollut mahdollista.

Olipa myös kouluja, joissa lisäksi sai heti maanantaiaamuna aamupalan, koska tiedossa oli, etteivät vanhemmat kyenneet ruokkimaan koululaisiaan viikonloppuna.

Näistä asioista on tiedotettu monena vuonna rahavastaavia. Aivan turhaan.

Tiedätkö, mistä ruoka-aineet tulevat. Missä olosuhteissa lihaa kasvatettu, kuinka pitkiä matkoja kuljetettu teurastukseen ja siitä eteenpäin? Ei tiedä kukaan muukaan. Tutkittu on. Broileri tulee Brasiliasta. Ehkä. Kotomaasta ei ainakaan. Ja Atrian vieressä asutaan.

Joissakin kouluissa muuten opettajat saavat eri ruokaa kuin koululaiset… Olen itse syönyt tasan tarkkaan samaa ruokaa koululaisten kanssa, ja kyllä teki mieli ronkeloida. Ruokahalu ainakin lähti loppupäiväksi. Ja mä maksoin muutes siitä ruuasta…

Tässä lyhyesti ruuan kanssa ronklaamisen syistä. Toivon että kuntapäättäjät panostaisivat enemmän tähän tärkeään ruokailuun. Mutta niin kauan kuin heillä ei ole omia koululaisia siellä syömässä, asia ei ole tärkeä. Tämä on käytännössä huomattu.

Enemmän rahaa tarvikkeisiin ja palkkoihin. Palkkoihin siksi, että keittäjillä olisi AIKAA valmistaa se ruoka ettei tarttis raakana syöttää.

Ei mulla muuta…

Kiitos Saila tästä vastauksesta! Kuntapäättäjien pitäisi todellakin panostaa kouluruokaan enemmän!

Miksi kouluruokaa ei arvosteta? Sen takia, että se muistuttaa ainakin meillä enemmän koiranruokaa kuin mitään ihmisille sopivaa. Lihakastikkeessa on vaan pari lihapalaa, salaattia on tuskin koskaan enemmän kuin yhtä lajia ja perunat on… no jos ei kumisia niin muuten oikeesti oksettavan näkösiä. En syytä keittäjiä koska meidän safka tulee keskuskeittiöltä niinkuin monille muillekin. Yläasteella ruoka tehtiin itse ja maku oli sen mukainen. Syytän sitä että kouluruokaan ei käytetä kuin about 50cnt per oppilas. Ei sillä hinnalla oikeesti saa ruokaa joka maistuisikin joltain, saati olisi laadukasta. Terv. Lukiolainen

Toivottavasti asiaan tulee muutos teidän koulussanne! Käsittämätöntä että kouluissa on niin järjettömät erot kouluruoan tasossa.

Itse en voi ymmärtää, että miksi pitää AINA valittaa kouluruoasta. Okei, kyllähän sen laatu vaihtelee aika paljon ja siinä on niitä pahoja eineksiä, mutta silti. Silloin kun olin vielä peruskoulussa, kouluruoka oli koko Suomen ''halvinta'', ja myönnän, ettei se päivä maistunut, mutta en koskaan ole pelleillyt tai ollut syömättä sen takia, että ruoka olisi ollut muka syömäkelvotonta. Tällä hetkellä kouluruoan taso on aivan eri, tosin niin on myös paikkakuntakin. Ruoka on joka päivä älyttömän hyvää ja se on monipuolista, myös ne ''inhokkiruoat'' kuten, keitot ja kaalilaatikko. Silti koulussamme vain 60% käy syömässä. :O Ilmeisesti nykynuoret on totutettu siihen, että energiajuomat ja suklaapatukat ovat niitä terveellisiä vaihtoehtoja. Niin, ja yhden energiajuoman hinnalla yksi oppilas saa yli yhden päivän kouluruoan koulussamme. En voi muuta kuin ihmetellä. :/

Niin samaa mieltä MIra! Toinen järjettömyys on koulujen käytäville tulleet välipala-automaatit – sieltähän ne lapset saa korvikkeensa ravitsevammalle aterialle. :/

Mä oon vasta valmistunut ammattikoulusta, joten on ihan tuoreessa muistissa kouluruoka. Voisin ehkä sanoa, että yläasteella ruoka oli maittavampaa kuin ammattikoulussa, vaikka ammattikoulussa tehtiin ruoka alusta loppuun itse. Mä itse tykkään syödä ruuan kanssa salaattia, mut ammattikoulussa salaatti oli useimmiten kaaliraastetta, punajuuria tai suolakurkkua eikä se mielestäni ole salaattia nähnytkään. Muuten en useinkaan valittamista löytänyt.

Onnittelut valmistumisen johdosta! 🙂

Oon ollut nyt monessa koulussa kun se missä alunperin opiskelin meni remonttiin ja siks jouduin kiertelemään muissa kouluissa 😀 Mutta niin, siinä ekassa oli ihan hyvää ruokaa 🙂 Ja muissaki oli, mutta nykysessä paikassa missä olen on kyllä pahan makuista ruokaa :/ Turhahan siitä on valittaa kun ilmatteeks saa, mutta kyllä oikeesti on suuria eroja koulujen väleillä..

Tosi moni on sanonut tätä samaa. Käsittämätöntä että kunnilla on varaa päättää oman koulunsa budjetti mielivaltaisesti. Miksei tässäkin asiassa voi taata että kaikilla kouluilla olisi sama raha käytettävissään per oppilas – loppu jäisi sitten keittäjille. 🙂

Kouluruoissa on kyllä huimia eroja, kuten moni onkin jo ylempänä kommentoinut. Edellisessä työpaikassa söin jonkun aikaa samaa ruokaa, mitä koululaiset ja päiväkotilaiset, ja ei voinut kyllä kauheasti kehua. Ei ollut aitoa ja "puhdasta" ruokaa nähnytkään, enkä valitettavasti ihmettele, miksei se lapsille maistu, jos ei aikuisillekaan 🙁 Valtavasta lisäainearsenaalista tuli lisäksi itselleni kaikenlaisia vaivoja (päänsärkyä, kovia vatsakipuja, heikotusta jne). Ja täysin sama ruoka meni kaikkiin alueen päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin.
Onneksi nykyään kouluruoasta puhutaan, ja muutoksiakin saadaan aikaan 🙂 Suomen kouluruokailu itsessään on mahtava asia, kunhan ruoan laatua ei poljeta olemattomaksi.

Toivotaan että muutoksia saadaan aikaan! 🙂 Ja niin totta että kouluruokailu on mahtava juttu!

Word! On aivan järkyttävää,ettei nykylapset saati sitten nuoret osaa arvostaa ihan perusruokaa. Kouluun pitäs varmaan saaha bigmacit joka päivä,niin seuraava diabetessukupolvi pysyis tyytyväisenä? Se ruoka on oikeasti hyvää,ILMAISTA ja ravintoarvojen mukaista! Kylllä mie sitä söisin,jos ilmatteks saisin 😀

No niinpä! 😀

Nyt täytyy yläkoululais diabeetikkona(tyypin 1 tosin)todeta että kyse on siitä että ei vaan tee mieli syödä kauheammin, kysyttiin miks kehittäjillä siniset laastarit ja vastaus oli että ne näkee jos on joutunut ruokaan ja voi ottaa pois ja viedä tarjolle! Samoin löytyy vähintään viikoittain karvoja, jonka lisäksi ruoka ei vaan maistu miltään tai on ylisuolaista! Ja on tuskailtu vanhempien ja kaverien kanssa myös sitä kuinka jaksaisi viimeisetkin tunnit.
T.Kia.H

Ja EI en mene sinne lähikauppaan ostamaan karkkeja,energiajuomia(yäk!)tms. vaan odotan että pääsen kotiin ja syön ruokaa. T.Kia.H

Hei Kia ja kiitos kommentistasi! Kiittelen suuresti että kommentoit nimellä! On aina kiva tietää että anokommentin takana on ihminen! 🙂

Kamalalta kuulostaa nuo siniset laastarit ja karvat! :O Kouluruoan tasossa on todellakin eroja! Hyvä kuulla, että et kuitenkaan korvaa ruokia mässyllä! Tsempit sinne! 🙂

Tällä hetkellä aihe ei ole niin ajankohtainen, kun en ole itse koulussa ja moni asia kerkeää muuttumaan, ennen kuin oma vauveli sinne asti pääsee. Pääsykokeissa käydessä tuli kuitenkin syötyä kouluruokaa pitkästä aikaa ja vitsit se oli hyvää, onneksi saan syödä sitä monipuolisesti ja edullisesti kun koulu alkaa vuoden päästä. Lukiossa söin myös ja viihdyin muutenkin ruokalassa, mutta ylä-asteella en arvostanut kouluruokaa. En tiedä oliko kyse edes ruoasta, vaan ylipäätään siitä ettei mun tehnyt mieli ruokaa. Söin mieluummin näkkileipää ja karkkia/suklaata/limua jne. Mulla ei ole edes muistikuvaa siitä, pidinkö ruokaa silloin ällönä, en vaan ollut nälkäinen/kiinnostunut ruoasta, kun söin sitten kotona myöhemmin. Hmh. :/ Tästäkin on yli 10 vuotta, en tiedä oonko nykylapsi vai en, mutta tuskin on ihan tuore ongelma.

Luulen että yläkoululaisilla onkin vähän sellaista (varsinkin tytöillä) että ruoka jää helposti välistä ja sitten se korvataan jollain muulla. :/ Surullista.

mun on kans pitänyt kirjoittaa tästä monta kertaa, tosi hyvä postaus! olin ala-asteen ja yläasteen pienissä kouluissa (ala-asteella alle sata oppilasta ja ya:lla vähän reilu sata) ja meillä oli kyllä oikeesti hyvää ruokaa! kun oli pienis kouluis, keittäjät teki keittopäivinä ite sämpylät, ruoka oli normaalia kotiruokaa ja sitä sai hakee lisää. osasin silloin jo arvostaa sitä ja mulla oli koko yläasteen ajatus ettei ruokaa jätetä usein. meni niin hermot kun porukka valitti ruuasta niin usein, teki mieli sanoo että no ota ite se kauha käteen ni mitähä osaisit tehä kun kotitalous tunnilla tuli huomattua miten avuttomia jotkut oikeesti oli ja sit vielä valitti olemattomasta. nyt oon amiksen toisella ja täytyy myöntää että oon tosi "pettynyt" ruokaan, koska totuin niin hyvin ruokiin. meillä om joka päivä neljää ruokaa, kuulostaa tosi paljolle, tiedän. mutta mä toivoisin että sitä ruokaa olisi vaikka vaan kahta, yhtä kasvisruokaa ja yhtä liharuokaa jolloin vois olla parempaa ja nimenomaan tutumpaa ruokaa. ruuat on tosi outoja joskus, sellaisia mitä kukaan ei oo tottunu kotona syömään.. meillä om päivittäin paljon eineksiä, lihapullia, kalapuikkoja, kebakoita ja sit esim kanankoipia, makkaraa.. Broileri ainaki on ulkomaalaista ja salaatit/raasteet kuivia eikä ne maistu oikeesti miltään. niin ja maitoa/mehua saa ottaa vaan yhen lasin, vettä sit lisäksi ja ruokaa ei voi hakee lisää. joka tapaukses, kuulostan hirveen tyytymättömältä, vaikka oom oikeesti tosi tyytyväinen siihen että vielä amiksessakin on mahollisuus ilmaiseen kouluruokaan, jossa usein nyt kuitenkin on joku ruoka mitä syödä. ja toisaalta mä ite oon kyllä nirso, en mielellään syö avokadoruokia, parsakaalikeittoa, enkä niitä valmis lihapullia. leipää syön sit enemmän niinä päivinä jolloin ei muu ruoka niin maistu mutta en käytä aikaani siihen valittamiseen vaan oon tyytyväinen siitä mitä saan. ja monesti on eväänä esim. banaani jonks voi syyä iltapäivällä jos om pitkä päivä. en todellakaan lähtis päivittäinen (tai edes viikoittain/kuukausittain) maksamaan subin patongista tai hesen aterioista montaa euroa koska ne nyt ei ainakaan oo yhtään sen terveellisiä.
haha kiitos ja hei, olen puhunut. ehkä mun pitäis toisiaan kirjoittaa se oma postaus jo kun asiaa näköjään riittäis ja riittäis. ;D mutta tosiaan, hyvä postaus, samaa mieltä 🙂

Lukisin mielelläni sunkin kannan asiaan ihan postauksenkin muodossa! 🙂 Kiitos ihana! 🙂

Musta tuntuu että isoin juttu tossa nykyään on se, ettei kehdata syödä. Ei voi syödä niin paljon, että vatsa tulisi täyteen koska kaveritkaan ei tee niin. Ja olisihan se noloa jos kaverit näkisi hetkellisesti pömpöttävän vatsan hyvin kulutetun ruokiksen jälkeen. Ei vaan, tuntuu että nykyään aina vaan nuoremmat ovat kiinnostuneet enemmän siitä miltä näyttävät. Jo 10-vuotiaana pitää pistää pakkelia naamaan ja pitää mahtua mahdollisimman pieneen vaatekokoon näyttääkseen hyvältä ja ollakseen samanlainen kuin muut.

Mä en itse ole ollut kauhean nirso ruuan suhteen ja se kyllä näkyykin, eh. Mutta vielä tänäkin päivänä mulla on muutama koulusta tarttunut juttu, jonka takia en voi muutamia ruokia sietää ollenkaan. Koulussa perunat oli aina ns. "Etolan kumiperunoita", eli valmiiksi keitettyjä, kuorittuja ja sen jälkeen ainostaan lämmitetty koulun ruokalassa. Näin perunaan tuli mukava sitkeä kuori, jonka läpi ei meinannut edes veitsellä päästä. Valitettavasti tämä on juurtunut mieleen niinkin tiukasti, etten tänäkään päivänä syö edes kotona itse keitettyjä perunoita. Sitten listalle mahtuu vielä kalkkuna (kaikissa muodoissaan) sekä kanaviillokki, tai ei niin nätisti sanottuna klimppikastike. Näinä päivinä muistan syöneeni koulussa ainoastaan näkkileipää. Kylässä toki syödään mitä tarjotaan, vaikka olisikin jotain edellämainituista.

Kouluissa (ainakin ala-asteella) olisi hyvä olla valvojat, jotka vahtivat että lapset syövät tarpeeksi. Toki aina ei maistu tai ei ole nälkä, mutta jos lapsi usein jättää syömättä tai syö vähän niin tästä ilmoitettaisiin vanhemmille. Itse ainakin haluaisin tietää, jos oma lapsi ei syö koulussa mitään. Täytyyhän tähän jokin syy olla.

Tämä tulikin esille tuolla alussa jo. Minunkin yläkouluaikoina esiintyi tätä ongelmaa ja se on minusta tosi surullista.
Ja onneksi kouluissa valvotaan edes vähän lasten syömistä – minäkin haluasin tietää jos A-muru ei söisi koulussa.

Mä olen kaupassa töissä ja vieressä on koulut alakoulusta lukioon. Olen järkyttynyt siitä miten pienetkin lapset ostaa päivittäin energiajuomia, karkkia, keksiä ja croissantteja…omat lapseni syövät koulussa ilmeisesti ihan mahansa täyteen kun ei kotiin tullessa ole kova nälkä. Ruoka on kyllä käsitykseni mukaan aika hiilarihöttöä ja perunoita ei kuulemma voi syödä kun ne ovat niitä valmiiksi kuorittuja mitkä on säilötty kuorittuna johonkin geeliin. Eli ruuan taso oikeasti vaihtelee mutta turhaa nirsoilua en ymmärrä. Itse olen syönyt kouluruokaa aikana jolloin kasvisruoka oli lukiossakin vielä välillä mallia pitsamaustettua suolakurkkukeittoa!

Henna, olen niin samaa mieltä kanssasi! Mielestäni energiajuomiin pitäisi saada ikäraja – kamalaa myrkkyä! Ruoan taso tosiaan vaihtelee, mutta nirsoilusta minäkään en välitä. Kyllähän "pahaa" ruokaa maistaa voi – edes!

Ja pitsamaustettu suolakurkkukeitto kuulosti kyllä aika mielenkiintoiselle! 😀

Omassa peruskoulussani ruoka oli aikuisten oikeasti pahaa (paljon varmaan kertoo, että osa opettajista ei käynyt syömässä vain heillä oli omat eväät tai välillä tilasivat porukalla pizzat.) Ruoka ei tullut koululta vaan kuljetettiin sinne valmiina eli keittäjiä ei voi syyttää. Pari ruokamyrkytystäkin tuli koettua. Leipänä oli aina vain näkkileipää. Ei ollut puhettakaan, että olisi joskus ollut sellaista luksusta kuin nakit tai uunimakkarat. Salaattina oli aina jokin raaste, eikä se koskaan ollut porkkana vaan kaalesta tehty. Jälkiruokaa ei ollut kertaakaan. Mielelläni olisin syönyt, koska varsinkin yläasteella päivät olivat pitkiä. Kun siirryin lukioon toiseen kuntaan ruuan taso nousi hurjasti ja söinkin menemään :). Tuntui ihan luksukselle kun välillä sai vaaleata leipää tai peräti sämpylää.

Minun mielestäni opettajienkin pitää katsoa peiliin ja olla esimerkkinä lapsille. Omat eväät on ok, mutta pizzajono ei! Koulujen väliset erot ovat järkyttäviä kyllä! Itsekin olen parissa eri koulussa ruokaillut ja toisessa sai keittopäivinä pehmeää leipää ja toisessa oli joka päivä erilaisia leipiä tarjolla, samoin useampaa eri levitettä tuorejuustosta aitoon voihin! 🙂

Hyvä kirjoitus! Mua meinaa ärsyttää monien pyhistely siitä et on pahoja eineksiä kouluruoassa. Sit niitä kuitenki laiskuuksissaan laitetaan kotona. Tai että kouluruoan lihan pitäs olla kotimaista mutta kotona kelpaa se brassilainen. Musta tuntuu että kouluruoan aliarvostamisessa on kysymys ylipäätään ihmisten lisääntyneestä perustarpeesta valittaa, arvostella ja nirsoilla. Kun vois jokainen meistä joskus mennä sen peilin eteen ja oikeasti kattoa sinne. Että mitä MINÄ voisin asioiden ja oman perheen ja yhteiskunnan hyväksi tehdä. Ilolla.

Kiitos hyvästä kommentista!

Mie syön kouluruokaa töissä, meidän ruoka siis tulee koulun keittiöstä ja on samaa reseptiikkaa kuin koko kaupungin koulujen ruuat. Salaatit ovat aika yksipuolisia, mutta toisaalta maistuvat ehkä niin paremmin pienille lapsille. Keittoja on paljon ja se välillä vähän harmittaa, mutta ruoka on maukasta ja jos ruuan nimi on vaikka kanarisotto niin siinä todellakin on ihan reilusti sitä kanaakin.

Lehdissä kouluruuasta kirjoitellaan säännöllisesti ja nuoriso valittaa niistä ruuista, jotka maistuvat hyvin pienille lapsille ja meille aikuisille. Vaikka kanakeitto on kauheaa p*tä, vaikka se meillä töissä on kaikkien lempiruoka. Muuttuuko maku teinivuosien ajaksi vai onko tämä nyt vain kapinaa maailmaa vastaan, ken tietää?

Hyvältä kuulostaa teidän ruoka! 🙂 Kapinaa kenties tai kiittämättömyyttä.

Pakko myös kommentoida, että ruuassa todellakin on eroja…Eniten yläasteikäisenä pisti silmään se, että kun keittiöllä oli tieto tarkastajan tulosta, niin ruoka oli heti paljon parempaa, vaikka ihan selkeästi samoilla raaka-aineilla tehty, kuin yleensäkin. Kyseessä oli tuolloin makaronilaatikko, joka oli koulussamme aina vetistä ja inhottavaa, mutta sillä kerralla sen koostumus oli kiinteä, niin kuin makaronilaatikon kuuluisikin olla!
Lukiossa kaiken huippu oli "lihapullat" joista valehtelematta n. 70% oli pelkkää korppujauhoa…jauhon näki selkeästi ja niissä ei mikään muu edes maistunut:/
Syön nykyään itse kasvisruokaa ja se on onneksi pääosin ihan maittavaa, vaikkakin porkkanan laittaminen lähes joka ruokaan on todella ikävää, varsinkaan kun en valmistetusta porkkanasta kauheasti välitä. Syön ruuan kuitenkin joka kerta:)
Ja tosiaan nämä ruokakokemukset Pirkanmaan seudulta.

Heippa ja kiva kun kommentoit! 🙂

Aika järkyttävää, etät keittäjät tekivät ruoan paremmin vain tarkastajia varten. Tämä kertoo mielestäni juuri vaihtelevuudesta ja siitä kuinka ne pienet almut käytetää. 🙁

Pakko kommentoida vaikka postauksesta on jo aikaa.
Tässä reilu 2 vuotta sitten meidän koulun ruokalassa piti lukea listaa jos halusi tietää söikö juuri liha-, kana- vai kalakastiketta perunoidensa kanssa. Kaikki maistui samalta.. ja me maksettiin siitä ruoasta (olikohan n. 5€). Lihapullia tms jotka oli oikeasti syötävää/hyvää sai ottaa ihan muutaman kappaleen, usein vähintään yksi ruoka (se ainut syötävä?) loppui kesken. Salaattipöydässä oli maissia ja pelkkää lehtisalaattia.
Kyllä se usein meni eväiden syönniksi (tuli halvemmaksi ja sai parempaa ruokaa) tai hampurilaisia ostamaan..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä