(Ehkä) maailman täydellisimmät sämpylät!

Teksti
Tiedätte varmasti tunteen, kun saatte maistaa täydellistä leipää. Täydellisessä leivässä on rapea ja sopivan paksu kuori, joka kätkee alleen pehmeän ja ilmavan sisuksen. Kun haukkaatte leipää, sen rapeaksi paistunut kuori rouskahtaa sopivasti hampaissanne ja kohtaa täydellisen samettisen pehmeän sisuksen, joka täydentyy leivän hienovaraisella ja viljaisalla maulla. Täydellinen leipä maistuu parhaimmalta pelkän voin kanssa, muuta ei tarvita! Niin ja se tuoksu; täydellinen leipä tuoksuu kotona vielä seuraavana päivänä sen leipomisesta!
Leivoin perheelleni pitkästä aikaa sämpylöitä ohjeella, jollaista en ollut ennen kokeillut. Tässä ohjeessa taikina saa jäädä luvattoman löysäksi, eikä sitä tarvitse ollenkaan vaivata kädet hapoilla. Tätä taikinaa ei myöskään kohoteta vahtien pirttihirmun lailla talon kaikkia ovia ja ikkunoita, ettei taikina vaan saisi vetoa, eikä siitä lopulta pyöritellä tasakokoisia sämpylöitä samalla peläten, että edellinen pellillinen palaa uunissa. Nämä sämpylät saattavat kaikessa täydellisyydessään olla jopa luvattoman helppoja, koska ne valmistuvat käden käänteessä, vaikka ne hieman odotuttavatkin leipojaansa! Tarvitaan vain vähän esivalmistelua ja sitten vain aikaa ja voin luvata teille, että paistamisen jälkeen pääsette nauttimaan oikeasti rapeakuorisista sämpylöistä ilman poppakonsteja ja otsalle valuvaa hikivanaa! 
Minun ei edes tarvinnut maistaa näitä vaivattoman helppoja sämpylöitä, kun tiesin jo tuoksusta, että nyt minulla on käsissäni pala kultaa – se täydellinen sämpylä!

1. Mittaa isoon kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Tällä ohjeella tulee iso taikina ja se kohoaa reilusti, joten varaudu oikeasti isolla kulholla tai valmista vain ½ annosta taikinaa.
2. Lämmitä vesi +42 asteiseksi.
3. Tee kolo jauhoseokseen ja kaada vesi siihen. Sekoita lusikalla taikina tasaiseksi, mutta älä vatkaa, vaivaa ja työstä taikinaa – sekoita vain ainekset sekaisin. Taikina on löysää, eikä ollenkaan leivottavaa, mutta ei hätää, niin sen kuuluukin olla! 

4. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin ja anna kohota siellä yön yli tai noin 12 tuntia. Mitä kauemmin taikina saa kohota, sen maukkaampi leipä siitä tulee!
5. Nostele taikinasta lusikalla tasakokoisia kasoja uunipellille ja ripottele päälle hieman vehnäjauhoja. Vedä viiltoja sämpylän pintaan ja paista niitä 225°C noin 30 minuuttia. 
6. Ota sämpylät uunista ja nostele ne lautaselle jäähtymään. Älä peitä sämpylöitä leivinliinalla, niin kuoren rapeus säilyy pitkään. 
7. Nauti tuoreesta, kotona leivotusta TÄYDELLISESTÄ leivästä!
Nyt, kun sain jaettua teille tämän ihanan sämpyläreseptin, voin kertoa, että minulla on jääkaapissa jo toinen satsi tällä reseptillä valmistettua taikinaa odottamassa huomista aamua, paistamista ja erittäin malttamattomia syöjiä! Kodissamme vielä leijaileva tuoreen leivän tuoksu saa siis jatkoa ja se on ehkä maailman ihanin tuoksu – täydellinen!

 

♥: Selina

 

Kommentit

24 kommenttia

Oi kiva kuulla! 🙂

Kuulostaa ihanalta. Täytyykin testata näitä joku päivä.

Nämä ovat kuulemma hyviä! Minulle vaan naurettiin kotona kun kuvailin niin elävästi täydellistä leipää enkä edes voi syödä niitä! 😀 Kokeile ihmeessä! 😉

Oi kuinka herkun kuuloisia. Pitää testata sunnuntaina, kun perinteinen leipomispäivä.

Testaa ihmeessä! Mies ostaa aina Fazerin paistopisteeltä niitä kalliita mutta hyvä leipiä herkutteluun ja hän olisi valmis näiden vuoksi JOPA luopumaan niistä! 😉 Saisi 3-4€ herkkuleivän edestä leipoa monta pellillistä näitä sämpylöitä! 😀

Näitä täytyy kyllä testata!! Näyttävät tosi hyviltä!

Kannattaa testata! 🙂

Voi miten herkulliselle nämä näyttävätkään! Täytyy ehdottomasti ostaa kuivahiivaa ja kokeilla! Meidän lempparipizzapohja tekeytyy muuten myös jääkaapissa useita tunteja 🙂

Pitääkin kokeilla valmistaa pizzataikina tällä menetelmällä! Käytätkö ihan vehnäjauhoja pizzataikinana vai pizza- tai durunmvehnäjauhoja? Leivän voi toki toteuttaa tavallisellakin hiivalla. En ole kyllä ollenkaan varma suhteesta, koska käytän aina kuivahiivaa. 🙂

Mä oon vaihdellut jauhojen laatua ja kokeillut erilaisia versioita kuten esim. speltti. Voin kaivaa sen perusohjeen sulle jos haluat 🙂

Joo kiitos, se olisi kiva! 🙂

Ihanan rapeita ja superherkullisen näköisiä! Viikonloppuna usein leivotaan niin nämä leivotaan silloin 🙂

Testiin vaan! Toivottavasti teilläkin tykätään yhtä paljon kuin meillä! A ei muuta söisikään! 😀

Voi elämä muten nyt alkoi tehdä mieli itsetehtyjä sämpylöitä! Kellokin on niinnpaljon ettei kaupatkaan ole auki 😀 herkkuja <3

😀 Perus! <3

Monessakohan kodissa leivotaan viikonloppuna näitä. 😀 Meilläkin voitaisiin kokeilla, sämpylät ovat parasta!

Hihii, toivottavasti monessa! 😉

Sain saman ohjeen juuri ystävältäni (Sikke Sumarin blogista)kun oli leiponut näitä ja voi että oli hyviä kun pääsin niitä maistamaan! Joten myös meidän jääkaapista löytyy varmasti tämä taikina ensi yönä 🙂

Tätä ohjetta on varmasti monena versiona. Sain tämän ohjeen siskoltani muutin ohjetta mieleisekseni. Esim. suolan määrä alkuperäisessä ohjeessa oli kaamee! 😀 1,5 rkl!

Nyt on täälläkin ekat sänpylät tuon/Siken ohjeella tehty ja voi että kun tuli hyviä, osa taikinasta odottaa jääkaapissa huomista aamua ja taas saa tuoreita sänpylöitä! 🙂 ihanaa kun taikina säilyy, ja kyllä säilyivät myös paistetut sämpylät pari päivää hienosti ilman että olivat kivikovia. Ja siinä olet oikeassa että suolan määrä oli hurja, vaikkakin jossain luki että käyttää siinä sormisuolaa, jota tietty mahtuu todellisuudessa vähän vähemmän tuohon 1,5rkl.. Mutta niin tai näin, vähemmän laitoin itsekin kun ohje.

Voi miten kiva kuulla! 🙂 Ihanaa sämpylän tuoksuista ystävänpäivää teille! 🙂 <3

Tein taikinan jääkaappiin odottamaan. Mielenkiinnolla odotan mitä tulee, ei ollut kuin tuorehiivaa. Piti siis vähän soveltaa määrien kanssa :p

Huomasin kommenttisi vasta nyt, pahoittelen! Toivottavasti sämpylät onnistuivat! 🙂

Nämä on ihan parhaita sämpylöitä, näitä syödään melkein joka viikonloppu. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä