(Ehkä) maailman paras pataleipä!

Teksti
Tämä minun leipomismania alkaa olla jo surkuhupainen ilmiö, koska kuten tiedätte en voi nauttia ollenkaan tuotoksistani! Nyt, kun jauhopussi on kasvanut kiinni käteeni ja uuninluukku toiseen, aion jakaa teille jälleen (ehkä) maailman parhaimman leipäreseptin herkullisesta pataleivästä! 
Tiedättehän markettien ihanalta tuoksuvat paistopisteet? Rapeakuoriset leivät houkutteleva paitsi tuoksullaan, mutta myös herkullisella täyteläisellä maullaan, mutta se hinta. Miten jauhot, vesi, hiiva ja ripaus suolaa voi maksaa niin valtavan paljon – voi hiivatti! Kolmen euron hintainen herkkuleipä saa ajatukset kummasti leipomispuuhiin ja tällä reseptillä tekin voitte saada aikaan sen herkullisen, rapeakuorisen ja pehmeän sisuksen omaavan leivän, ja vieläpä erittäin helposti ja edullisesti! Tässäkin reseptissä maltti on valttia ja pitkä kohotusaika saa jälleen ihmeitä aikaan!

1. Mittaa isoon kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva.
2. Lämmitä vesi +42 asteiseksi ja kaada jauhoseokseen.
3. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Taikinasta tulee aika paksua, mutta yritä silti malttaa olla vaivaamatta sitä!
4. Peitä kulho pyyhkeellä tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä kauemmin annat taikinan kohota sitä maukkaampi leipä siitä syntyy!
12-24 tunnin kuluttua…


1. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöräytä se nopeasti palloksi. Pidä vieläkin jauhonäppisi kurissa äläkä edelleenkään vaivaa tai kästtele taikinaa. Peittele leipä ja jätä kohoamaan vielä 30 miuutiksi.

2. Laita pata kylmään uuniin ja samalla uuni lämpenemään 225°C. Pataleipään tarvitaan nimensä mukaan kannellinen pata (2-3 litrainen) ja omaan leipääni käytin Iiittala Teema-sarjan kannellista pataa. Leivän voi toteuttaa alkuperäisen ohjeen mukaan myös uuninkestävässä kattilassa. 

3. Kun leipä on kohonnut 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja voitele se öljyllä. Nosta leipä varovaisesti kuumaan pataan ja paista leipää kannen kanssa 30 minuuttia ja vielä 15 minuuttia ilman kantta.
4. Valmis pataleipä irtoaa hyvin padan reunoilta, on pinnalta rapea ja sisältä ihanan ilmava ja mehevä. 
 

 

 

♥: Selina

 

Alkuperäinen ohje napattu Kotivinkistä.

Kommentit

44 kommenttia

Toivottavasti tällä ohjeella onnistut! 🙂

Itsetehty leipä on jotain niin taivaallista! Ihanaa kun jaat näitä ohjeita niin itsekin leipoo vähän useammin :DD

Ole hyvä vaan! 🙂

Voi ihanuus, mikä ohje! <3 Tätä on tehtävä pian, näyttää niin herkulliselta. Joskus olen tehnyt sämpylöitä niin, että taikina kohoaa yön aikana ja aamulla pyöritellään aamiaispöytään sämpylät, joita paiston jälkeen päästään nauttimaan. 🙂

Kiitos ohjeesta, josko minäkin saisin vihdoin aikaseksi leivottua pataleipää. Tarkennan vielä, että paistetaanko tuota leipää siis yhteensä 45 minuuttia, vai joko 30 min kannen kanssa tai 15 min ilman kantta?

Mulla on vieläkin kokeilematta ne sun vinkkaamat jääkaappisämpylät. No tänä iltana teen taikinan valmiiksi huomista aamua varten. 😀

Ole hyvä! <3

Leipää paistetaan yhteensä 45 minuutia, 30 minuuttia kannen kanssa ja 15 minuuttia ilman. 🙂

Hih, jääkaapissani odottaa myös sämpylätaikina illan paistoa! 😉 Ihania leivontahetkiä sinullekin! <3

Okei, nyt valuu kuola. Tuore leipä on jotain taivaallista. Pakko koklata! 😀

Hihii, kokeilitko? 😉

Tuore leipä on niiin hyvää <3 Oon ihan leipäfani 😀 Näyttää hyvältä toi sun tekemä leipä!

Niin on! Ja se tuoksu! <3

Kiitos, se oli kuulemma todella hyvää!

Pataleipä on ihanaa, pitäisiköhän taas pitkästä aikaa tehdä! <3

Oi leivo ihmeessä! 🙂

Mä oon yrittänyt pojalle sopivia leipoa itse, kun periaatteessa ei sikakalliita gluteenittomia tarvitsisi. Ruisleivästä tykkää kyllä hurjasti, mytta kyllähän hänkin joskus vaaleaa leipää kaipaa. Sämpyläreseptin onnistuneen muokkaamisen jälkeen nyt alkoi kyllä kutkuttaa kokeilla muokata tuotakin reseptiä 😀

Ihanaa, kokeiluiloa! 🙂

Pataleipä on <3 ja niin helppo ja vaivaton! 🙂

Tämä oli kyllä niin vaivaton ja helppo ohje! 🙂 Ei olla ostettu vaaleaa leipää aikoihin tämän minun leipomisinnostuksen jälkeen! 😀

Omg! Herkullisin ikinä näkemäni pataleipä! Pakko testata <3

Oi kiitos Noora! <3 Iloa leipomispuuhiin! 🙂

Oh, I know I know I know!!! Täällä mieheni hurahti syksyllä näihin pataleipiin ja meillä nähtiin jos jonkin sortin versioita (juusto, pekoni, suklaa, yrtti..) – ja meillehän maistui 🙂 Pitäisikin taas muistuttaa tästä unohtuneesta harrastuksesta 😉

Oi kuulostaa niin hyvältä! 🙂

Oi joi – ihana leipä! Sopisiko tähän valurautapata? Tämä on pakko ottaa tehtävien asioiden listalle – yllätänpä miehen tuoreella leivällä vaikka viikonloppuna 😉

Uskon että valurautapatakin käy! 🙂

Ihanaa viikonloppua tuoreen leivän parissa siis! 🙂 <3

Me ollaan tehty (lue: mies on tehnyt) just valurautapadassa 🙂

Voi nam, kuinka herkullisen näköistä. 🙂

Kiitos! 🙂

Apua miten hyvännäköinen leipä! Tää ja se sämpyläpostaus on ku tilauksesta mulle. Oon suunnitellu viikon että kokeilisin pataleipää ja sämpylöitä, kun ne tuntuu nyt niin muotia olevan :p nytpä ei tarvii miettiä mitä ohjeita käyttää, kiitos! 🙂

Kiitos! 🙂

Kiva kuulla, että ohjeet tuli hyvään aikaan! 🙂 Iloa leipomiseen!

Kiitti reseptistä! Taikina on tehty ja huomenna saadaan tuoksuvaa leipää.

Oi ihanaa! Onnistuiko hyvin?

No ei! Taikina vaikutti kaikinpuolin hyvältä. Kun piti laittaa uuni lämpiämään ja pata uuniin, ei uuni lämmennytkään. Se on mokoma rikki. No onhan se 11 vuotta palvellut. Onneksi avustajani osasi näppäränä tyttönä paistaa pikkuleipiä paistinpannulla. Levyt onneksi toimii. Pataleipä odottaa uutta mahdollisuutta, kun saadaan hommattua uusi liesi. Olen etsinyt netistä pyörätuolinkäyttäjälle sopivaa mallia. Ideoita?

Kävinkin jo lukemassa blogistasi onnistuneesta pataleivästä! 🙂 😉

Olit löytänyt jo kiskoilla varustetun uunin. Muuta vinkkiä en olisikaan osannut antaa! Itselläni on erillisuuni ja induktiolevy. Olen tykännyt tästä yhdistelmästä, koska pääsen pyörätuolilla kokkailemaan helpommin! 🙂

Kolen eruon hintainen herkkuleipä? Et oo tosissas, että se on sun mielestä kallis? Eihän se ilmaiseksi muutu leivän muotoon eikä paistu asiakkaiden makuhermoja kutkuttamaan… Kolme euroahan on ihan kohtuullinen hinta. Mutta pataleipä itse tehtynä huippuhyvää, siitä ei oo kyse!

😀 Toiselle hinta on kallis ja toiselle ei – minulle on, koska saan vastaavan tehtyä itse puoli-ilmaiseksi. 🙂 Mutta aivan totta se että eipä se kaupan versio ilman vaivaa ja työtä ole syntynyt!

Olen tehnyt muuten samaa (herkullista on!) paitsi että kuivahiivaa riittää kyllä ihan 1/4 tl, ja hyvin kohoaa 🙂 Sillä on pitkä tovi aikaa pöhistä siellä, hiiva kyllä lisääntyy. Ja itsehän laitoin sekaan kuivattuja karpaloita ja cashew-pähkinöitä ja on aivan taivaallista!

Okei voisin kokeilla myös vähemmällä hiivalla ja nuo karpalot ja pähkinät kuulostavat aivan liian hyvältä!! Kiitos vinkistä! 🙂

Miten mä en ole vieläkään muistanut leipoa tätä pataleipää?! Kiitti muistutuksesta, täytyy nyt oikeasti tehdä lähipäivinä 🙂

Kannattaa kokeilla! 🙂 Iloa leipomispuuhiin! <3

OOH, mä rrrakastan rapeakuorista leipää, mutta en koskaan raaski ostaa sitä! Tätä täytyy siis testata 🙂 Suru tulee kyllä sen takia, että sä ihanasti teet herkkuja muille ja jaat vielä reseptejä meille tänne, mutta et pääse itse nauttimaan näistä kuin haistelemalla tuoksua. Sä oot huippu<3

Kannattaa kokeilla! 🙂

Voi sinua! <3 Tiedätkö, pystyn maistelemaan sellaisia ruokia, joiden koostumus on nielulleni vääränlainen, eli pureskelen ja syljen pois ja kaikki menee yleensä hyvin kunhan ruokaa ei kulkeudu nieluun asti. Se makuhan on puolet nautinnosta! 😉 Ihana olet! <3

Ahaa! Tuo on aivan totta, ihanaa, että säkin pystyt kuitenkin hieman taistelemaan loihtimiasi herkkuja! 🙂 kivaa viikonloppua!

Eksyin sämpyläreseptin perässä blogiisi. Enpä olisi arvannut, että tulee kahlattua lähes kerralla koko blogi läpi!
Sinulla on aivan uskomattoman Ihana elämänasenne ❤️
Kaikkea hyvää teidän kevääseen ja kiitos siitä sämpyläohjeesta! 😉

Käyppä vilkaisemassa tämä! Suosittelen lämpimästi.
http://hammentaja.blogspot.fi/2014/06/itse-tehty-voi-ja-vaalea-hapanleipa.html?m=1

Hei Matleena! 🙂 Kiitos kivasta kommentista ja kaikkea hyvää sinullekin! 🙂 <3

Ja kokeilen ehdottomasti linkkaamaasi ohjetta! Olenkin halunnut leipoa ihan oikealla juurella leipää! KIITOS! Myös voin ohje oli mielenkiintoinen! 🙂

Mun täytyy nyt varmaan kokeilla tätäkin ohjetta. Olen muutamaa eri pataleivän ohjetta kokeillut ja jotain niissä on (tai taikina, pata, uuni yhdistelmässä), kun en vaan millään onnistu. Kyllähän siitä leipä tulee, mutta ei yhtään niin taivaallista, kuin mitä kaikki hehkuttaa :D:D

Josko tällä onnistuisin 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä