(Ehkä) maailman herkullisimmat ruissämpylät

Teksti

Olen sellainen ihminen, jolle ei tahdo riittää mikään. On sitten kyse leivästä tai neulomisesta, haluan kehittää itseäni ja keksiä jotain uutta, mikä ei todellisuudessa mullista lopulta kenenkään elämää – ei myöskään minun

Kun leivoin ensimmäistä kertaa (Ehkä) maailman täydellisempiä sämpylöitä, kiittelin alkuperäisessä ohjeessa ruisjauhojen käyttöä. Olen (ehkä) maailman suurin pullaleivän vastustaja ja mielestäni edes pieni määrä ruisjauhoja tai täysjyvää tekee leivästä kun leivästä parempaa.

Kokeilin hurjan anarkistisessa mielessäni muuttaa alkuperäistä sämpyläohjetta ja tuplata ruisjauhojen määrän korvaten sillä kokonaan durumvehnäjauhot, mutta samalla sämpylöistä katosi kuohkeus eikä niistä tullut enää niin rapeakuorisia ja suussa rouskuvia. Nyt parin taikinakokeilun jälkeen uskallan paljastaa teille ohjeen, jonka avulla tekin voitte leipoa (Ehkä) maailman herkullisimmat ruissämpylät, joissa on rapea kuori ja pehmeä sisus, ja joista saa oikeasti ruista ranteeseen ruisjauhojen ja terveellisen ruisleseen ansiosta!

1. Mitta isoon kulhoon jauhot, kuivahiiva, suola ja ruislese.

2. Lämmitä vesi + 42 asteiseksi, lisää siihen hunaja ja kaada jauhoseokseen.

3. Sekoita jauhoseos ja hunajavesi lusikalla löysäksi taikinaksi ja nosta jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi. Tässäkin ohjeessa maltti on valttia ja mitä kauemmin maltat kohottaa taikinaa, sen herkullisempi rukiin maku valmiissa sämpylöissä on!

4. Nostele kohonneesta taikinasta kahdella lusikalla tasakokoisia kasoja uunipellille. Ripottele sämpylöiden pintaan hieman ruisjauhoja ja leikkaa pintaan saksilla tai terävällä veitsellä ristikkäisviillot. Ripottele päälle vielä hieman ruislesettä ennen paistoa.

5. Paista sämpylöitä 225°C asteessa noin 40 minuuttia ja nauti ihanista ja herrrrrrkullisista ruissämpylöistä!

Ihanaa naistenpäivää ja mukavaa tiistaita kaikille!

♥: Selina

 Ps. Aiemmat (Ehkä) maailman parhaimmat leipäreseptit löydätte tästä ja tästä!

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

Toivottavasti sämpylät onnistuivat! 🙂

Avatar

Kiitos tästäKIN reseptistä! Kokeiluun menee ehdottomasti. Tänään teen avustajani kanssa toisen kerran ton sun aiemman sämpylätaikinan ja huomenna paistetaan. Kun tein viikonloppuna puolikkaan taikinan, siitä tuli tosi tymäkkää. Lisäsin aika paljon vettä ja hyvä oli lopputulos. Katsotaan, minkälainen taikina saadaan aikaiseksi avustajani kanssa. Ihanaista Naistenpäivää sinullekin!

Avatar

Ole hyvä! 🙂 Toivottavasti ruissämpylät onnistuvat! 🙂

Avatar

Tänään tein avustajani kanssa sun Ruissämpylätaikinan. Huomenna paistetaan. Perästä kuuluu, miten onnistutaan. Nyt pitäis ainakin uunin toimia.

Avatar

Muksaa naistenpäivää sulle! Saatampa (ehkä) kokeilla näitä (ehkä) parhaimpia sämpylöitä :)))) Ainakin vesi herahti kielelle!!

Avatar

Hih olet ihana, etkä vain (ehkä) ihana! 😉

Avatar

Kiitti resepristä, ehdottomasti menee testiin! 🙂 Hyvää naistenpäivää myös sinne 🙂

Avatar

Ole hyvä! 🙂

Avatar

Namnamnam! Kokeiluun 🙂

Avatar

Kiva kuulla! 🙂 Mukavia leivontahetkiä!

Avatar

Oi nam, mikä ohje! Menee testaukseen viikonloppuna 🙂 Ihanaa naistenpäivää myös sulle ♥

Avatar

Kiva kuulla! 🙂 iloa leipomiseen! 🙂 <3

Avatar

Oi, pitää testata! mä en tiedä mikä minussa on, mutta minun sämpylöissä ei koskaan ole sellainen rapsakka kuori.. Ehkä sitten tällä reseptillä..?! Hihii 🙂

Avatar

Ei minullakaan ennen, mutta nyt on! 😉 Iloa testaukseen! <3

Avatar

Auttaisiko jos laittaisit uuninkestävään astiaan vettä uunin pohjalle niin höyry tekee sen kuoren?

Avatar

Olen kokeillut sitä muilla ohjeilla, mutta en ole siltikään onnistunut. 😀 Tämä ohje tosin toimii! 😉

Avatar

Testasin näitä kahdella tapaa. Ensin tein normi sämpylöiden tapaan kun en hoksannut, että olisi vaatinut noin pitkän kohotuksen. Hyviä ja rapeita tuli niinkin. Tänään tein jääkaapin kautta, mutta tuli liiankin rapeita ja oli vaikea leikata! Tosi hyviä kyllä. Korvasin ruisleseen kauraleseellä, kun lähikaupassa ei ruista ollut. Mitenhän näistä sais hivenen pehmeämpikuorisia 😀

Avatar

Voisikohan paistoajan lyhentäminen auttaa? Tein nimittäin ekan erän, jota paistoin 30 minuttia ja minusta tuntui ettei leivän pinnasta tullut rapea, joten lisäsin aikaa 10 minuttia. 🙂

Avatar

Oi mums <3
Hyvää naistenpäivän iltaa ihanalle <3

Avatar

Ihana olet! <3 Kiitos!

Avatar

Nam mitä sämpylöitä! 🙂 Alkoi heti tekemään mieli sämpylöitä <3 😀

Avatar

Nämä olivat kuulemma hyviä! 🙂

Avatar

Näitä on ehdottomasti pakko testata!

Avatar

Iloa leipomiseen! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä