(Ehkä) maailman herkullisimmat ruissämpylät

Teksti
Olen sellainen ihminen, jolle ei tahdo riittää mikään. On sitten kyse leivästä tai neulomisesta, haluan kehittää itseäni ja keksiä jotain uutta, mikä ei todellisuudessa mullista lopulta kenenkään elämää – ei myöskään minun. Kun leivoin ensimmäistä kertaa (Ehkä) maailman täydellisempiä sämpylöitä, kiittelin alkuperäisessä ohjeessa ruisjauhojen käyttöä. Olen (ehkä) maailman suurin pullaleivän vastustaja ja mielestäni edes pieni määrä ruisjauhoja tai täysjyvää tekee leivästä kun leivästä parempaa. Kokeilin hurjan anarkistisessa mielessäni muuttaa alkuperäistä sämpyläohjetta ja tuplata ruisjauhojen määrän korvaten sillä kokonaan durumvehnäjauhot, mutta samalla sämpylöistä katosi kuohkeus eikä niistä tullut enää niin rapeakuorisia ja suussa rouskuvia. Nyt parin taikinakokeilun jälkeen uskallan paljastaa teille ohjeen, jonka avulla tekin voitte leipoa (Ehkä) maailman herkullisimmat ruissämpylät, joissa on rapea kuori ja pehmeä sisus, ja joista saa oikeasti ruista ranteeseen ruisjauhojen ja terveellisen ruisleseen ansiosta!

1. Mitta isoon kulhoon jauhot, kuivahiiva, suola ja ruislese.

2. Lämmitä vesi + 42 asteiseksi, lisää siihen hunaja ja kaada jauhoseokseen.
3. Sekoita jauhoseos ja hunajavesi lusikalla löysäksi taikinaksi ja nosta jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi. Tässäkin ohjeessa maltti on valttia ja mitä kauemmin maltat kohottaa taikinaa, sen herkullisempi rukiin maku valmiissa sämpylöissä on!
4. Nostele kohonneesta taikinasta kahdella lusikalla tasakokoisia kasoja uunipellille. Ripottele sämpylöiden pintaan hieman ruisjauhoja ja leikkaa pintaan saksilla tai terävällä veitsellä ristikkäisviillot. Ripottele päälle vielä hieman ruislesettä ennen paistoa.
5. Paista sämpylöitä 225°C asteessa noin 40 minuuttia ja nauti ihanista ja herrrrrrkullisista ruissämpylöistä!

Ihanaa naistenpäivää ja mukavaa tiistaita kaikille!

 

♥: Selina

 Ps. Aiemmat (Ehkä) maailman parhaimmat leipäreseptit löydätte tästä ja tästä!

Kommentit

24 kommenttia

Toivottavasti sämpylät onnistuivat! 🙂

Kiitos tästäKIN reseptistä! Kokeiluun menee ehdottomasti. Tänään teen avustajani kanssa toisen kerran ton sun aiemman sämpylätaikinan ja huomenna paistetaan. Kun tein viikonloppuna puolikkaan taikinan, siitä tuli tosi tymäkkää. Lisäsin aika paljon vettä ja hyvä oli lopputulos. Katsotaan, minkälainen taikina saadaan aikaiseksi avustajani kanssa. Ihanaista Naistenpäivää sinullekin!

Ole hyvä! 🙂 Toivottavasti ruissämpylät onnistuvat! 🙂

Tänään tein avustajani kanssa sun Ruissämpylätaikinan. Huomenna paistetaan. Perästä kuuluu, miten onnistutaan. Nyt pitäis ainakin uunin toimia.

Muksaa naistenpäivää sulle! Saatampa (ehkä) kokeilla näitä (ehkä) parhaimpia sämpylöitä :)))) Ainakin vesi herahti kielelle!!

Hih olet ihana, etkä vain (ehkä) ihana! 😉

Kiitti resepristä, ehdottomasti menee testiin! 🙂 Hyvää naistenpäivää myös sinne 🙂

Ole hyvä! 🙂

Namnamnam! Kokeiluun 🙂

Kiva kuulla! 🙂 Mukavia leivontahetkiä!

Oi nam, mikä ohje! Menee testaukseen viikonloppuna 🙂 Ihanaa naistenpäivää myös sulle ♥

Kiva kuulla! 🙂 iloa leipomiseen! 🙂 <3

Oi, pitää testata! mä en tiedä mikä minussa on, mutta minun sämpylöissä ei koskaan ole sellainen rapsakka kuori.. Ehkä sitten tällä reseptillä..?! Hihii 🙂

Ei minullakaan ennen, mutta nyt on! 😉 Iloa testaukseen! <3

Auttaisiko jos laittaisit uuninkestävään astiaan vettä uunin pohjalle niin höyry tekee sen kuoren?

Olen kokeillut sitä muilla ohjeilla, mutta en ole siltikään onnistunut. 😀 Tämä ohje tosin toimii! 😉

Testasin näitä kahdella tapaa. Ensin tein normi sämpylöiden tapaan kun en hoksannut, että olisi vaatinut noin pitkän kohotuksen. Hyviä ja rapeita tuli niinkin. Tänään tein jääkaapin kautta, mutta tuli liiankin rapeita ja oli vaikea leikata! Tosi hyviä kyllä. Korvasin ruisleseen kauraleseellä, kun lähikaupassa ei ruista ollut. Mitenhän näistä sais hivenen pehmeämpikuorisia 😀

Voisikohan paistoajan lyhentäminen auttaa? Tein nimittäin ekan erän, jota paistoin 30 minuttia ja minusta tuntui ettei leivän pinnasta tullut rapea, joten lisäsin aikaa 10 minuttia. 🙂

Oi mums <3
Hyvää naistenpäivän iltaa ihanalle <3

Ihana olet! <3 Kiitos!

Nam mitä sämpylöitä! 🙂 Alkoi heti tekemään mieli sämpylöitä <3 😀

Nämä olivat kuulemma hyviä! 🙂

Näitä on ehdottomasti pakko testata!

Iloa leipomiseen! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä