Kun äiti kelaa 27.4.2016
TEKSTI Selina

Ihan sakeeta ruokaa!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Olen jakanut teille blogihistoriani aikana muutamia helppoja kotiruoka reseptejä arkeen. Mielestäni kotiruoan tulee olla tietenkin herkullista, terveellistä ja ravitsevaa, mutta myös helposti ja nopeasti valmistettavaa. Näin se kiireisempikin vanhempi pystyy välttämään perheen tärkeissä ruokailuhetkissä ne kauppojen tuomitut mikroateriat ja puolivalmisteet, vaikka ihan hyvää matskua nekin taitavat nykyisin olla. 

Minulta kysytään usein millaista ruokaa pystyn syömään tai lähinnä nielemään turvallisesti. Nielemisvaikeuden suurin riski on aspiraatio, eli ruoan kulkeutuminen keuhkoihin ja tästä seuraava aspiraatiokeuhkokuume. Se on se riski, joka otan joka kerta laittaessa jotain suuhuni. Kohdallani tärkeintä turvallisessa suun kautta syömisessä on ruoan koostumus. Sen pitää olla mahdollisimman viileää, soseutettua ja sopivan sakeaa, ihan sakeeta ruokaa, mutta luonnollisesti myös hyvää! Sauvasekoitin, monitoimikone ja apteekista saatava sakeutusjauhe ovat ruoan valmistuksessa pääroolissa. Nyt käytössäni oleva sakeutusjauhe on suoraan sanottuna kamalan makuista, joten en sakeuta sillä muuta kuin ruokia. Nesteiden sakeuttamiseen soveltuu paremmin sakeutusjauheet, jotka jättävät sakeutetun nesteen kirkkaaksi tämän yksilön tarjoaman harmaan liisterin sijaan. Voisin myös syödä tavallista kotiruokaa soseutettuna, mutta siinä on omat haasteensa lämpötilojen suhteen. Kädenlämpöinen tai lämpimämpi ruoka on vaikeampaa käsitellä nielemisprosessin aikana ja rehellisesti sanottuna kylmä soseutettu kotiruoka tuo ensimmäisenä mieleeni lasten purkkiruoat – kaikki sekaisin yhteen mössöön ja nam, päivällinen on katettu! Ei kiitos! Millaista ruokaa sitten syön? Tässä kolme suosikkiani.
Mangorahka:
Mangorahka on sellainen ruoka, jota syön päivittäin. Kylmä paksu rahka, johon sekoita Bonnen mangopyreetä ei kaipaa edes sokeria maistuakseen herkulliselle. Joskus tuunaan mangorahkaa lisäämällä siihen passionhedelmää. Jos valmiin rahkan koostumus on liian löysää, sakeutan sen sakeutusjauheella.
Tonnikalamössö:
Kylmien ja maistuvien suolaisten ruokien löytäminen on ollut ehkä haasteellisinta. Olen aina pitänyt kalasta enkä tiedä mitään parempaa uuniperunoiden kanssa kuin mössö, jota söin jo lapsuudenkodissani. Mössöön voi laittaa vaikka mitä, mutta paras mössö syntyy tonnikalasta. Valmistan mössön soseuttamalla tehosekoittimessa palan sipulia ja purkillisen tonnikalaa. Sitten lisään seokseen hieman pippuria, ripauksen suolaa, sitruunamehua ja purkillisen ranskankermaa. Soseuettu tonnikala ja sipuli on valmiina seoksena todella löysää, joten tonnikalamössö vaatii ehdottomasti sakeutuksen. Kylmä ja sakeutettu tonnikalamössö maistuu sakeutuksesta huolimatta myös Isimiehelle ja hän laittaakin sitä monesti rapeaksi paahdetun ruisleivän päälle.
Mehujää:

Mehujäät olivat ensimmäisiä ruokia, mitä harjoittelin syömään suun kautta. Nieluni aistii vielä kylmän, joten sen vuoksi mehujään syöminen on turvallisempaa kuin lämpimien koostumusten. Ainoa ongelma on aika, eli mehujää pitää pureskella ja niellä nopeasti, ettei se sula liikaa ja vaikeuta nielemistä nestemäiseksi muuttuvan koostumuksensa vuoksi. Valmistan mehujääni aina itse, koska se on niin helppoa ja vaivatonta. Loraus mehua, ripaus sokeria ja pakastus. Nam!

 

♥: Selina

 

Maistuisiko sinulle minun sakeat lempparit?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (32)

Oi veriappelsiinista tehty mehujää kuulostaa liian hyvälle! Rakastan kaikkea kirpeää ja hapanta! 🙂 Pakastaminen vie tosiaan maut mennessään, joten itsekin teen hyvin vätkiä mehujäitä. 😉

1 vastaus

Ihana lukea, että pystyt syömään noin herkullisen näkösiä ruokia! 🙂 Maistuis mullekki noi kaikki.

1 vastaus

Hih, kiva kuulla! <3

1 vastaus

Mangorahka mäyttää ja kuulostaa herkullisesta. Sitä siis minulle, kiitos! Tykkään tosipaljon rahkasta. Laitankin heti ostoslistaani Bonnen mangopyreen.

1 vastaus

Toivottavasti mangorahka maistui! 🙂

1 vastaus

Vielä en ole testannut. Rahka ja mangopyree odottaa jääkaapissa.

1 vastaus

Tuo tonnikalamössö ananaksella rikastettuna ja jiskus tuorejuustolla tuunattuna toimii meillä toastejen ja patonkien täytteenä. Ja jos yli jää vedän sitä mielelläni ihan vaan sellaisenaan. Nam. 😊

1 vastaus

Mietinkin että voisin kokeilla ranskankerman sijaan tuorejuustoa, niin sitten mössöä ei tarvitsisi sakeuttaa niin paljon – kiitti vinkistä! 🙂 Ananas kuulostaa myös hyvälvä! Nälkähän tässä tulee 😀

1 vastaus

Mielenkiintoista luettavaa! 😀 Mä itse innostuin viime kesänä myös kaikenlasista erilaisista (ja kauniista) mehujäistä. Se oli sellainen ahaa-elämys, että niihin voi laittaa myös muita soseita ja mehuja vaikkapa kauniiksi kerroksiksi. Eli minulle kyllä kelpaisi tällaiset ruuat! <3

Ps. tuosta sakeuttamisaineesta en ollut kuullut aiemmin..

1 vastaus

Kiva kuulla Såfin! <3 Mä teen myös erilaisia mehujäitä, mutta nyt suosikkina on perus appelsiini-sitruuna ja sitten sama seos cokis-esanssilla. Maistuu aivan coca colalle ja on samalla ihana raikas! 😉

1 vastaus

Niin ja sakeutusaine on uusi tuttavuus minullekin nielemisvaikeuden alettua. 🙂 Käsittääkseni tämän kaltaista tuotetta voi käyttää myös vauvoilla, jos vauva tarvitsee sakeutusta maitoon esim. refluksin vuoksi. Ja asiasta oikeasti tietävät, korjatkaa toki jos olen väärässä! 🙂

1 vastaus

sakeuttamisjauheet on hyvinkin tuttuja kun on hoitanut paljon vanhuksia ja joka kerta mietin että maistuuko se sakeutusjauhe joltain kun sakeutan maidon tai mehun? ja se jauhe mikä siis ei muuta väriä mitenkään vaan pelkästään sakeuttaa, mutta vaikuttaakohan se makuun jotenkin, mielenkiintoista 😀

1 vastaus

Tämä tuote ainakin maistuu!! 😀 Maistoin kuntoutuksessa tosin sellaista joka ei jättänyt kummallista makua edes veteen ja sakeutuksen jälkeen vesi pysyi kirkkaana geelinä. Sitä olikin ihan kiva lusikoida! 🙂 Tämän nykyisen kanssa kokeilin sakeuttaa juuri simaa ja lopputulos oli samea sima ja paha maku.

1 vastaus

Onpas kivoja ruokia, menis varmasti itselläkin 😉 Oletko kalan ystävänä kokeillut lohitahnaa? Itse pidän siitä kovasti.

1 vastaus

Kokeilin kerran, mutta ostin savulohta, niin koostumuksesta tuli jotenkin rakeinen. Tosin kalatiskiltä ostettu pala oli todella ohut ja rapean ja kuivan oloinen, joten se saattoi johtua siitä. 🙂

1 vastaus

Tuo mangorahka on varmasti hyvää. 🙂 Oli kiva lukea tämmöinen postaus. 🙂

1 vastaus

Voi se on! 🙂 Kiva, että tykkäsit Terhi! <3

1 vastaus

Nam, mulle maistuis kyllä nuo kaikki 🙂 Me tehdään usein tonnikalatahnaa uutena vuotena sekä vappuna patongin päälle laitettavaksi.

1 vastaus

Kiva kuulla! 🙂

1 vastaus

Kaikki kuulosti siltä, että tykkäisin itsekin. Erityisesti tuo tonnikalajuttu. Oi nam. Mukavaa, kun avasit asiaa ja mitä pystyt syömään.

1 vastaus

Kiva, että tykkäsit! 🙂

1 vastaus

Tää on mielenkiintoinen teksti, vaikka on paljon juteltu ja oon lueskellu sun blogia en o hoksannu miten vaikeeta just esimerkiksi tää nieleminen sulle on 🙂 Ja noi sun reseptit… mä en ees syö tonnikalaa ja silti tekis mieli kokeilla 😀 Hieno teksti S!

1 vastaus

Kiva kuulla, että tykkäsit! No ei muuta kuin tonnikalaa ostamaan! 😉 <3

1 vastaus

Tämä oli kyllä mielenkiintoinen postaus, kiitos! 😀 Tuommosta tonnikalatahnaa voisinkin kokeilla tehdä, me on tehty tonnikala-raejuustoseosta lettujen / vohveleiden päälle.

1 vastaus

Kiva kuulla! 🙂 Jos kokeilet tonnikalamössöä ilman sakeutusta, niin tonnikalaa ei kannata jauhaa tai sitten mössöön voi lisätä erään kommentoijan ideaa kopioiden tuorejuustoa. Ilman sakeutusta tämä minun versio ei pysy leivän päällä! 😉

1 vastaus

Mä luin ensin että kalan makuista sakeitusjauhetta! Menis just ehkä tonnikalan kanssa 😉 Täällä Englannissa myydään valmiita tahnoja, mutta parasta ja terveellisempää tulee tietysti kun tekee itse… Mangorahkaa täytyy kokeilla, kuulostaa tosi hyvältä. Mukavaa kevättä teidän perheelle. Ps. Tosi kiva blogi sulla 🙂

1 vastaus

😀 Ai jaa! Piti käydä itsekin tarkistamassa! 😀 Kiva että tykkäät blogistani ja ihanaa kevättä myös sinne Englantiin! <3

1 vastaus

Oi että, tuli niin hyvä mieli, että pystyt maistelemaan noin herkullisia juttuja! <3 Sakeuttaminen on terminä ihan uusi mulle, aina oppii jotain uutta, kun lukee sun juttuja 🙂 Mukavia päiviä!

1 vastaus

Kiva kuulla lillamy! <3 Mukavaa viikonloppua ja vappua! 🙂

1 vastaus

Mielenkiintoinen postaus. Tällaisia juttuja ei ole tullut mieleen, kun olen joskus potilaiden ruokia sakeuttanut. Kiva blogi sinulla. Pitääkin alkaa seuraamaan. 🙂

1 vastaus

Kiva, että tykkäsit Minna ja kiitos! 🙂 Kivaa vappua!

1 vastaus

Mehujäät! Ostin talvella muotit ja testailin erilaisia. Ehdottomasti parhaimmat oli vesipitosista hedelmistä tekemäni! Päärynä esim on todella jees, kun blendaa sitä niin pitkään että lopputulos on pelkkää vettä. Ei tarvitse sokeriakaan 🙂 veriappelssiineista tuli myös todella hyvää, ja sain isänikin huijattua sellaisia syömään, eikä hän todellakaan uskonut että siinä oli vain hedelmää.
Kokeilin talvella tehdä myös teestä mehujäätä, mutta unohdin täysin, että pakastaminenhan vesittää maun täysin! Niin että teen pitäisi olla huomattavan paljon voimakkaampaa.

Teen kotona usein coldbrew kahvia, ja testasin siitäkin mehujäätä. Ihan hirveetä 😀

1 vastaus

Oi veriappelsiinista tehty mehujää kuulostaa liian hyvälle! Rakastan kaikkea kirpeää ja hapanta! 🙂 Pakastaminen vie tosiaan maut mennessään, joten itsekin teen hyvin vätkiä mehujäitä. 😉

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kun äiti kelaa
Millaista mahtaa olla elämä lapsiperheessä, kun äiti kelaa? Tervetuloa lukemaan hieman erilaista, elämänmakuista ja välillä ihan sairasta perheblogia harvinaissairaan Selina-äidin elämästä, haaveista ja arjen haasteista. Mukana seikkailevat myös perheen isä ja sydänkasvoiset murumme A (-12) ja L (-17). Yhteydenotot: kunaitikelaa@outlook.com

Arkisto

Instagram

  • Blogissa uusi postaus liian monen hiljaisen viikon jälkeen.

Tämä jakamani pieni hetki hiljentää nyt blogin hetkeksi. Nyt tarvitsen kaiken voimani, oman pienen hetken, selvitäkseni kivuista ja ollakseni perheeni kanssa.

Kiitos tuesta ja siitä, että olet ajatellut minua ja perhettäni. Minä tulen vielä takaisin ja kirjoitan teille jälleen elämästä kun äiti kelaa hymyillen!
.
.
.
©️Anna Giss #uusipostausblogissa #newblogpost #linkkiprofiilissa #linkinbio #kunäitikelaablogi #kipu #pain #tauko

kunaitikelaablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: