Let’s speak english!

Teksti
My little girl loves english! Siis hän, neiti kohta neljävee, kyselee minulta ajasta ja paikasta riippumatta mitä suomenkieliset sanat ovat englanniksi. Värit ja numerot onnistuvat minultakin, mutta yritä nyt sitten keskellä marketin sukkahousuhyllyä yhtäkkiä kaivella lukion kutosen enkulla sana sukkahousut nolon suppeasta päänsisäisestä suomi-enkku sanakirjasta, jonka sanamäärä on varmasti tipahtanut jo alakoulutasolle! Vastauksen lapseni kysymykseen antoi huomattavasti nopeammin ja helposti ystäväni Google naputeltuani hänen esittämän kysymyksen sinne. Sana sukkahousut taipui enkuksi tietenkin naurettavan helposti, tights, jos jotain kiinnostaa. Aina voi oppia uutta!

Nettisanakirjan selaamisen jälkeen aloin miettiä, kuinka ruosteessa englantini onkaan. Muistan
vielä pari vuotta sitten selvinneeni Turkin lomaparatiisissa hyvin
englannillani ja nauraneeni isälleni, joka tilasi lohta ja valkoviiniä
ihan itse; ”I would like to have salmonella and white wine, please.”.
Salmonellaa hän ei onneksi sillä reissulla saanut, mutta sen sijaan tarjoilijalta
ja koko perheeltä isot naurut! Nyt hän varmasti muistaa aina, että lohi on salmon
ja salmonella on vain sen mahdollinen ja äärimmäisen ikävä seuraus.
Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tämä voisi tapahtua nyt minullekin.
Pystyn jopa näkemään tyttäreni nauramassa minulle ihan vastaavassa
tilanteessa, koska hän osaa jo nyt tervehdykset englanniksi sekä kertoa
minulle suloisesti ääntäen, että lohi on väriltään pink ja hänen pupu-paitansa on äidin uuden lempivärin värinen, yellow!

Mutta mistä lähes kielitaidottoman äidin tyttären kiinnostus englannin kieleen sitten johtuu? A-murulla on muutamia kaksikielisiä ystäviä, joista ihana Kikkara on saanut osansa A-murun enkkukärpäsen puremasta. Kun lapsemme tapasivat ensimmäistä kertaa, huomasin heti, että A-muru oli hurjan kiinnostunut Kikkaran ja hänen isänsä keskusteluista, joihin hän yritti osallistua skottienkun sijaan siansaksalla. Hauskinta kuitenkin on se, että aina kun en heti tiedä tai muista jonkin sanan englanninkielistä vastinetta, hän toteaa ettei se haittaa, koska hän voi kysyä Aaronilta! Onneksi löysin A-murun enkkukärpäsen puremaa ja minun paniikkia helpottamaan kirjakaupasta suloisen englanti-suomi kuvasanakirjan. Kirjassa on 1000 sanaa ja niille myös kuvalliset vastineet, joten niiden kanssa riittää tekemistä pitkäksi aikaa. Kirja sisältää myös kivoja tarroja, joiden liimaamisen ohella A-muru lausuu tarran kuvaaman sanan suloisesti englanniksi. Toivon, että tämän kirjan myötä A-murun kiinnostus kieliin lisääntyy ja siten omena putoaisi tulevaisuudessa TODELLA kauas tästä kielitaidottomasta puusta ja vierisi vielä mäkeä alas!

 

♥: Selina

 

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

<3 <3 <3 <3 IKÄVÄ!!!

Avatar

mä oon aina haaveillu että meiä perhe ois kaksikielinen. enkku ei oo koskaan napannut mut ruotsi kuulostaa nii kivalta. meillä iskä on kylläkin syntynyt ja asunut muutaman vuoden Ruotsis lapsena, muttei koskaan oo sitä kieltä osannut mitenkää erityisesti. mua ihan hävettää kun en osaa enkkuakaan oikeestikkaan yhtään, ruotsiakin vähän.. yläasteella numero oli nipin napin todistukses Kutonen ja kokeet oli aina vitosia. tuskailin aina tunnilla kun tuntuu et muut osaa ja ite ei tajunnut mitään mitä luettiin tai kirjoitettiin… että ihanaa kun A on noin kiinnostunut! mun pikkusisko itse asias just neljänvuotiaana kyseli kauheesti mitä mitkäkin sanat on ruotsiksi, mut enkku ei sitä kiinnostanut sitten 😀 kivoja enkkuhetkiä sinne :')

Avatar

Minä olin niin laiska opiskelemaan enkkua, kun se alkoi alakoulussa. Huonosta kielipäästäni saan siis syyttää ihan itseäni. 😀 Joillekin kielet vain ovat vaikeita ja siksi olenkin ilahtunut siitä, että A osoittaa jo nyt kiinnostusta muita kieliä kohtaan! 🙂 Tänään hän kysyi mikä on hänen oma nimensä englanniksi! 😀 Kiitos! <3

Avatar

Todella hyvä opettaa englantia jo pienestä asti! 🙂 Ja hyvä kun A-murulla riittää kiinostusta 😀

Avatar

A-murulla riittää innostusta kyllä! Onneksi on näitä kuvallisia sanakirjoja! 🙂

Avatar

Wow. En siis ole ainut kielitaidotonpuu. Täälläkin omenaa kiinnostaa enkku. Kunnian tästä mielenkiinnosta saa Seikkailija Dora, tuo mahtava persoona jota äiti ei ymmärrä ja lapset rakastaa. Tuollainen kirja täytyy kyllä käydä etsimässä meillekkin jostain. Jonkun satukirjan jo ostin englanniksi.

Avatar

Seikkailija Doraa on katsottu täälläkin! 🙂 Tämä kirja on Suomalaisesta kirjakaupasta. 🙂

Avatar

Meillä tyttö kiinnostui englannista heti lukemaan opittuaan. Apuun riensi kummi, joka toi hänelle ylimääräisen kolmannen luokan kirjan. Siitä me kahdestaan opeteltiin kieltä. Huomasin nimittäin silloin kotivuosieni kadottaneen sanavarastoni ja puhuvani lopulta sujuvaa englanti-saksa-ruotsi sekamelskaa 😀

Avatar

Itsekin huomasin että enkun sijaan sukkahousut olisi löytynyt ruotsiksi! 😀 Kiva, että teilläkin enkku kiinnostaa ja lasta tuetaan kiinnostuksen kohteessaan 🙂

Avatar

Hei Selina!
Olen nyt muutaman viikon aikana lukenut blogiasi läpi – takaperin. Vielä on (onneksi) työsarkaa jäljellä! 😉 Olen itse monista kroonisista sairauksista kärsivä nuori nainen, ja vaikka vaivamme ovat hyvin erilaiset, tällainen vertaistuki tulee meille harvinaisille todella tarpeeseen. Iso KIITOS siis aidosta ja rehellisestä blogistasi.
Erityisesti haluan kiittää sinua postauksesta, jossa kerroit sairauksiesi vaikutuksesta kehonkuvaasi, ja lääkkeiden vaikutuksista kehoosi. Postauksen myötä ymmärsin lopulta -viiden vuoden jälkeen(!!!), että eräs lääkkeistäni on aiheuttanut (ainakin osaltaan) voimakkaan painonnousuni, ja taakka putosi äkkiä harteiltani! TÄÄ EI OOKAAN MUN VIKA!! Sinun ansiostasi tajusin myös tarkistaa lääkkeideni yhteensopivuuden, ja kävi ilmi, että minulle on epähuomiossa määrtty päällekkäin kaksi lääkettä, joita EI MISSÄÄN NIMESSÄ saisi syödä samanaikaisesti. Noh, onneksi sain tästä kiinni ja lääkkeet vaihtoon. Lisäksi peruslääkitykseni on vielä ilmeisen vaarallinen kaltaiselleni sydänvikaiselle… Jahas, ja eikun soittoa kardiologille. KIITOS siis vielä kerran, sinun ansiostasi moni asia selkeni.
<3:llä Nanna

Avatar

Hei Nanna ja kiitos kommentistasi! On valtavan ihana kuulla, että olet saanut blogistani aidosti apua. Se antaa jälleen kerran tälle harrastukselle suuren merkityksen! <3 Toivon sinulle kaikkea hyvää elämääsi ja toivon myös että lääkitys- ja sydänasiat selviäsivät kunnolla ja saisit parasta mahdollista hoitoa! Ihanaa kesää! <3

Avatar

Minun englanninkielentaitoni on tällä hetkellä samaa luokkaa, kuin sinunkin. Olenkin sopinut ensi syksynä kolmannelle luokalle menevän tyttäreni kanssa, että alan opiskella englantia hänen kanssaan samaan tahtiin. Hän aloittaa siis englanniopiskelun ensisyksynä koulussa, joten aloitamme kumpikin ihan alusta. Saan sanastoa kerrattua näppärästi ja toivottavasti tyttäreni saa minusta tukea opiskeluunsa.

Avatar

Hei kuulostaa hyvältä! 🙂 Ihania opiskeluhetkiä teille! <3

Avatar

Hahaa.. Vähän mä repesin tuosta salmonella jutusta 😀 Tosi kiva että teidän neiti haluaa oppia englantia! Meilläkin 4-vuotias on kiinnostunut englanninkielestä. Me käytämme englantia meidän "salakielenä" isi-ihmisen kanssa. Yksi päivä meidän poitsu sitten ymmärsi kun me neuvottelimme englanniksi siitä mikäli ostaisimme jäätelöä.. Hän kuunteli vieressä ja sanoi "jess, jätskiä"! Ei voinut muuta kuin nauraa ja ostaa jäätelöä <3

Avatar

😀 Hih, muakin naurattaa se vieläkin! 😀 Minustakin on tosi kiva että A on innostunut! Hän kysyi tosiaan minulta tänään mikä on hänen oma nimensä englanniksi eikä hän meinannut uskoa kun sanoin, että sama kuin suomeksi! 😀 Ja tuo teidän enkun käyttö salakielenä kuulostaa tosi hauskalta, varsinkin kun pikkuinen ymmärsi mistä puhuitte! 🙂

Avatar

Ihan huippua! Hän on siis kielellisesti lahjakas 🙂

Avatar

Siltä vaikuttaa tällä hetkellä, mutta toisaalta minusta tuntuu, että kaikki leikki-ikäiset ovat lahjakkaita mitä tahansa tekevät. 🙂 A-muru on kyllä niin suloinen kun hän innostuu! Toivotaan, että innostus jatkuu aina kouluikään asti. 🙂

Avatar

Mä oon osannu enkkua hyvin, lukion todistuksessa kymppi, mutta kovasti on unohtunut kun en käytä sitä. Ymmärrän kyllä erittäin sujuvasti, mutta puhuminen tökkii big time! Meidän 4v myös kyselee jatkuvasti kaikkia sanoja enkuksi. Vielä ei oo tullu vastaan yhtään sellaista sanaa, jota en oo tienny. 😀 Hän aina hekottelee ja yrittää matkia sanoja. 😛

Avatar

Itsellänikin on iso kynnys puhua englantia, on ollut aina! Meilläkin pikkuinen yrittää aina lausua itse sanat ja se on suloista! 😀

Avatar

Hei meilläkin on yksi lasten sanakirja Mauri Kunnakselta enkku-suomi. Ehkä itsekin preppaan vähän enkkua.. ?

Avatar

Pitää muuten lainata kirjastosta tuo Mauri Kunnas! A nimittäin tykkää hurjasti hänen kirjoistaan. Kiitos siis vinkistä Annu Tuulia! 🙂

Avatar

Ihan huippua että teillä opetellaan englantia! Se on kuitenkin niin tärkeä kieli. Itse yllätyin kun Helmi totesi siskolleen viime viikolla hotellissa "let's go sisko" ja siis näitä on monia muitakin sanoja mitä on opoinut. Seikkailija Dorasta on ollut siis hyötyä 😀

Avatar

Opettelu on ehkä vähän liian vahva sana, mutta A on kiinnostunut. 🙂 Itsekin huomasin Turkissa pari vuotta sitten, että A imi englanninkielisiä sanoja ja mm. oppi kiittämään enkuksi. Seikkailija Dora on kyllä hyvä! 🙂

Avatar

Ihana postaus ♡♡♡

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä