Hups, meidän tytöstä tulikin maidoton!

Teksti

A-murulla on ollut pitkin kesää omituisia vatsakipuja, jotka ovat nostaneet päätään aluksi satunnaisesti ja lopulta aika usein. Tyttö saattoi kesken leikkien huikata minulle, että masuun sattuu ja sitten leikit jatkuivat kuin mitään ei olisi tapahtunut, kunnes ne taas keskeytyivät pienen käpertyessä viereeni lastenohjelmia katsomaan.

A-murulla on todettu laktoosi-intoleranssi 1,5-vuotiaana, joka on perheessämme tuttuakin tutumpi seuralainen niin minun kuin mieheni osalta, joten sen hoito on ollut luonnollisesti ajan tasalla kesän satunnaisia vääriä jäätelö valintoja lukuun ottamatta. Yritin luonnollisesti pohtia, mistä ihmeestä A-murun vatsakivut mahtaisivat johtua, mutta en jostain syystä missään vaiheessa osannut uhrata yhtään syyttävää ajatustakaan jääkaapin Eiloille, laktoosittomille maitopurkille, joita tyhjenikin viikon aikana taloudessamme useita niin A-murun kuin Isimiehen toimesta.

Kelasin siis pää täynnä huolestuneita kysymysmerkkejä masukipuisen tyttäremme kanssa lääkärin vastaanotolle ja pian sieltä pois ison morkkiksen ja minulle täysin yllätyksenä tulleen muutoksen kera; Hups, meidän tytöstä tulikin maidoton!


Alun Eila-morkkiksesta selvittyäni ajattelin, että eihän tämä maidoton ruokavalio ole homma eikä mikään, korvataan vain maito jollain muulla tuotteella, mutta huomasin hyvin nopeasti, että eipä se niin helppoa ollutkaan kelatessani ensimmäistä kertaa sille erilaiselle ”maitohyllylle” ja pysähtyessäni tavaamaan ihan perustuotteiden pakkausselosteita tukkien marketin jokaisen hyllyvälin!

Tiesittekö, että esimerkiksi aivan viattoman näköinen mehujää voi sisältää maitoa tai maitojäämiä? Minä en tiennyt ja voin kertoa, että se tunne, kun jouduin kaupan pihassa suorastaan repäisemään neljäveen hartaudella valitseman mehujään hänen käsistään juuri ennen sitä ensimmäistä nuolaisua ei kuulu äitiyteni tähtihetkiin!

Aloitimme viikko sitten meidän masukipuiselle neljäveelle maidottoman ruokavalion lääkärin ohjeiden mukaan, joka tarkoittaa sitä, että kartamme hetken myös tuotteita, joissa saattaa olla pienikin määrä maitoa. Myös kaikki soija-tuotteet ovat kokeilunaikana kiellettyjä. Samalla pidän kirjaa A-murun syömisistä ja oireista,ja näin pääsemme toivottavasti paremmin ennen kontrollia selvittämään,onko oireiden syy todellakin maidon maitoproteiini vai kenties jokin muuallergia tai vaiva.

Mutta onneksi A-muru on reipas! Hän on ottanut uuden ruokavalion yllättävän hyvin vastaan enkä voisi olla hänestä ylpeämpi. Hän on maistellut reippaasti ja ennakkoluulottomasti uusia erilaisia maitojaan ja tällä hetkellä suosikiksi on noussut Oatlyn Luomu kaurajuoma ja kookosmaito. Olen pyrkinyt luonnollisesti innostamaan A-murua kokeilemaan eri vaihtoehtoja ja painottanut niinä hetkinä, kun hän kaipaa sitä tavallista maitoa, että tämä on hänen parhaaksi.

Olemme pitäneet myös ylimääräisiä herkkuhetkiä kaurajäätelön, -kaakaon ja riisijuomaan tehtyjen lättyjen merkeissä, joten uskon, että hän pärjää. Hän onkin nimennyt uudet maitonsa masukipuisten maidoiksi ja viikonloppuna kokeilin, kuinka masukipuisten maito maistuu hänelle makaronilaatikon muodossa…

…ja hyvin maistui!

Meillä maidoton ruokavalio ja ruoka- ja oirepäiväkirjan täyttäminen jatkuu vielä tovin, vaikka selkeä muutos on jo nyt havaittavissa; pahin masukipu on poissa!

 

♥: Selina

Maidottomien lasten vanhemmat tai maidottomat lukijat: KAIKKI vinkit hyvistä maidottomista tuotteista, ruokaohjeista tai muuten A-murun uuteen ruokavalioon liittyen ovat enemmän kuin tervetulleita!

Kommentit

58 kommenttia
Avatar

Minä en ole koskaan käyttänyt pullassa kananmunaa muuhun kuin voiteluun, mutta enpä olisi keksinyt korviketta munalla voiteluun, joten kiitos vinkistä! 🙂

Kokeilin tehdä pienen pullataikinan kauramaitoon, mutta eka satsi ei onnistunut ja pullista tuli kovia eikä ollenkaan meheviä. Uutta yritystä vaan kehiin! 😉

Avatar

Noi Oatlyn jädet on niin nannaa! 😀
Herkkuhetkiin suosittelen ehdottomasti tätä: http://tuulia.co/fi/chia-vanukas-marjoilla-ja-manteleilla/ vanukas toimii ihan pelkilteenkin.
Pinterestistä voisi löytyä myös maidottomia ruokaohjeita? Kannattaa kokeilla! 🙂

Avatar

A myös pitää hurjasti Oatlyn jädeistä! 🙂 Kiitos herkkuvinkistä. Pitää laittaa kokeiluun!

Avatar

Itsellä ollut pienenä tosi paha maitoallergia mutta nykyään ei ole enää edes laktoosi-intoleranssia. Silloin kun olin pieni niin haettiin maatilalta minulle kilin maitoa, kunnes pystyin alkaa juoda hylamaitoa. Nyt meillä neiti 3v juo kauramaitoa, koska ei kestä normimaitoa. Onneksi nykyään on niin paljon noita kauravaihtoehtoja niin helposti voi ruoat tehdä kaurakermaan tms. Meillä neiti joi aluksi myös tuota luomu kauramaitoa, kunnes huomasin ettei siinä ole kalsiumia tai muita vitamiineja ja siirryimme sitten siihen normi kaurajuomaan eli siniseen purkkiin..

Avatar

Mukava kuulla, että olet toipunut maitoallergiasta kokonaan! En ole huomannutkaan, kun olemme kokeilleen niin monia tuotteita, että käyttämässämme kauramaidossa ei ole kalsiumia tai vitamiineja! APUA! Hyvä kun kerroit, kiitos siitä! A saa kyllä kalsiumia nyt purkista, kun vielä juotu maitomäärä ei ole niin hyvä, että se täyttäisi päivittäisen tarpeen, mutta koen kyllä kauramaidossa pitäisi ehdottomasti jatkossa olla kalsium mukana!

Avatar

A-murulla ja koko perheellä on hyvä asenne. 🙂 Lisää tuotteita löytyy vegaanituotteet.net -sivuilta. 🙂

Avatar

Kiva kuulla! 🙂 Kurkkaan ehdottomasti vegaanituotteiden sivuille! Kiitos! 🙂

Avatar

Moikka! Onko keliakian vasta-aineet testattu? Tsemppiä kokeiluun! Tiedän niin hyvin miltä tuo tuntuu kaupassa… 🙁

Avatar

Testattiin vuosi sitten ja tulos oli normaali. Lääkäri sanoi, että testataan ensin maidottoman vaikutus vatsaan. Kiitos tsempeistä, kaupassakin menee jo vähän paremmin! Kunhan 2 viikon kokeilu päättyy, voin ottaa vähän rennommin.

Avatar

Hyvä että pääsitte hyvään alkuun tämän kanssa <3 toivottavasti vatsakivut olisivat nyt selätetty! 🙂

Avatar

Alku on hyvä! Uskon, että neidin masu ja suolisto reagoi muuttuneeseen ruokavalioon, koska maha on ollut vain vähän kipeä, mutta kuulemma ihan eri tavalla. 🙂

Avatar

Meillä on ollut tälläinen semimaidottomuus koko kesän. Oatlyn kaurajuoma korvaa maidon kaikessa ruuanlaitossa, pinaattiletut esim.maistuu siinä paljon paremmalta, makaronilaatikko, valkokastike, mokkapalat… Lista jatkuu. Eikä eroa huomaa 🙂 Ainoastaan maitokaakaossa eron huomasi ja itse en tykännyt yhtää, mutta Kukkis kyllä veteli kaiken alas 😀 Plantin "kermat" korvaa myös maitokerman ilman eroa ja Oatlyn iKaffe kahvissa…. <3 NAM!

Jään kans mielenkiinnolla odottaan muiden vinkkejä 🙂

Avatar

Mies ei ainakaan huomannut eroa kun kokkailin makaronilaatikkoa kauramaitoon ja A:llekin maistui hyvin! 🙂 Täällä on tullut jo monia hyviä vinkkejä ja linkkejä! Toivottavasti niistä on hyötyä sinullekin! 🙂

Avatar

Toi Plantin kauramaito on ainakin kotimainen ??

Avatar

Sen vuoksi ostinkin sitä! 😀 Ainoa, mikä oli vähän tuttua koko hyllyllä oli purkissa oleva joutsenmerkki! 😀

Avatar

Ja vielä äskeiseen lisättynä, että vauvojen ruuistahan sais varmaan ideoita!?! Esim. Simppeli sormiruokakeittiö on huippu! ?

Avatar

Hei kiitos! Varmasti olisi! 🙂

Avatar

Minulla on kokemusta maitoallergiasta ja lisänä myös kanamunaallergia äitini kautta. Esimerkiksi letut syntyy kätevästi käyttäen vichyä nesteenä, kanamunaakaan ei silloin tarvitse kun hapot kohottavat taikinaa.
Herkkuhetkiin kauppojen varsinkin isompien markettien kylmäaltaasta löytyy Tofulinejäätelöitä jotka ovat maidottomia ja maistuu myös muille kuin allergikoille. Äitini käyttää ruoanlaitossa oatlya ja alproa, jotka sopii myös muille ruokailijoille. 🙂

Avatar

Kiitos vinkistä! Olenkin miettinyt nyt, että voisiko A:lla olla allergiaa myös kananmunalle. Kokeilen ihmeessä tehdä letut seuraavan kerran vichyyn! 🙂

Avatar

Miikka! Kauramaitoa ja muita "maidottomia maitoja" on todella helppo tehdä itse! Valmistusohjeita esim. täällä: http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/muu-maito
Ruokaa valmistaessa eroa tavalliseen maitoon ei mielestäni juuri ole. Olen onnistuneesti tehnyt kastikkeet, letut, piirakat ym. Maku on hiukan erilainen juotuna, mutta yleensä ruoassa on kuitenkin muitakin makuja, jotka peittävät esim. kauran makua. Riisimaito on kyllä mielestäni kamalaa 😀 Oatlyn tuotteet taas suosikkeja 🙂
Tsemppiä muutokseen 🙂

Avatar

Olipas mielenkiintoinen postaus! Kiitos linkistä! 🙂

A ei pitänyt riisimaidosta ollenkaan. Purkki tyhjeni kuitenkin lettutaikinaan ja hyvin maistui! 🙂 Kiitos!

Avatar

Tehtiinkö teillä allergiatestit verikokeella vai oliko ihan oireiden perusteella?

Meillä reilu 2-vuotiaalla oli maidoton ruokavalio mutta nyt sitä on purettu. Tavallinen maito vaan ei maistu pojalle enää kun tottui kauramaitoon. Laatikkoruuissa olen edelleen käyttänyt kaurasipulikermaa kun se on niin hyvää 🙂

Soijajugurtit on myös olleet lapsen mieleen. Ja tosiaan kauramaitoon tehty makaronilaatikko maistuu minusta ihan samalle kuin tavismaitoon tehtykin 🙂

Tsemppiä uuteen ruokavalioon! Hyvä että löytyi oireiden aiheuttaja!

Avatar

Oireiden perusteella päädyimme kokeilemaan maidotonta. Testaus on ei lääkärin mukaan ole tarpeen kun oireet ovat selkeät, varsinkin jos maidoton auttaa. Lisäksi kuulin, että tulos saattaa olla negatiivinen vaikka oireita tulisi maidosta selkeästi. Meillä on kontrolli parin viikon päästä joten silloin nähdään mihin tulokseen lääkäri päätyy.

Mies sanoi myös ettei huomannut eroa kauramaitoon tehdystä makaronilaatioksta. Myö A-murulle maistui hyvin! 🙂 Kiitos tsempeistä!

Avatar

Ou nou, erityisruokavaliot on aina tylsiä. :/ Mutta hyvä, jos syy mahakivuille löytyy! Meillä poika (nyt 6v) on ollut välillä maidoton ja nyt laktoositon. Edelleen mahakivut iskee kausittain. Tällä hetkellä arvuuttelen itse refluksin mahdollisuutta, mutta aina, kun saan aikaiseksi mentyä lääkäriin asti, onkin pojalla meneillään mahakivuton vaihe. Altistukset sitten jääkin tekemättä ja syyt löytymättä. Lisäksi tyyppi itse monkuu maitoa, vaikka tietää mahan menevän kolmannesta lasillisesta (tai jostain ihanista herkuista) sekaisin. "Äiti mä otan riskin!" …just… Ja kun ei kerran ole edes varsinaista syy-seuraus-suhdetta, ei olla jaksettu ottaa asiaksemme selvittää perusteellisesti…

Itse olen löytänyt maitoa mm. joistain pestoista ja laktoosia aromisuolasta. Yllättäviä, ainakin mun mielestä.

Mitään hyviä ruokavinkkejä en osaa antaa, sillä itse korvasin maitotuotteet yleensä soijavalmisteilla…

Avatar

Onhan ne vähän, mutta ennemmin tämä kuin kipu. En usko, että A-murulla on kamalan vaikea maitoallergia. Kokeilemme soijaa kun tämä ehdoton maidottomuusaika päättyy. 🙂

Avatar

Meidän nyt 18- vuotias Aino- tyttäremme oli pienenä täysin maidoton. Sai todella pahoja iho- oireita. Sairaalan maitokokeilu jouduttiin keskeyttämään, kun hengitystiet alkoivat turvota. Lääkäri hälytettiin antamaan Ainolle lääkettä pistoksena. Iän myötä maitoallergia on helpottanut ja nyt Aino on voi voinut käyttää tavallista maitoa ihan normaalisti jo monta vuotta.

Avatar

Hui miten pahoja ja pelottavia oireita! Uskomatonta että hän on parantunut täysin! Lapset ovat ihmeellisiä! 🙂

Avatar

Minullakin jäi kysymyksenä kummittelemaan, että miten lääkäri totesi maitoallergian? Määräsikö hän mitään testejä? Me mentiin vastikään masukipujen takia 3v:n kanssa lääkäriin, ja verikokeista löytyikin keliakia… Uutta ruokavaliota opetellaan siis täälläkin. Tsemppiä siihen teillekin. Meillä laktoositon auttaa onneksi jonkin verran masukipuihin tähystysaikaa odotellessa.

Avatar

Maitoallergiaa ei ole vielä todettu, vaan vahvan epäilyksen vuoksi laitettiin maidottomalle. Tosin A:n neuvolalääkäri oli sitä mieltä, asia on selvä maidottoman kokeilun helpottaessa oireita, mutta meillä on vielä kontrolli jossa käydään läpi oireet ja ruokapäiväkirja. Hän määräsi vain pissakokeen ja keliakia-koe verestä tehtiin vuosi sitten. Normaali oli. 🙂 Luonnollisesti tutkimukset tulevat jatkumaan tai ainakin minä niitä vaadin jos oireet ei lopu täysin. 🙂 Lääkäri myös sanoi, ettei veritesti tee välttämättä tilannetta yhtään selvemmäksi, koska maitoallergia ei oireista huolimatta näy kaikilla lapsilla.

Tsemppiä teille uuden ruokavalion kanssa. Keliakia on ikävä sairaus, mutta onneksi on tarjolla paljon gluteenittomia tuotteita, vaikka niiden käyttö vaatii varmasti harjoittelua ja sopeutumista niin lapselta kuin aikuiselta!

Avatar

Oi noita Oatlyn tuotteita! ? Myös se oranssipurkki on nam! En enää muista mitä siinä oli… Mut meidän neidin ihan herkkua oli toi kaakao ja omena pillijuoma ja niin mielellään noita edelleen käyttäisin jos vaan epäilemämme kaura-allergia olisi jäänyt epäilyksi. 🙁

Avatar

Pitääpä metsästää orannsia purkkia seuraavan kerran! 😀 Voi harmi, että teillä on kaura-allergiakin nyt riesana! :/

Avatar

Välttelettekö kaikkea soijaa? Tuossa Plantin jälkiruokakermassa on soijalesitiiniä. On tullut nimittäin syynättyä läpi kaikki mahdollinen viime aikoina kun neiti 4 kk on paha refluksikko. Täysimetyksellä mennään ja olenkin sen johdosta soijaton, maidoton, munaton, naudaton. Pirkalla on netissä tähän dieettiin sopivat mokkapalojen ja kaurakeksien ohje. Vaihda vaan soijamaito kauramaitoon. Samoin löytyy ainakin omasta mielestäni huippu pannariohje Tipulassa blogista. Jälleen vaan vaihtaa maidon kauraiseen versioon.

Avatar

Toistaiseksi kyllä ja siksi tuokin jälkiruokakerma jäi käyttämättä, kun jokin sisäinen ääni sen mehujääkatastrofin jälkeen käski lukea kuitenkin purkin pienen tekstin. Kokeilemme soijaa kontrollin jälkeen, jos päädymme jatkamaan maidotonta ruokavaliota.

Nostan hattua sinulle, että jaksat olla imetysdieetillä! Arvostan suuresti! <3 Kiitos vinkeistä, Tipula onkin tuttu, ja sieltä olenkin jo lueskellut ohjeita!

Avatar

Hyvä, että on auttanut jo <3
Meilläkin maidottomalla oltu. Tuotteet kuvassa näyttävät erittäin tutuilta. Tuota Yosaa näytti teiltä myös jo löytyvän. se marjajogurtti menee meidän taaperolla hyvin 🙂 On ihan suomalainen ja ei ole pahemmin lisätty mitään ylimääräistä.

Kyläillessä on vain niin harmi pienen puolesta, kun ei voi ottaa melkein mitään 🙁
Meillä on kyllä aina jotain hänelle sopivaa hoitolaukussa mukana.

Avatar

Onneksi on ollut apua, vaikka tyttö valittaakin välillä pientä mahakipua. Luulen, että suolisto on vaan tottumassa uudeen ruokavalioon, mutta asiaa seurataan tarkasti. Yosan suomalaisuus ilahdutti myös minua ja meillä suosikki on mansikka-banaani. 🙂

Tulevat venetsialaiset ja mökkiviikonloppu huolettaa minuakin. Olisi tarjolla kaikkea herkkua ja esim.A:n rakastamaa kotipullaa. Ostamme hänelle varmasti mukaan mökille omia spesiaalia herkkuja ja uskon että paistan hänelle myös lettuja, niin hänkin saa jotain erityistä sitten herkkuhetkiin. 🙂

Avatar

Pullan voi oikein hyvin leipoa veteen (tai miksei kasvimaitoon) ja munaahan ei pullataikina kaipaa välttämättä ollenkaan. Voidella voi munattomat pullat vaikka mustalla kahvilla.
Vaan olivatpa meidän mummot ihmeissään, ettäkö pullaa voisi veteen leipoa, kun oman imetysdietin takia taannoin sitä tein… 🙂

Avatar

Oii tosi ikävä juttu, että on ollut noita vatsakipuja! :/ Toivotaan, että tuo maidoton ruokavalio auttaisi tai syy löytyisi jostain muusta sitten! Tosi hyvin A-muru on ottanut vastaan tuon uuden ruokavalion, hyvä juttu 🙂

Avatar

Masukivut ovat kyllä todella ikäviä! Toivon, että mahakivut loppuisivat kokonaan, mutta enää tyttö ei onneksi voihki mahakivusta kuten ennen lääkäriin menoa.

Avatar

Meillä myös kokemuksia maidottomuudesta. Veljeni oli pienenä maidoton + soijaton ja minä maidoton. Sittemmin kummallakin mennyt ohi, vaikka oireet olivat rajuja.

Nuorin omista lapsistani oli maidoton 4kk ikäisestä reilun vuoden ikään. Ja koska imetin, niin myös minä olin maidoton. (Erikoislääkäri ehdotti imetysdieetin lopettamista ja vauvalle maidottomia korvikkeita. En suostunut.) Nyt onneksi ollaan saatu maidottomuus purettua. Tarkkanahan siinä sai olla ja oikeasti lukea KAIKKI tuoteselosteet todella tarkkaan. Kummallisin asia, missä huomasin olleen maitoa, oli liemivalmisteet. Myös hera, heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatti on maidon aineosia.

Maidottomia tuotteita olen siis käyttänyt paljon. Kaurakermaa, kauravispiä, maidottomia tuore"juustoja", kauramaitoa, maidotonta margariinia, kaurajäätelöä (mielestäni parempaa kuin riisijäätelö). Ja kokkasin koko perheelle maidotonta ruokaa samalla, kun itsellenikin.

Teilläkin tämä maidottomuus voi olla ohimenevää, toivotaan niin!

Avatar

Hyvä kuulla, että teilläkin oireet on mennyt ohi! Uskon itsekin että tämä on ohimenevää kun olen saanut kommentteja hengenvaarallisistakin allergiaoireista ja silti nyt kaikki oireet ovat poissa ja tavallinen maito käy.

Liemikuutioita en ollut edes ajatellut, kun kaseiini ja kaseinaatti ei kerro minulle mitään! Apua, menenpä heti lukemaan liemikuutiopaketin! Kiitos sinulle tästä vinkistä! 🙂

Millaisia maidottomat tuorejuustot ovat? Voisiko niitä käyttää leivontaan? En ole vielä törmännyt tai osannut etsiä! 🙂 Kaurajäätelö on A:n suosikkia ja maistuu myös meille muille. 🙂 Mekin kokkaamme koko perheen ruoat nyt maidottomaksi. Mies on laktoosittomalla maidolla joten tuntuu turhalta tehdä kaksi erillistä, kun kumpikin voi syödä maidottomana samaa eikä maku muutu! 🙂

Avatar

Violifellä on maidottomia tuorejuustoa ja muitakin juustoja esim. pizzan päälle. Löytyy ainakin täällä etelässä ihan Prisman juustohyllyltä. Myös Wilmersburger valmistaa "kaikettomia" juustoja. Ovat olleet pelastus tällaiselle juuston rakastajalle vaikka eihän se aivan normi juustoa korvaa. Yosalla on myös "creme fraichea" ja Oatlylla tuorejuustoa.

Avatar

Maidottomia tuorejuustoja ja sulatejuustoja näin sattumalta meidän omassa Prismassa kesän aikana. Niiden kohdalla hyllyn reunassa luki "vegaani". Eli maidottomanahan näitä ei varsìnaisesti markkinoida, vaikka sitä ovat. Näitä vegaaneja juustoja oli useampia, omana ryhmänään juustohyllyssä.

Joitakin kokeilin ihan mielenkiinnosta. Suolaiseen piirakkaan upposi todella hyvin muistaakseni paprikan makuinen juustovalmiste. Kukaan ei edes maistanut eroa tavalliseen! 🙂 Juustoraastettakin kokeilin, mutta se oli todellakin pettymys. Maistui ihan maissitärkkelykselle (sitähän se on, maissitärkkelyksellä saostettua kookosrasvaa), eikä se sulanut uunissa!
Tuorejuustokakkua varten ostin maustamatonta "tuorejuustoa", mutta se ehti mennä vanhaksi ennen kuin muistin siitä leipoa..

Ai niin. Maidottomat vispikermat eivät kestä kuumennusta. Itse käytin leivontaan ja ruoanlaittoon sitä Plantin kauraruokakermaa. "Vispikermaa" ostin vain kermavaahtoa varten.

Avatar

Luin tätä postausta ja tajusin yhtäkkiä, miten helppoa nykyisin on olla maidoton! Itsellä oli paha maitoallergia kuusivuotiaaksi asti, eli vuosina 1982 – 1988. Ei kuulkaa tuohon aikaan saanut kaupasta yhtään mitään maidotonta. Apteekista sai soijamaitoa ostettua, jota äiti sitten raahasi meille kotiin 🙂 Minulla myös meni sitten kuuden ikävuoden kieppeillä allergia ohi, että voi olla teidän A-murullakin ohi menevä vaihe.

Tosin, itse vähän välttelen tällä hetkellä maitoa, koska etsi syitä epämääräisille vatsakivuille. Enemmän kallistun vehnän suuntaan. Jolle sillekin olin lapsena tosi allerginen. Sain valtaisat ihottumat jos kosketin jotain, missä oli vehnää!

A- muru on muuten kasvanut ihan valtavasti!! Kasvaako nää lapset kesällä jotenkin erityisen paljon? 🙂

Avatar

Tulin itsekin miettineeksi tätä, vaikka maidottomuus ei ole koskettanut minua mitenkään lapsuudessani. Onneksi allergiasi meni myös ohi ja tietenkin toivon, että A:llakin allergia loppuisi kokonaan kasvun myötä. 🙂

Voi toivottavasti sun oireet alkaa myös helpottamaan! Ikävää kun on maha kipeä on sitten kyse aikuisesta tai lapsesta!

Hahaa, sitä minäkin mietin! yli 8 cm tuli taas vuodessa pituutta! 😀

Avatar

.. ja lisäyksenä, meillähän kans N oli kovastikin maidolle allerginen (ei käynyt edes se allergiavalmiste, jossa oli maidon proteiinit pilkottuna), mutta tuossa vuosi sitten (silloin siis vähän vajaa 2v) siirtyi jo juomaan tavallista maitoa. Tosin, ei vieläkään tykkää siitä, vaan juo mieluummin tuttua kauramaitoa 🙂

Avatar

Onneksi pikkuisellakin alkoi oireet helpottaa! A on alkanut nyt tottumaan kauramaidon makuun, mutta kaipasi kovastikin tavallista maitoa.

Avatar

Kannattaa tosiaan melkeinpä suosia Oatlyn sitä kauramaitoa, joka ei ole luomua! Ns. normaaliin (eli ei-luomulaatuiseen) kaurajuomaan on lisätty justiinsa esim. kalsiumia ja muuta hyvää, mitä lehmänmaidosta löytyy luonnostaan. Mun käsittääkseni Oatlyn kauramaito on joka tapauksessa aika vastuullisesti länsinaapurissa tuotettua, mutta sitähän ei voida myydä luomuna, jos siihen on lisätty esim. kalsiumia.

Toivottavasti syy selviää ja ongelma helpottaa! Maitoallergia on aika kurja juttu etenkin aluksi, mutta onneksi esim. vegaaniudesta on tulossa yhä tavallisempi juttu, mikä helpottaa myös maitoallergikkojen elämää varmasti, kun maitoa ei tungeta joka tuotteeseen :–)

Avatar

Joo huomasin! Hyvä, että tästä huomautettiin minulle, kun monen eri valmisteen maistelun jälkeen tämä jäi minulta täysin huomioimatta! 🙂

Kyllä tämä tästä! 🙂 Kiitos kommentista! 🙂

Avatar

Hienoa, että syy mahakipuiluun löytyi! Meillä isompi poika aina aika ajoin valittelee kipeää mahaa myös, mutta on mahdollisesti joutunut silloin altistumaan vehnälle. Kummilapsella taas on mm. paha maitoallergia ja tämä kummi on ollut ihmeissään hänelle syötävää ostaessa! Usein olenkin vain todennut helpommaksi leipoa jotain jolloin vichy sekä hedelmäsoseet on olleet apureina.

Avatar

Tällä hetkellä syy näyttäisi olevan maito. Varmuus haetaan kuitenkin vielä lääkäriltä, mutta uskon että hän on kanssani ja tarkasti täytetyn ruokapäiväkirjan kanssa samaa mieltä. 😉

Avatar

Itse olin pienenä aika ajoin laktoosittomalla ja välillä kokonaan maidottomalla. Vatsaoireet sahasivat edestakaisin.
Välillä vatsa kesti laktoosia puolikin vuotta, kunnes taas oli jatkuvasti kipeä. Lopulta ja nykyään en pääsääntöisesti saa oireita maidosta, eli kaikki käy.

Olen useammallakin lapsella kuullut olevan tuollaista oireiden vaihtelua ja lopulta myöhemmin oireet hävinneet.

Avatar

Olen itsekin kuullut vastaavaa. Katsotaan nyt mitä lääkäri on mieltä kun menemme kontrolliin. 🙂

Avatar

Meillä esikoisella ei ole ollut mitään allergioita. Kuopukselle tuli kirkkaanpunainen ihottuma käteen pari tuntia sen jälkeen kun oli syönyt ekaa kertaa elämässään puolikkaan kirsikkatomaatin. Ihottuma kesti reilun vuorokauden. Tänään huomasin poskessa ihottumaa. Eilen hän söi valmisruokapurkin, jossa oli paljon eri aineita (ei tomaattia), joten en tiedä mikä aiheutti. Allergiat ovat harmillisia, mutta kun oppii elämään, niin eiköhän sitten suju hyvin. Pahempi olisi, jos joku ruoka-aine aiheuttaisi hengenvaaran, kuten ystävälläni pähkinä. 🙁

Avatar

Voi toivottavasti ihottuman syy selviää! Olisi tosiaan kamalaa, jos allergia aiheuttaisi hengenvaarallisia oireita!

Avatar

Tsemppiä maidottomuuteen! Meillä alkoi maidoton elämä, kun esikoinen oli 6 kk ja jatkuu edelleen. Mun blogista löytyy paljon maidottomia (ja munattomia, jos niillekin tulee tarvetta) ohjeita: https://oranssia.com/tag/maidoton/ Olipa muuten kiva huomata Tipula-maininta ylhäältä – nyt siis Oranssista löytyy tuoreemmat ohjeet! 😀

Erityisesti tykkään pullaohjeesta(https://oranssia.com/2016/04/14/kananmunattomat-ja-maidottomat-pullat/) ja suklaakakusta, jonka suklaamousse on itsessäänkin mainio jälkiruokaherkku (https://oranssia.com/2016/03/31/suklaakakkua-ja-pupuja-3-vuotissynttareilla/).

Mä muistelin, että tuossa Plantin kauramaidossa olisi kalsiumia. Eikö siinä olekaan enää? Ja jos oikein muistan, niin Alpron 0,5 litran purkeissa olevissa "jogurteissa" on myös jonkin verran kalsiumia, tosin ne on tehty soijasta.

Mä muuten olen surutta käyttänyt "saattaa sisältää maitoa" tuotteita, sillä todennäköisyys maidolle niissä on ihan häviävän pieni. Tuo teksti täytyy laittaa esimerkiksi silloin, kun samalla tuotantolinjalla tehdään myös maitoa sisältäviä tuotteita ja periaatteessa, vaikka linjasto pestään hyvin ennen maidottomaan tuotteeseen siirtymistä, on aina olemassa pieni todennäköisyys sille, että pikkuinen maitoproteiinihiukkanen jää jonnekin ja päätyy tuotteeseen. Niissä ei siis käytännössä ole maitoa. 🙂

Toivottavasti maidoton dietti tuo helpotuksen A-murun mahavaivoihin! 🙂

Avatar

Olenkin lueskellut joskus ohjeitasi aikanaan myös Tipulan puolelta! Kiitos linkeistä, kurkkaan ne nyt uudelleen! 🙂

Mielestäni Plantin kauramaidoissa on lisätty kalsium, mutta Oatlyn Luomu kauramaidon kohdalla en huomannut koko asiaa – no eihän Luomuun lisätä edes mitään, mutta tämä jäi silti minulta huomioimatta. Uskon,että uskallamme kokeilla soijaa ennen kontrollia, kun sovimme lääkärin kanssa, että kokelisimme varovasti ennen lääkäriin menoa laktoosittomia hapanmaitotuotteita. Jos maidoton ruokavalio jää A:lle pysyvästi, niin sen jälkeen mekin alamme ostamaan tuotteita joissa voi olla maitojäämiä. Nyt kokeilun ajan pidämme tiukempaa linjaa, että saamme syyn varmemmin selville.

Toivon myös että mahavaivat helpottaa, hyvältä jo kuitenkin vaikuttaa! Kävimme neuvolalääkärin 4-vuotistarkastuksessa ja hänestä vaikuttaisi siltä, että A:lla on todella maitoallergia, mutta A:n oma lääkäri tekee sitten kontrollissa päätökset, kun sinne asti päästään. Kiitos tsempeistä! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä