Toivepostaus: mitä meillä syödään?

Teksti Selina
Minulta toivottiin postausta siitä, mitä perheemme syö. Ymmärrettävästi toisten perheiden ruokailut kiinnostaa monia, varsinkin kotona kiireistä lapsiperhearkea keskellä työ- ja ruuhkavuosia eläviä. Silloin saattaa helposti tulla tunne, että viikolla syödään aina samoja ruokia, jotka lopulta paperille kirjoitettuna sitten näyttävätkin keskisormea suppeudellaan. Ei hätää, tätä se meilläkin on!

Eniten haasteita arkiruokailuumme tuovat lapset. Meillä asuu äärimmäisen huonoruokainen leikki-ikäinen ja taapero, joka syö lähes mitä vain lusikalla suuhun lapataan – toki pienin rajoituksin. A-murusta kaikki ruoka on ehdottomasti pahaa ja syömäkelvotonta, mutta silti kaikkea pitää maistaa. Onneksi joskus neiti viisvee joutuu nielemään sanansa syömänsä ruoan mukana ja oikein yllättyy itsekin siitä, että ruoka lopulta kaiken kiukuttelun jälkeen maistuukin ihan hyvältä. L-murulle tosiaan maistuu kaikki, mutta niin se maistui tässä kohtaa A-murullekin, joka siis todennäköisesti elää tämänkin päivän viidellä haarukallisella ruokaa per ateria, muutamalla lasillisella kauramaitoa, kaurapuurolla ja Pyhällä hengellä.

Arkena yleensä henkilökohtainen avustajani tekee meille ruoat. Kyllä minäkin kokkaan, mutta pyrin keskittymään enemmän lapsiin kuin väsyttää itseni keittiössä. Myös miehelläni pysyy kauha ja vispilä kädessä, tosin yhtä hyvin (tai huonosti) kuin minulla ruuvimeisseli ja työkalu, jonka nimeä en edes tiedä! Arkisin keittiössämme tarjoillaan aamiaisen ja iltapalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa ja välipala. Ruokaa valmistetaan yleensä niin, että siitä riittää myös seuraavalle päivälle mikrossa lämmitettäväksi, mutta teemme myös ruokia, joita syödään vain sen päivän ajan, tosin niin lounaalla kuin päivälliselläkin. Karuin kohtalo on miehelläni, joka pakkaa ruoista itselleen myös eväät töihin, joten hän saattaa syödä useampana ateriana peräkkäin samaa makaronilaatikkoa, kunnes vuoka tyhjenee – meillä on todella korkea kynnys heittää ruokaa roskiin ja siksi sitä valmistetaan aina määrä, jonka tiedämme vastaavan menekkiä. Herkkuja meillä saa yleensä vain viikonloppuisin, vaikka keksipurkissa olisikin keksejä ja pakastimessa pullaa.

Meillä syödään niin arkisin kuin viikonloppuisin paljon keittoja, laatikoita ja pataruokia – yksinkertaista ja helppoa kotiruokaa siis. Keittiössämme tarjotaan makaronilaatikkoa vähintään kahdesti kuussa, samoin kuin lihamureketta tai -pullia, jotka pyöräytämme samalla reseptillä perunamuusin kanssa tarjottuna. Jauheliha- ja kanakastike riisin, perunan ja pastan kanssa kuuluvat myöskin jokaiseen viikkoon ja lautaselle eksyy joskus myös viipaloituja kasviksia, vihreää salaattia tai porkkanaraastetta, ja niiden seuraksi satunnaisesti myös tuoreita, (ehkä) maailman täydellisimpiä sämpylöitä. Yritämme syödä kalaa 1-2 kertaa viikossa, mutta valitettavan usein kalapäivänä A-murun lautaselle löytää tiensä vain kaupan valmiit kalapyörykät tai kalapuikkoja, joista tosin meidän sihtikurkku jättää yllätyksekseni sen rapean paneroidun kuoren syömättä – minun lapsuuteni parhaat palat! Kalaa ostamme usein tarjouksesta pakastamme sen annospusseissa pilkottuna, jolloin se on koska tahansa mahdollista nakata kalakeittoliemeen kypsymään, tai sitten tyydymme pakastealtaan tarjoamiin valmiisiin kalakuutioihin.

Nyt, kun L on täyttänyt vuoden, hän syö vähitellen samaa ruokaa muiden kanssa hienonnettuna, suolattomana ja miedommin maustettuna. Teen kuitenkin pakasteeseen edelleen L-murulle omia kasvissosepohjia, joista löytyy muun muassa kukkakaalia, parsaa, perunaa, porkkanaa ja bataattia. Näihin soseisiin lisään sitten vaihdellen tekemiäni liha-, kana- ja kalasoseita valmiiksi pakastetuissa annospaloissa. L-muru rakastaa ruokaa ja maistelee innolla ja ennekkoluulottomasti uusia makuja, tulee ne sitten kaupan lasipurkista tai samasta padasta koko perheen kanssa. A-muru söi vain kahta erilaista kaupan sosetta kovasta yrityksestäni huolimatta ja se rajoitti aika tavalla pidempiä reissuja, jonne itsetehtyjä ruokia ei voinut pakata mukaan. Siksi otin heti kiinteisiin siirryttyämme tavaksi tarjota myös kaupan valmissoseita, jotka ostan yleensä Luomuna. L-murun suosikkeja ovat kalaruoat sekä jäiset marjat ja nakerreltavat ruoat. Varsinkin hapari tai näkkäri ovat nyt hampaita jälleen tekevän taaperomme suosikkeja. Toistaiseksi ainoastaan rahka, maustamaton jogurtti ja raejuusto ovat saaneet yökkimisen aikaan. 

Lopuksi vielä muutama vinkki keittiöstämme. A-murulla todettiin kohta kaksi vuotta sitten maitoproteiiniallergia, mutta se ei ole oikeastaaan rajoittanut paljoa ruoanlaittoa tai leivontaa. Kaupoista löytyy valtavasti erittäin hyviä kasvimaitoja ja -kermoja, joista meillä käytetään eniten kotimaista Plantia. Nyt myös Valiolta on tullut oma kasvimaitoperhe, jonka löytää kaupasta Oddlygood -nimellä. Tuotesarjaan kuuluu kaurajuoma ja erilaisia jogurtteja. Suosittelenkin ihan jokaista kokeilemaan joskus kasviperäisiä valmisteita ruoanlaitossa. Esimerkiksi juuri tuiki tavallinen, tuttu ja turvallinen makaronilaatikko saa ihan uudet ulottuvuudet kauramaitoon tehtynä. Niin ja kukaan meillä syönyt vieras ei ole myöskään huomannut mitään eroa ”kermakastikkeessani”, joka onkin tehty perinteisen kerman sijaan Plantin ruoanlaittoon tarkoitettuun kauravalmisteeseen. Olen myös huomannut, että vaikka vuosia vierastin lohifileen tai naudan sisäpaistin ostoa sen kalliin kilohinnan vuoksi, perjantaiherkuksi ostettujen tortillavälineiden hinta kipuaa lopulta paljon korkeammalle kuin  tämän hieman juhlavamman herkullisen ja varmasti terveellisemmän vaihtoehdon. Koko perheen herkkuhetkiä ei saa kuitenkaan unohtaa ja siksi perheessämme herkutellaankin joka perjantai itsetehdyillä hamppareilla, pizzalla tai juurikin tortilloilla.

Jos et saanut tarpeeksi inspiraatiota seuraavaan kokkaustuokioon tämän postauksen ruokakuvista, jotka edustavat meillä viimeaikoina syötyjä ruokia, kurkkaa aiemmin blogissa julkaistuja helppoja ja nopeita kotiruokareseptejä!

Selina

Mitä teillä syödään tänään?

Kommentit

21 kommenttia
Avatar

Esikoinen saa vettä ruokajuomaksi, jos sitä haluaa. Kasvimaidoista meillä on käytössä ainoastaan kauramaito, A:n soija-allergian vuoksi. Muut kasvimaidot eivät sitten maistuneet. En ole kamalan huolissani kasvimaitojen sisältämästä sokerista. Kalliita ne tosiaan ovat, varsinkin, kun haluamme ostaa vain Suomalaista kauramaitoa. Meillä lastenlääkäri sanoi, että kalsiumia ei tarvitse antaa, koska A juo päivässä riittävän määrän kauramaitoa ja saa tarvitsemansa kalsiumin siitä. Lisäksi hän saa joka päivä monivitamiinin ja probiootin.

Olen todennut kauratuotteet tosi hyvänä ruoanlaitossa. Tänäänkin tein lasagnen valkokastikkeen kauramaitoon, ja upposi hyvin koko perheelle. 🙂

Avatar

kun teen ruokaa, ja pienet kyselee mitä teen, vastaan joskus "hyyiii pahaaaa!!" kun kuitenkin kertoessa mitä teen, ois niitten vastaus ollut toi "pahaa!" 😀 siis niin ärsyttävää joskus kun hyvää hyvyyttään tekee ihan perus hyvää ruokaa toisille ja sit saat kuulla et mä en ainakaan syö jos on kasviksia tai sipulia tai paprikaa tai sitä ja tätä. onneks ei oo kuitenkaan aina näin. Mä käytän kans aina kaurapohjasia tuotteita, ja Aito Kaslink kauratuotteet on mun lemppareita.Nyt ostin just eilen testiin tota Valion kaurajuomaa, toivottavasti on hyvää 🙂

Avatar

Meillä on juuri tuota samaa A:lla. Olen kuitenkin ehdoton siinä säännössä että aina pitää maistaa ja syödä iän verran lusikallisia/haarukallisia. Tää on toistaiseksi toiminut meillä. 🙂

Aito Kaslink -tuotteet ei ole mulle tuttuja ollenkaan. Plantia meillä on käytetty tähän asti ja Oatlya muutamia kertoja. Pitääpä kokeilla! A hieman moitti Valion kaurajuomaa, mutta en yllättynyt, koska hän on aina hitaasti lämpenevä. Nimittäin, kun Planti vaihtoi hiljan pakkauksien värit, hänen mielestään maitokin maistui erilaiselle…pahalle! 😀

Avatar

Mikä on hapari?
Mies ja lapset olivat tänään partioretkekellä ja söivät siellä. Minä lämmitän itselleni mikrossa eilistä kanafilettä ja punajuurigratiinia. Syön myös mieheni tekemää salaattia.

Avatar

Hapari on hapankorppu. 🙂

Oi varsinkin punajuurigratiini kuulostaa ihanalta! Ja entisenä partiolaisena partioleiri…oi tuli monta leirimuistoa mieleen! Ihana harrastus!

Avatar

Ootteko kokeilleet riisimaitoa? Maistuiskohan se paremmin? Meillä on kans kirsi ja ei niin nirso – maistaa pitää mutta pakko ei ole syödä. Sit kun on jotain herkkua (ihan perusruokaa kuitenkin) niin syö niin et maha on kipee :/

Avatar

Kokeilimme kerran, mutta se ei maistunut. Plantin kauramaito maistuu parhaiten ja muut esim. tämä tässä kokeiltu Valio ei niinkään hyvin. Minä kieltämättä pakotan välillä A:n syömään, koska muuten ruoka jäisi maistamattakin. Herkkuja, joka ei siis ole välttämättä ruokaa syö kohtuudella niitä saadessaan. 🙂

Avatar

Saanko kysyä maidottomasta leivonnasta vähän? Mikä kerma vaahtoutuu hyvin esimerkiksi täytekakun päälle? Entä ootko kokeillu korvata tuorejuustoa millään?

Kiitos positiivisella tavalla elämän makuisesta blogista! Tää on tuonu vertaistukea samankaltaisia oireita kokevalle nuorelle kelaajalle <3

Avatar

Toki! 🙂 Käytän leivonnassa vaahtoutuvaa Plantin kauravispiä. Se vaahtoutuu, mutta rehellisyyden nimessä, mielestäni se on todella pahaa, joten en lähtisi sillä kuorruttamaan kakkua. Ennemmin tekisin vaikka nyt muodissa olevan maidottoman kreemin. (Maidoton margariini ja tomusokeri) Laskiaispullat toteutimme tänä vuonna niin, että laitoin puolet Plantin kauravispiä ja puolet Plantin vaniljakastiketta ja vaahdotin ne. Se maistui sitten taas todella hyvälle, mutta koostumus ei riittäisi pursotuksiin. Ehkä levittämällä sitä kakun päälle tulisi kivan näköinen ja hyvän makuinen täytekakku! Plantilla on tuorejuuston tyyppinen tuote, påMackan naturel. Siitä en ole kokeillut tehdä "juustokakkua", mutta uskoisin sen toimivan siinä hyvin, koska sen maku on kuin oikea tuorejuusto. Tykkäätkö suklaakakuista? Suklaaganache, joka käy kakun päälle ja väliin onnistuu hienosti maidottomana! Tarvitset vain 200g tummaa maidotonta leivontasuklaata, esim. Rainbow tai Pirkka ovat täysin maidottomia ja 2 dl Plantin kaurakermaa, sitä ruoanlaittoon tarvittavaa, nokareen maidotonta margariinia ja ripauksen suolaa. Rouhi suklaa pieneksi muruksi, kiehauta "kerma" ja kaada suklaarouheen ja margariinin päälle päälle. Anna seistä hetki ja sekoita välillä niin kauan että suklaa sulaa. Kaada sellaisenaan huoneenlämpöisenä kakun päälle tai jähmetä sopivaksi jääkaapissa. Oikein jähmeää suklaaganachea voi jopa pursottaa. Tällä ohjeella kuorruttaa 24 cm kakun hyvin. 🙂

Heh olipas tämä Plantin mainos kerrakseen! 😀 Toivottavasti sait leivontavinkkejä! Kysy rohkeasti lisää, jos tulee vielä mieleen jotain 🙂

Ihana kuulla, että saat blogistani vertaistukea. Kaikkea hyvää Sinulle! <3

Avatar

Kiitos vinkeistä! (Minäkään) en siis itse juurikaan pysty syömään, mutta leivon ja kokkailen muille. Tuosta plantin kermasta on tullut sanomista, kauran maku kuulemma maistu selvästi läpi ja siksi just pähkäilen, että millä esimerkiksi pursotuksia tekisi.

Avatar

Hei! Kuinka paljon pystyt itse syömään suun kautta? Muistelen, että olet aiemmin kirjoittanut aiheesta.

Avatar

Pystyn syömään suunkautta varovaisesti pehmeitä sosemaisia koostumuksia. Herkkuna esim. jäätelöä ja kunnon ruokana vaikkapa muusia. Nieluni ei kuitenkaan toimi niin hyvin että voisin elää sillä ruokamäärällä mitä saan suun kautta syötyä. Joka päivä kuitenkin syön esim. rahkapurkin tai vaikka mannapuuroa. Elämiseen tarvittavat ruoat laitan sitten PEGin kautta.

Avatar

Kotiruokapostaukset on kyllä tervetulleita. Tykkään ruuanlaitosta ja välillä siihen on mukava panostaa ajallisesti, mutta välillä on sellaisia päiviä ettei aikaa kertakaikkiaan olisi liikoja. Joskus myös tuntuu, että just ne samat ruuat pyörii viikkotolkulla siellä kirjoittamattomalla listalla ja kaikki alkaa pidemmän päälle maistua pahvilta.

Meilläkin on vähän tuota "Hyi pahaa ruokaa, en syö"- tyyppistä keskustelua aina välillä. Siis ruoka on pahaa, vaikka sitä ei olla vielä edes ehditty maistamaan. Joskus heitänkin (hymy huulillani) vitsillä vastauksen "Mitä meillä on ruokana?- kysymykseen, että taatusti jotain pahaa… 🙂

Meillä kaksi suosittua maidotonta tuotetta ovat olleet kaurajuoma ja mantelijuoma 🙂

Avatar

Tiedän tunteen! A kysyy monesti että eihän me taas syödä makaronilaatikkoa… 😀

Minua on aina ärsyttänyt ruokailuun liittyvät asiat. Siis jopa silloin kun syötän vauvaa! Olen oikeasti välillä niin nolo, että olen heittänyt leikin kesken, eli jos vauva ei syö vaan sylkee pärrää ja tekee kaikkensa että ruokaa on kaikkialla muualla kuin suussa niin se siitä. Silloin mies tulee jatkamaan syöttämistä.

Pyrin siihen, ettei A sanoisi, että ruoka on pahaa, mutta eihän se aina onnistu. Olen yrittänyt selittää, että hän voi sanoa, ettei ruoka ole hänen mieleistä tai hän ei pidä siitä, mutta esim. kylässä ruokaa ei saa pahaksi haukkua. Maistaa tosiaan pitää ja kuten tuolla ylhäällä kommentissani mainitsin, olen pakottanutkin syömään, joka ei tietenkään ole mitään hyvää vanhemmuutta! 😀

Mantelijuomaa meilläkin kokeiltiin, yllätys, ei maistunut! 😀

Avatar

Hei. Mitä oireita A-murulla oli tuosta maitoproteiiniallergiasta? Meillä täälä poika 5 vee, ja aina oon vähän miettinyt tuota maidon sopivuutta. Ei mitään todella selkeitä oireita ole mutta ajoittain nostaa päätään muutama juttu ja mietin voisko olla että maito ei sovi..

Avatar

A:lla tuli vatsaoireita ja ihottumaa. Hän valitteli usein mahansa olevan kipeä. Saattoi kesken leikkienkin käpertyä sohvalle ja sanoa, että mahaan koskee. Mitään ripulia hänellä ei ollut, päinvastoin, vatsa oli ennemmin kovalla. Lisäksi hänellä oli kummallista ihottumaa välillä kasvoissa, taipeissa ja vatsassa. Kävimme lääkärissä ja hän sanoi, ettei teetä nyt mitään allergiatestejä, koska ne eivät välttämättä näyttäisi yhtään mitään ja suositteli meitä yksinkertaisesti jättää kaikki maitotuotteet pois. Jos kyse olisi maitoproteiiniallergiasta tulokset näkysivät noin viikossa. Näin kävikin. A-murulla on maidon lisäksi soija-allergia. Lääkärin kertoi että maito- ja soija-allergia kulkevat yleensä käsikädessä, joten välttelimme maidottoman kokeilun aikana myös soijatuotteita. Vältimme myös tuotteita, joissa luki saattaa sisältää maitojäämiä. Hän oli siis täysin maidoton. Altistimme A:n soijalle ja pieni osa oireista palasi. Maidolle lääkäri ei katsonut tarvetta altistaa, koska tulokset olivat niin selkeät. Nyt A saa jo esim. pizzan päälle pienen määrän tavallista juustoa, koska pizza kuitenkin paistetaan ja maitoprot. pilkkoutuu muistaakseni jossain 180 asteessa. (Korjatkaa viisaammat ihmeessä, jos tietoni on väärä!) Tästä ei ole tullut vatsaoireita. Soijalle on aina reagoinut vain kutinalla. Esim. Plantin kauravispissä on soijalesitiiniä, joten sitä syödessä seuraa kutitus.

Toivottavasti teillä löytyy syy oireille! Itse ajattelin, että maitoallergia alkaa vain vauvana. Meilläkään oireet eivät olleet selkeitä ja dg. tuli vasta 4-vuotiaana. Kuvittelin, että maitoallergiasta tulisi kamala ripuli, jota A:lla oli 1,5-vuotiaana ja sekin loppui laktoosittomiin tuotteisiin siirryttäessä. Sitten tulikin ensimmäinen maitoallergian oire eli ummetus, jota hoidettiin sairaalassakin. Kyse siis olikin maitoallergiasta eikä laktoosi-intoleranssista! Allergiana maito on A:lla lievimmästä päästä. Olen kuullut erittäin pahoista ja vakavista allergisista reaktioista maitoon liittyen. Uskoisin, että hän paranee allergiastaan kouluikään mennessä täysin. 🙂

Kaikkea hyvää teille ja viisivuotiaallenne!

Avatar

Syödäänkö teillä kaikilla se puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä päivässä?

Avatar

En oikein usko tämän määrän täyttyvän! 😀 Varsinkaan vauvalla. Loppuseltaan jos ajattelee, niin se 500g saattaisi tulla aika helposti täyteen. Joka päivä tarjoan lapsille hedelmiä ja kasviksia jossain muodossa. A rakastaa porkkanaa ja saattaa ottaa kerhoevääksikin pari porkkanaa leivän lisäksi. Lisäksi kurkku ja paprika maistuvat. L syö mielellään banaania ja kurkkua ja puurossa syö monesti Bonnen omenasosetta. Niin ja molemmat rakastavat omenoita ihan sellaisenaan.

Avatar

Miten terveellistä on riisimaito kun riisi ei ole terveellistä lapsille usein syötynä eikä aikuisillekaan sisältämänsä arseenin takia? Suositellaan vain pari kertaa viikossa ei joka päivä.

Avatar

Nyt täytyy sanoa, etten tiedä, enkä ole edes ottanut selvää, koska riisimaitoa meillä ei käytetä. Sen tiesin, ettei esim. riisikakkuja suositella vauvalle/lapselle arseenin takia.

Avatar

Oletteko ajatelleet vaihtaa esikoisen ruokajuoman veteen? Kasvismaidoissa on usein paljon energiaa, esimerkiksi monessa soijamaidossa lisättyä sokeria, joten ne voivat hyvinkin vaikuttaa ruokahaluun ja syömiseen. Lisäksi ovat tolkuttoman kalliita. Jos lapsi saa kalsiumin korvaushoitona tabletista (tai jauheesta), kuten usein saavat, ei "valkoiselle ruokajuomalle" ole mitään ravitsemuksellista perustetta kuulemma.
Ruuanlaitossa taas toisinaan kaivataan toki "vettä sakeampaa". soijamaidosta tulee ihana puuro, kun taas riisimaito ei taivu puuroksi millään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä