Reipas isosisko, A-muru

Teksti

Tulen isosta perheestä, jossa olen yksi viidestä lapsesta, sisko ja isosisko. Jo lapsena tiesin, että haluan perustaa perheen ja olla äiti. Naamiaisissa pukeuduin äitini äitiyshaalariin ja taputtelin vitsillä muhkeaa tyynyvatsaani, mutta samalla mietin, miltä oikeasti tuntuu rakastaa sitä vauvaa, joka hieman aiemmin potki kättäni vasten äidin vatsassa – tulevaa pikkusisarustani.

Olen potenut eriasteisia vauvakuumeita jo teini-ikäisestä saakka. Onneni oli, että sain hoitaa pientä vauvaa jo silloin, kun perheemme kuopus syntyi 16 vuotta sitten, minun ollessa vielä teini-ikäinen. Koen olevani etuoikeutettu saadessani kasvaa isossa perheessä isosiskona kolmelle pienemmälle sisarukselle ja toisena esikoisena kaksossiskoni rinnalla – siskona myös hänelle. Olemme saaneet hoitaa pienempiä sisaruksiamme samalla luoden omat suhteemme heihin jokaiseen. Nämä arvokkaat sisarussuhteet kantavat vielä tänäkin päivänä ja olemme hyvin läheisiä. Tästä syystä päätin lapsena, että haluan ainakin kaksi lasta, että hekin saisivat kokea sisaruuden arvokkuuden.

isosisko

Reipas isosisko ja sen veli

Sinä päivänä, kun tein positiivisen raskaustestin, mietin miten kertoisimme raskaudesta ainokaisuuden erityisasemasta jo lähes neljä vuotta nauttineelle A-murulle. Hän oli kyllä tasaiseen tahtiin kysellyt saisiko hän pikkuveljen tai -siskon ja jopa ehdottanut vauvan hankkimista Prismasta ruokaostosten yhteydessä. Kerroimme hänelle raskaudestani hänen neljävuotissyntymäpäivänään, jolloin raskauteni oli jo yltänyt hieman turvallisemmille viikoille. Se oli A-murusta paras syntymäpäivälahja ja hän omaksuikin hienosti isosiskon roolin jo pikkuveljensä potkiessa vatsassani. Vauvalle juteltiin, näytettiin lastenohjelmia ja toivotettiin joka ilta hyvää yötä. Niin ja vatsaa silitettiin ja halailtiin, ja vauvan hikalle naurettiin yhdessä koko perheen voimin.

Isosisko

Vauvan synnyttyä mikään ei muuttunut – A-muru jumaloi pikkuveljeään. Hän halusi jatkuvasti hoitaa vauvaa, antaa maitoa pullosta ja auttaa kaikessa vauvan hoitoon liittyvässä. Uudet lelut ja lastenohjelmat esiteltiin myös pikkuveljelle ja joka ilta pikkuveljen pientä poskea suukoteltiin ja hänelle toivotettiin hyvää yötä. Ensimmäisinä kuukausina edes kunnon mustasukkaisuutta ei ollut havaittavissa ja kaiken kokemamme jälkeen olikin mahtavaa kuulla A-murun sanovan, että on ihanaa, kun meitä on nyt neljä.

Nyt, kun L-muru on taapero, pystyn näkemään heidän välisen sisaruuden siteen vahvempana. Ensimmäiset riidat samasta lelusta on saatu aikaan, samoin pientä kiusantekoa on havaittavissa puolin ja toisin. Parhaiten heidän välistä suhdettaan kuvaa kuitenkin se, että L-murun yksi ensimmäisistä sanoista on hänen isosiskonsa nimi. Isosiskona A pitää huolta pikkuveljestään. Hän huolehtii, ettei pikkuveli syö mitään pientä, kiipeile vaarallisiin paikkoihin ja, että hänellä on mukavaa leikkien lomassa. A:n mukaan parasta pikkuveljessä on kuitenkin se, että L on juuri hänen pikkuveli. Se, jos jokin kertoo A-murun omistautumisesta isosiskon rooliin, ja voi miten reipas isosisko hän onkaan, vaikka onkin itsekin vielä niin kovin pieni.

Lapset

Sisarusten päivä 10.4

Tänään vietetään kansainvälistä sisarusten päivää. Tämä päivä on mitä hienoin tapa juhlistaa sisaruutta, vaikka se olikin minulle täysin vieras juhlapäivä. Sisarusten päivä on lähtöisin yhdysvaltalaisen Claudia Evartin ajatuksesta. Hän menetti molemmat sisaruksensa varhain ja siksi halusi sisarusten päivän myötä muistuttaa sisarussuhteiden suuresta merkityksestä. Myös erityislasten sisarukset kaipaavat tukea ja siksi kannattaakin tutustua Erityinen sisaruus -projektiin, joka muistuttaa sisarusten päivänä sisarussuhteiden tärkeydestä erityislapsiperheissä ja siitä, että myös erityistä tukea vaativien lasten sisarukset kaipaavat tukea, huomiota ja erityistä rakkautta.

Sisarusten päivä

Meidän sisarukset ja minä nelinkertainen sisko toivotamme kaikille ihanaa sisarusten päivää! 

Selina

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä