Ulkomaanmatkan peruminen viime hetkellä

Teksti

Kun vatsani turposi yllättäen kaksi viikkoa sitten, en vielä siinä vaiheessa uskonut sen johtavan jo syksyllä varatun ulkomaanmatkan perumiseen. Seuraavana päivänä, vain viisi päivää ennen lähtöä, ensiavussa kirurgi sai minut ymmärtämään, että joudumme todella perumaan matkamme, vaikka kuumeen noustessa ja vielä silloin maltilliset tulehdusarvot kuultuani ajattelin, että tulehdus hoituisi varmasti nopeasti vain muutaman päivän antibioottikuurilla. Voi miten väärässä olinkaan!

Sairaalassa minulla todettiin vatsan leikkaushaavassa ärhäkkä tulehdus, joka paljastui lopulta leikkauksessa otetuista näytteissä iholla elävän bakteerin aiheuttamaksi. Leikkaushaavaan pääsi siis huhtikuisessa leikkauksessa hoitovirheen seurauksena bakteeri, joka aiheutti ikävän, nopeasti etenevän tulehduksen stimulaattorin virtalähteen ympäröiviin kudoksiin ja se vaati pitkän antibioottihoidon. Oli selvää, että uudelle matkalle emme pääsisi hetkeen, joten matka peruttiin kokonaan.

Kaiken tämän epäonnen keskellä minulla oli kuitenkin valtavasti onnea matkassa, koska huomasin vaaranmerkit hyvissä ajoin ennen matkaa. Rodoksella tuskin olisi ollut neurostimulaatiohoitoon perehtynyttä neurokirurgia, saati kirurgia, joka olisi osannut poistaa tulehduksen aiheuttaneen vierasesineen piuhoineen kehostani. Jos olisimme ehtineet lähteä matkalle, se matka olisi neurokirurgini mukaan jäänyt viimeisekseni. Tämä tieto saa minut edelleen hiljaiseksi.

Mutta miten maksetun ulkomaanmatkan peruminen onnistui viime hetkellä?

ulkomaanmatkan peruminen

Maksetun ulkomaanmatkan peruminen viime hetkellä – rahat takaisin vai rahojen menetys?

Lomamatkaa varatessa asiakkaalla on matkatoimistosta riippuen mahdollisuus perua varaamansa matka tietyin ehdoin. Ehdot varatun matkan perumiselle kiristyvät kuitenkin matkapäivän lähestyessä ja lopulta maksetun ulkomaanmatkan peruminen onnistuu vain erittäin hyvästä syystä.

Tällaiseksi syyksi yleensä katsotaan asiakkaan tai hänen läheisensä vakava sairastuminen tai kuolema. Muussa tapauksessa asiakas menettää matkatoimiston peruutusehtojen mukaisesti joko maksetun matkan hinnasta toimistomaksun, varausmaksun, tietyn prosenttiosuuden matkan hinnasta tai jopa koko matkan hinnan.

Tilani tullessa ilmi, sain lääkäriltäni lausunnon, jonka avulla matkaseurueemme, eli meidän perhe ja mieheni vanhemmat, sai peruttua lomamatkansa toimistomaksun hinnalla, 100€/matkustaja. Tällä lausunnolla lääkäri todisti minun sairastuneen vakavasti ja olemaan sen vuoksi kykenemätön osallistumaan matkalle. Lähetimme todistuksen selvityksineen matkatoimistoomme ja toimistokulujen jälkeen jo maksettujen matkojen rahat palautettiin tileillemme.

Matkan peruuntumisesta tuli kuitenkin muitakin kuluja kuin matkatoimiston laskuttamat toimistokulut. Olimme varanneet meno-paluu junaliput koko seurueelle lentokentälle ja yhden yön lentokenttähotellissa. Näille emme ottaneet peruutusturvaa, mutta onneksi meillä on matkavakuutus, josta haemme korvausta niin toimisto- kuin muista matkan peruuntumisesta johtuvista kuluista.

Lomailijan kannattaakin aina hankkia matkaa varten matkavakuutus. Elämästä kun ei ikinä tiedä. Sain kuitenkin kuulla, ettei matkavakuutukseni olisi millään kattanut kaikkia kuluja silloin, jos olisin tietoisesti lähtenyt edes vähän tulehtuneen leikkaushaava kanssa matkalle. Tämä tuntuu kamalalta ajatukselta – ajattelinhan ihan aluksi selviäväni tästä vain tavallisella antibioottikuurilla ja Precosalla! Matkavakuutuksen ehdot kannattaa siis lukea huolella.

Haaveena uusi matka

Kun harmi perheen lomamatkan perumisesta vaihtui kiitollisuudeksi siitä, että selvisin, olemme hiljalleen alkaneet tutustua uudelleen matkatoimistojen lomavaihtoehtoihin. A-muru oli luonnollisesti hyvin pettynyt peruuntuneesta lomasta ja hieroi kanssani sairaalassa kauppoja siitä, jos hän lähtisi kuitenkin ulkomaille isin ja pikkuveljen kanssa. Isoin pettymys on kuitenkin jo laantunut ja nyt olemme nauttineet poikkeuksellisen lämpimistä ja aurinkoisista päivistä ihan omalla takapihalla katsellen valokuvia edellisestä ulkomaanmatkastamme ja haaveilleet taas uudesta matkasta aurinkoon.

Kysyin Instagramissa Instagram Storiesin puolella seuraajiltani heidän suosikkimatkakohteitaan. Sain paljon viestejä, jossa suositeltiin lomaa esimerkiksi Bulgariaan, Kreikkaa, Kroatiaan, Turkkiin ja Espanjaan. Sain myös paljon suosituksia ja vinkkejä eri maiden matkakohteista, ja iltapäivän antibioottitiputusten välit menivätkin eilen takapihalla kesäisissä tunnelmissa eri matkakohteita selaten!

Kysynkin nyt Sinulta; mitä kohdetta suosittelisit erilaiselle perheellemme?

 

 

Selina

Kommentit

6 kommenttia
Selina

Hei Laura,

kiitos huolenpidostasi. <3 Olen ollut todella heikossa kunnossa, mutta tänään päivitin blogia. Kuulumisiani voi seurata myös blogin instagramissa, jonne päivitän kuulumisiani. Linkitän insta-julkaisut myös blogin facebookiin, joten sieltä pystyy näkemään myös mitä minulle kuuluu. 🙂

Lääkärinä pakko kommentoida tekstin yksityiskohtaa joka pisti silmääni…Kirjoitit että tulehdus johtui leikkauksessa tehdystä hoitovirheestä, mikä kuulostaa vähän erikoiselta. Yleensähän leikkauksen jälkeiset infektiot ovat leikkauksen komplikaatioita joita valitettavasti joskus vain tulee ja joiden mahdollisuudesta kirurgin tulisi informoida potilasta leikkausta suunniteltaessa. Hoitovirheestä voisi puhua jos leikkauksen aikana haavaan olisi esim jäänyt jokin ylimääräinen vierasesine, joka olisi aiheuttanut tulehduksen.
Kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi!

Selina

Hei,

Kiitos kommentista ja ymmärrän pointtisi. En tietenkään maallikkona ja potilaana voikaan tietää, kuinka läätetieteessä määritellään hoitovirhe, mutta oli kyse sitten likaisesta leikkausintrumentista tai huonosta ihon puhdistuksesta ennen leikkausta, leikkaus ei mennyt suunnnitelman mukaan. Leikkauksessa vatsaani pääsi bakteeri, joka ei olisi ilman leikkausta sinne päätynyt. Sain sosiaalityöntekijältä ohjeet tehdä potilasvahinkoimoituksen hoitovirheestä.

Onpas hassu kommentti lääkäriltä. Jos leikkaushaavasta löytyy bakteeri, joka ei olisi sinne ilman leikkausta päässyt, on mielestäni selkeästi kyse hoitovirheestä.
Jos potilas saa vaikka alentuneen vastustuskyvyn takia keuhkokuumeen flunssan tai muun seurauksena,ei ole kyse hoitovirheestä vaan vai leikkauksesta johtuneesta jälkisyystä.

Muutenhan kirurgi voisi aina sanoa,että leikkauksen jälkeen on vaara saada bakteeri haavaan, koska emme välttämättä ole viitsineet puhdistaa välineitä hyvin, tai joku nyt vain sattuu aivastamaan haavaasi..

Itse suosittelisin matkakohteeksi Barcelonaa. Saasekä kaupunki- että rantaloman samalla kertaa 🙂

Selina

Kiitos kommentistasi! Itse ajattelen asiaa juurikin näin. Katsotaan, miten käy. Potilasvahinkoilmoitus on tehty potilasasiamiehen ohjeiden mukaisesti.

Barcelonaa olemme miettineet, mutta emme perheloman puitteissa, vaan aikuisten kaupunkiloman kannalta. Tätä täytyy miettiä selkeästi uudelleen. 🙂

Hei Selina, kuinka paraneminen on edistynyt? Ollut niin hiljaista, että rupeaa huolettamaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä