Hypokalemia – veren matala kaliumarvo

Teksti

Hieman yli viisi kuukautta sairastamista on tehnyt keholleni paljon pahaa – en ole koskaan ollut näin heikko päästyäni sairaalasta kotiin! Se ei riittänyt, että kuvainnollisesti kipu söi minua sisältä aivan liian pitkään, vaan niin kävi ihan oikeasti.

Kuten kerroin aiemmin, minulla on ollut ruokailun kanssa ongelmia, koska elimistöni oli kuormittunut kivusta niin pitkään, ettei ruoka yksinkertaisesti pysynyt sisällä. Osittain tästä syystä kärsin hypokalemiasta. Tai no en tiennyt kärsiväni ennen kuin outoihin oireisiini löytyi syy verikokeessa.

Silloin vereni kaliumarvo oli jo vaarallisen matala.

Ai mikä kalium ja hypokalemia?

Kalium saattaa kuulostaa sanana varsin viattomalta, mutta se on tärkeä elimistön toiminnalle. Jopa 98% kaliumista sijaitseekin soluissa, joten jo pieni puutostila voi vaikuttaa hermostoon, lihaksiin ja sydämeen.

Veren matalaa kaliumtasoa kutsutaan hypokalemiaksi. Lyhyesti se on tila, jossa veren kaliumtaso on liian matala, eli alle 3,3 mmol/l. Jos veren kaliumarvo on alle 3, puhutaan vaikeasta hypokalemiasta.

Minun kaliumarvoni oli 2,6, eli kohdallani hypokalemia oli vaikea. Ja siltä se tuntuikin!

”Jos veren kaliumarvo on alle 3, puhutaan vaikeasta hypokalemiasta. Minun kaliumarvoni oli 2,6, eli kohdallani hypokalemia oli vaikea. Ja siltä se tuntuikin!”

Hypokalemian syynä on yleensä se, että henkilö menettää kaliumia elimistöstään. Tämä voi johtua esimerkiksi nesteenpoistolääkkeistä, sairaalassa saaduista suonensisäisestä nesteytyksestä tai kuten kohdallani alhaisen kaliumin syynä oli pitkään jatkuneet vatsaoireet – elimistöni ei vaan suostunut vastaanottamaan ravintoa.

Lievä hypokalemia ei yleensä aiheuta oireita, mutta jo silloin se saattaa altistaa sydämen rytmihäiriöille. Vakava hypokalemia voi olla jopa hengenvaarallinen.

Hypokalemia

Kohdallani hypokalemian oireet olivatkin pikaisen googlailun perusteella varsin oppikirjamaiset; kärsin lihasheikkoudesta, voimattomuudesta ja sydämen rytmihäiriöistä, joita ihmeteltiin jo teho-osastolla. Pelkästään puhuessani tai haukotellessani sykkeeni nousi yllättäen 125 ja lisäksi minulla oli korkea verenpaine, kun normaalisti verenpaineeni on todella matala. Olin myös todella väsynyt, suorastaan voimaton, ja kasvojani kihelmöi.

Hypokalemian hoito ei onneksi ole vaikeaa. Sain sairaalassa ollessani tiputuksessa nesteitä, johon oli lisätty kaliumia, jolloin arvoni paranivat hieman, mutta laskivat välittömästi hoidon loputtua, joten sain kotiintuomiseksi sairaalasta reseptin ja aloitin kotilääkityksen.

Olen annostellut nyt kaksi viikkoa aivan kamalan hajuista ja varmasti myös makuista nestemäistä kaliumia peggiin. Ensimmäistä kertaa neljään vuoteen olen ollut valtavan onnellinen napista vatsassani, koska en olisi ikinä saanut edes yhtä 20ml kerta-annosta tätä kamalaa Kalisol -liuosta alas!

Vaikka pegravinnossani on varmasti huomioitu myös kalium, minä jatkan vielä seuraavaan lääkärin tapaamiseen sen tankkaamista lasipullosta peggiini hengittämättä ja nenääni pidellen. Toivon todella, että saan kontrolliverikokeesta hyviä uutisia ja voin kiikuttaa loput liuokset takaisin apteekkiin hävitettäväksi. Niin ja unohtaa lääkkeen kamalan hajun. Hyi!

 

Oletko sinä koskaan kärsinyt matalasta kaliumarvosta?

Ps. 

Tiesitkö, että esimerkiksi banaanissa on runsaasti kaliumia? Kaliumia on lisäksi maitotuotteissa, marjoissa, lihassa, pähkinöissä ja muissa hedelmissä ja yllätyksekseni myös kurkumassa! Tankkaa siis näitä pahimman oksennustautisesongin aikana, niin elimistön kaliumtasot saattavat pysyä paremmin hallinnassa!

Kommentit

12 kommenttia
Selina

Kaikki on nyt kunnossa! Viimeksi kalium oli normaali. 🙂 ❤

Ja ei haittaa, ihanaa kun kommentoit!

Avatar

Mulla oli Kalium arvo 3.2 ja multa testattiin sit uudestaa se ja Tais olla 3.4 ,eli oli ilmeisesti joku ’testivirhe’, koska mitään toimenpiteitä ei ainakaan sit tehty🤨 mulla siis jatkuvia sydämentykytyksiä…

Selina

Kyllä nuo molemmat arvot ovat alakanttiin ja ensimmäinen alle viitearvon. Olen kuullut, että jollekin on noillakin arvoilla aloitettu lääkitys. Se on varmasti hieman lääkäristäkin kiinni. Toivottavasti saat apua tykytyksiin!

Avatar

Minulla lyödetiin nyt kolmaneen raskauden aikana sama juttu ja kalium oli 2,4. Ja nyt todetiin sairaus nimeltään gitelmanin syndrooma, eli perinnöllinen hypokalemia-hypomagnesemia.

Selina

Hurjaa että tällainen sairaus löytyi raskausaikana! Kaikkea hyvää Sinulle!

Avatar

Äidilläni on aivoverenvuodon jälkeen ollut kanssa kalium yksi lääkkeistä joita joutuu syömään.

Selina

Toivottavasti äitisi voi nyt hyvin!

Avatar

Voi onneksi. Lääkäreiden sanojen mukaan äiti on ihme. 🙂

Selina

Avatar

Selina, toivoisin, että lisäisit muuten hyvään tekstiisi, ettei ihmisen pidä ottaa kaliumtabletteja ilman että he tietävät kaliumarvonsa. Myös hyperkalemia on vakava tila. Itselläni se aiheutti sydänpysähdyksen. Ravinnosta ei voi onneksi saada liikaa kaliumia.

Selina

Hyvä huomio! Kiitos tästä tiedosta ja toivon, että lukijat ovat tämän myös itse ymmärtäneet.

Kamala kuulla, mitä hyperkalemia aiheutti sinulle! Toivon, että olet toipunut sydänpysähdyksestäsi täysin.

Kaikkea hyvää sinulle!

Avatar

Toivottavasti kalium-arvosi ovat lähteneet nousuun ja sitä kautta vointisikin parantunut <3
Luen näitä tekstejä taas toivottoman myöhässä 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä