Infektioastma, laryngiitti ja yöllä ambulanssilla sairaalaan

Teksti

Pieni nenä vuotaa jälleen. Eilen niistin kuopuksemme nenää samalla silittäen häntä hiuksista, kun poika selvästi kavahti kaupan pehmeimmänkin nessun osuttua pieneen punaiseen nenään. Hän yski, hengittäminen oli työlästä ja vinkuvaa ja taputtelin häntä selkään, kun annoin avaavan lääkkeen. ”Kymppiii”, hän sanoi hennolla äänellä babyhaaleriin, kun lääke oli otettu. Hengitys kulki jälleen paremmin.

Viime yönä jouduin kuitenkin soittamaan ambulanssin pojalle, joka ei saanut hengitettyä. Hän meni aivan veltoksi eikä sisäänhengitys enää onnistunut. Hänen yrittäessään hengittää kuului vain kumisevan haukkuva ääni ja tuskaista hengityksen vinkumista. Tiesin heti mistä oli kyse ja käärin pojan nopeasti vilttiin ja kelasin terassille odottamaan ambulanssia, joka tuli onneksi nopeasti. Pojallamme oli todella paha laryngiittikohtaus.

Flunssa, se on taas täällä. Kiitos infektioastma, kun toivotat tervetulleeksi tautisesongin jokaisen viruksen poikamme elimistöön – syksyn aikana meillä on sairastettu joka kuukausi!

Infektioastma

Taaperon infektioastma ja sen hoito

Kuopuksellamme todettiin infektioastma hyvin pian liikkeellelähdön jälkeen. Huomasin ensimmäiset oireet hieman yli vuosi sitten, kun juuri tukea vasten seisomaan oppinut yhdeksänkuinen hengästyi selvästi. Sama toistui myös kontatessa, kovasti nauraessa ja pian hän sairastui flunssaan ja jouduimme hakemaan apua hengittämisestä lasten päivystyksestä. Diagnoosi oli selvä.

L:n infektioastma johtuu hyvin todennäköisesti hänen vastasyntyneenä sairastamasta keuhkokuumeesta. Voitte varmasti kuvitella pelkoni jokaisena flunssakautena, kun meinasimme menettää poikamme ihan tavalliselle flunssavirukselle. Olenkin kirjoittanut peloistani avoimesti blogiin silloin, kun tavallinenkin flunssa on pelottanut minua, kun L:n sairasti vuosi sitten ikävän RS-viruksen, joka vaati sairaalahoitoa ja hengitystukea ja silloin kun toivoin, että selvästi kuumeiset ja sairaat pysyisivät kotona.

infektioastma infektioastma

Vaikka juuri nyt L:n infektioastman oireet ovat enemmän esillä hänen elimistössään jylläävän virustaudin vuoksi, infektioastman tilanne on huomattavasti parempi kuin vuosi sitten. Kävimme juuri lastenpolilla astmakontrollissa, jolloin lääkäri määräsi kortisonilääkityksen enää vain infektioajoille ja avaavan enää tarvittaessa. Lääkkeet L ottaakin jo hienosti kymmeneen – tai ainakin melkein – laskien joko babyhalerilla tai kotispiiralla.

Keuhkopolilta kotiin saatu spiira onkin ollut yksi suurimmista helpotuksista infektiopelkooni, koska voin tarvittaessa itse lääkitä poikaa kotona joko nestemäisellä Ventolinella tai tässä laryngiitissa suolaliuoksella. Itseäni lohduttaa myös se, että asumme suhteellisen isossa kaupungissa ja keskussairaalaan ei ole meiltä kuin 15 minuutin matka. Olen varma, ettei mielenterveyteni kestäisi, jos asuisimme haja-asutusalueella kaukana terveydenhoitopalveluista lapsen kanssa, joka nappaa flunssapöpön jos toisenkin syksystä kevääseen jatkuvalla infektiokaudella!

Nyt voin vain toivoa, että viime yönä sairaalassa saatu kortisoni riittää pitämään kamalan laryngiitin aisoissa ja ettei L:lle ei nouse kuume. Huomenna nimittäin saamme koko perhe influenssarokotteet, jotka ovat tärkeä osa poikamme terveenä pysymistä ennen pahimman influenssaepidemian alkamista.

Kommentit

16 kommenttia
Selina

Laryngiitti on kyllä ihan kamlan pelottava! Myös A on sairastanut sen saman ikäisenä kuin L nyt, joten tiesin heti haukkuvasta yskästä mistä oli kysymys.

Kaikkea hyvää teidän perheelle! ❤️

Avatar

Voi pikkuista. 🙁 ♥
Molempien pojat nyt taistelleet saman taudin kourissa ja vielä ihan perättäisinä päivinä. 🙁 Toivotaan, että siellä jo parempi olla.♥

Selina

Avatar

Moikka, kamala miten läheltä liippaa tekstisi. Muistan kun ensi kertaa joskus viime keväänä luin teidän ensihetkistä teho-osastolla, taistelemassa lapsenne hengestä. Silloin jysähti ja kovaa, tajusin että tuo kohtalo voisi olla meilläkin.

Meidän poikamme (L hänkin nimeltään) syntyi tammikuussa 2018. Maaliskuussa olimme ensikertaa sairaalahoidossa rs-viruksen vuoksi. Enpä silloin tiennyt, mikä meillä on edessä. Tervettä päivää ei ole sen jälkeen ollut. Vaikkemme koskaan ole olleet niin vakavassa paikassa kuin te, niin hirveäähän se oman pienen lapsen sairastaminen on. Babyhaalerit, ventolinet, saturaatiot ja adrealiinit ovat tulleet tutuksi. Termejä, joista vuosi sitten mulla ei ollut käryäkään. Ambulanssi on myös soitettu pariin otteeseen.

Paljon voimia teidän perheelle <3

Selina

Voi miten kurjaa, kun teillä on sairastettu noin paljon! Oman lapsen sairastuminen on aina hirveintä ikinä. Se, kun et voi tehdä mitään helpottaaksesi lapsesi oloa on pahinta. Toivon teidän perheelle paljon terveyttä ensi vuodelle! ♥

Avatar

Voi pientä L-poikaa 🙁 Paljon pikaisia paranemisia <3 Ja äidille jaksamista hoitamiseen <3

Toivottavasti influenssa-piikit tuovat teille sen turvan/suojan jota haette.
Itsellä on mennyt niihin luotto ihan täysin ja tuntuu, että aina sen jälkeen lapset vasta ovat sairastelleetkin.

Selina

Kiitos! ♥

Itse en tähän asti ole ottanut influenssarokotusta itselleni, mutta L:n sairastuminen vauvana kolahti niin syvälle, että en uskaltanut jättää influenssarokotuksia väliin. Viimeksi taisin ottaa influenssarokotuksen vuonna 2008, eli pitkään olen ilman rokotusta ollut ja terveenä olen pysynyt.

Avatar

Niin, rokottaminen tosiaan suojaa tietyiltä influenssaviruksilta, mutta ei kaikilta 🙁 Ja vaikka kuinka olisi rokotteen ottanut, voi tietenkin kantaa sitä kyseistä virusta. Sen takia ihmetyttää, että eihän pienet vauvat ole yhtään sen enempää suojassa tältä taudilta, kun heitä ei voida rokottaa kuitenkaan.
Toki ymmärrän tämän laumasuojan, mutta silti..

Joko teillä alkaa tauti hellittämään? <3

Selina

Näin valitettavasti on. Tämä L:n saama rokote on käsittääkseni vain kahta virusta vastaan, kun taas isommille lapsille annettavassa nenäsuihkeessa on vasta-aineet kolmea vastaan.

Kyllä pahin on takana, kiitos kysymästä. Tänään pojalla on ollut lämpöä, joten mietin nostaako rokotus kuumetta, vai onko tauti sittenkään antamassa periksi.

Avatar

Mummo täällä toivottaa pikaista paranemista ja helpotusta. Täälläpäin on influenssarokotus saatu jo marraskuun puolessavälissä.

Selina

Kiitos! ♥

Me saimme rokotuksen vasta nyt, koska marraskuussa lapset olivat kuumeessa. Onneksi L:lle ei noussut kuume, niin saimme rokotukset koko perhe tänään.

Avatar

Varmasti hirveän pelottavaa, kun menee noin pahaksi! <3 Kovasti toivon toipumista pienelle!

Selina

Kiitos! ♥

Avatar

Sairastin myös laryngiitin, mutta aikuisena. Kieltämättä itseä pelotti nuo yskänkohtaukset, jolloin en saanut happea. Silloinen poikaystävä kyllä soitti 112, mutta koska juuri sillä hetkellä sain taas happea, eivät lähettäneet ambulanssia. Sairaalassa kahden lääkärin läsnäollessa sain taas kunnon kohtauksen, jossa olivat jo adrenaliinia tuikkasemassa. Yön vietin sitten ensiavussa. Toivottavasti teillä tauti alkaa jo pian helpottaa 💙

Selina

Se oli varmasti aivan kamalaa! 🙁 Ei käy yhtään kateeksi, kun muistelin millaiset oireet L:llä oli tällä viikolla, hyi!

L voi jo paremmin. Vielä on hieman räkäinen, mutta en tiedä johtuuko samasta taudista, influenssarokotuksesta vai onko se kenties jo jotain uutta tautia. 🙂

Avatar

Laryngiitin oireet on tosi ikäviä ja tuntuvat pelottavilta muutenkin, vaikka lähtökohta ei olisikaan sama kuin teillä. Voin siis vain yrittää kuvitella vanhempien huolen ja hädän! Halauksia äidille.

Haja-asutusalueella asumisesta sen verran, että täällä asuminenhan tuntuu turvalliselta, kun ihmisiä on vähemmän. Tautejakaan ei tunnu niin paljon olevan liikkeellä. Vaikka toki joka vuosi jotain saadaan.

Viime aikojen panikointia on itselleni aiheuttanut tämä Luodon tuhkarokkokeissi, mutta ilmeisesti ollaan onnistuttu välttämään siltä.

T. Vanha lukija

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä