Tänäkään jouluna emme lähetä joulukortteja

Teksti

Tähän aikaan vuodesta Suomessa lähetetään jälleen miljoonia joulukortteja. Viime vuonna kolme neljäsosaa suomalaisista aikoi lähettää joulutoivotuksen kirjeenä. Tämä kertoo siitä, ettei sellainen sanahirviö kuin digitalisoituminen ole vienyt postitettavien joulukorttien suosiota, vaikka joulukorttien lähettäminen onkin selvästi vähentynyt vuosi vuodelta.

Joulukorttien lähettäminen on monelle yksi joulun perinteistä, joka ilahduttaa myös vastaanottajaansa. Mutta miksi me emme lähetä enää joulukortteja? Miksi emme kuuluneet viime joulunakaan siihen kolmeen neljäsosaan suomalaisista, jotka aikoivat muistaa läheisiään ja ystäviään joulukortilla?

Kuva: Pixabay

Joulukortti on ihana ajatus lopulta kalliilla hintalapulla

Vuosittain joulun lähestyessä meidänkin postilaatikkoon ilmestyy ilokseni paljon joulukortteja, jotka kiinnitän sinitarralla jokavuotiseen tapaamme eteisen vaaatekaapin oviin kaikkien muidenkin ihasteltavaksi. Itse askarreltu joulukortti on aina iloinen yllätys, samoin kortit, joissa poseeraa kortin lähettäjän perhe tai lapsikatras tonttulakit päässään. Tällaisia joulukortteja on ilo katsella vielä vuosienkin päästä samalla ihmetellen mihin aika oikein kuluu!

Vielä vuosia sitten mekin lähetimme läheisillemme ja ystävillemme joulukortteja, jotka postitimme Postin punaisessa kuoressa hyvissä ajoin ennen jouluaattoa. Silloin työnjako oli sellainen, että minä askartelin kortit ja mies hankki postimerkit ja hoiti kortit kuoressa postiin ajoissa. Kaikki sujui tähän tapaan, kunnes eräänä jouluna minä hoidin mieheni osuuden ja järkytyin – maksoin pelkistä postimerkeistä 50€!  Siis v i i s i k y m m e n t ä euroa!

Joulukortti blogin lukijoille jouluna 2014.

Se oli viimeinen joulu, kun perheemme lähetti joulukortteja. Samalla myin perheemme joulukorttisielun digiajalle, kun tänäkin jouluna tulemme lähettämään perheemme joulumuistamiset vain viestillä tai sähköpostilla, vaikka tiedänkin, että varsinkin iäkkäämmät ihmiset arvostaisivat perinteistä joulukorttia enemmän kuin kännykän näytölle ilmestynyttä pikkuruista kuvaa lapsistamme tonttulakeissaan.

Jotain muutakin muuttui sinä jouluna. Maksaessani niitä kalliita postimerkkejä mietin nimittäin, mitä muuta hyvää sillä joulukortteihin huvenneella isolla rahasummalla olisin voinut tehdä. Toki pidin jo silloin ystävien ja sukulaisten ilahduttamistakin tärkeänä, mutta vieläkin enemmän ajattelin niitä perheitä, joilla ei ole varaa ostaa jouluksi joulukinkkua saati lahjoja lapsilleen.

No siitä se ajatus sitten lähti ja seuraavana jouluna lahjoitimme niiden viimeisten lähetettyjen joulukorttien postimerkkeihin käytetyn rahasumman SOS-Lapsikylän kohteisiin samalla toivoen kaikkea hyvää heille, jotka apua tarvitsivat. Tänäkin jouluna jatkamme uutta perinnettämme ja lahjoitamme joulukorttirahat jälleen SOS-Lapsikylän kautta kotimaan lapsiperheille.

joulukortti

Joulukortti blogin lukijoille jouluna 2015.

Tänä vuonna joulukorttien postitus maksaa 1-1,50€/kappale

Tähän kun lisätään perinteisen joulukortin hinta, yksi joulumuistaminen tulee maksamaan lähes kaksi euroa kappaleelta. Itse askarreltujen joulukorttien rahallista arvoa on sitten taas vaikeampi arvioida, mutta tunnearvoltaan ne ovat ainakin minulle mittaamattoman arvokkaita.

Edullisimmalla postimerkillä varustettujen kotimaan joulukorttien viimeinen lähetyspäivä on näemmä tänään eli 12.12. Mutta, jos et ehdi enää tämän vuorokauden aikana viemään punaista kuorta postilaatikkoon, ei hätää! Hieman hintavammalla kotimaan ikimerkillä tai 1. luokan postimerkillä varustetut joulukortit ehtivät saajilleen, jos postitat ne viimeistään 19.12. Vielä ei siis ole myöhäistä!

Kuva: Pixabay

Vaikka emme lähetä tänäkään vuonna joulukortteja, olen Postin kanssa samaa mieltä siitä, että tärkein syy joulukorttien lähettämiseen on halu ilahduttaa vastaanottajaansa ja toivonkin, että joku lapsi Suomessa ilahtuu tänäkin jouluna lahjoituksestamme!

 

Aiotko sinä lähettää joulukortteja tänä jouluna?

Kommentit

6 kommenttia
Selina

❤️

Avatar

Lähetin kortit tämäkin vuonna.
Myös kortin lähettäessään voi tehdä hyvää. Itse ostin joulukortit paikallisen kyläkoulun oppilailta. Korttien tuotto käytetään koulun hyväksi.

Selina

Tuo on asia, jota en huomioinut postauksessa lainkaan! Hyvä pointti! 🙂

Avatar

Hei. Kyllä lähetän joulukortit tänäkin vuonna. Siitä saa hyvän joulumielen sekä minä (ja tietysti lapset) että vastaanottajat. Lähettämäni kortit ovat Suomen Punaisen Ristin kortteja, joten samalla saan tukea myös SPR:n toimintaa. Teidänkin tapa kuulostaa ihanalta, kukin tyylillään 🙂 Iloa Jouluunne!

Selina

Täällä oli toinenkin kommetti juuri tästä, että myös kortin lähettämällä voi tehdä hyvää, eli ostaa juurikin vaikka SPR:n kautta joulukortit. 🙂 Tätä asiaa en tosiaan osannut huomioida postauksessani lainkaan, mutta hyvä, kun te huomasitte tämän! 🙂

Ja totta, kukin tekee tyylillään! 🙂

Hyvää joulua sinulle!

Avatar

Monena vuonna olen miettinyt ihan samaa, mutta en vain malta olla lähettämättä kortteja sillä ilahduin itsekin korteista niin paljon.
Viime vuonna askartelin kortit itse ja samoin tein tänä vuonna (tänä vuonna käytin kaikkea mitä jemmasta löytyi). Sitä ennen ostimme kortit SPR:ltä, joten siinä tuli sentään tehtyä hyvää. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä