Hei sinä lapsen tärkeä aikuinen – älä osta lahjaksi vain tavaraa, anna aikaa!

Teksti Selina

Kuinka monella on vielä jouluostokset tekemättä? Itse voin vihdoin huokaista helpotuksesta, koska tänään avustajani tarjoutui lapsenvahdiksi ja pääsin mieheni kanssa jouluostoksille ilman lapsia. Nyt, kun kaikki joululahjat on hankittu ja paketoitu, joulu saa minunkin puolesta tulla!

jouluostokset

Tänäkin jouluna molemmat lapsemme saavat meiltä neljä pakettia, joista yksi on vaatelahja. Jonkun korvaan lahjojen määrä kuulostaa ehkä vähältä, mutta en halua hukuttaa lapsiani valtavaan lahjavuoreen jouluna, vaikka joulun jännitys liittyykin lapsilla nimenomaan lahjoihin.

Pienestä lahjamäärästä huolimatta olen ollut ihan valtavan stressaantunut joululahjoista! Olen ihan tosi huono keksimään sopivia joululahjoja lapsilleni, mutta myös muille. Tänään jouluostoksilla olinkin kiitollinen niistä lukuisista lahjatoivelistoista, joita A kirjoitti joulupukille heti kirjoittamaan opittuaan. L olikin sitten vaikeampi tapaus, hän kun ei osaa vielä haluta mitään tiettyä lelua, vaan innostuu todennäköisesti viime joulun tapaan enemmän pakettipapereista kuin pakettien sisällöstä.

Kuitenkin ostaessani tänään omille ja suvun lapsille joululahjoja, aloin miettimään lahjojen merkitystä enemmän. Tuntui tietysti tosi hyvältä ostaa omalle lapselle joululahja, josta hän kirjoitti joulupukillekin, mutta onko lapsen joululahjan aina pakko olla jokin paketoitava tavara – tänä jouluna unohdin aineettomat joululahjat täysin!

Unohda paniikkishoppailu – sitä tärkeintä joululahjaa lapselle ei myydä kaupoissa

Anna lapselle lahjaksi aikaa! Saatat miettiä, että mistä esimerkiksi minä, ruuhkavuosissa kelaava eläkeläisäiti, sitten revin sitä aikaa, kun jouluostoksetkin jäivät näin viime tinkaan, mutta lahjaksi antamasi ajan ei tarvitse olla pitkä. Pari tuntiakin riittää! Mene lapsen kanssa vaikka leffaan ja herkutelkaa poppareilla tai kokatkaa yhdessä hänen lempiruokaansa. Ikimuistoisen leffahetken voi järjestää helposti myös kotona, kun katsoo leffaa kynttilän valossa olohuoneen lattialle tuodulla patjalla maaten. 

Vaikka olenkin ostanut jo aineelliset joululahjat lapsillemme ja paketoinut ne, haluan muistuttaa jokaista lapsen tärkeää aikuista, että myös sinä ja seurasi voi olla yhtä arvokas lahja lapselle kuin se hänen joulupukilta toivoma sormessa roikkuva apina. Tai pulkat, joiden paketoimiseen kului tunti, tuli roskapussillinen repeytynyttä pakettipaperia ja lipsahti ehkä muutama kirosanakin.

Kahdenkeskinen aika tämän rakkaan ja tärkeän lapsen kanssa voi parhaimmassa tapauksessa olla samalla lahja myös sinulle – sinäkin ansaitset yhteisen hetkenne!

Jouluostokset

Aineeton lahja ei ole vain joulun paras lahja, vaan se on täydellinen lahja myös muina juhlapäivinä. Kuopuksemme on syntynyt tammikuussa, joten pian joulun jälkeen meillä rapisee jälleen lahjapaperit, kun L täyttää kaksi vuotta. Siinä onkin meillä vanhemmilla, kummeilla ja isovanhemmilla tekemistä, kun saamme taas alkaa miettimään lahjoja uudestaan, mutta lohdutuksen sana heille ja kaikille muillekin samassa tilanteessa oleville – äitinä minä arvostan niin jouluna kuin synttäreinä enemmän aikaa, jonka annatte lapselleni, en vain sitä paketoitua lahjaa.

Jäikö sinullakin jouluostokset viime tinkaan, vai oletko ostanut joululahjat jo hyvissä ajoin?

Kommentit

12 kommenttia
Selina

Kaikki lastenne lahjat kuulostavat todella hyviltä! 🙂 Ja monesti paras lahja niin jouluna kuin muinakin päivinä on juuri sellainen arkinen, jolle tulee vuoden aikana paljon käyttöä! 🙂

Avatar

Mä olin ostosten kanssa ajoissa, mutta paketointi jäi viime tinkaan. Onneksi paperia ja narua löytyy kotoa valmiiksi.
Itse laskin juuri, että meidän molemmat lapset saa seitsemän pakettia, joka sisältää isovanhempien lahjat myös. Ihan riittävä määrä mun mielestä. Eihän lapset keskity muuhun kuin avaamiseen, jos paketteja on kasa.
Meillä molemmilla lapsilla synttärit tammikuun alussa, joten heti joulun jälkeen tulee toinen lahjarumba, johon ei koskaan totu.

Selina

Mielestäni määrä on myös hyvä. Luulen, että meidän lasten lahjasaldo tulee olemaan saman veikkainen! 🙂

Ja ei kuulosta hyvältä, jos tähän lahjarumbaan ei koskaan totu! 😀 Tsemppiä teille tammikuulle! 🙂

Avatar

Oli niin hyvä kirjoitus, että jakoon seinälle, kyllä toivon lasten lähellä olevilta mielumnin sitä aikaa kun lahjoja…

Selina

Kiitos jaosta ja kommentista! ♥ Hyvää joulua sinulle!

Avatar

Samaa mieltä. Minun lapsella on synttärit heti joulun jälkeen. Minun olisi tehnyt mieli kirjoittaa synttärikutsuun, että lapsi toivoo lahjaksi yhteistä aikaa. Lastamme ei oikein kukaan tahdo hoitaa/viettää aikaansa ”kaksin” hänen kanssaan. Isovanhemmat eivät oikein jaksa/ovat itsekkäitä. Ja esim. minun siskoni ei halua koska hän on niin kiireinen omien aikuisten lasten, oman lapsenlapsen ja työn kanssa. Vaikka minä olen hänen kaikkia lapsia hoitanut ja auttanut PALJON. Tästä asiasta olen kipuillut paljon ja välit sukulaisiin ovat alkaneet viilentyä asian vuoksi.

Selina

Voi miten kurja kuulla, että teillä on tuollainen tilanne. Se on varmasti kuormittavaa myös sinulle! ❤️ Toivon, että saisitte jonain päivänä puhuttua asiat halki. Kaikkea hyvää!

Avatar

Niin siis neljä lahjaa teiltä ja suvulta lisää? Ymmärsinkö oikein? Minusta tuo on vallan hyvä määrä.
Lapseni saavat useamman paketin meiltä. En ole laskenut, mutta ne ovat suurelta osin vaatteita (tarpeeseen) ja kirjoja. Lapset ei huku leluvuoreensa jouluna, mutta olen varma lahjojen mielekkyydestä silti.
Tuo ajan antaminen on tärkeää. En ole pienestä lapsestani huolissaan. Hän saa aikaa reippaasti. Hänen kanssaan käydään uimassa, luistelemassa, luetaan kirjoja… Sitten se isompi lapsi, jolla on omat menonsa ja kaverinsa, ei olekkaan lähdössä kanssani uimaan. Hän menee kaveriensa kanssa luistelemaan, eikä hän tarvitse minua enää lukemaan kirjojakaan. Kuitenkin hän tarvitsee paljon aikaa ja läheisyyttä. Erityisesti koska ei enää itse ilkeä tulla kainaloon pienempien lasten tavoin.

Selina

Kyllä, meiltä vanhemmilta neljä ja sitten iovanhemmat ja lähimmät sukulaiset muistavat lapsiamme vielä omin lahjoin. Lahjojen lopullinen määrä on onneksi aiempina jouluina pysynyt maltillisena. Kun meiltä on kysytty lasten toiveita, olemme toivoneet juurikin kirja- ja vaatelahjoja ja harkitusti leluja. Meiltä lapset saavat isommat lelulahjat, mutta myös ns järkevää. Esimerkiksi tänä vuonna pulkat. 🙂

Isommalle lapselle on varmasti vaikeampaa antaa samalla tavalla huomiota kuin pienemmälle. En tiedä minkä ikäinen isompi lapsesi on, mutta olen huomannut samaa jo omien lapsieni kohdalla, vaikka esikoinen tulee edelleen viereen ja luen hänelle kirjoja.

Avatar

Minä sain lapsena äidiltä yhden paketin. Suku on tosin iso, joten sieltä paketteja tuli runsaasti, eli yhteensä enemmän kuin tarpeeksi.

Nyt oma lapsi on alle vuoden ja lahjoja tulee nyt jo sukulaisilta ja kummeilta.

4-5 lahjaa on mielestäni hyvä määrä.

Selina

Olen samaa mieltä, että 4-5 pakettia on hyvä ja täysin riittävä määrä. 🙂

Avatar

En laskenut lasten saamia paketteja. En edes verrannut, ostinko itse jokaiselle saman verran… tuskinpa vaan.
Joka vuosi hankitaan lapsille uudet yöpuvut, usein myös kirja.
Tänä vuonna tarvittiin myös yksi kylpytakki.
Lisäksi hankin yhdelle lapselle kerraston ja toiselle lasketteluun ja luisteluun pitkävartiset sukat.
Aika tavallisia, arkisiakin ja ennalta arvattavia lahjoja siis. Mutta tarpeeseen tulevia.
Isovanhemmilta ja kummeilta lapset saivat rahaa, hissilipun laskettelukeskukseen, teatterilipun ja lahjakortin vaatekauppaan. Kaikki oikein hyvin arkeemme sopivia lahjoja 👍🏻

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä