Kierrättäjä tunnustaa – unohdin kierrättää muovijätteet!

Teksti Selina

Vielä vuosi sitten luulin olevani hyvä kierrättäjä. Tai no riittävän hyvä.

Olemme kierrättäneet jo vuosia mainos- ja sanomalehdet, huuhdelleet ja kuivanneet päivittäin tyhjenevät maitopurkit ja keränneet ne munakennojen sekä satunnaisten lasi- ja metallijätteiden kanssa omiin ämpäreihinsä kodinhoitohuoneen kaappiin, ja vieneet ne lopulta itseemme tyytyväisinä omiin kierrätyspisteisiin viimeistään ämpäreiden täyttyessä ääriään myöden.

Ajattelin, että se riittäisi lukiessani jälleen kerran kasvihuoneilmiöstä ja ihmisten välinpitämättömyydestä kierrätystä kohtaan. Saatoinpa samalla kiillotella jopa sädekehäänikin – teenhän edes jotain luontomme eteen! Toki arvelin myös, että voisin tehdä vieläkin enemmän.

Kierrättäjä, muista myös muovijätteet!

Silmäni aukesivat viime kesänä, kun kirosin ystävälleni ulkona olevassa roskasäiliössämme viihtyviä amppareita. Sivulauseessa mainitsin, että noin 80l roskasäilömme täyttyy vaippasankarimme ansiosta kohtuuttoman nopeasti ja kuinka 2 viikon tyhjennysväli ei sen vuoksi enää riitä.

Totuus kuitenkin oli, ettei se tahtonut riittää ennen syyttämääni vaipparoskaakaan ja joskus jo viikon jälkeen alkoi tuskailu, mihin jemmaisimme ei-biohajoavat roskat roskasäiliön tyhjennykseen asti. Kenties ulkovarastoon tai leikkimökkiin?

Ystävälläni oli onneksi ratkaisu, jonka hän uskoi auttavan molempiin ongelmiini. Hän kertoi, kuinka hänen perheensä kerää kaikki muoviroskat, kuten pestyt jogurttipurkit, jauhelihapaketit ja margariinirasiat erikseen, ja vie ne sitten kierrätyspisteelle samaan aikaan pahvien ja muiden jätteiden kanssa.

Muovijätteet kierrättämällä heidänkin perheen roskamäärä oli selvästi pienentynyt, joten sitä kannattaisi kokeilla. Heti!

Kuuntelin ystävääni totisena, mutta tyytyväisenä. Tuohan on erittäin hyvä idea! Muovijätteet kierrättämällä heidänkin perheen roskamäärä oli selvästi pienentynyt, joten sitä kannattaisi kokeilla. Heti!

Sain myös kuulla, että jopa lähiruokakauppamme kierrätyspisteelle oli vihdoin tullut oma keräysastia muovijätteelle, joten en keksinyt enää mitään tekosyitä jatkaa entiseen malliin.

muovijätteet

Perheemme muutaman päivän muovijätteet. Rahkaa, raejuustoa, viiliä, nakkeja, kanapakkauksia, lääkeruiskuja… – kaikki kierrätettävää muovijätettä!

Kun mietin jääkaappimme sisältöä, vaikka juuri nyt, en ihmettele, ettei jäteastiamme koko riittänyt kahden viikon roskillemme. Meillä menee viikoittain paljon maitorahkaa ja viiliä – ainakin kaksi-kolme purkkia päivässä! Pelkästään ajatus näiden muovipurkkien määrästä viikkoa kohden sai minut kauhistumaan. Lisäksi jääkaapissamme on aina vakiona omiin muovipakkauksiin pakattuna myös raejuustoa, jauhelihaa sekä fetajuustoa ja viinirypäleitä.

Aloimme siis avoimin mielin huuhtelemaan ja kuivattamaan ne jokapäiväiset rahka- ja viilipurkit. Huuhtelin myös jauheliharasiat ja tyhjäksi päässeen margariinipaketin. Se joka viikko ostettu viinirypälerasiakin löysi tiensä samaan kassiin muun muovijätteen kanssa odottamaan perjantain viikko-ostoksia, joka mahdollistaa käynnin myös kierrätyspisteellä.

Kierrätyskokeilun positiivinen lopputulos – jatkoon!

Huomasin muovien kierrättämisen seuraukset jo viikossa ja järkytyin – iso marketin kestokassi oli aivan täynnä muovijätettä! Siis ihan peruselintarvikkeista tullutta muovia! Pelkästään se määrä muovia täyttäisi jo 1/5 roskasäiliöstämme. Ei siis ihme, että tuskailimme jätteidemme kanssa!

Huomasin muovien kierrättämisen seuraukset jo viikossa ja järkytyin – iso marketin kestokassi oli aivan täynnä muovijätettä! Siis ihan peruselintarvikkeista tullutta muovia!

Nyt olemme kesästä asti kierrättäneet myös muovipakkaukset. Ensimmäinen kokeilun positiivinen huomio kiinnittyi ulkona olevaan roskasäiliöömme. Se ei ole enää kertaakaan täyttynyt ääriään myöten täyteen, emmekä todellakaan enää joudu jemmailemaan roskapusseja varastoon odottamaan roska-autopäivää. Voisin jopa kuvitella, että pärjäisimme harvemmalla roskasäiliön tyhjäystahdilla. Niin ja syksy hoiti ne kamalat ampiaiset!

Toinen asia, jonka huomasin kokeilussamme oli se, kuinka valtavan moni elintarvike pakataan muovirasioihin. Jauheliha, pikkutomaatit, viinirypäleet, nakit, pinaattiletut, leikkeleet, tuoreet herkkusienet…kaikki omissa muovipakkauksissa!

Toinen asia, jonka huomasin kokeilussamme oli se, kuinka valtavan moni elintarvike pakataan muovirasioihin.

Onko siis ihme, että kotitalouksien ja varsinkin lapsiperheiden roskasäiliöt pursuavat roskaa, maailman muovijäteongelmasta puhumattakaan? Tähän arkisen muoviläjän päälle lisätään tietenkin vielä kertakäyttöiset aterimet, mehupillit ja kaikki muu täysin turha muovijäte, joita sitten pahimmillaan kalastellaan meristä tai löydetään kuolleiden valasparkojen vatsoista.

Muovi on ollut pitkään puheenaiheena maailmassa ja onhan se iso ongelma.  Mielestäni kuitenkin muovipakkauksia ja -kääreitä isompi ongelma ovat ihmiset, jotka eivät osaa tai viitsi käsitellä muovia oikein. Kierrätyksestä pitäisi puhua enemmän!

kierrättäjä

Tämä kokeilu ei todellakaan ollut perheessämme mikään huikea ekoteko, vaan kesällä epätoivoisen roskasäiliön ampiaisiin kyllästyneen kotiäidin harmitus, mutta nyt se kierrättäjän sädekehäni saattaa kiiltää ehkä oikeutetustikin hieman enemmän kuin vuosi sitten.

Ymmärrän kuitenkin, ettei se, että nyt vihdoin kierrätän pienen perheemme muovijätteet vaikuta paljoa maailman muoviongelmaan, ja etten tällä postauksella saa aikaan mitään suurta, mutta toivon, että tämä herättäisi just sut katsomaan roskikseesi, aivan kuten ystäväni herätti minut viime kesänä katsomaan omaani. Voisitko sinäkin tehdä jotain toisin? Tai jotain enemmän?

 

Kierrätätkö sinä?

Kommentit

26 kommenttia
Selina

Kiva kuulla, että tykkäsit! 🙂 Hienoa kuulla, että puuhasit asuintalosi pihaan myös muovinkeräyspisteen! Teit hienon teon! 🙂

Avatar

Kierrättäminen tuntuu musta jotenkin tosi palkitsevalta, kun voi seurata, miten vähän sekajätettä kertyy kierrätettäviin verrattuna! Muovia on tosiaan melkein joka tuotteessa, ja monessa paikassa sitä voisi varmasti vähentää. Mutta olen lukenut myös kommentteja sen puolesta, että muovipakkaukset vähentävät hävikkiä oleellisesti ja ovat (tällä hetkellä) mahdollisesti jopa ekologisin suoja esim. tuoretuotteille, juurikin kun otetaan säilyminen huomioon. Monimutkaisia asioita. Mutta onneksi kierrätys sentään on yksinkertaista ja varmasti hyvästä 🙂

Selina

Kierrättäminen on todellakin palkitsevaa, vaikka järkytyinkin tosi paljon nähtyämme viikon muoviroskat kestokassissa! 😀 Siinä jotenkin sokaistui, kun tunki viilipurkit ja margariinirasiat aina samaan pussiin kaikkien roskien kanssa. (meidän kaupungissamme ei ole erikseen biojätteitä ja ns. kuivaroskaa, vaan kaikki laitetaan samaan pussiin, mikä on minusta outoa.)

Voin hyvin uskoa, että tuoretuotteissa, esim. kurkku saadaan säilymään muovikääreen vuoksi pidempään. Tälläkin asialla on siis monta puolta. Mutta kuten sanoit, kierrätys on varsin yksinkertaista! 🙂

Avatar

Meillä on muoviroskien kierrätystä varten keittiössä iso polvinroskis, johon mahtuu jätesäkki. Huuhdellut muoviroskat eivät siellä haise ja tyhjennys parin viikon välein riittää.
Muoviroskan ja biojätteet poistuminen sekajätteestämme teki ”roskiksen” perheessämme lähes turhaksi. Viiden hengen taloudessa emme saa perinteista vihreää sekajäteastiaa kahdessa viikossa edes puolilleen. Paperit, kartongit, metallit, lasit ja pullot lajittelemme ja kierrätämme tietysti myös.
Kompostorin hoito on talvikuukausina vähän konstikasta, mutta sitkeästi yritän läpi näiden pakkaskuukausien. Vielä ollaan plussan puolella, vaikka kompostarissa toki voisi lämpimämpääkin olla…

Selina

Poljinroskis on kyllä tosi hyvä idea! Samanlaisen voisi hankkia myös maitopurkeille! 🙂

Meillä on nyt hieman sama tilanne, eli roskis ei tule täyteen 2 viikossa. Olemme puhuneet myös tyhjennysvälin harventamisesta, varsinkin nyt kun vaipparoskaa ei enää tule kuin 1-2 vaippaa päivässä.

Olen useammassa kommentissa maininnut, että haaveilen kompostorista. Varsinkin talvihoito on minulle täysin kysymysmerkki, joten kun olen saanut vastattua kaikkiin kommentteihin, suuntaan heti opiskelemaan! 😀

Avatar

Kompostori hoito vaatii alkuun vähän perehtymistä.
Lopulta ainoa vaatimus, niin kesällä kuin talvellakin, on sen säännöllinen muistaminen.
Eloperäistä jätettä kyllä syntyy, mutta näin talvella kompostoriin tulevan kuivikkeen löytyminen on ollut näin talvella haastavampaa. Kesäaikaan en juuri kaupallisia kuivikkeita käytä, mutta näin talvella olen sitten turvautunut niihin.

Hyvin toimiva kompostori ei haise lainkaan. Talven pakkasista huolimatta toimiva ja aktiivinen kompostori ei myöskään jäädy. Tällä hetkellä helmikuussa kompostorimme sisälämpötila on 35 astetta plussan puolella, joten hyvin pöhisee!

Selina

Oi teillähän on sitten homma hallussa! 🙂 Pitää tutustua aiheeseen lisää! 🙂

Avatar

Kun muovia alkaa kierrättämään, ei paluuta kyllä vanhaan ole, niin paljon sitä tulee. Eikä niitä kuulemma tarvitse niin perusteellisesti pestä kuin usein luullaan. Kai muuten tiedät, että vielä mustaa muovia ei voi kierrättää? Moni valmistaja on siksi vaihtanut pakkauksia toisen värisiin.

Selina

Joo en enää palaa vanhaan! Minä huuhtelen muovipakkaukset kuumalla vedellä ja jätän kuivumaan, että ne eivät ala haisemaan säilytyksen aikana. Meillä ei osteta oikeastaan koskaan mitään marinoitua lihaa, joten samainen huuhtelu on riittänyt myös lihapakkauksille.

Ja ei, en tiennyt, ettei mustaa muovia voi kierrättää! Apua! 😀 Yhtäkkiä ajateltuna tosi moni tuote on mustassa pakkauksessa, kuten esim. leikkeleet. Pitääpä lukea aiheesta lisää. Kiitos, kun vinkkasit! 🙂

Avatar

No juu, sama täällä! Nyt kun muovit kierrättää ja bioroskat tuuppaa kompostoriin niin meillä viiden hengen taloudessa jäteastia tyhjätään kerran kuussa. Ja se sekajäte tosiaankin on pääosin vain vaippasankarin tuotoksia.

Minun kompostorin talvikäytöstä sen verran, että en mitenkään syksyllä saanu aikaseksi tyhjennettyä sitä ja tehtyä tilaa talvea varten. Vaan joulun jälkeen säiliön täytyttyä ja tyhjennysluukku jo löhes umpeen jäätyneenä, poistin sieltä puolet ja sekoitin loput. Sanoin miehelleni että nyt varmaan se vähäinenkin +5 astetta menee pakkaselle, mutta ei! Niin vaan sai Biolan uutta virtaa ja on possottanu +25 näilläkin pakkasilla 🙂

Tulipas sekava kommentti, pahoitteluni 😀 Mutta kierrätys kunniaan! Sillä säästää nopsasti selvää rahaa ja kompostorin suolainen hintakin maksaa myös ittensä takasin, kun roska-auto vierailee harvemmin.

Selina

Voi kuulostaa erittäin hyvältä! Kompostorista haaveilen itsekin, mutta rehellisesti sanottuna en tiedä sen hoidosta mitään. Se vaatii kunnon perehdytyksen, varsinkin talvihoidon osalta. 🙂

Avatar

Eiku soitellen sotaan vaan sen kompostorin kanssa! Tekemällä oppii, vaikka just näin kolmatta talvea kompostoidessa vastaa saa sen vahingossa pöhisemään pakkasillakin 😀 Sekoittelen fiilispohjalta sitä kuiviketta ja biojätettä ja kummallisesti vaan sieltä alaluukusta kaivautuu ulos mustaa ja ei-pahanhajuista raakakompostia. Ja siis hyvin se on hurajtanu keväisin aina käyntiin vaikka onki jäätyny (ja jäätyneenäkin täytetty) talvella. Oon tyhjänny aina keväisin ja syksyisin, mutta näemmäs useammin pitäis toimeentua. Että hyvin se funkkaa tällain randomillakin meiningillä, toki varmaan vielä tehokkaampi olis jos asiaan paneutuis kunnolla.

Avatar

Kierrätän pahvit, muovit, bion, lehdet, metallit, lasin, muovipullot ja vaatteet.
muovinmäärä on kyllä ihan valtava meiä kahen hengen taloudeskin, kun nii moni pakataan muoviin :/
siks käytänkin aina verkkopusseja hedelmille ja kasviksille ettei tarvi ottaa pientä pussia niille ja muovipussien sijaan kesto-tai kangaskasseja. ja kaupas voi onneks tehä pieniä valintoja esim ostaako paprikan ilman kelmua vai ei, tai klementiinit valmiissa verkkopussissa vai irtona omaan kestopussiin 🙂 hyvä postaus tärkeestä aiheesta! 🙂

Selina

Kestohedelmäpussit onkin seuraava kohde, missä alan ”kiilottelemaan sädekehääni” seuraavaksi! Ostan paljon kasviksia ja hedelmiä, joten myös hedelmäpusseja tulee kuljetettua kauppareissuilta kotiin useita – äkkiseltään laskettuna vähintään 4 kpl joka viikko-ostoksilta! APUA! 😀

Hyviä vinkkejä annoit, kiitos! ❤️

Kiva, että tykkäsit postauksesta! ❤️ Minua hieman jännitti myöntää, etten ollut tajunnut kierrättää muovijätteitä, mutta toivon, että joku nappaisi tästä ideaa myös omaan kierrätykseensä!

Avatar

Siis muovia tulee ihan älyttömästi! Mulla on itselläni luonnoksissa kanssa odottamassa postaus kierrättämisestä ja siellä mainitsen kanssa ton, että kun me aikoinaan alotettiin muovien kierrätys, niin sen huomasi hyvin nopeasti oman roskiksen tyhjyytenä!

Sen sijaan niitä muoveja saa kiikuttaa kierrätyspisteille (meillä maalla 6-10km päässä) pussikaupalla. Kaikki kun pakataan muoviin!

https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/01/31/jonkin-luomista/

Selina

Muovijätettä tulee todellakin älyttömästi! Jotenkin siihen sokaistui, kun laitoin aiemmin kaikki roskat samaan pussiin ja joku kiikutti sen ulos roskikseen. 😀 Meidän kotikaupungissa ei siis erotella biojätteitä, vaan kaikki laitetaan samaan pussiin, mikä on minusta todella outoa. Kuten aiemmissa kommenteissa sanoin, minua kiinnostaisi ajatus omasta kompostista, mutta aihe on minulle täysin vieras, joten se vaatii kunnollisen perehtymisen.

Avatar

Meillä kierrätetään kaikki. 7 henkilön talous, roska-auto vierailee 8vkon välein noutamassa sekajätteen, semmosen pienen roskapöntöllisen. Komposti pysyy kovillakin pakkasilla toimimassa, kun ruokkii sitä tiuhaan. Lisäksi me ollaan laitettu semmonen pakkasvahti sinne, joka pikkusen antaa lämpöä jos meinaa olla liika kylmä, tai liian pitkä täyttöväli, esim reissujen ajat.

Selina

Hienoa, arvostan! 🙂

Komposti on sellainen asia, josta olen haaveillut, mutta jonka hoidosta tai sen sitovuudesta en tiedä mitään. Minua kovasti kyllä kiinnostaisi ajatus, että kompostoisimme biojätteemme ja varsinkin se, että silloin sama roskasäiliön tyhjäysväli kuin teillä riittäisi varmasti meidänkin sekajätteelle erittäin hyvin. Pitää tutustua kompostiasiaan enemmän! 🙂

Avatar

Kyllä, tmuovin määrä on ihan järkyttävää ja nyt se todella näkyy, kun kerää muovijätteet erikseen. Kun roskis ei täyty muovisroskista, käytännössä syntyy säästöä, kun tyhjennysvälilä voi pidentää.

Meillä kierrätetään ihan kaikki ja käytän myös kankaisia hedelmäpusseja, kuten edelliset kommentoijat sekä tietty kangaskasseja.

Kannattaa kierrättää, vaikka ei tulisi paljon muovijätettä. Kierrätetty muovi on pois kaatopaikalta/polttolaitoksesta ja voidaan hävittämisen sijaan käyttää uusiomateriaalina johonkin 🙂

Selina

Kierrätys on todellakin aina hyvästä! 🙂

Kiva lukea teidänkin kierrätyksestä! Me käytämme ruokaostoksilla aina blogipostauksen kuvissakin näkyviä kestokasseja. Niihin mahtuu ihan valtavasti tavaraa yhteen kassilliseen ja jopa minä voin nostaa sen syliini. Kangaskassi olisi varmasti parempi vaihtoehto, mutta sen pakkaaminen ja kantaminen on minulle haasteellisempaa.

Voisin vieläkin petrata kierrätyksen suhteen. Ottaa esim. käyttöön kestohedelmäpussit! Jokaisella kauppareissulla tulee kuitenkin ostettua hedelmiä ja vihanneksia, jotka pakkaan pussiin. 🙂

Avatar

Hyvä ja kannustava postaus! Pyrin kierrättämään lähes kaikki päivittäiset jätteet, mutta myönnän että välillä väsyneenä kiireessä tulee lipsuttua… Mutta nyt on tavoitteena olla tässä entistä aktiivisempi, koska kierrättäminen on tällä hetkellä helppoa pihassa olevien astioiden takia.

Muovin keräyksen aloitin vasta loppu vuonna. Asun kohtalaisen kokoisessa kaupungissa (vajaa 80 000 asukasta) ja täällä on vain 3 yleistä pakkausmuovin keräyspaikkaa ja yksikään niistä ei ole keskustan alueella… 🙄

Mutta kerrostalomme pihalle muovin keräys saatiin yllättävän nopeasti vaikka kyse on opiskelija säätiön asunnoista. En tiedä oliko muutkin kyselleet sen perään mutta lähetin s-postia ja muutaman viikon päästä pihalla oli jäteastia 👌

Avatar

Niin ja vanhemmillani on komposti, vuosia sitten heillä oli haasteita sen kanssa, että tuleeko jätettä tarpeeksi ja kompostin käyttö loppui… (Naapureiden kanssa hankittiin myös kimppa bioroskis..) Nyt uudessa kodissa heillä taas käytössä komposti ja jätteiden määrän ö kanssa ei ehkä suurempaa ongelmaa mutta lämpötila ei tahdo nousta ihan suosituslukemiin… Mutta varmasti kokeillen ja ohjeilla oppii ja tämänkin sujumaan ja suosittelen aloittamaan kompostin käytän kesäkeleillä niin sujuu talvella paremmin 😊

Avatar

Hei, tosi hienoa että olet löytänyt muovin kierrättämisen, ja vielä koet hyötyväsi siitä itse! Pakko kuitenkin kommentoida, että hiukan petraamista kierrätyksen hienouksissa taitaa olla: nuo muoviruiskut eivät näytä siltä, että kuuluisivat kierrätysastiaan. Muovituotteissa tällä hetkellä saa kierrättää ainoastaan pakkausjätettä, mitä apteekkituotteet eivät ulkopakkaustaan lukuunottamatta ole. Myöskään siis kuluttajatuotteina myytävät pakasterasiat yms. muovisälä ei kierrätysastiaan kuulu, ainakaan vielä.

Toinen seikka mikä pisti silmään kommenteissa oli se, että mikäli peset tai edes huuhdot pakkaukset kuumalla vedellä, menee veden lämmittämiseen enemmän energiaa kuin pakkausten kierrätyksestä saadaan talteen – tällaisella ”kierrätyksellä” on siis enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia kokonaiskuvassa. Likaisena tavalliseen jätteeseen laitettu rasia olisi luultavasti teidänkin alueeltanne päätynyt polttokelpoiseen jätteeseen tuottamaan sitä energiaa, jolla teidänkin vetenne lämmitetään 🙂

Selina

Petraamista on varmasti, mutta kiitos ohjeista! 🙂

Yllättävää kyllä, olen huomioinut muovipakkausten pesussa vesiasian. Nyt tosin olen viikon verran huuhdellut lämpimällä vedellä rahka- ja jogurttipurkit, koska kerään niitä poikamme perhekerhon askartelutarpeisiin.

Avatar

Jep, kaikki kierrätetään. Viisihenkinen perhe ja sekajätteen tyhjennysväli 6 viikkoa ja silloinkin roskis on harvoin edes puolillaan. Meillä on kaksi kompostia, pahvit menee nyt talvella osittain takkaan sytykkeiksi ja loput lajitellut kauppareissulla keräyspisteelle 🙂
Tuohon huuhteluun kun joku tarttui, niin itse ihmettelin kun yks tuttu pesi astianpesukoneessa noi muovit ennen keräykseen laittoa…mutta perustelu siihenkin oli hyvä, vesi on uusiutuva luonnonvara ja muovi ei.

Selina

Hienoa, että kierrätätte noin esimerkillisen hyvin! 🙂

Huuhtelen muovirasiat ja jogurttipurkit ettei ne haise odottaessaan pääsyä kierrätyspisteelle, mutta astianpesukonetta minäkin hieman kyseenalaistan. Nyt olen tosin pessyt viikon verran purkit huolellisemmin, koska niitä tarvitaan poikamme perhekerhossa askarteluihin. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä